DSB vælger side og fravælger trebensstikket: IC5-tog kun med schuko

Plus24. maj kl. 05:0056
IC5 vogn med førerkabine
Når DSB's kommende IC5-togsæt bliver sat i drift, kommer stikkontakter til at se anderledes ud. De danske trebens-stik erstattes med et schuko-sidebens-stik. Illustration: Morten Munk Andersen.
DSB følger den europæiske standard i valget af stikkontakt til de nye IC5-tog, der i modsætning til IC3 bliver udstyret med schuko.

Ikke alle bærbare computere vil umiddelbart kunne oplades i de kommende IC5-tog, der efter planen kommer på skinner fra sommeren 2025. 

DSB har valgt at gå væk fra de særegne danske trebens-stikkontakter, som man finder i IC3 og IC4, og i stedet installere sidebens schuko-stikkontakter i den nye flåde, der bliver ryggraden i intercity-flåden. 

Ifølge DSB er den danske LK-stikprop, hvor jordforbindelsen sidder i et tredje ben, på vej ud. 

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
56 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
48
25. maj kl. 16:20

Nu er der jo plads nok i sådan et futtog, hvad med at man monterede et af hvert, inklusiv et af de hæslige engelske, så var der noget også for turisterne. Er det efterhånden blevet en menneskeret at man skal kunne lade alt sit personlige isenkram hvorsomhelst?

56
29. maj kl. 16:43

Nej til flere danske stikkontakter. Det er et fortidsuhyre der på alle måder skal bekæmpes. Tillykke DSB med en god og tidssvarende beslutning.

38
24. maj kl. 21:00

Det kommer jeg givetvis til at sætte pris på, når jeg tager på togrejse med min kummefryser. :)

40
24. maj kl. 23:28

mon ikke du skulle se i din kalender - der nok er af papirtype siden du stadigt bruger kummefryser - og opdage at vi er kommet ind i det 21. århundrede? Men siden du nævner det så kan det faktisk tænkes at din kummefryser blev leveret med dansk stikprop, da den blev leveret for 30 år siden?

50
26. maj kl. 20:13

Hvis man er så heldig at have et par solbærbuske i haven, fange et par torsk en gang imellem, eller måske endda have en svigerfar på landet der har et par hobbykøer, så er det direkte økonomisk uansvarligt ikke at stille en stor kummefryser i kælderen :)

46
25. maj kl. 13:55

mon ikke du skulle se i din kalender - der nok er af papirtype

Jeg bruger også papirkalender. Den virker.

55
29. maj kl. 16:38

Det er kun et øjebliks arbejde at udskifte de forhistoriske danske stikkontakter til en af disse. En total udfasning af det gamle danske system vil alle være godt tjent med, ikke mindst vores sikkerhed.

39
24. maj kl. 23:24

Allan Olsen: det er ikke et spørgsmål om hvad der er bedst (definer lige bedst?) Det er spørgsmålet om vi skal fortsætte med hvad nogen vil kalde smukt dansk design med indbygget sikkerhedsrisiko eller skifte til standardiseret , billigt europæisk standard der findes i 100-vis af designvarianter til priser på 1/3 af danske priser? Ja LK (der jo er Fransk ejet) er glimrende klar over at deres forældede standard lever på lånt tid. De har gennem årene forsøgt alle de krumspring der findes for at tale den Fælleseuropæiske standard ned, men er fuldt klar over sikkerhedsrisikoen, så de producerer også indsatse til euro standard - og kan tillade sig at tage overpris.

41
24. maj kl. 23:28

Har du fulgt mine links?

Du har gang i et meget stort whoosh-øjeblik lige nu.

37
24. maj kl. 20:53

om Fuga eller Schuko

Nu må du ikke ødelægge stemningen. ;-)

35
24. maj kl. 20:30

Stor ros til DSB for at tænke fremad. Den danske K type er dybest set en sikkerhedsrisiko hvis der sker en fejl i et apparat. Det må være en øjenåbner til alle de Elinstallatører der hovedløst sætter DK stikkontakter op i køkkener og vådrum hvor der overhovedet ikke findes apparater med danske stikpropper på markedet. Sikkerhedsstyrelsen burde som minimum forbyde opsætning af DK stik i disse rum. Det eneste fornuftige fremtidsrettede er at få lage en plan for udfasning af DK stik. Deres berettigelse er vanskelig at få øje på da vi er sidste land i Europa der anvender dem.

32
24. maj kl. 12:35

Mon ikke de fleste af os allerede har mindst en håndfuld apparatledninger med Schuko-stikprop liggende, hvoraf man i givet fald kan tage en ledning med på rejsen i stedet for apparatledningen med 3. ben?

29
24. maj kl. 12:02

Et konstruktivt forslag: Stikkontakterne sidder i 2 "moduler". Hvis der kunne gøres plads til 3, så kunne det ekstra modul bruges til USB-C og det kunne skiftes ud med tiden, som behovet ændrer sig. IC3 har også fået flere stikkontakter over årene.

Til gengæld må man håbe at DSB har styr på at der kan sidde et vinklet schuko-stik uden at det kommer i karambolage med kanterne.

24
24. maj kl. 10:54

Man undres igen & igen Hvorfor mon ingen starter med det relevante primære spørgsmål:

»»» Hvorfor skal der overhoveder være 220v vekselstrøm i disse tog «««

Hvad er formålet med dette energioverførselsystem i VOKSEN-størrelse, når der kun er behov for lavvolt mini-energi? Hvilket behov i 1 – 3 kW klassen er der realistiske behov for? Min fantasi rækker ikke her. Jeg kan kun se behov til phone & laptop. Ikke nødvendigvis alle modeller fra Arilds tid, men lidt fremadrettet kan alle realistiske behov vel klares smed seneste revision af USB ladestandard. Dette USB-C stik synes lidt spinkel, men så kan alle vel se at det ikke er designet med henblik på langtidstest under en Leopard kampvogn, hvorfor hensynstagen til lidt praktisk design vel bør kunne tillades. Skal ”fremtidens” tog virkelig designes ud support til alle ”fortidens” virvar af kæmpestore klodser til at skabe lav-vold mini-energi ud fra VOKSEN energi-forsyning.

Hvis ikke disse old-timer brugere kan lære at leve med hjemlig, rettidig opladning, er jeg helt sikker på at der nok skal opstå at marked for 10 – 100w USB-C klodser til at fremskaffe 220v῀ – helt uden det nuværende tåbelige krav om urtepotter med helt ligegyldige jord.

Pga. USB´s lave niveau omkring sikkerhed bør alle USB i det offentlige rum være kun LADNING og alle rigtige nørder burde medbringe egne » ren lade kabler «

33
24. maj kl. 13:06

Skal ”fremtidens” tog virkelig designes ud support til alle ”fortidens” virvar af kæmpestore klodser til at skabe lav-vold mini-energi ud fra VOKSEN energi-forsyning.

Skal fremtidens tog være så moderne, at det kun supporterer det aller nyeste at det udstyr de rejsende kan tænkes at medbringe ?

Der er fortsat mange telefoner i omløb uden USB-C, + meget andet udstyr. Jeg rejser f. eks. med et digital kamera, det er mindre end min telefon, og kan betjenes med skihandsker.

Hvor længe kan man forvente at USB-C holder som universel standart ?

34
24. maj kl. 15:05

Hvor længe kan man forvente at USB-C holder som universel standart ?

Nu har EU vedtaget, at samtlige mobiltelefoner, tablets og kameraer, der sælges i EU, senest ved udgangen af 2024 skal være udstyret med en USB Type-C-opladningsport. Fra foråret 2026 udvides dette krav til også at omfatte bærbare computere.

"all new mobile phones, tablets, digital cameras, headphones and headsets, handheld videogame consoles and portable speakers, e-readers, keyboards, mice, portable navigation systems, earbuds and laptops that are rechargeable via a wired cable, operating with a power delivery of up to 100 Watts, will have to be equipped with a USB Type-C port."

Når nu EU har indført den som standard, med det eksplicitte mål at reducere antal forskellige ladere, for forbrugerne og miljøets skyld, så vil jeg mene, at der nok går rigtig lang tid inden USB-C udfases, hvis nogensinde.

USB-C har den iboende fordel, at den ikke er bundet til en bestemt protokol for data-overførsel, da nye protokoller kan understøttes ved brug af "Alternate Mode".

15
24. maj kl. 09:28

Hvor meget transportabelt udstyr har reelt jordforbindelse nu om dage? Min laptop har da kun en stroemforsyning uden jord.

Jeg gaar ikke ud fra at der vil vaere mange der tager en koekkenrobot eller vaskemaskine med i toget, saa jord er vel ikke noedvendigt.

23
24. maj kl. 10:54

Jeg har ikke en eneste køkkenmaskine der ikke har Schuko så det er vel bare at tage dem med i toget! Min arbejdsbærbar har jord, med et Schuko stik.

13
24. maj kl. 09:06

Tillykke til DSB for at tage en fornuftig teknisk beslutning👍. Ja måske kunne den ene være USB type-C - men lav det som et modul der let kan skiftes da type-C standarden ændrer sig og man ved ikke om vi bruger type-C om 30år

8
24. maj kl. 08:23

Nu hvor vi taler om tog, så er det værd at nævne at vinderen af Swedish Steel Prize for et par uger siden var "green buffer" som er en stødabsorberende crumble zone til montering imellem togvognene for at give ét sted hvor metal krøller og absorberer energi ligesom vi har det på biler med konstruktionen af alt udenom kabinen. Deres beskrivelse af problemstillingen var at togulykker giver store skader på vognene og på skinnerne og at det er ret vildt at tog kun kollisionstestes med 36 km/t. Deres produkt kan så begrænse skaden på vognene så færre vogne skal udskiftes, begrænse risikoen for at en kollision giver afsporing som skader skinnerne og måske endda redde menneskeliv.

7
24. maj kl. 08:00

Det er ikke Schuko-stikkontakt på billedet. Der er hverken sidejord (Schuko) eller pindjord (fransk). Det er stikkontakter til Europlugs som bare tilfældigvis har plads nok til at Schuko-stik kan sidde der.

Hvis de borer et hul i hver, så bliver det til en dansk stikkontakt med snyde-jord.

9
Journalist, Ingeniøren -
24. maj kl. 08:58
Journalist, Ingeniøren

Hej Benny. Der er ikke sidejord i stikkontakten på billedet. Det skyldes, at billedet er taget i en designmodel af et IC5-tog, hvor ikke alle detaljer er med. Det er nu præciseret i billedteksten.

3
24. maj kl. 07:16

For mens stort set alle husholdningsapparater kommer med schuko-stikpropper, så udskifter mange danske it-afdelinger schuko-stikproppen med det særegne danske EDB-stik, som er en særlig variant af den danske trebens-stikprop, der har to skrå og et halvrundt tredje ben.

Det er vist en del år siden "man" skiftede stikkene til den gamle LK "edb" stik type selv der nok skal være nogen der gør det.

Hvis jeg ser i skuffen over stik på de pc strømforsyninger vi har anskaffet de sidste +10 år, er der udelukkende Schuko stik på alle ledningerne.

Derfor tak til DSB for at skubbe på udviklingen væk fra LK monopolet over til mere sikre og moderne stik typer.

Hvis DSB skal skifte til USB skal det være til PoweredUSB standarden og ikke bare til USB-C stik typen. Ellers er det alene mobiler der kan bruge stikket/lades

6
24. maj kl. 07:30

Hvis DSB skal skifte til USB skal det være til PoweredUSB standarden og ikke bare til USB-C stik typen. Ellers er det alene mobiler der kan bruge stikket/lades

Nu kan USB-C levere 3A ved 20V så mange laptops kan nøjes med det.

2
24. maj kl. 07:09

Thumbs up til DSB for at gøre forsøget med at modarbejde de danske karteller, ting er allerede alt for dyre herhjemme pga. alt for mange specialdesignede danske standarder. Tyske/EU standarder på alting, de har styr på det og så slipper vi andre for at betale overpriser når vi alligevel kan købe tingene syd for grænsen.

Har altid undret mig kolossalt over det mystiske danske EDB-stik, men som svagstrømsingeniør er alt over 5 Volt jo også græsk for mig.

4
24. maj kl. 07:19

at modarbejde de danske karteller, ting er allerede alt for dyre herhjemme pga. alt for mange specialdesignede danske standarder. Tyske/EU standarder på alting, de har styr på det og så slipper vi andre for at betale overpriser når vi alligevel kan købe tingene syd for grænsen.

De fleste mennesker vil helst være fri for EU standard udtag som har 1 udtag fra en kasse som er væsentligt større (og grimmere) end et FUGA udtag. Desuden er dansk standard polariseret i modsætning til Schuko som kan vendes.

EDB-stik er designet til at man ikke kan sætte udstyr i det som kan genere IT, samme koncept som hospitalsstik: Ideen var at EDB stik skulle forsynes fra ekstrabeskyttet kredsløb evt. med nødstrøm - og så vil du ikke have at nogen sætter en kaffemaskine eller varmeblæser til.

28
24. maj kl. 11:48

Desuden er dansk standard polariseret i modsætning til Schuko som kan vendes.

Har polariseringen nogen betydning? Jeg spørger bare (dumt). Jeg kan svagt huske, at universalmodtagere (radioer med forlagsmodstand i stedet for transformator, så de kan køre på både vekselstrøm og jævnstrøm) var afhængig af polariteten. Vender man stikket forkert, brummer de voldsomt. Så vender man bare stikket - ingenting springer i luften.

Brummeriet kan naturligvis også skyldes en tør 'lyt.

49
26. maj kl. 09:13

Har polariseringen nogen betydning?

Ikke i denne sammenhæng selv om enkelte personer godt kan mærke om en USB strømforsyning vender den ene eller anden vej i 230V udtaget - det kilder i fingerne (ikke mig, men jeg kender flere af slagsen).

I andre sammenhænge er det relevant nok at man kan være sikker på at fase er der hvor man forventer den - hvorvidt den slags ting i det hele taget burde tilsluttes med en stikprop er en anden diskussion.

22
24. maj kl. 10:43

De fleste mennesker vil helst være fri for EU standard udtag som har 1 udtag fra en kasse som er væsentligt større (og grimmere) end et FUGA udtag. Desuden er dansk standard polariseret i modsætning til Schuko som kan vendes.

Personligt vil jeg foretrække at man indstallere pin-jod, den franske type, den er fuldt kompartibel med både Schuko og danske to-bens stik. Problemet med Schuko er at et almindeligt dansk to-bens skik kan klemme, det er ikke særligt smart at installere en stikkontakt som ikke er kompartibel med vanligt dansk udstyr.

Da man langserede IC3 i 1990 havde de 230V AV, det er fortsat standart. USB blev først opfundet i 1996. IC5 skal formentlig køre til omkring 2065, til den tid bruger man nok fortsat 230 V AC, der er trods alt fortsat en del effektforbrugere i almindelige husholdninger. Har man fortsat smartphone og laptops i 2065, så oplades de ikke i tide og utide, enten har de meget lang batterilevetid ellers har de solceller. I 1990 havde man ikke GSM-telefoner, de kom først på det danske marked i 1992. Internet var der heller ikke mange der havde hørt om i 1990.

16
24. maj kl. 09:32

De fleste mennesker vil helst være fri for EU standard udtag som har 1 udtag fra en kasse som er væsentligt større (og grimmere) end et FUGA udtag. Desuden er dansk standard polariseret i modsætning til Schuko som kan vendes.

Hvis du mener at EU standard stikkontakt med jord er væsentligt større end et LK Fuga stikkontakt med Dansk jord. Så ja, nogle af dem på markedet er og det er vores i køkkenskabe (køleskab, mikroovn, opvaskemaskine m.m.) og vaskerum også, men LK laver faktisk Fuga schuko stikkontakter i både 1-modul, 1,5 modul og 2 modul (måske også andre størrelser). Fuldstændig samme størrelse som en Fuga stikkontakt med Dansk jord.

25
24. maj kl. 11:13

LK Fuga stikkontakt med Dansk jord

Men det propriætere DK Kartel er dem som har lavet Fuga så uden dem ingen Fuga og så er vi tilbage ved EU standard - altså store 12x12 cm vægudtag.

Du har altså kun noget imod dansk 3 pins system - det er standartiseret af Dansk Standard tilbage i 1960'erne - og ikke mod "kartellet" (som reelt består af en virksomhed, LK) som laver Fuga.

42
24. maj kl. 23:35

spændende at du kan finde 12 x 12 cm Euro udtag! Kan du henvise til bare et enkelt fabrikat?

30
24. maj kl. 12:15

Men det propriætere DK Kartel er dem som har lavet Fuga så uden dem ingen Fuga og så er vi tilbage ved EU standard - altså store 12x12 cm vægudtag.

Du har altså kun noget imod dansk 3 pins system - det er standartiseret af Dansk Standard tilbage i 1960'erne - og ikke mod "kartellet" (som reelt består af en virksomhed, LK) som laver Fuga.

LK skal have lov til at sælge deres produkter på lige fod som andre. Hvis du kan lide deres design så vælger du bare dem. Men det skal ikke være fordi du er tvunget til at vælge LK vel? Kartellet er brudt når andre frit kan levere deres bud på design. Og der findes i øvrigt mange pæne bud som ikke er LK.

Dertil kommer selvfølgelig at alt andet lige, så ville verden være mere sikker hvis vi kunne begrave det danske 3 pins system. Ikke fordi systemet som sådan fejler noget, men fordi det er bedre hvis stik på apparater faktisk passer til stik i væggen. Det er nu engang sådan at vi er en del af EU og de fleste apparater leveres med Schuko og derfor vil det bedste være hvis huse også blev bygget med Schuko.

31
24. maj kl. 12:31

Det er nu engang sådan at vi er en del af EU og de fleste apparater leveres med Schuko og derfor vil det bedste være hvis huse også blev bygget med Schuko.

Det var et af argumenterne i '72. Vi venter stadig :-)

12
24. maj kl. 09:04

"De fleste" - kilde tak.

