DTU advarer mod stegte kartofler: De er fyldt med kræftfremkaldende akrylamid

Illustration: DTU Fødevareinstituttet

For første gang går DTU Fødevareinstituttet nu ud med en advarsel om, at stoffet akrylamid giver kræft.

Akrylamid findes i en række af almindelige fødevarer. Stoffet opstår, når kulhydrater varmes op til over 120 grader.

Ifølge en opgørelse fra DTU indtager danskerne gennemsnitligt 24 mikrogram akrylamid dagligt. Kartofler, hovedsageligt stegte, friterede eller ristede, er med 48 procent langt den største kilde, mens kaffe med gennemsnitligt 24 procent af indtaget er nummer to. Også helt almindelige franskbrød og rugbrød samt morgenmadsprodukter indeholder akrylamid.

»Vi kan med meget stor sandsynlighed sige at der en sammenhæng mellem fødevarer, der indeholder akrylamid, og så kræft,« siger Jørgen Schlundt, direktør på DTU Fødevareinstituttet, til DR Nyheder.

Akrylamid har siden 2002 været under mistanke for at være kræftfremkaldende, men forskellige forskningsresultater har sået tvivl om, hvorvidt det var rigtigt. Men nu har DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med Aarhus Universitet og Aalborg Universitetshospital gennemgået den seneste, internationale forskning på området. På den baggrund fastslår de, at der er en sammenhæng.

»Vi er nødt til at få regulering på området. Altså indført grænseværdier - så industrien begynder at arbejde på at få nedsat akrylamiden i deres fødevarer,« siger Jørgen Schlundt.

I dag er der i EU kun såkaldt vejledende grænser for, hvor meget akrylamid der må være i en fødevare. DTU Fødevareinstituttet skrev sammen med søsterinstitutter i Sverige, Tyskland og Frankrig sidste år til Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) for at få foretage en opdateret vurdering af forskningen i akrylamid.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det må være den skræmmende konklusion: Uanset hvor mange anstrengelser vi gør os, har vi ikke en jordisk chance! Ustandseligt støder vi på vores vej gennem livets labyrint på termer som "mistænkes for at være kræftfremkaldende", og "øget risiko for kræft." Livet er dødsensfarligt, det tager livet af os alle - lad os i stigende grad fokusere på det, der er sundt og godt for os, i stedet for uafladeligt at fodre hinanden med skræmmende "fakta".

 • 10
 • 1

Ja det er vel lidt skræmmende, men derfor er det ikke per definition mindre interessant. Selvfølgelig kan uvidenhed i visse tilfælde være rart, men på den anden side så er vi vel efterhånden blevet vante til at navigere mellem hvad der er sundt og usundt kombineret med vores faktiske behov i hverdagen. Undersøgelsen peger især på stegte kartofler og kaffe og så kan man jo gøre op med sig selv om man er villig til en mindre ændring ift. det ene eller det andet. Kaffe har f.eks. også en række dokumenterede positive effekter, så i mit regnskab går den mere eller mindre fri, mens jeg godt kan leve med at spise flere kogte kartofler og lidt mindre stegte... :)

 • 3
 • 0

Endeligt fik de skovlen under nogle af de ting som mange troede var sunde: kartofler, havregryn og chokolade. Hvad er der tilbage som ikke har været udråbt som farligt?

 • 9
 • 0

Så nu skal vi altså til at leve af - Ubagt brød, idet disse åbenbart bliver farlige og kræftfremkaldende hvis de bages - Kold kaffe - Rå grøntsager, for nu er både kød og kartofler m.v blevet farligt også. - Uden slik og søde sager

Hvis man skal tro al den forskning der efterhånden er om kræft, så må man jo knap nok trække vejret uden at kunne risikere den ene eller anden form for kræft.

Jeg tror personligt jeg tager chancen, og nyder en kop kaffe, spiser mine havregryn og mine pommes i ny og næ og har det godt med mig selv og friheden til at spise hvad jeg vil..

Og nåårh ja, en hjemmebagt bolle i ny og næ tror jeg dælme også der kan blive plads til.

 • 5
 • 0

Flertallet af befolkningsundersøgelser har ikke vist nogen sammenhæng mellem indtaget af akrylamid fra kosten og udvikling af kræft, mens nogle af de seneste undersøgelser har fundet en sammenhæng. Resultaterne er således ikke entydige.

Bedre analysemetoder og avanceret statistik kan skræmme enhver. De kunne formodentlig have taget ethvert tilfældigt stof som kun findes i meget små mængder, og fået de samme resultater. Nu tog de altså et stof som MÅSKE er kræftfremkaldende, hvorved resultatet er givet. Det kunne være meget skægt at høre om hvordan disse forskere har omlagt deres kost efter disse skræmmende nye resultater.

 • 5
 • 0

Hvis man læser det engelske wiki entry for akrylamin (http://en.wikipedia.org/wiki/Acrylamide ), kan man finde adskillige studier, der ikke finder nogen sammenhæng mellem indtagelse af akrylamidholdige fødevarer og forskellige typer cancer, - undtagen én enkelt hollandsk undersøgelse, der viser en sammenhæng imellem akrylamid og brystkræft for kvinder i alderen 55-69 år.

Som 41 årig mand tager jeg det derfor roligt og spiser min pizza og pommes frites og skyller det ned med et krus kaffe. Kolesterolen slår mig nok ihjel før akrylamiden gør det.

 • 5
 • 0

Er case ikke lige som tranfedtsyre? mere viden giver nye problemstillingere, som skal løses.

Jeg mere at havde læst en svensk undersøgelse om akrylamid. Der var en sammenhæng mellem vand indholdet og temperaturen, for akrylamid dannelsen. F.eks. kunne man reducere indholdet ved at bage brød ved høj temperatur i starten og derefter sænke temperaturen til sidst, når vand indholdet blev lavt.

