DSB mister en lille million om måneden på bøvl med køreledninger

26. juni 2018 kl. 13:5713
DSB mister en lille million om måneden på bøvl med køreledninger
Illustration: Banedanmark.
Passagererne foretrækker andre transportmidler på strækningen til Esbjerg, fordi de er nødt til at skifte. Direkte tog til hovedstaden er aflyst på grund af de fejlramte køreledninger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det koster DSB en lille million kroner om måneden, at der ikke kan køre eltog under de nye køreledninger på strækningen mellem Esbjerg og Lunderskov.

Det fremgår af et svar fra transportminister Ole Birk Olesen (LA) til Enhedslistens transportordfører Henning Hyllested.

Læs også: Her er de særlige, danske køreledninger

DSB har udarbejdet en opgørelse over tabene, som vel at mærke udelukkende dækker mistede billetindtægter. De omfatter ikke andre udgifter, for eksempel omfordeling af togene, fordi der ikke kan køre eltog til Esbjerg.

Elektrificeringen af den danske jernbane

2001 Elektrificeringen af den danske jernbane stopper som følge af beslutningen om at satse på dieseltog, som fører til købet af IC4.

2009 Politisk aftale om strategisk analyse af at genoptage elektrificeringen.

2012 Politisk aftale om at elektrificere Esbjerg-Lunderskov med forventet åbning i 2015.

2013 Finanslovsaftale om at elektrificere København-Ringsted samt Ringsted-Femern og Køge Nord-Næstved. Det oprindelige udbudsmateriale for Esbjerg-Lunderskov blev droppet til fordel for et samlet udbud af alle strækninger.

2015 Siemens og Aarsleff vinder kontrakten på elektrificeringen. Broarbejder bliver tildelt ved lokale udbud.

2017 Strækningen mellem Esbjerg og Lunderskov indvies 6. august.

23. april 2018 En køreledning falder ned ved Vejen. Banedanmark reparerer skaden og genoptager driften.

9. maj 2018 Banedanmark finder en fejl på tovhjulene på den uåbnede bane København-Ringsted. Samme fejl findes på Esbjerg-Lunderskov, og trafikken indstilles.

11. maj 2018 Trafikken genoptages mellem Esbjerg og Lunderskov, men kun med dieseltog. Banedanmark oplyser, at 320 tovhjul på 160 master skal skiftes alene på denne strækning. Kørsel med eltog forventes genoptaget efter sommerferien.

Læs også: Nu bliver også elektrificeringen af jernbanen kulegravet

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opgørelsen tager udgangspunkt i de realiserede tab for maj. Banedanmark lukkede strækningen til Esbjerg, efter at Danmarks nye og unikke system til at hænge dem op også fejlede på den nye bane mellem København og Ringsted. Det er anden strækning, hvor systemet sættes op, efter banen mellem Esbjerg og Lunderskov, men modsat Esbjerg-banen er Ringsted-banen endnu ikke åben.

Fejlen ramte, efter at strækningen til Esbjerg havde været i drift siden 6. august sidste år. Banedanmark og leverandøren, Siemens, har kun oplyst, at der er tale om en fejl på de tovhjul, som gør det muligt for køreledningerne at udvide sig og krympe i takt med ændringer i temperaturen.

Læs også: Passagerer er igen forsøgskaniner: Danmark går enegang med nye køreledninger

Derefter måtte DSB sløjfe de direkte tog til København, som ellers blev kørt med IC3’s elektriske søstertog, IR4. I stedet skal passagerne skifte til regionaltoget i Fredericia. Det kommer fra Århus, hvortil der endnu ikke er kørestrøm, og det bliver derfor i forvejen kørt med dieseltog under de nye køreledninger til Esbjerg. Skiftet forlænger ifølge et andet svar fra Ole Birk Olesen turen med 7 minutter i retning mod København og med 14 minutter i retning mod Esbjerg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DSB kan konstatere, at billetindtægterne dykkede, efter at de aflyste afgange ramte strækningen til Esbjerg. I maj løb det op i knap 700.000 kroner. Derefter fremskriver DSB tabene, der når højdepunktet i juli med godt 900.000 kroner.

Læs også: Danmarks nye køreledninger er kun testet på fire kilometer i Ungarn

I alt løber de mistede indtægter op i 2,8 millioner kroner, hvis vel at mærke Esbjerg-Lunderskov kan åbne for eltog igen 13. august efter skolernes sommerferie, sådan som Banedanmark nu planlægger.

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen.

Henning Hyllested har også spurgt Ole Birk Olesen, om Banedanmark lider økonomiske tab som følge af problemerne med kørestrømmen. Transportministeren lader Banedanmark selv gentage samme svar, som Ingeniøren har fået, nemlig at »fejlen på kørestrømsanlægget er sket under garantiperioden, hvorfor det ikke forventes at medføre øgede udgifter for Banedanmark.«

Læs også: Banedanmark afviser at have gjort Danmark til forsøgsland

Styrelsen oplyser samtidig, at Siemens sammen med sin danske entreprenør, Aarsleff, tester, at køreledningerne virker, sådan som Banedanmark specificerede i sit udbud.

»Som led i installationen af kørestrømsanlægget har Banedanmark foretaget løbende tilsyn og kontrol med, at leverandøren har bygget anlægget i henhold til opfyldelsen af alle krav i kontrakten. Når systemet overdrages til drift, overtager Banedanmark ansvaret med systemet.«

Hør om Danmarks nye køreledninger i Ingeniørens podcast Transformator

Remote video URL

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
27. juni 2018 kl. 10:44

Det gør man åbenbart ikke ved større anlægsarbejder, måske ville det hjælpe, hvis der stod noget om taxakuponer til passagererne?

Jo det gør man også ved større anlæg, men i dette tilfælde er der tale om et anlæg der er afleveret og taget i brug. Fejlen er derimod omfattet af en leverandør garanti, leverandør garantier dækker normalt kun selve fejlen, ikke driftstabet. Det er i øvrigt en normal garanti bestemmelse. man får dækket reparation/ombytning, men ingen kompensation på manglende bil, computer, TV mm. Banedanmark har ingen tab, det er tredie parten DSB der må bære tabet.

12
27. juni 2018 kl. 10:23

Når man skal bygge et parcelhus, oprettes der en kontrakt. Et sted i kontrakten er der en dato for byggeriets færdiggørelse, og dagbøder for forsinkelse.

Det gør man åbenbart ikke ved større anlægsarbejder, måske ville det hjælpe, hvis der stod noget om taxakuponer til passagererne?

11
27. juni 2018 kl. 09:24

Denne kommentar rammer plet, og burde sendes direkte til de politikere der er ansvarlige for banens forfald.

9
26. juni 2018 kl. 19:12

Når et folketingsmedlem efterfølgende spørger til netop rejsetidsforlængelse, så henvises der til at skifte på Fredericia station, hvor rejsetiden kun forlænges med 7 min - hvilket er acceptabelt.Humlen ligger i, at togene ikke venter på hinanden i Fredericia, så en forsinkelse på 7 min bliver til en time og 7 min, måske der burde have været med i ministerens svar til folketinget.

Har prøvet at tage turen via Fredericia en tidlig tirsdag. Overgangstiden mellem de to tog ER 7 min. og det glippede - vi så forbindelsen rulle fra perron da vi kom ind. Det gav lige en time i forsinkelse og rejsetidsgarantien fik en hilsen (og jeg halvdelen af billetprisen nogen tid senere).

