DSB: Renovering af IC4-motorer er naturligt vedligehold

5. november 2015 kl. 12:483
DSB’s planlagte renovering af IC4-togenes powerpacks skyldes togenes alder og ikke de fejl, som ekspertundersøgelsen af IC4 afdækkede sidste år.
Artiklen er ældre end 30 dage

DSB’s renovering af IC4-togenes såkaldte powerpacks sker som en del af et naturligt eftersyn, oplyser DSB.

Powerpacks samler togets dieselmotor, turbolader, kompressor, generator og kølesystem i ét modul, og flere medier, herunder Ingeniøren, skrev i tirsdags på baggrund af oplysninger i DSB's nye kvartalsregnskab, at IC4-togenes powerpacks skal renoveres. Det var dog tirsdag ikke muligt at få DSB til at specificere, hvad renoveringen omfatter.

Læs også: DSB: IC4-togenes motorer skal renoveres

Ingeniøren har stillet spørgsmålet, fordi det ikke fremgår af kvartalsregnskabet, hvordan renoveringen hænger sammen med DSB's udmelding tidligere på året om, at det ikke – som frygtet – bliver nødvendigt at udskifte hele IC4-flådens powerpacks, men at delkomponenter kræver udskiftning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har siden tirsdag ikke været muligt at tale med en medarbejder i DSB, men selskabet har nu sendt en udtalelse på email fra Anders Egehus, direktør for DSB Drift. Den forestående renovering er ikke en del af opfølgningen på Proses rapport, forklarer han.

‘Det, der skal ske, er en del af et naturligt eftersyn af powerpacks. Powerpacks består af flere delelementer, der hver især leverer deres bidrag til kraftforsyningen til toget. Delelementerne og deres indbyrdes forbindelser består af en del slanger, gummiophæng og andre dele, der blev leveret til togproducenten i årene 2002 til 2005. Den samlede konstruktion er ved at være 10 år gammel, og det er naturligt, at sliddele, gummi og plast skal efterses, vedligeholdes og eventuelt udskiftes grundet alder. Det uanset, at togsættene i perioden ikke har kørt de kilometer, der oprindeligt var disponeret,’ skriver han.

Læs også: IC4-tog tømt for passagerer på grund af røgudvikling

Renoveringen vedrører dog alligevel Proses anbefaling om at udskifte delkomponenter i IC4-togenes powerpacks, eftersom der er tale om de samme dele, tilføjer Anders Egehus. Det fremgår imidlertid stadig ikke klart, hvordan renoveringen vil påvirke arbejdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

‘Vi følger anbefalingerne fra Prose-rapporten og arbejder fortsat med elementerne i den. Powerpack eftersynet er ikke en direkte del af Prose-anbefalingen, men det hænger naturligvis tæt sammen, da det er de samme dele, der er tale om,’ skriver Anders Egehus.

Ingeniøren har nu bedt DSB om at tale med en medarbejder om status på opfølgningen på Proses anbefalinger.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
7. november 2015 kl. 19:25

IC4 togene holder ved Kystvejen ved Kastrup Lufthavn ved DSBs Terminal lige ud til Øresund. Her er ofte hårde østenvinde og sydøstenvinde. Dvs masser af saltvand står ind over togene. Togene har ikke godt af det. Der står ikke et tog men op til 20 togstammer direkte ud til Øresund.

2
5. november 2015 kl. 15:11

Renoveringsintervallet for MF (IC3) er ikke meget anderledes i forhold til MG (IC4) som i øvrigt kører rigeligt med kilometer på mange strækninger.

På MF bliver turboladerne oftest skiftet ved 1.000.000-1.200.000 km efter hovedrenovering pga. lavt boost-tryk. Eftersynet heder F4, hvori der gøres andre ting: Udskiftning af krumtapudlufter, ventiljustering, udskiftning af dyser, pakninger på ventildæksel, udskiftning af kobling, motor tømmes for væsker, ny pyrojacket, termostater, manchetter/slanger hvis slidte, oliefiltre, brændstoffilter, hydraulikoliefilter og vandpumpe (incl. nye bolte),

Til det store eftersyn skal motoren skilles ad og blive hovedrenoveret, det er omkring 1.600.000-2.000.000 km - deriblandt også nye hovedlejer og plejlstangslejer. Hovedrenoveringer er helt almindeligt hos toge og lokomotiver - og litrakilometerne for MG er ganske udmærkede i forhold til dengang MF havde den gamle luftkølede Deutz V8 som bl.a. ikke kunne komme af med varmen.

Det er det samme værksted som håndterer de to forskellige powerpacks (de tager også imod MQ og MR-motorer), i min praktikperiode har jeg været med til at arbejde på alle typer.

1
5. november 2015 kl. 14:02

Nu har vi fået leveret (ubrugelige) tog i de seneste mange år. Selvfølgelig skal motorerne renoveres, det kan vel ikke undre nogen. Hvis en motor ikke bliver brugt i 10 år, har den naturligvis brug for at blive renoveret før den bliver startet igen :-)