Så hvorfor ikke producere "smart" i stedet for "det plejer vi". Heller være forgangs land og havde knowhow.

 • 0
 • 0

De skriver "Stoffet opstår, når kulhydrater varmes op til over 120 grader". Det er derfor de ikke advarer mod kogte kartofler, men kun " stegte, friterede eller ristede" kartofler, hvor temperaturen når op over 120 grader. Så du kan bare koge kartofler og grøntsager, så når de kun op på vandets kogepunkt på 100 grader. Men lad være med at anvende en trykkoger, hvor vandets kogepunkt under tryk når op omkring 120 grader.

 • 2
 • 1

Kaffe over 120 grader ? Er det bønnernes ristning, der er problemet og kan de evt ristes ved 110 grader ???

 • 2
 • 0

Hvordan får man mindre akrylamider i kartofler? Hvordan skal industrien sørge for der er mindre akrylamider i kartofler? Er der forskel på økologisk og industribaseret mad i denne sammenhæng?

 • 1
 • 0

Vil tro de fleste på et eller flere tidspunkter igennem livet vil opleve en periode med dødsangst. Et "slap nu af" vil næppe dulme det. Men man kan sikkert minimere antallet og varigheden af angstanfald ved holde igen med sensations overskrifter.

 • 2
 • 0

@Ole og interesserede. Ja. det er bønnernes ristningsgrad der tænkes på. Den inddeles normalt i let, mellem og hård. De fleste er mellem, har endnu ikke spottet en let i supermarkedet. I mellemøsten rister de kaffen hårdt og det smager (efter min mening) forfærdeligt.

 • 0
 • 0

Synes "debatten" præges meget af folk der bruger ing.dk, som en art ugeblads-underholdning, evt. som dagens tabloid. Det kan være ing.dk selv er ude om det; men det er i hvert fald lidt ærgerligt at det sådan, for emnerne fortjener bedre.

 • 0
 • 1

......hvad er farligst. Vor uvidenhed eller forskernes påstande, thi alle der bliver gamle nok, dør af kræft, hvis ikke andet har taget livet af dem inden.

 • 0
 • 0

For mange år siden tilberedte peruvianske bjergarbejdere røde kartofler ved at grave dem ned i en grube for derved at stege dem.

Som vandrer i bjergene mødte jeg disse sagesløse mennesker, der ikke vidste bedre. Og nød deres gæstfri tilbud, som var det min sidste kartoffel. Og jeg mindes endnu nydelsen sammen med deres håndplukkede salat. Oh hvilken salig fryd.

Tak i barfods vilde for jeres enestående gæstfrihed.

Tilbage til den såkaldte civilisation med al dens DtU videnskabelighed melder spørgssmålet sig så, om det var særligt klogt.

Er mine venner dødsens og dør jeg nu præmaturt ?

 • 0
 • 0

Det her er en tåbelig artikel og en dårlig debat. Er der ikke ingeniører herinde i debatforumet? Hvad er det originale forsøg? Hvad siger tallene? Hvad siger tidligere forsøg?

Tilsyneladende baserer artiklen sig på en pressemeddelelse fra DTU Food http://www.food.dtu.dk/Nyheder.aspx?guid={69BC60F6-93E4-42EA-926C-ED530FC84E54}

Denne pressemeddelelse baserer sig igen på et ældre review fra 2005, DTU Foods 2008 artikel og en ny DTU Foods fra 2012. I 2012 påstås en sammenhæng mellem brystkræft og akrylamid. Er det 2012 artiklen der får Jørgen Schlundt til at sige "Vi kan med meget stor sandsynlighed sige at der en sammenhæng mellem fødevarer, der indeholder akrylamid, og så kræft"? Hvor kommer den "meget store sansynlighed" fra? Læser man artiklen når hazard rate for nogle er deres målinger såen lige forbi 0.05 signifikans. Prøv at se i de to tabeller. Der er ingen korrektion for multiple sammenligner som de så vidt jeg kan se foretager. Det er svært for mig helt at afvise en smule selektion i oversættelsen af tallene til konklussionen.

På Wikipedia har et behjælpeligt menneske nu sat referencer ind til til et svensk og amerikansk studie (og jeg har også være inde og redigere). De to studier viser - hvis ellers jeg forstår tallene rigtigt med en hurtig skanningslæsning - at der snarere er en modsat effekt!

Lægger man nu de tre studier sammen synes der ikke at være nogen effekt. Så hvor kommer den "meget store sansynlighed" fra?

Er der nogen der kan lægger andre hazard rate på bordet?

 • 1
 • 0

Gad vide om ikke blot kræft, omend hvor ufed en ting det er, er en af naturens måder at give os udløbsdato på. Det lader tilsyneladende til at den er over alt.

 • 0
 • 0

Der bør på nationalt plan for en gangs skyld anlægges et forsigtighedsprincip, hvor tvivlen kommer sundheden tilgode og ikke industrien tilgode, indtil yderligere undersøgelser er gennemført og resultatet kendt.

I øvrigt bemærker jeg også, at den væsentlig del af argumentationen er dyreforsøg og alene studierne på mennesker:

"Risikovurderinger er derfor ofte primært baseret på dyreforsøg, hvor resultaterne entydigt viser, at akrylamid er kræftfremkaldende. Det hidtil mest omfattende dyrestudie blev endeligt publiceret i juli 2012 af det amerikanske National Toxicology Program. Forsøget viste forøget forekomst af kræft i både rotter og mus af begge køn, som følge af akrylamid tilsat til dyrenes mad. Forsøget bekræfter resultaterne fra to ældre dyreforsøg. "

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten