Mens passagererne venter på IC4-toge, så vil DSB skære toppen af partikelforureningen ved at udstyre 100 toge med partikelfiltre.
Efter henvendelser fra 9 leverandører af partikelfiltre er DSB blevet overbevist om, at det er muligt at installere filtre i de 65 MR regionaltoge, der hovedsageligt kører i Jylland, og i de 35 diesellokomotiver, der blandt andet kører fra København til Holbæk og Lolland Falster.
»Vi vil gerne gøre togtrafikken endnu mere miljørigtig og fortsat markedsføre, at det er det rigtige valg at tage toget,« siger miljøchef i DSB, Jesper Mølgaard.
Ifølge miljøchefen er DSB netop i gang med at udarbejde et udviklingsprojekt i samarbejde med flere leverandører om en test af partikelfiltrene, og planen er at teste to systemer i løbet af foråret.
Overdækkede banegårde slipper for osen
Jesper Mølgaard ønsker ikke at afsløre, hvilke leverandører DSB samarbejder med, men oplyser, at flere af leverandørernes produkter er beskrevet på Teknologisk Instituts hjemmeside.
Her finder man blandt andet det danske partikelfilter Silentor og systemer fra de svenske firmaer Svensk Turbo Teknik og Ferrita.
»Partikelfiltre vil især forbedre luftkvaliteten på overdækkede banegårde, som i København og Århus,« siger Jesper Mølgaard.
Partikelfiltrene risikerer dog kun at sidde i togene i kort tid, da det er planlagt at udskifte alle MR-togene i perioden fra 2009 til 2011 med de stærkt forsinkede IC4-tog.
IC4 leveres med en EURO III-motor og derfor vil udledningen af kvælstofoxider og partikler fra IC4 være lav og på niveau med udledningen IC3-togsæt med ny motor.
DSB er også i gang med en udskiftning af motorerne i IC3-togene, som betyder, at partikelforureningen reduceres med 70 procent.