Men tiden forlænges altså ikke med "kun" 7 min. Det er "en del" mere. Da trykte køreplaner er meget gammeldags, så kan jeg ikke lige trylle de nøjagtige tider op, men turen via Fredericia tager mindst 20-30 min. mere sammenlignet med dagen inden omlægningen (altså for de tog, som kørte Middelfart-Taulov uden at komme forbi Fredericia). Muligheden for at tage den lange tur via Fredericia har hele tiden været der og jeg undgik dem som regel da man føler sig ret meget til grin ved at bruge så meget tid på turen.

8
26. juni 2018 kl. 18:34

Når rejsetiden for DSBs kunder midlertidigt forlænges på grund af noget DSB ikke har at gøre med, ser DSB det som et stort problem og en stor omkostning.

Da Storebæltsforbindelsen åbnede, kom rejsetiden København-Aarhus ned på cirka 2,5 time. I dag, 20 år senere, har DSB permanent forlænget rejsetiden til 2 timer og 51 minutter for hurtigste forbindelse. Det ser DSB ikke som et stort problem for dem og deres kunder.

Og det har DSB desværre ret i. Det er ikke et problem for DSBs kunder. For de sidder ikke i togene, men på Christiansborg. Altså hvis man ser det fra DSBs ledelses side.

—————————————

Danmark har europarekort i rejsetidstillæg. Med enorme margener i køreplanen og unødvendigt lange rejsetider kan DSB lige leve op til politikernes minimum krav. Altså næsten.

7
26. juni 2018 kl. 18:27

(Sjovt nok ser det modsatte ikke længere ud til at være tilfældet. Stort set alle tog, jeg kører med fra København mod Kolding, kører over Fredericia, selv om det er en omvej. Det er noget nyt, man er startet på. Der blev ellers for nogle år siden lavet en direkte banestrækning fra Kolding til den gamle lillebæltsbro, men brugen af denne ser ud til at være reduceret, hvilket også påfører os passagerer yderligere rejsetid.)

Årsagen skal findes i et defekt sporskifte i Snoghøj, så tog der skal videre mod Taulov skal kører af venstre spor mellem Middelfart og Snoghøj. Venstresporskørsel tager rigtig meget kapacitet, så det er nok derfor man vælger at lade IC-togene mod Kolding/Sønderborg vende i Fredericia.

6
26. juni 2018 kl. 18:21

Hvorfor henviser DSB på sin hjemmeside

https://www.dsb.dk/trafikinformation/andringer-i-trafik-og-drift/andringer-i-trafik-og-drift/fr---lunderskov-esbjerg-koreledning/

til at skifte mellem IC-tog og Regionaltog, når rejsetiden forlænges med 40 min - i begge retninger.

Når et folketingsmedlem efterfølgende spørger til netop rejsetidsforlængelse, så henvises der til at skifte på Fredericia station, hvor rejsetiden kun forlænges med 7 min - hvilket er acceptabelt.

Humlen ligger i, at togene ikke venter på hinanden i Fredericia, så en forsinkelse på 7 min bliver til en time og 7 min, måske der burde have været med i ministerens svar til folketinget.

5
26. juni 2018 kl. 18:15

Det er lidt pudsigt, at ministeren omtaler forlængelse er rejsetiden netop ved at rejse via Fredericia, når DSB på deres hjemmeside henviser til at skifte i Kolding

Tog, der kører fra Københaven til jyske destinationer nord for Fredericia, kommer aldrig til Kolding. Så med disse tog er det ikke en mulighed at skifte i Kolding.

Vil man skifte i Kolding, er man derfor nødt til at begrænse sig til at tage et af de tog, der kører København-Sønderborg eller København-Tyskland (gennem Jylland).

(Sjovt nok ser det modsatte ikke længere ud til at være tilfældet. Stort set alle tog, jeg kører med fra København mod Kolding, kører over Fredericia, selv om det er en omvej. Det er noget nyt, man er startet på. Der blev ellers for nogle år siden lavet en direkte banestrækning fra Kolding til den gamle lillebæltsbro, men brugen af denne ser ud til at være reduceret, hvilket også påfører os passagerer yderligere rejsetid.)

4
26. juni 2018 kl. 17:37

"Skiftet forlænger ifølge et andet svar fra Ole Birk Olesen turen med 7 minutter i retning mod København og med 14 minutter i retning mod Esbjerg."Det er naturligvis irreterende, at en rejse på 3 timer midlertidigt forlænges med 7-14 minutter.

  • men forlængelsen bliver hurtig en time og 7 minutter, hvis forbindelsen ved skiftet i Fredericia er kørt - DSB lader ikke togene vente på hinanden.

Det er lidt pudsigt, at ministeren omtaler forlængelse er rejsetiden netop ved at rejse via Fredericia, når DSB på deres hjemmeside henviser til at skifte i Kolding - hvorved der opnås en forlængelse af rejsetiden med 40 min. Man skal nok her forstå, at det er DSB der har leveret svaret til ministeren - og man vælger jo derfor hvad der ses pænest ud.

Så sent som i dag, er det været flere aflyste regiontog på strækningen ml. Fredericia og Esbjerg, der er jo genialt når det er eneste forbindelse - og så kan DSB ikke forstå at kunderne 'siver' til andre transportmidler !!!

3
26. juni 2018 kl. 17:18

Ved Transportudvalgets møde d. 21/6 , blev der omdelt en præsentation af fra Siemens, der viser lidt mere omkring det defekte kørestrømsanlæg.

https://www.ft.dk/samling/20171/almdel/TRU/bilag/338/1916154.pdf

Specielt et billede på side 2 øverst til venstre er interessant, da det formentlig viser den defekte wirefastgørelse.

Jeg er ikke ekspert i fastgørelse af stålwire, men umiddelbart så ligner det noget der aldrig burde være sat op. Konstruktionen ser ud til at vanskeliggøre en ordentlig fastgørelse af wiren, specielt detaljen med at wiren krydser hinanden ser betænkelig ud, hvordan vil man opnå en tilstrækkeligt fastspændingskraft når de krydser hinanden som de gør.

Det kan selvfølgelig være en detalje bag ved den runde skive, som der klemmer på wiren, der kan retfærdigøre konstruktionen.

2
26. juni 2018 kl. 14:20

DSB har opgjort et forventet tab, men vi ved jo ikke om tabet havde været anderledes, hvis rejsemuligheden ikke var væk. DSB taber kunder kontinuerligt, så mon ikke at tabet er sat for højt.

Til gengæld må det være mere sikkert, at DSB taber mange penge på at producere noget andet end det som er planlagt. Se det regnestykke er mere interessant.

Interessant er det også, at DSB har togsæt til at køre til/fra Esbjerg i myldretiden, men kan ikke levere udenfor myldretiderne. Logikken siger at DSB bruger mest materiel i myldretiden, hvorfor dette undrer. Måske prioriterer DSB således, for dog at begrænse de økonomiske konsekvenser? Ingen grund til at køre direkte, hvis der ingen kunder er.

1
26. juni 2018 kl. 14:16

"Skiftet forlænger ifølge et andet svar fra Ole Birk Olesen turen med 7 minutter i retning mod København og med 14 minutter i retning mod Esbjerg."

Det er naturligvis irreterende, at en rejse på 3 timer midlertidigt forlænges med 7-14 minutter.

Men som daglig pendler på Kystbanen kan jeg kun sige det er vand i forhold til hvad DSB dagligt byder os. Køreledninger eller ej, på Kystbanen varer min transporttid alt mellem de planlagte 50 minutter og op til over 2 timer - hver vej. Jeg skal også hele 40 kilometer (sarkasme).

Der er tider det går bedre end andre. Den seneste måned er jeg ankommet cirka 1 dag om ugen til tiden i begge retninger.

Er det noget nyt? Det ved jeg ikke, jeg har kun pendlet der siden år 1997, og det har mere-eller-mindre været sådan altid.

Hvad koster det DSB og samfundet?