DSB gør klar til at blokere streaming på togenes nye wifi
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DSB gør klar til at blokere streaming på togenes nye wifi

Illustration: DSB

DSB er rykket et skridt nærmere at tilbyde wifi i alle tog og opgradere netværket i de togsæt, som allerede tilbyder gratis internetadgang. Selskabet har sat gang i et udbud, der skal sikre, at togene inden udgangen af 2019 får et nyt wifi-system. Det oplyser DSB i en pressemeddelelse.

Udbuddet gælder det fysiske udstyr i togene, der forbinder passagererne til teleselskabernes dataforbindelser uden for togene. Her er det en afgørende nyskabelse, at det er et krav til det nye udstyr, at det skal kombinere forbindelser til tre mobilnetværks master for at opnå den hurtigst mulige forbindelse og den bedst mulige dækning.

DSB oplyser ikke den forventede pris for udbuddet, men har tidligere oplyst, at man har tænkt sig at bruge 426 mio. kr. på at forbedre togenes netforbindelser.

Læs også: Nu kommer der bedre mobildækning på togturen over broerne

Streaming kan lukkes

Wifi-netværket skal ifølge pressemeddelelsen være gratis at bruge, men selskabet åbner allerede nu for, at ikke alle tjenester vil være tilgængelige på det nye netværk.

‘Med den næste generation af wifi får DSB desuden mulighed for at tilpasse kapaciteten til specifikke behov, eksempelvis mail frem for streaming, så kunderne har mulighed for at arbejde i toget,’ hedder det i pressemeddelelsen.

DSB uddyber over for Ingeniøren, at blokeringen er en mulighed, fordi selskabets wifi skal gøre toget til et muligt sted at arbejde. Derfor er streaming af video en lavere prioritet end eksempelvis e-mail.

Læs også: Internet i tog koster over en halv milliard kroner

Blokeringen vil dog ikke blive indført fra dag ét. DSB vil ‘vurdere situationen og lukke for streaming, hvis det bliver nødvendigt’, oplyser selskabet.

Hvordan blokeringen af streamingen rent teknisk skal foregå, er endnu uklart.

Intet nyt om bedre mobilsignal

Endelig henviser DSB til, at man kan benytte sin egen mobilforbindelse, hvis man vil have adgang til streaming i toget. Selskabet er dog hurtige til at påpege, at togene er skærmet blandt andet med blylag i vinduerne, hvilket dæmper signalet til mobiltelefoner betragteligt.

Læs også: Her er planen, der skal give togpendlerne internet på tre år

Det problem skal afhjælpes ved hjælp af såkaldte repeatere, der skal føre mobilsignalet ind i toget ved hjælp af en antenne på ydersiden af vognen. Denne plan er dog ikke en del af det nuværende udbud, og DSB kan derfor ikke oplyse, hvornår mobilsignalet bliver forbedret i togene.

Teleselskaberne er i samarbejde med Banedanmark i gang med at forbedre den udendørs dækning langs skinnerne med hjælp fra et statstilskud på 100 mio. kr.

Det har taget alt for mange år IKKE at få ordentlig Wi-Fi i togene, og hvis en mulig løsning også vil gøre op med net neutraliteten, så er det da helt skidt. Drop Wi-Fi, og sørg i stedet for med repetere at der er ordentlig mobil dækning i togene. Så skal vi nok selv lave noget Wi-Fi hvis vi har behov for det.

  • 30
  • 1

Skal nok blive ramt af både forsinkelser samt forældet teknologi når det først er om flere år. På det tidspunkt er det sikkert VOLTE (voice over wifi) eller andet nyt som stjæler trafikken, og så blokerer de sikkert også det.

Desuden lyder det mærkeligt, at de vil lukke for streaming, fremfor blot at nedprioritere den type trafik, men det er måske svært med QOS/trafic shaping når der er varierende/ustabil båndbredde til rådighed:).

  • 7
  • 0

Nu spørger jeg bare åbent om noget jeg ikke på nogen måde er ekspert i:

Må DSB jf EU's regler omkring netneutralitet helt blokere for samtlige streamingtjenester? Og må de priotere kapaciteten til nogle tjenester frem for nogle andre?

  • 17
  • 0