DTU-beton er verdens bedste cleantech-idé
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DTU-beton er verdens bedste cleantech-idé

Årets vinder af "VM i Cleantech" er det nye danske iværksætterfirma Abeo A/S, der bygger på en ny form for betonkonstruktioner kaldet superlette konstruktioner, som er opfundet på DTU.

Konkurrencen, der har det officielle navn Global Cleantech Open Ideas Competition, bliver afholdt i Silicon Valley i USA, hvor over 1.200 internationale investorer, eksperter og konkurrenter stemmer på deres favorit blandt de ca. 30 deltagere fra hele verden.

»At vinde en så stor konkurrence med deltagere fra lande i hele verden er jo et fantastisk skulderklap og et tydeligt tegn på at vores teknologier også har stor interesse uden for Danmarks grænser. Helt konkret fik vi desuden skabt mange gode kontakter, som vi vil arbejde videre med, når vi er hjemme igen. Det er et godt skridt i retning af at få skabt et internationalt fundament for Abeo,« fortæller Mads Løntoft, der er adm. direktør i Abeo, til Ing.dk.

Læs også: Ny betonteknologi gør det let at støbe i buer

Selskabet, der blev stiftet denne sommer, arbejder i forvejen målrettet mod at få de første demonstrationsbyggerier i gang. De har flere projekter i støbeskeen og håber, at en til to af dem falder på plads inden for de næste to til tre uger, fortæller Mads Løntoft.

Halverer vægt

De nye danske betonkonstruktioner forbedrer styrken samtidig med, at de kan halvere konstruktionernes samlede vægt, hvilket vil medføre lavere materialeomkostninger og reducere CO2-emissionerne i forbindelse med produktion, transport og byggeri.

For at gøre optimale krumme former økonomiske og praktisk mulige, indeholder den nye teknologi også et andet nyt princip "perlekædearmering", hvor kernen i konstruktionen stykkes sammen af en række elementer af stærk beton på en stålwire. Kernen udgør da den bærende del af konstruktionen, som støttes og beskyttes af let beton, der fylder formen ud.

Betonlaboratorium på DTU

Kristian Hertz, der er sektionsleder ved DTU Byg og opfinder af betonteknologien, er ikke selv med i USA, da han har været i Shanghai, hvor kinesiske firmaer også er interesserede i at bygge med den nye danske teknologi.

»Vi har gang i flere projekter. Vejle Museum vil bruge superlet beton til at bygge et nyt lager og Vejdirektoratet leder efter en demobro, vi kan bygge af superlet beton. Herudover håber jeg, at vi kan bygge et betonlaboratorium her på instituttet af superlet beton,« fortæller han til Ing.dk.

Betonen skulle blandt andet også bruges i stjernearkitekten Bjarke Ingels firma BIG's forslag til bygning 324 på DTU, men projektet vandt ikke, så nu arbejder Abeo på et forslag om at lave nogle af gangbroerne i vinderprojektet af superlet beton. For den nye beton gør det muligt at lave disse billigere og med op til ti gange mindre CO2 forurening end ved traditionelle gangbroer af stål, fortæller Kristian Hertz.

Hemmelighedsstemplet undervisning

I det hele taget kan den superlette beton give nye muligheder for arkitekturen.

»BIG ville ønske de havde haft vores beton hele tiden. Det har i mange år været alt for dyrt at lave spændende og flotte konstruktioner med buer og hvælvinger, men med superlet beton bliver det meget billigere end tidligere. Jeg håber, at det generelt kan give mere spændende arkitektur,« siger Kristian Hertz.

Der bliver allerede afholdt kurser i superlet beton på DTU Byg. På det første hold måtte deltagerne skrive under på, at de ville holde teknologien hemmelig, men nu er patenterne i hus, så hemmelighedskræmmeriet er ovre.

Interesse fra investorer

Og ved konkurrencen i USA var der stor interesse for de danske konstruktioner.

»Teknologier som den Abeo har præsenteret for os, er præcis det, vi leder efter globalt set i disse tider. Ideer og know-how, som i den grad kan være med til at ændre store industriers måde at forurene på, er endog meget interessante, og det er ikke overraskende, det kommer fra et land, hvor miljø og grøn teknologi har været på banen i mange år,« siger Lesa Mitchell, VP of Innovation hos Kauffman Foundation, der er blandt de virksomheder og fonde, som står bag VM i Cleantech, ifølge en pressemeddelelse.

Og prisen kan få stor betydning for Abeo.

»Det er ret stort det her. At blive eksponeret på den måde foran et internationalt publikum er utroligt vigtigt, når ens idé i forvejen har så stort et internationalt potentiale« siger Jacob Steen Jensen, investor gennem DTU Seed Capital og bestyrelsesformand for Abeo, der oplevede interesse fra to af de helt store spillere på kapitalmarkedet i USA.

Abeo vandt udover hæderen og opmærksomheden serviceydelser i form af især rådgivning til en værdi af over 500.000 kroner.

Dokumentation

Læs mere om Abeo på virksomhedens hjemmeside her

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Nej. Mange af de nyeste skyskrabere (deriblandt Taipei 101 og Burj Khalifa der er verden 2. højeste og højeste skyskrabere) er baseret på en bærende kerne af armeret beton.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten