DSB's IC4-optur: Næste måned kan vi køre med tre sammenkoblede togsæt

3. november 2014 kl. 05:1715
DSB's IC4-optur: Næste måned kan vi køre med tre sammenkoblede togsæt
Illustration: Leif Jørgensen/Wikipedia.
Til december er DSB klar med 20 IC4-togsæt, der kan koble til og fra hinanden på stationerne. Samtidig forventes det, at bremserne bliver godkendt, så IC4 kan køre med fuld hastighed med blade på skinnerne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er langt imellem positive beretninger fra IC4-fronten, hvor hovedreglen i lang tid har været, at intet nyt var godt nyt.

Efter et tætpakket skandaleår med både svigtende bremser og ubrugelige koblinger ser der dog nu ud til at være godt nyt: DSB er nemlig meget tæt på at nå i hus med godkendelserne af togenes softwarepakker og vil med al sandsynlighed stå klar med koblingsparate tog 15. december, hvor køreplanen for næste år træder i kraft.

Læs også: Løvfald: IC4 må igen sænke farten til 140 km/t

Og ikke nok med, at den altafgørende driftskobling ser ud til at være på plads – togenes problemer med glatte skinner er også ved at være løst. Hvis godkendelserne lander, som DSB i øjeblikket forventer det, vil IC4-togene, inden løvfaldsperioden slutter 30. november, kunne sætte hastigheden op fra 140 til 169 km/h.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den 4. november regner selskabet således med at modtage en anmærkningsfri rapport på baggrund af gennemførte tests, som blev foretaget i august i Sønderjylland med IC4-tog på glatte skinner.

»Alle vores tests har vist, at toget bremser fuldstændig efter de nyeste normer, og indtil videre har assessor ikke kunnet påpege noget, der skulle forhindre en anmærkningsfri rapport,« siger direktør for DSB Vedligehold Steen Schougaard Christensen.

Herefter skal rapporten myndighedsgodkendes af Trafikstyrelsen – en proces, der som standard tager tre uger.

»Så med lidt lykke og fromme når vi tre dage med fuld hastighed i løvfaldsperioden. Jeg havde nu helst set, at det var hele løvfaldsperioden, men sådan gik det ikke,« siger Steen Schougaard Christensen med et lille grin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: DSB indstiller kørslen med sammenkoblede IC4-tog

Styr på software

Samtidig er DSB kommet et skridt tættere på at få de vigtige softwarepakker godkendt af Trafikstyrelsen. Softwarepakkerne er afgørende for at få togene til at koble, mens de er i drift.

Den afgørende pakke, Multipel 3+, udbedrer den fejl, Steen Schougaard Christensen kalder ‘dødt tog’, og som var grunden til, at DSB indstillede al kørsel med sammenkoblede IC4-tog tilbage i juni. Steen Schougaard Christensen forklarer hvorfor:

»Det betød blandt andet, at hvis du var i gang med at bremse, og et togsæt gik dødt, så mistede du også kontakten til togsættets bremsecomputer, hvilket dog ikke betød, at det holdt op med at bremse. For en sikkerheds skyld valgte vi at indstille driften med sammenkoblede togsæt og modtog så også 14 dage senere et påbud fra Trafikstyrelsen,« siger han.

Multipel 3+-pakken udbedrer problemerne med kommunikationssvigtet og er derfor helt afgørende for, at DSB kan garantere sikkerheden i sammenkoblede togsæt. Som navnet på pakken indikerer, bliver det derfor muligt at køre med op til tre togsæt sammenkoblet. Pakken er i øjeblikket sendt til assessorbehandling og skal derefter under en tre uger lang myndighedsbehandling hos Trafikstyrelsen.

3+ er en overbygning på den pakke, der hedder 2.2.a, der igen er en overbygning på 2.1 eller Multipel 3, som den også hedder. Sidstnævnte pakke er godkendt af Trafikstyrelsen, og DSB foretager i øjeblikket simuleringskørsler med pakken.

