Der er langt imellem positive beretninger fra IC4-fronten, hvor hovedreglen i lang tid har været, at intet nyt var godt nyt.
Efter et tætpakket skandaleår med både svigtende bremser og ubrugelige koblinger ser der dog nu ud til at være godt nyt: DSB er nemlig meget tæt på at nå i hus med godkendelserne af togenes softwarepakker og vil med al sandsynlighed stå klar med koblingsparate tog 15. december, hvor køreplanen for næste år træder i kraft.
Læs også: Løvfald: IC4 må igen sænke farten til 140 km/t
Og ikke nok med, at den altafgørende driftskobling ser ud til at være på plads – togenes problemer med glatte skinner er også ved at være løst. Hvis godkendelserne lander, som DSB i øjeblikket forventer det, vil IC4-togene, inden løvfaldsperioden slutter 30. november, kunne sætte hastigheden op fra 140 til 169 km/h.
Den 4. november regner selskabet således med at modtage en anmærkningsfri rapport på baggrund af gennemførte tests, som blev foretaget i august i Sønderjylland med IC4-tog på glatte skinner.
»Alle vores tests har vist, at toget bremser fuldstændig efter de nyeste normer, og indtil videre har assessor ikke kunnet påpege noget, der skulle forhindre en anmærkningsfri rapport,« siger direktør for DSB Vedligehold Steen Schougaard Christensen.
Herefter skal rapporten myndighedsgodkendes af Trafikstyrelsen – en proces, der som standard tager tre uger.
»Så med lidt lykke og fromme når vi tre dage med fuld hastighed i løvfaldsperioden. Jeg havde nu helst set, at det var hele løvfaldsperioden, men sådan gik det ikke,« siger Steen Schougaard Christensen med et lille grin.
Læs også: DSB indstiller kørslen med sammenkoblede IC4-tog
Styr på software
Samtidig er DSB kommet et skridt tættere på at få de vigtige softwarepakker godkendt af Trafikstyrelsen. Softwarepakkerne er afgørende for at få togene til at koble, mens de er i drift.
Den afgørende pakke, Multipel 3+, udbedrer den fejl, Steen Schougaard Christensen kalder ‘dødt tog’, og som var grunden til, at DSB indstillede al kørsel med sammenkoblede IC4-tog tilbage i juni. Steen Schougaard Christensen forklarer hvorfor:
»Det betød blandt andet, at hvis du var i gang med at bremse, og et togsæt gik dødt, så mistede du også kontakten til togsættets bremsecomputer, hvilket dog ikke betød, at det holdt op med at bremse. For en sikkerheds skyld valgte vi at indstille driften med sammenkoblede togsæt og modtog så også 14 dage senere et påbud fra Trafikstyrelsen,« siger han.
Multipel 3+-pakken udbedrer problemerne med kommunikationssvigtet og er derfor helt afgørende for, at DSB kan garantere sikkerheden i sammenkoblede togsæt. Som navnet på pakken indikerer, bliver det derfor muligt at køre med op til tre togsæt sammenkoblet. Pakken er i øjeblikket sendt til assessorbehandling og skal derefter under en tre uger lang myndighedsbehandling hos Trafikstyrelsen.
3+ er en overbygning på den pakke, der hedder 2.2.a, der igen er en overbygning på 2.1 eller Multipel 3, som den også hedder. Sidstnævnte pakke er godkendt af Trafikstyrelsen, og DSB foretager i øjeblikket simuleringskørsler med pakken.
Reviderede koblinger skal installeres
Men softwareforbedringerne alene er ikke nok til at indfri DSB’s eget mål om at være i stand til at driftskoble, når næste års køreplan træder i kraft 15. december. DSB’s problematiske sammenkoblingmekanisme har både haft problemer med fugt og skydeplader, der forstyrrede sensorerne.
Læs også: IC4-sammenkobling tåler ikke fugt
De problemer har man fundet løsningen på, men implementeringen af den nye mekanik i koblingerne tager tid. DSB forventer derfor at have 20 togsæt med reviderede koblinger klar til køreplanen.
Med den opdaterede software installeret vil disse togsæt altså være i stand til at koble til og fra hinanden på stationerne, som man kender det fra IC3. Dermed kan IC4 rent faktisk begynde at afhjælpe trafikken på InterCity-ruterne og på Nordvestbanen i myldretiden.
De mange positive nyheder står dog i skyggen af den kommende rapport, der vil fælde endelig dom over de skandaleramte togs fremtid. Rapporten udarbejdes af et hold schweiziske eksperter og forventes at være færdig i slutningen af året.
