DR's problembarn - koncertsalen - er endelig færdig
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DR's problembarn - koncertsalen - er endelig færdig

Den dyreste del af DR's smertensbarn, det stærkt fordyrede koncerthus, står nu færdig.

»Vi har lavet afleveringsforretningen på råhus og stålkonstruktion,« fortæller civilingeniør Henrik Lyngkjær, der er projektchef på koncertsalen for MT Højgaard, som har hovedentreprisen på DR's prestigebyggeri.

På byggepladsen i Ørestaden ses MT Højgaards logo nu kun på sikkerhedshjelmene på fem-otte mand, der skal udføre lidt ekstraarbejder og ordne de sidste mangler og ting, der er blevet udskudt. Til nytår skal de være helt færdige

Råhuset og stålkonstruktionen til DR byens koncertsal er nu afleveret. [foto: MT Højgaard Illustration: MT Højgaard

]

Fundament kostede 250 mio. ekstra

Da byggeprojektet var på sit højeste, havde MT Højgaard omkring 150 mand på pladsen. De skulle blandt andet sørge for, at fundamentet kom ordentligt på plads, selv om undergrunden viste sig at være meget værre, end de første undersøgelser indikerede.

Undergrundsproblemerne gav så meget ekstra arbejde for entreprenøren, at DR ifølge Ingeniørens oplysninger endte med at betale MT Højgaard omkring 250 millioner kroner mere, end der oprindeligt stod i kontrakten.

Men siden forliget faldt på plads i januar 2006, har der ikke været tale om store ekstraregninger, forsikrer Henrik Lyngkjær, der har været med på projektet, lige siden MT Højgaard - som en af blot tre entreprenører - afgav tilbud på entreprisen.

»Udførelsen har været utroligt kompliceret, og det har krævet at vi har brugt kompetencer fra en stor del af koncernen. Alligevel er det faktisk forløbet lige så godt, som vi havde forventet.«

Vindproblemer løst med Storebælt-viden

Entreprenørens sværeste opgave var at lave den såkaldte periferikanal, der løber mellem trappetårnene og de ekstra søjler, der bærer den "svævende", valnøddeformede koncertsal. Kanalen skulle i udførelsesfasen bære koncertsalen, fordi den først blev selvbærende, da taget var støbt færdigt.

»Det var en svær opgave, men vi løste det med en slags elementløsning, der blev støbt sammen oven på en midlertidig stålkonstruktion. Det var det samme princip med meget store betonelementer, som man tidligere har anvendt på broerne over Storebælt og Øresund,« fortæller Henrik Lyngkjær, der selv har været med på begge broprojekter.

Nu mangler den indvendige aptering og monteringen af det rudebærende kabelgitter, der udgør klimaskærmen for koncertsalens foyer. Den første koncert skal, efter den senest reviderede plan, holdes i 2009.