43
24. maj kl. 23:38

Det er ikke de fleste - det er alle! - kan du henvise til bare et enkelt husholdningsapparat der leveres med dansk jordstik? (PS: vi er i 2023 - henvisninger til 1990'erne accepteres ikke)

51
26. maj kl. 22:21

Teddy Varimixer kom med tre-benet stik :) Det er så også dansk isenkram, så måske lidt "cherry picked".

54
27. maj kl. 12:33

Rigtigt, det gjorde vores også :-) Men det er en løs apparatledning, der nemt kan skiftes

26
24. maj kl. 11:14

"De fleste" - kilde tak

Har du hørt om WAF?

1
24. maj kl. 07:05

Nu ville det gavne langt mere at sætte USB-C i togene - mange laptops kommer med USB-C og alle nye telefoner kommer med USB-C. Drop det ene 230v og sæt et dobbelt USB-C.

20
24. maj kl. 09:55

Nu ville det gavne langt mere at sætte USB-C i togene - mange laptops kommer med USB-C og alle nye telefoner kommer med USB-C. Drop det ene 230v og sæt et dobbelt USB-C.

Med en forventet levetid på omkring 40 år kunne det tænkes at 230VAC måske er mere universelt langtidsholdbart end USB-C. Ved at have 230VAC kan man også tilslutte andet end PC / telefon. Jeg ved f.eks. ikke om Nintendo Switch og lignende oplader via USB-C

44
25. maj kl. 07:51

Jeg ved f.eks. ikke om Nintendo Switch og lignende

Altsaa grundlaeggende er jeg fuldstaendig enig med dig, men lige netop en Nintendo Switch er et skidt eksempel. Den lader nemlig med USB-C.

Da junior her for en uge siden med glaedesstraalende oejne pakkede sin selverhvervede nintendo Switch op, hev jeg som den fra ham strax jeg saa USB-C stikket og proevede om vidunderapparatet ville lade med de andre hoejeffekts USB-C forsyninger vi har i husstanden, og det vil den gerne.

45
25. maj kl. 08:51

... om vidunderapparatet ville lade med de andre hoejeffekts USB-C forsyninger vi har i husstanden, og det vil den gerne.

Det er en ret vigtig pointe. USB-C fungerer allerede og bliver kun nemmere for alle nye dimser i EU, og snart også alle nye laptops. Om blot et par år vil 230V stik i tog forekomme anakronistiske og unødige, Schuko eller ikke Schuko. (Med mindre man skulle trænge til at have sin kummefryser/hårføner/60" TV med på rejsen...)

10
24. maj kl. 09:02

Jeg kunne ikke drømme om at sætte nogle af mine enheder i et fremmede USB stik, da det udgøre en alt for stor sikkerheds risiko.

27
24. maj kl. 11:16

Når jeg ser forslag som dette og folk giver thumps down på pointering af sikkerhedsproblemet ved et fremmede USB stik, bliver jeg helt i tvivl om vi er på et tech medie

Men der er jo ingen sikkerhedsproblemer ved USB-C...

Jeg har rejst samme argument før USB-C blev påduttet af EU og fik at vide at jeg skal knytte ædespalten for USB-C har ingen sikkerhedsproblemer.

5
24. maj kl. 07:26

Enig. Gerne USB-C uden datamulighed, (kun med de 6 power/cc/ground pins).

11
24. maj kl. 09:03

Hvordan vil du kunne se, at der kun er de 6 power/cc/ground pins i stikket?

21
24. maj kl. 10:09

Hvordan vil du kunne se, at der kun er de 6 power/cc/ground pins i stikket?

En visuel inspektion for at bekræfte de manglende pins ville nok kræve godt lys og gode øjne. Jeg tænker dog, at DSB ved at fastmontere nogle standard power-only stik, ville kunne lave en sikker nok løsning for de fleste. Hvis ens person/arbejde/paranoia fordrer større grad af sikkerhed bør man nok uanset medbringe egen power-only kabel (eller lader).

14
24. maj kl. 09:25

Brug dit eget kabel, så du ved hvilke ledere der er pins der er forbundet!

17
24. maj kl. 09:32

Det klare du helt sikkert fint - Hvor mange helt almindelige mennesker forstår risikoen?

18
24. maj kl. 09:35

Det klare du helt sikkert fint - Hvor mange helt almindelige mennesker forstår risikoen?

Eller render rundt med et flere forskellige USB-C kabler hvor et af dem kun bruges til opladning i offentlige USB-C stik. Så hellere en stikkontakt så man kan smide sin egen lader i.