Skal årsagen til de omfattende problemer med IC4 og IC2 primært findes hos Ansaldobreda eller hos DSB selv? Det er vi ikke blevet klogere på med den uafhængige ekspertundersøgelse, der blev fremlagt i fredags.
Som Ingeniøren skrev i sidste uge, indeholder det oprindelige kommissorium for undersøgelsen fire opgaver. Den ene er at belyse, ‘hvorvidt den forsinkede idriftsættelse skyldes mangelfuld konstruktionsmæssig kvalitet eller forhold omkring DSB’s færdiggørelse, idriftsættelse og vedligehold’, hedder det i kommissoriet.
I den endelige opgavedefinition, som blev offentliggjort sammen med resten af rapporten i fredags, er der imidlertid kun tre punkter, og spørgsmålet om årsagen til problemerne indgår ikke længere. Ekspertgruppen, som er hentet fra det schweiziske ingeniørfirma Prose, bekræftede ved offentliggørelsen, at spørgsmålet om årsagen til problemerne ikke har været en del af deres opgave.
»Vores undersøgelse fokuserer på status i dag og på den fremtidige idriftsættelse af toget. Vi har ikke undersøgt historikken,« siger Stefan Bühler, general manager i Prose og formand for ekspertgruppen.
Læs også: Schweiziske togingeniører: Realistisk at have 74 IC4-togsæt i drift i 2019
Tre svar fra DSB
DSB’s kommunikationsdirektør, Lars Kaspersen, kunne ved pressemødet ikke svare på, hvorfor den opgave ikke længere indgår i opgavedefinitionen.
»Det ved jeg ikke. Jeg skal hjem og læse rapporten nærmere, for Prose har ved pressemødet både beskrevet forhold om konstruktionsmæssig kvalitet og om vores arbejde med toget,« siger Lars Kaspersen.
Men det må være DSB som opdragsgiver, der har fjernet dette punkt i opgavedefinitionen?
»Ja. Men jeg kan ikke give dig et svar på, hvorfor det ikke er med,« siger Lars Kaspersen.
DSB’s pressechef, Niels-Otto Fisker, har efterfølgende henvendt sig til Ingeniøren for at uddybe forklaringen.
»Spørgsmålet er belyst i rapporten. Du kunne også høre ved pressemødet, at Prose fortæller, hvis man skal sige det i de brede linjer, at toget ikke var klar til at blive afleveret, og at DSB ikke var gode nok til at modtage det, da det kom,« siger Niels-Otto Fisker.
I rapporten indgår en række problemer med IC4 og IC2, hvoraf nogle kan tilskrives togenes kvalitet ved levering fra Ansaldobreda, og nogle kan tilskrives DSB’s efterfølgende arbejde med togene. Det er dog ikke muligt at finde noget, der minder om et svar på, ’hvorvidt den forsinkede idriftsættelse skyldes mangelfuld konstruktionsmæssig kvalitet eller forhold omkring DSB’s færdiggørelse, idriftsættelse og vedligehold,’ som det hedder i kommissoriet.
Prose siger om det spørgsmål, at det ikke har været en del af deres opgave?
»Nej, det har aldrig været formålet, at rapporten skulle placere et egentligt ansvar. De forskellige aspekter skulle belyses. Og Prose konkluderer, at begge dele har haft en indflydelse. Så det er belyst, også i rapporten, men der er ikke lavet en entydig konklusion på, om det er den enes eller den andens skyld. Og det har heller ikke været formålet med rapporten,« siger Niels-Otto Fisker.
Der står ordret i kommissoriet, at man skulle undersøge, om den forsinkede idriftsættelse skyldes mangelfuld konstruktionsmæssig kvalitet eller forhold omkring DSB’s færdiggørelse, idriftsættelse og vedligehold?
»Det spørgsmål er belyst i rapporten, og det er kommet frem, at det er en kombination af de to ting,« siger Niels-Otto Fisker.
Ingeniøren har efterfølgende i en e-mail bedt ham præcisere, hvor i rapporten spørgsmålet fra ekspertgruppens kommissorium er belyst. Han har som svar sendt et citat fra Steen Schougaard Christensen, direktør i DSB Vedligehold, som har bestilt rapporten fra Prose:
»Jeg synes, at Prose samlet set i deres rapport og præsentation i fredags gjorde det klart, at Ansaldobreda ikke leverede et færdigudviklet tog, og at DSB var for dårlige til at modtage leverancen. Blandt andet gjorde DSB sig stille og roligt til materielproducent uden at have taget en egentlig strategisk beslutning om dette. Hvis vores ejere, Transportministeriet, skulle mene, at der er områder, Proses rapport mangler at belyse, så er vi åbne over for det,« lyder det i svaret.
Læs DSB's kommissorium for ekspertgruppen her:
