DSB gør klar til at blokere streaming på togenes nye wifi
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DSB gør klar til at blokere streaming på togenes nye wifi

Illustration: DSB

DSB er rykket et skridt nærmere at tilbyde wifi i alle tog og opgradere netværket i de togsæt, som allerede tilbyder gratis internetadgang. Selskabet har sat gang i et udbud, der skal sikre, at togene inden udgangen af 2019 får et nyt wifi-system. Det oplyser DSB i en pressemeddelelse.

Udbuddet gælder det fysiske udstyr i togene, der forbinder passagererne til teleselskabernes dataforbindelser uden for togene. Her er det en afgørende nyskabelse, at det er et krav til det nye udstyr, at det skal kombinere forbindelser til tre mobilnetværks master for at opnå den hurtigst mulige forbindelse og den bedst mulige dækning.

DSB oplyser ikke den forventede pris for udbuddet, men har tidligere oplyst, at man har tænkt sig at bruge 426 mio. kr. på at forbedre togenes netforbindelser.

Læs også: Nu kommer der bedre mobildækning på togturen over broerne

Streaming kan lukkes

Wifi-netværket skal ifølge pressemeddelelsen være gratis at bruge, men selskabet åbner allerede nu for, at ikke alle tjenester vil være tilgængelige på det nye netværk.

‘Med den næste generation af wifi får DSB desuden mulighed for at tilpasse kapaciteten til specifikke behov, eksempelvis mail frem for streaming, så kunderne har mulighed for at arbejde i toget,’ hedder det i pressemeddelelsen.

DSB uddyber over for Ingeniøren, at blokeringen er en mulighed, fordi selskabets wifi skal gøre toget til et muligt sted at arbejde. Derfor er streaming af video en lavere prioritet end eksempelvis e-mail.

Læs også: Internet i tog koster over en halv milliard kroner

Blokeringen vil dog ikke blive indført fra dag ét. DSB vil ‘vurdere situationen og lukke for streaming, hvis det bliver nødvendigt’, oplyser selskabet.

Hvordan blokeringen af streamingen rent teknisk skal foregå, er endnu uklart.

Intet nyt om bedre mobilsignal

Endelig henviser DSB til, at man kan benytte sin egen mobilforbindelse, hvis man vil have adgang til streaming i toget. Selskabet er dog hurtige til at påpege, at togene er skærmet blandt andet med blylag i vinduerne, hvilket dæmper signalet til mobiltelefoner betragteligt.

Læs også: Her er planen, der skal give togpendlerne internet på tre år

Det problem skal afhjælpes ved hjælp af såkaldte repeatere, der skal føre mobilsignalet ind i toget ved hjælp af en antenne på ydersiden af vognen. Denne plan er dog ikke en del af det nuværende udbud, og DSB kan derfor ikke oplyse, hvornår mobilsignalet bliver forbedret i togene.

Teleselskaberne er i samarbejde med Banedanmark i gang med at forbedre den udendørs dækning langs skinnerne med hjælp fra et statstilskud på 100 mio. kr.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det har taget alt for mange år IKKE at få ordentlig Wi-Fi i togene, og hvis en mulig løsning også vil gøre op med net neutraliteten, så er det da helt skidt. Drop Wi-Fi, og sørg i stedet for med repetere at der er ordentlig mobil dækning i togene. Så skal vi nok selv lave noget Wi-Fi hvis vi har behov for det.

 • 30
 • 1

Skal nok blive ramt af både forsinkelser samt forældet teknologi når det først er om flere år. På det tidspunkt er det sikkert VOLTE (voice over wifi) eller andet nyt som stjæler trafikken, og så blokerer de sikkert også det.

Desuden lyder det mærkeligt, at de vil lukke for streaming, fremfor blot at nedprioritere den type trafik, men det er måske svært med QOS/trafic shaping når der er varierende/ustabil båndbredde til rådighed:).

 • 7
 • 0

Nu spørger jeg bare åbent om noget jeg ikke på nogen måde er ekspert i:

Må DSB jf EU's regler omkring netneutralitet helt blokere for samtlige streamingtjenester? Og må de priotere kapaciteten til nogle tjenester frem for nogle andre?

 • 17
 • 0

Du kan bare lade være med at bruge det :) Nu er det jo ikke for at DSB er en ISP.

Jeg skrev netop min åbningsreplik "Nu spørger jeg bare åbent om noget jeg ikke på nogen måde er ekspert i", fordi jeg vidste der ville komme nogle arrogante, sarkastiske og ubrugelige ikke-svar såsom det du har spildt tid på at skrive... Men lige lidt hjalp det.

Det kunne være rart hvis man kunne stille et spørgsmål og rent faktisk få et svar, men nej...

 • 33
 • 2

Ja - der er brug for at der er bedre dækning på både telefoni og data i togene. Jeg må dog undres over at man allerede nu er klar over at kapaciteten bliver for lille og det derfor bliver nødvendigt at have muligheden for at lukke for streaming. Det er jo nok det som mange brugere meget gerne vil kunne når de sidder i toget. Man skulle i stedet for gå efter at togene ikke fungerer som et faradays bur ved at forstærke antennesignalerne for passagererne. Min bil har en funktion hvor antennesignalet bliver styrket, når telefonen ligger under radioen. Man må da kunne gøre noget tilsvarende i et tog. Så skal man jo nok samtidigt i dialog med Teleselskaberne og stille master og lokaler til rådighed langs med skinnerne så mobil antennerne kommer til at stå tættere på skinnerne. Vi togbrugere skal nok støtte op og være med til at lægge pres på Teleselskaberne.

 • 12
 • 1

Hvor er det bagudstræberisk... Jeg ved ikke hvor mange lande jeg har rejst i, hvor WiFi (og hurtig én af slagsen) har været det mest naturlige i togene, næst efter døre og sæder.

Kom nu forhelvedet

 • 13
 • 2

Rolig nu Mark. Det her er Danmark og alt med IT går galt her. Forventningerne må helt i bund. kun knap en halv milliard afsat, det rækker jo nok kun til en prototype.

 • 5
 • 0

Som de grundigt forbereder en enkelt del, som måske slet ikke bliver nødvendigt. På et produkt som de slet ikke har fået lavet endnu ?

Hvis det er sådan de arbejder normalt, så forstår man godt nogle af deres møgsager.

 • 6
 • 0

Det er helt sort at man fra politisk side vælger at give 100 millioner til bedre Internet i togene og dette så er resultatet.....

For pokker mand, hvilke amatører er det der vil lukke for streaming ?

Der findes i dag masser af systemer der billigt og uden problemer kan prioritere trafikken dynamisk, sådan at hvis der ikke er kapacitet nok, så nedprioriteres noget trafik frem for andet...

Det er jo for pokker ikke raketvidenskab.....

 • 10
 • 1

Gad vide hvor mange mobilmaster Teleselskaberne kunne sætte op for en halv milliard...... Mon ikke man kunne få en fremragende dækning for de penge?

 • 10
 • 2

Citat: "Med den næste generation af wifi får DSB desuden mulighed for at tilpasse kapaciteten til specifikke behov, eksempelvis mail frem for streaming, så kunderne har mulighed for at arbejde i toget,’ hedder det i pressemeddelelsen."

Statens tilbud af offentlig transport for pøblen er ikke til leg. Almindelig service og fyord som "frihed" er ikke for statens slaver.

 • 10
 • 1

Hvorfor skal DSB overhovedet interessere sig for hvad man bruger wifi'en til? Hvis der er kapacitetsproblemer kan man begrænse hastigheden per opkobling, men at begynde at opstille regler for hvad der er vigtig brug af wifi'en er at opsøge unødvendig kompleksitet på flere niveauer.
Og skal det i øvrigt være tilladt at streame, hvis ens arbejde er at anmelde streamingtjenester?

 • 9
 • 1

Må DSB jf EU's regler omkring netneutralitet helt blokere for samtlige streamingtjenester? Og må de priotere kapaciteten til nogle tjenester frem for nogle andre?

Det første spørgsmål, som vi skal besvare i den forbindelse, er om WiFi adgang i et DSB tog er omfattet af netneutralitetsforordningen (EU) 2015/2120.

Forordningen gælder for offentligt tilgængelige elektroniske kommunikationstjenester, som leverer adgang til internettet. Offentligt tilgængelig skal fortolkes som i den øvrige EU telelovgivning.

BEREC Guidelines punkt 8-12 er den officielle vejledning til hvordan "offentligt tilgængelig" skal fortolkes i forbindelse med netneutralitet
http://berec.europa.eu/eng/document_regist...

Det nævnes i punkt 12 at WiFi adgang på en café ikke er en offentlig tilgængelig kommunikationstjeneste, fordi adgangen kun tilbydes en på forhånd fast defineret gruppe, nemlig caféens gæster.

På den baggrund vil jeg mene, at DSB's internetadgang i toge falder uden for netneutralitetsforordningens anvendelsesområde.

Det er også vurderingen i denne Bird and Bird analyse
https://www.twobirds.com/en/news/articles/...

Jesper Lund
IT-Politisk Forening

P.S. Netneutralitet vil ikke være et problem for DSB, men lovgivningen om persondatabeskyttelse vil utvivlsomt sætte visse begrænsninger på hvilke personoplysninger (herunder indholdsdata og metadata/trafikdata) som DSB kan behandle i forbindelse med blokering af bestemte services, specielt hvis der er tale om omfattende brug af deep-packet inspection. Men det er en anden diskussion..

 • 11
 • 1

Tør da lige øjnene en tur. Som jeg skrev er DSB ikke en ISP, hvorved de ikke forpligter sig til nogen form for netneutralitet. Det er en service der tilbydes i togene, som du bare kan lade være med at bruge hvis du ikke synes om det.

Er det til at forstå nu?

Du skriver at DSB ikke er en ISP, men at det er en service de tilbyder... og hvad er det "S"-et står for i ISP? Hvis den service de tilbyder er internet til deres kunder, så kan man vel kort argumenterer for at de netop er en Internet Service Provider.

Desuden giver din pointe om at jeg kan lade være med at bruge deres service hvis jeg ikke synes om det, ikke mening. For jeg snakker ikke om hvorvidt jeg ønsker at bruge det eller ikke ønsker at bruge det. Jeg brokker mig ikke over deres kommende service. Jeg stiller et åbent åbent spørgsmål baseret på oprigtig nysgerrighed, om nogle EU regler. Til det er et valid svar ikke "Lad vær med at bruge det".

Slutteligt vil jeg bare sige at jeg inderligt ikke håber du har noget med undervisning at gøre, da du tydeligvis ikke har forstået at det altså er tilladt at stille undrende og nysgerrige spørgsmål. Af alle mennesker må ingeniører da forstå at nysgerrighed er en sund egenskab, og at uden nysgerrighed og undrende spørgsmål var vi slet ikke blevet moderne og intelligente mennesker.

 • 9
 • 2

Hvis vi lige skal kigge teknisk på det her et øjeblik:

Alle de "store", Google, FaceBook, Microsoft, Mozilla osv. arbejder for fuldt tryk på protokollen QUIC der specifikt skal gøre denne slags pilleri i brugernes "oplevelse" umulig.

QUIC er allerede rullet ud som prototype i Chrome browseren.

På det tidspunkt hvor DSB ruller det den her "løsning" ud vil den formodentlig være forældet og ubrugelig overfor mindst 50% og meget sandsynligt 75% af al trafikken.

Det eneste der kan redde dem og deres halve milliard er lovgivning der regulerer kryptering dramatisk.

PS: Det fremgår ikke, men jeg hører rygter om at løsningen indeholder "ad-injection" således at DSB kan hive nogle penge hjem på den måde. Det vil stå fint til IC4 om et par år.

 • 9
 • 2

Alle brokker sig som venligt over DS8. Ingen over at det er Teleselskabernes modvilje mod at sørge for at der er tilstrækkelig dækning udenfor strækningen Kh Kolding.
Her var der ikke ret meget risikovillig kapital tværtimod.
Politikerne på Christiansborg har været mere end uvillige til at betale. Har søgt at tale emnet ned - det sædvanlige småtskårne "om at det er der ikke brug for".
Det er dem I skal skyde på - de politikere som de fleste af jer der skriver i denne tråd stemmer på.

 • 2
 • 3

IC3-togene har kapacitet på ca. 150 personer. Antag, at halvdelen af dem streamer på togets Wifi (umiddelbart højt sat). Med gode antenner på toget, som burde kunne trække et 4G-signal i stort set hele landet - især hvis alle tre selskaber er med i dækningen, og dækningen samtidig bliver forbedret langs skinnerne. Netflix bruger ca. 1gb i timen på en smartphone.
Burde man overhovedet tale om, at streaming kan blive et problem, hvis man får et ordentligt system op at køre?

 • 5
 • 2

så de bruger 500mil på at sikre internet i togene og så blokerer de for det som folk vil bruge det til.... DSB i en fucking nøddeskal...

 • 2
 • 2

Nogle gange bliver man så træt når man hører politikerne taler om hvordan Danmark er en førende IT nation. Det er vi altså ikke og her er endnu et eksempel på komplet idiotisk planlægning og 100% ubrugeligt for kunderne.

Når de første er færdige med dette er 5G udrullet og man kan så bruge det til at streame fra.

Iøvrigt burde DSB overhovedet ikke have en holdning til hvad deres WiFi bliver brugt til.

 • 4
 • 1

Ikke på decimaler, men Ingeniøren publicerede for et par år siden en undersøgelse der viste, at hovedparten af bladets læsere stemte på Venstre, Labil Alliance eller Konservative. De tre partier sad på et solidt flertal blandt ingeniørerne. Går ikke ud fra, at det har ændret sig markant siden da.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten