DSB: Ingen garanti for, at ny IC4-plan holder

21. december 2016 kl. 11:013
DSB’s nye IC4-plan er den tredje IC4-plan på bare to år. Og denne gang advarer DSB selv om risiko for skuffende driftsstabilitet og flere uforudsete problemer, som kan skabe pladsmangel og aflysninger i togtrafikken.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det var med direktør Flemming Jensens ord en »stærk og realistisk« plan for IC4, som DSB præsenterede i torsdags, og som dækker IC4-togets sidste otte år på skinnerne, indtil toget udfases i 2024.

Men den nye plan er samtidig den tredje IC4-plan på bare to år. DSB offentliggjorde i første omgang sin indsættelsesplan for IC4 i december 2014 efter konsulenthuset Proses evaluering, som DSB betegnede som »den endelige IC4-eksamen«. Men DSB måtte efter bare et halvt år erkende, at selskabet haltede så meget efter planen, at den måtte erstattes af en ny plan med lempeligere delmål for driftsstabiliteten, målt på antallet af kørte kilometer mellem hvert teknisk problem.

Læs også: DSB lader pendlerne bumle otte år mere i ukomfortable IC4-tog

Den reviderede plan holdt heller ikke. For få måneder siden præsterede IC4 en ny bundrekord, da driftsstabiliteten nåede et endnu ringere niveau end i 2014, og i sidste uge præsenterede DSB så den nye IC4-plan, som skal holde frem til udfasningen af problemtoget.

Exit IC4

DSB’s nye IC4-plan indebærer, at toget skal køre otte år mere på regionalstrækningerne, før det udfases i 2024, når DSB har købt nye eltog til de danske jernbaner.
DSB fokuserer indtil da alene på af få flest muligt tog på skinnerne med den bedst mulige driftsstabilitet.
Alle andre bestræbelser, for eksempel på at opnå forbedret passagerkomfort eller driftskobling med fire togsæt, bliver nu standset.
Den nye plan er den tredje IC4-plan på to år.

Grund til at tage advarsel alvorligt

Og med den nye plan følger en advarsel om, at det muligvis heller ikke denne gang lykkes at indfri målsætningerne:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Driftserfaringerne har vist, at der ikke er en direkte sammenhæng mellem de gennemførte tiltag og udviklingen i IC4-togenes driftsstabilitet. Derfor er der fortsat risiko for, at driftsstabiliteten ikke kan forbedres. Hertil kommer, at der vil kunne opstå yderligere og endnu usete fejl, i takt med at IC4-toget anvendes i øget omfang,« skriver DSB i sin plan.

Læs også: IC4 præsterer ny bundrekord: Ringere end før redningsplan

Driftsstabiliteten er i øjeblikket i bedring, men den er flere gange tidligere dykket efter periodevise forbedringer, og niveauet er stadig ringere end ved Proses evaluering tilbage i 2014.

Og netop »endnu usete fejl«, som DSB også advarer om, har præget IC4-udviklingen siden leveringen. Faktisk er de stadig et aktuelt problem, skriver DSB senere i selv samme plan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Tilgængeligheden er øget, men der opstår fortsat mange uforudsete fejl på IC4-togene, som påvirker driftsstabiliteten og derved, hvor mange IC4-togsæt, der kan indsættes i drift på samme tid til at dække pladsbehovet,« skriver DSB i IC4-planen.

Forsikring mod hul i trafikken

Holder planen ikke, bliver det ikke muligt at køre med de 40 IC4-togsæt, der skal sikre mod pladsmangel og aflysninger i togtrafikken. Derfor foreslår DSB at sætte gang i en reserveplan allerede nu. DSB er i forvejen i gang med at købe 26 nye ellokomotiver, som skal trække dobbeltdækkervognene i regionaltrafikken på Sjælland, og indkøbet rummer en option på yderligere 18 lokomotiver.

