Drypvise stigninger frem mod 2017 sikrer reallønnen

Første april stiger lønnen for ingeniører, der er ansat i staten, med 0,27 procent, og sådan kommer der små drypvise forbedringer hele vejen frem til første december 2017, hvor ingeniørerne får en stigning på 1,5 procent i forhold til lønnen pr. 31. marts i år.

Når den såkaldte udligningsordning, som sikrer, at offentligt ansatte ikke sakker bagud i forhold til de privatansatte, regnes med, bliver det alt i alt til en lønstigning på 4,4 procent over den knap tre-årige periode. Det er resultatet af overenskomstforhandlingerne, OK15, som faldt på plads i fredags.

Vil du videre i karrieren? Afsøg mulighederne på Jobfinder.

Formand for IDA Offentlig, Thomas Damkjær Petersen, som er IDAs repræsentant ved forhandlingsbordet, kalder det en ’god reallønsstigning’:

»Det blev som forventet en smal ramme. Med skønnet over de kommende års prisstigninger forventes reallønnen sikret,« siger Thomas Damkjær Petersen, som tidligere har peget på, at den lave inflation betyder, at selv en mindre lønstigning godt kan sikre reallønnen.

Han er også godt tilfreds med en række andre elementer i forliget, blandt andet at mænd nu har fået øremærket en ekstra uges barselsorlov med løn.

Herudover skal der iværksættes en række projekter, som skal sætte skub i de lokale lønforhandlinger – en mærkesag for IDA, som i en undersøgelse blandt sine tillidsmænd påviste, at lokal løndannelse nærmest er kuldsejlet.

Endelig glæder Thomas Damkjær Petersen sig over, at der nu skal etableres et såkaldt rejsehold, som skal rykke ud på de arbejdspladser, hvor det psykiske arbejdsmiljø skranter.

Læs også: IDA: Reallønsfremgang er det vigtigste krav

Til gengæld ærgrer han sig over, at finansminister Bjarne Corydon ikke vil arbejde for at gøre den offentlige sektor mere attraktiv for unge:

»Vi havde stillet flere krav til forbedringer for nyuddannede, blandt andet et krav om ferie med løn fra starten af ansættelsen, men det kunne vi desværre ikke få finansministeren med på i denne omgang,« siger Thomas Damkjær Petersen.

Forliget på det statslige område er første trin i den tre-trins-raket, som forhandlingerne om de offentlige overenskomster består af. Det kommunale og det regionale område forventes at være på plads henholdsvis den 16. og den 23. februar.

Følg med i forhandlingerne på IDA OK15-side.