Det koster DSB en lille million kroner om måneden, at der ikke kan køre eltog under de nye køreledninger på strækningen mellem Esbjerg og Lunderskov.
Det fremgår af et svar fra transportminister Ole Birk Olesen (LA) til Enhedslistens transportordfører Henning Hyllested.
Læs også: Her er de særlige, danske køreledninger
DSB har udarbejdet en opgørelse over tabene, som vel at mærke udelukkende dækker mistede billetindtægter. De omfatter ikke andre udgifter, for eksempel omfordeling af togene, fordi der ikke kan køre eltog til Esbjerg. 2001 Elektrificeringen af den danske jernbane stopper som følge af beslutningen om at satse på dieseltog, som fører til købet af IC4. 2009 Politisk aftale om strategisk analyse af at genoptage elektrificeringen. 2012 Politisk aftale om at elektrificere Esbjerg-Lunderskov med forventet åbning i 2015. 2013 Finanslovsaftale om at elektrificere København-Ringsted samt Ringsted-Femern og Køge Nord-Næstved. Det oprindelige udbudsmateriale for Esbjerg-Lunderskov blev droppet til fordel for et samlet udbud af alle strækninger. 2015 Siemens og Aarsleff vinder kontrakten på elektrificeringen. Broarbejder bliver tildelt ved lokale udbud. 2017 Strækningen mellem Esbjerg og Lunderskov indvies 6. august. 23. april 2018 En køreledning falder ned ved Vejen. Banedanmark reparerer skaden og genoptager driften. 9. maj 2018 Banedanmark finder en fejl på tovhjulene på den uåbnede bane København-Ringsted. Samme fejl findes på Esbjerg-Lunderskov, og trafikken indstilles. 11. maj 2018 Trafikken genoptages mellem Esbjerg og Lunderskov, men kun med dieseltog. Banedanmark oplyser, at 320 tovhjul på 160 master skal skiftes alene på denne strækning. Kørsel med eltog forventes genoptaget efter sommerferien.Elektrificeringen af den danske jernbane
Læs også: Nu bliver også elektrificeringen af jernbanen kulegravet
Opgørelsen tager udgangspunkt i de realiserede tab for maj. Banedanmark lukkede strækningen til Esbjerg, efter at Danmarks nye og unikke system til at hænge dem op også fejlede på den nye bane mellem København og Ringsted. Det er anden strækning, hvor systemet sættes op, efter banen mellem Esbjerg og Lunderskov, men modsat Esbjerg-banen er Ringsted-banen endnu ikke åben.
Fejlen ramte, efter at strækningen til Esbjerg havde været i drift siden 6. august sidste år. Banedanmark og leverandøren, Siemens, har kun oplyst, at der er tale om en fejl på de tovhjul, som gør det muligt for køreledningerne at udvide sig og krympe i takt med ændringer i temperaturen.
Læs også: Passagerer er igen forsøgskaniner: Danmark går enegang med nye køreledninger
Derefter måtte DSB sløjfe de direkte tog til København, som ellers blev kørt med IC3’s elektriske søstertog, IR4. I stedet skal passagerne skifte til regionaltoget i Fredericia. Det kommer fra Århus, hvortil der endnu ikke er kørestrøm, og det bliver derfor i forvejen kørt med dieseltog under de nye køreledninger til Esbjerg. Skiftet forlænger ifølge et andet svar fra Ole Birk Olesen turen med 7 minutter i retning mod København og med 14 minutter i retning mod Esbjerg.
DSB kan konstatere, at billetindtægterne dykkede, efter at de aflyste afgange ramte strækningen til Esbjerg. I maj løb det op i knap 700.000 kroner. Derefter fremskriver DSB tabene, der når højdepunktet i juli med godt 900.000 kroner.
Læs også: Danmarks nye køreledninger er kun testet på fire kilometer i Ungarn
I alt løber de mistede indtægter op i 2,8 millioner kroner, hvis vel at mærke Esbjerg-Lunderskov kan åbne for eltog igen 13. august efter skolernes sommerferie, sådan som Banedanmark nu planlægger.
Henning Hyllested har også spurgt Ole Birk Olesen, om Banedanmark lider økonomiske tab som følge af problemerne med kørestrømmen. Transportministeren lader Banedanmark selv gentage samme svar, som Ingeniøren har fået, nemlig at »fejlen på kørestrømsanlægget er sket under garantiperioden, hvorfor det ikke forventes at medføre øgede udgifter for Banedanmark.«
Læs også: Banedanmark afviser at have gjort Danmark til forsøgsland
Styrelsen oplyser samtidig, at Siemens sammen med sin danske entreprenør, Aarsleff, tester, at køreledningerne virker, sådan som Banedanmark specificerede i sit udbud.
»Som led i installationen af kørestrømsanlægget har Banedanmark foretaget løbende tilsyn og kontrol med, at leverandøren har bygget anlægget i henhold til opfyldelsen af alle krav i kontrakten. Når systemet overdrages til drift, overtager Banedanmark ansvaret med systemet.«
Hør om Danmarks nye køreledninger i Ingeniørens podcast Transformator