Læs også: BAGGRUND: Derfor kan DSB ikke vente med at købe nye ellokomotiver

Hvis ikke den nye IC4-plan holder, foreslår DSB at indløse optionen og at købe nye vogne til de ekstra lokomotiver. Indkøb og levering af vognene tager fem år, og derfor foreslår DSB at sætte gang i processen allerede nu for en sikkerheds skyld.

»Forberedelse af et eventuelt udbud af vogne bør igangsættes nu, således at vognene kan være til rådighed så tidligt som muligt, og derved blive en forsikring mod eventuel pladsmangel,« skriver DSB.

Forslaget lyder konkret på at begynde at forberede udbuddet af de ekstra togvogne i januar 2017, så der kan træffes en beslutning i 2019, hvis behovet skulle opstå.

Direktør: Tryg ved ny plan

Over for Ingeniøren fortæller direktør i DSB Drift Anders Egehus, at han er tryg ved den nye plan, selv om det er den tredje IC4-plan på to år. Årsagen er, at DSB denne gang har droppet ambitionen om at kunne køre 20.000 kilometer med IC4 uden tekniske problemer, som hidtil var slutmålet for 2019. I stedet har DSB nu en ambition om blot at forbedre driftsstabiliteten fra det nuværende niveau på 3.000-4.000 kilometer mellem hvert teknisk problem.

»Vi ligger en meget lav driftsstabilitet til grund for den nye plan, og vi arbejder også med en meget stor driftsreserve. Det er det bedste, vi kan gøre nu. Vi har med de tidligere planer antaget en stor stigning i driftsstabiliteten, og den forventning ligger ikke i denne plan. Så på den baggrund er jeg tryg ved, at vi kan levere det, vi beskriver her,« siger Anders Egehus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: IC4 kommer aldrig til at afløse IC3

I påpeger uforudsete fejl som en risikofaktor i planen. Netop uforudsete fejl har været kendetegnende IC4-forløbet, og I påpeger aktuelle uforudsete fejl i selv samme plan. Bør man ikke på den baggrund forvente flere uforudsete fejl?

»Der er ikke nogen tvivl om, at hele IC4-historien har budt på mange overraskelser. Og jeg håber selvfølgelig, at vi har set den sidste overraskelse. Men det kan vi jo ikke garantere. Og derfor kigger vi på en mulig backupplan i form af lokomotiver og togvogne,« siger Anders Egehus.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
22. december 2016 kl. 02:02

DB´ tekniske chef sagde det, chefen for Siemens Lokomotivenwerk in München, sagde det og data & teknik chefen hos Bombardier i Hennigsdorf, sagde det også - allesammen i ét kor tilbage i 2012.; Det (IC4 og IC2) vil aldrig blive andet, end noget bøvl og at DSB hurtigst muligt burde investere i noget konventionelt tog, (lokomotiver og vogne) indtil elektrificeringer og andre politiske overvejelser (eller mangel på samme) var tilendebragt i en fyldestgørende helhedsløsning.

2
21. december 2016 kl. 12:32

IC4 projektet har i flere år kørt uden nævneværdige milepæle - forstået således at DSB ikke kan sætte lighedstegn mellem udbedring af een type fejl, og en øget performance. Samtidig er det som anført andetsteds de samme fejl, de går og roder med siden de første tog kom hertil. Så selv om jeg har stor tiltro til DSBs håndværkere, så virker det altså som om, det hele foregår lidt i "blinde" - og hvis der så er en rapport, der påviser specifikke "fokusområder", så synes det ikke som om, at DSB retter sig efter rapporten. Det er en almen joke, at IC4s performance stiger, hver gang DSB skal lave en "endelig rapport" - man kan altså gøre et eller andet, der formentlig er svinedyrt, for at sikre en bedre performance i en kortere periode, men toget ER et dårligt tog, og det kan man ikke skjule i længden. Mon ikke performance dropper igen, nu hvor Projektet HAR fået grønt lys til at fortsætte. Det varer så ved til næste rapport om et års tid eller to, hvor man så igen har behov for at retfærdiggøre, at man ved djævlens vold og magt SKAL holde fast ved IC4.