Reviderede koblinger skal installeres

Men softwareforbedringerne alene er ikke nok til at indfri DSB’s eget mål om at være i stand til at driftskoble, når næste års køreplan træder i kraft 15. december. DSB’s problematiske sammenkoblingmekanisme har både haft problemer med fugt og skydeplader, der forstyrrede sensorerne.

Læs også: IC4-sammenkobling tåler ikke fugt

Artiklen fortsætter efter annoncen

De problemer har man fundet løsningen på, men implementeringen af den nye mekanik i koblingerne tager tid. DSB forventer derfor at have 20 togsæt med reviderede koblinger klar til køreplanen.

Med den opdaterede software installeret vil disse togsæt altså være i stand til at koble til og fra hinanden på stationerne, som man kender det fra IC3. Dermed kan IC4 rent faktisk begynde at afhjælpe trafikken på InterCity-ruterne og på Nordvestbanen i myldretiden.

De mange positive nyheder står dog i skyggen af den kommende rapport, der vil fælde endelig dom over de skandaleramte togs fremtid. Rapporten udarbejdes af et hold schweiziske eksperter og forventes at være færdig i slutningen af året.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
9. december 2014 kl. 11:17

I artiklen, der er fra 3. november forudser DSB, at man inden K.15 (på mandag) har opnået følgende

a. Man har fået fjernet løvfaldsbegrænsningen, så IC4 ikke skal reducere farten til næste efterår. b. Man har installeret software, så tog kan køre sammenkoblet - dog max 3 togsæt koblet sammen. c. 20 togsæt er klar til driftskobling, så man f.ex. kan samle/dele togsæt undervejs.

Hvor meget af det, er så nået?

13
5. november 2014 kl. 17:30

I uge 41 fortalte DSB i artiklen

https://ing.dk/artikel/ic4-sammenkobling-taaler-ikke-fugt-171412#comment-633579

at assessorbehandlingen af 3+ pakken skulle slutte i ug 42:

"Den nyeste softwarepakke er i øjeblikket i assessorbehandling hos forsikringsvirksomheden Lloyd's i Sverige, og DSB forventer, at den proces er gennemført ultimo uge 42. Derefter skal pakken videresendes til afsluttende myndighedsbehandling hos Trafikstyrelsen – en proces, der ventes at tage omkring tre uger."

Nu, i uge 45 er assessor stadig ikke færdig:

"Multipel 3+-pakken udbedrer problemerne med kommunikationssvigtet og er derfor helt afgørende for, at DSB kan garantere sikkerheden i sammenkoblede togsæt. Som navnet på pakken indikerer, bliver det derfor muligt at køre med op til tre togsæt sammenkoblet. Pakken er i øjeblikket sendt til assessorbehandling og skal derefter under en tre uger lang myndighedsbehandling hos Trafikstyrelsen."

11
3. november 2014 kl. 21:04

Det ville trods alt være at foretrække om det havde fremgået af artiklen, hvorvidt disse glade nyheder er 'gravet frem' af ingeniørens journalister, eller om initiativet kommer fra DSBs direktør for vedligehold eller måske DSBs kommunikationsafdeling.

IC-4-nyt på dette tidspunkt, hvor der burde have været forhandlet ny trafikkontrakt, og hvor det forhåbentligt sidste eksterne ekspertholds dom afventes med spænding, ligner mest af alt DSB-spin.

Jule-spin, hjul-spin eller sædvanligt yes minister spin? that's the question.

Lad os høre mere om, hvilke succeskriterier, der er defineret for de 20 togsæts drift resp. konsekvens af udfald?

9
3. november 2014 kl. 15:57

Der er al mulig grund til at ønske DSB tillykke med de kvantespring der er sket, efter de mange år med kaos. Godt at nogen har kunnet holde hovedet koldt og styret projektet derhen, hvor det er nu.

Det er svært at huske alle milepælene i sagaen, men så er det godt at Wikipedia findes:

https://da.wikipedia.org/wiki/IC4

Citerer lige to punkter:

"Ved indgåelsen af kontrakten lagde DSB vægt på at købe kendt teknologi, og såfremt leverancerne skulle blive forsinkede, ville der ifølge DSB falde dagbøder over for producenten. DSB var endvidere omfattet af en økonomisk moderselskabsgaranti fra AnsaldoBredas ejer Finmeccanica.[11]"

Ak ja, har vi ikke hørt de samme toner, i forbindelse med de forestående indkøb af nye tog?

"Ingen modeltogs-IC4 er endnu "i drift", fordi modeltogsfabrikanterne vil være helt sikre på, at IC4 nu også får et liv på de virkelige spor, førend de vil risikere en investering.[119]"

Den endelige lakmusprøve på projektet :-)

Som i Olsen Banden på sporet, hvor Brodersen og Gotfredsen bestyrer trafikken i kommandoposten, er det snart tid til at hejse flaget, sætte kaffen over og varme smørkagen.

8
3. november 2014 kl. 11:29

Der er ikke længe til 15. december. Burde der ikke være masser af testkørsler med tre togsæt og driftskoblinger igang. Synes ikke man hører eller ser noget. Kun testkørslerne med 20 km/t på Gedserbanen, og en række "almindelige" test kørsler.

Det lyder altså helt utrolig optimistisk, hvis disse problemer (som DSB tidligere end ikke har haft prognoser for hvornår var løst) nu skulle virke på 20 togsæt om små 6 uger.

...og de skal vel stadig til tjek for revner en gang om ugen?

...og de har vel stadig ikke fundet årsagen til de mange forbikørsler ?- nu er toget blot godkendt efter de nyeste bremse normer - som DSB tidligere forklarede ikke var dækkende nok?

Jeg under dem al den succes de kan få, men det er måske lige voldsomt nok, at melde så bombastisk ud - medmindre man allerede har fastlagt konklusionen i den "endelige eksamen".

7
3. november 2014 kl. 10:30

Ikke på vilkår at jeg sætter mig ind i den dynge skrot med 170 km/t

5
3. november 2014 kl. 09:19

til os, der bruger DSB. Vi kan se frem til bedre plads i togene fra 15. december. Og ros til DSB for at have fundet og løst i hvert fald disse problemer i IC4-togene. Man kan undre sig over, at det har været så svært, men det har det åbenbart.

Og tak til Ing. for den underholdende debatspalte, med indlæg fra folk, der tilsyneladende ikke ved, at IC4 togene længe har været indsat i daglig drift (så man behøver ikke vente til jul med at prøve dem) og at de har WLAN, præcis som IC3.

4
3. november 2014 kl. 08:50

Behøver man sige mere?

3
3. november 2014 kl. 08:47

Jamen er det ikke fantastisk - DSB har løst alle udestående problemer med IC4, og så endog tidsnok til, at toget kan indsættes i normalt drift inden rapporten omkring toget sande tilstand ligger på ministerens bord...

1
3. november 2014 kl. 07:54

"stå klar med koblingsparate tog 15. december" Fint med ekstra tog til jul, men til- og fra-koblinger i juletrafikken..?

"kommende rapport, der vil fælde endelig dom over de skandaleramte togs fremtid. Rapporten ... færdig i slutningen af året." Der bliver ganske kort tid med nær normal-funktion inden rapporten konkluderer noget. Bør man ikke have fx et år med almindelig drift før man dømmer? Men det kan jo være at driften fortsætter som nu; enkeltsæt med nogenlunde stabilitet, og ingen fungerende koblinger.

Når det er sagt, så håber jeg egentlig at køre IC4 til jul, om ikke andet så for oplevelsens skyld. I weekenden er der god tid til eksperimenter.