Sundhedsstyrelsen håber, at vi i Danmark kan teste 15.000 prøver for corona i døgnet efter påske, skriver DR. Det skal DTU hjælpe med, og universitetet er lige nu i gang med at gøre arbejdet klar, sådan at der til den tid kan leveres første runde af coronatest med et par hundrede prøver om dagen fra Rigshospitalet. Men den globale efterspørgsel på materialer til at teste gør det udfordrende at samle alle komponenterne, inden påsken er omme.
Planen er, at prøverne – som er en podning fra patientens mundhule – skal sendes neutraliseret fra Rigshospitalet, sådan at virussen i prøven er død og ikke kan smitte. Derefter lander den hos DTU Center for Diagnostik, hvor omkring 25 medarbejdere skal udføre PCR-test på prøverne for at tjekke, om patienterne er smittet med corona. Herefter sendes prøverne tilbage til Rigshospitalet, hvor de positive gentestes for at sikre, at DTU’s resultat er korrekt.
»Vi går i gang med de første tests lige efter påske. Vi regner med at modtage et par hundrede prøver fra Rigshospitalet, og så får vi testet, om systemet virker med mange prøver. Derefter skruer vi op for kapaciteten,« fortæller Kristian Møller, der er direktør for Center for Diagnostik hos DTU og står for planlægningen af arbejdet.
Når systemet er på plads, er det planen at øge kapaciteten til 1.000 tests om dagen.
Novo Nordisk hjælper også Rigshospitalet med covid-19 test, men prøverne, som DTU og Novo modtager, kommer fra andre end de akut syge patienter.
»De akutte test kommer til at foregå på Rigshospitalet, og så bliver de, der mere er en screening eller tjek på sundhedsmedarbejdere, sendt til Novo Nordisk eller til os. Det er Rigshospitalet, der prioriterer prøverne,« fortæller han.
Medarbejderne skal arbejde alle ugens syv dage i to hold – ét om dagen og ét om aftenen.
For at arbejdet ikke pludselig skal gå i stå, er det vigtigt, at DTU løbende modtager de test-dele, der skal bruges, mener Kristian Møller. Derfor er DTU lige nu i gang med at kontakte leverandører og sikre et flow af materialer.
»Leverandører er overrendt lige nu af alle mulige andre, der også skal bruge dele til at teste, så lige meget, hvor vi vender os hen, kan vi risikere, at materialerne kommer i restordre. Vi skal være helt sikre på, at vi har nok materiale til vores udstyr – og i flere måneder fremad,« siger han.
Han uddyber, at det især er testkits, enzymer og plastvarer, der passer til deres maskiner, som kan risikere at komme i restordre. Delene passer meget specifikt til de respektive maskiner, og derfor kan man ikke bestille dem hvor som helst.
»Man kan sammenligne det med, at du har to forskellige telefoner – du skal bruge dem til det samme. Men alt det udstyr, der følger med telefonerne, er forskelligt. Og det er sådan set det, vi er oppe imod. Hvis hele flowet er sat op på, at maskiner og dele skal passe med hinanden, så kan bare ét manglende element få det til at falde sammen,« fortæller han.
Kristian Møller understreger, at det også er vigtigt, at DTU ikke bremser for andre, der skal teste prøver i Danmark, når de efterspørger mange af de samme dele.
En anden afdeling på universitetet, DTU Biosustain, har robotter, der kan automatisere processen. De skal hentes over på Center for Diagnostik, sådan at testarbejdet kan udføres mere effektivt. Andre robotter hos DTU Biosustain kan automatisere arbejdet endnu mere, sådan at DTU kan øge testkapaciteten yderligere og fjerne nogle medarbejdere i processen. De bliver dog ikke taget i brug i første omgang.
»Det er usikkert, hvornår vi kan have dem klar, for her mangler vi også nogle dele, for at arbejdet kan køre ordentligt. Hvis det er 1.000 tests om dagen, vi skal op på, så kan vi godt klare os med den mere manuelle proces,« siger Kristian Møller.
Dog uddyber han, at DTU arbejder på at øge testkapaciteten yderligere, og derfor regner de også med at tage robotterne i brug i anden fase.
»Hvis det er mange prøver, så betyder fem minutter jo meget. De kører også med meget mindre volumen, og så kan processen også gøres hurtigere,« fortæller han.
Ifølge Sundhedsstyrelsen skal der fremover mange flere prøver igennem testsystemet, hvis der skal testes 15.000 prøver om dagen – ikke mindst sammenholdt med, at vi ifølge Statens Serum Institut indtil nu i Danmark har testet 30.448 i alt.
Kristian Møller mener, at antallet af testede hidtil hænger sammen med de muligheder, vi har haft for at teste her i landet.
»Hvis udbuddet på test bliver større, så kommer der også en øget efterspørgsel. Når man ser, at kapaciteten er øget, så har man mulighed for at sende flere prøver ind for at blive testet,« siger han.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard