Det var med direktør Flemming Jensens ord en »stærk og realistisk« plan for IC4, som DSB præsenterede i torsdags, og som dækker IC4-togets sidste otte år på skinnerne, indtil toget udfases i 2024.
Men den nye plan er samtidig den tredje IC4-plan på bare to år. DSB offentliggjorde i første omgang sin indsættelsesplan for IC4 i december 2014 efter konsulenthuset Proses evaluering, som DSB betegnede som »den endelige IC4-eksamen«. Men DSB måtte efter bare et halvt år erkende, at selskabet haltede så meget efter planen, at den måtte erstattes af en ny plan med lempeligere delmål for driftsstabiliteten, målt på antallet af kørte kilometer mellem hvert teknisk problem.
Læs også: DSB lader pendlerne bumle otte år mere i ukomfortable IC4-tog
Den reviderede plan holdt heller ikke. For få måneder siden præsterede IC4 en ny bundrekord, da driftsstabiliteten nåede et endnu ringere niveau end i 2014, og i sidste uge præsenterede DSB så den nye IC4-plan, som skal holde frem til udfasningen af problemtoget. DSB’s nye IC4-plan indebærer, at toget skal køre otte år mere på regionalstrækningerne, før det udfases i 2024, når DSB har købt nye eltog til de danske jernbaner.Exit IC4
DSB fokuserer indtil da alene på af få flest muligt tog på skinnerne med den bedst mulige driftsstabilitet.
Alle andre bestræbelser, for eksempel på at opnå forbedret passagerkomfort eller driftskobling med fire togsæt, bliver nu standset.
Den nye plan er den tredje IC4-plan på to år.
Grund til at tage advarsel alvorligt
Og med den nye plan følger en advarsel om, at det muligvis heller ikke denne gang lykkes at indfri målsætningerne:
»Driftserfaringerne har vist, at der ikke er en direkte sammenhæng mellem de gennemførte tiltag og udviklingen i IC4-togenes driftsstabilitet. Derfor er der fortsat risiko for, at driftsstabiliteten ikke kan forbedres. Hertil kommer, at der vil kunne opstå yderligere og endnu usete fejl, i takt med at IC4-toget anvendes i øget omfang,« skriver DSB i sin plan.
Læs også: IC4 præsterer ny bundrekord: Ringere end før redningsplan
Driftsstabiliteten er i øjeblikket i bedring, men den er flere gange tidligere dykket efter periodevise forbedringer, og niveauet er stadig ringere end ved Proses evaluering tilbage i 2014.
Og netop »endnu usete fejl«, som DSB også advarer om, har præget IC4-udviklingen siden leveringen. Faktisk er de stadig et aktuelt problem, skriver DSB senere i selv samme plan.
»Tilgængeligheden er øget, men der opstår fortsat mange uforudsete fejl på IC4-togene, som påvirker driftsstabiliteten og derved, hvor mange IC4-togsæt, der kan indsættes i drift på samme tid til at dække pladsbehovet,« skriver DSB i IC4-planen.
Forsikring mod hul i trafikken
Holder planen ikke, bliver det ikke muligt at køre med de 40 IC4-togsæt, der skal sikre mod pladsmangel og aflysninger i togtrafikken. Derfor foreslår DSB at sætte gang i en reserveplan allerede nu. DSB er i forvejen i gang med at købe 26 nye ellokomotiver, som skal trække dobbeltdækkervognene i regionaltrafikken på Sjælland, og indkøbet rummer en option på yderligere 18 lokomotiver.
Læs også: BAGGRUND: Derfor kan DSB ikke vente med at købe nye ellokomotiver
Hvis ikke den nye IC4-plan holder, foreslår DSB at indløse optionen og at købe nye vogne til de ekstra lokomotiver. Indkøb og levering af vognene tager fem år, og derfor foreslår DSB at sætte gang i processen allerede nu for en sikkerheds skyld.
»Forberedelse af et eventuelt udbud af vogne bør igangsættes nu, således at vognene kan være til rådighed så tidligt som muligt, og derved blive en forsikring mod eventuel pladsmangel,« skriver DSB.
Forslaget lyder konkret på at begynde at forberede udbuddet af de ekstra togvogne i januar 2017, så der kan træffes en beslutning i 2019, hvis behovet skulle opstå.
Direktør: Tryg ved ny plan
Over for Ingeniøren fortæller direktør i DSB Drift Anders Egehus, at han er tryg ved den nye plan, selv om det er den tredje IC4-plan på to år. Årsagen er, at DSB denne gang har droppet ambitionen om at kunne køre 20.000 kilometer med IC4 uden tekniske problemer, som hidtil var slutmålet for 2019. I stedet har DSB nu en ambition om blot at forbedre driftsstabiliteten fra det nuværende niveau på 3.000-4.000 kilometer mellem hvert teknisk problem.
»Vi ligger en meget lav driftsstabilitet til grund for den nye plan, og vi arbejder også med en meget stor driftsreserve. Det er det bedste, vi kan gøre nu. Vi har med de tidligere planer antaget en stor stigning i driftsstabiliteten, og den forventning ligger ikke i denne plan. Så på den baggrund er jeg tryg ved, at vi kan levere det, vi beskriver her,« siger Anders Egehus.
Læs også: IC4 kommer aldrig til at afløse IC3
I påpeger uforudsete fejl som en risikofaktor i planen. Netop uforudsete fejl har været kendetegnende IC4-forløbet, og I påpeger aktuelle uforudsete fejl i selv samme plan. Bør man ikke på den baggrund forvente flere uforudsete fejl?
»Der er ikke nogen tvivl om, at hele IC4-historien har budt på mange overraskelser. Og jeg håber selvfølgelig, at vi har set den sidste overraskelse. Men det kan vi jo ikke garantere. Og derfor kigger vi på en mulig backupplan i form af lokomotiver og togvogne,« siger Anders Egehus.
