DR's detektor punkterer påstand om paradigmeskifte i grundlaget for landbrugspakken
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DR's detektor punkterer påstand om paradigmeskifte i grundlaget for landbrugspakken

Modelberegninger af landbrugets udledninger af kvælstof til vandmiljøet baserer sig på 4.300 konkrete målinger årligt fra 300 målestationer landet over.

Derfor er det ikke retvisende, når folketingskandidat og medlem af Greve Byråd for Venstre, Morten Dahlin, i DR2's Debatten 24. februar siger, at man med Landbrugspakken ser et 'paradigmeskifte' og at man går fra teoretiske beregninger til konkrete målinger ude i naturen.

Læs også: Ny landbrugsplan: Danske fjorde får 40 pct. mere kvælstof end de kan tåle

Det konkluderede DR's Detektor i programmet torsdag.

Venstremanden sagde i programmet, at 'der har siddet nogle fine forskere på nogle kontorer inde i København og lavet et masse beregningsmodeller (…). Det vi gør nu, det er, at vi faktisk ændrer paradigmet i dansk landbrugspolitik fra teoretiske beregninger til konkrete målinger.'

Men det er altså ikke nyt, at man baserer opgørelser af landbrugets udledning på målinger. Det har man gjort i årevis, fortalte flere eksperter til DR's Detektor.

Landbrugspakken bidrager dog med flere målinger, idet Naturstyrelsen forventer at etablere omkring 100 nye målestationer og 95-100 nye målepunkter i 2016 som følge af pakken.

Disse målinger forventes årligt at kunne levere 2.300-2.400 ekstra målinger og vil potentielt kunne gøre beregningerne mere præcise.

Læs også: Kritikere: Regeringen udelukker os fra at klage over nye vandplaner

Det fortalte Peter Kaarup, kontorchef i Naturstyrelsen i programmet:

»Der er forskel på, hvor meget kvælstof, der kommer fra forskellige arealer. Og der forventer jeg, at vi med flere målinger kan opgøre med større sikkerhed, hvor kvælstoffet kommer fra, og hvor meget der kommer,« sagde han.

Læs også: ANALYSE: Fosfor kan blive næste kampplads i vandmiljøet

Ifølge Peter Kaarup kommer de nye stationer til at ligge i kystnære områder og kommer dermed til at dække et større areal af Danmark, ligesom de vil komme til at ligge oppe i vandløbene, så man kan opgøre udledningen på forskellige arealer.

Forskerne bifalder udsigten til data fra de nye målestationer.

Læs også: Teknologien til at banke NOx-udslip i bund er klar

Ifølge professor Jørgen E. Olesen er der nemlig steder, man i dag ikke måler:

»Så er der nemlig færre steder, vi skal beregne uden målinger«, siger professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet til dr.dk

Hans kollega Brian Kronvang påpeger, at de nye målinger kan gøre de eksisterende modeller mere præcise.

» Vi kan bruge det ekstra data vi får til at kalibrere vores modeller, så de bliver mere præcise på eksempelvis mængden af udledning af kvælstof,« siger han til dr.dk.

Da dansk landbrugseksport kun udgør 8% af den samlede eksport, og vel er det erhverv i DK, som modtager størst støtte, kunne det være interessant at se et samfundsøkonomisk regnskab for landbruget.

Jeg gætter på, at vi med stor fordel kunne lukke halvdelen ned. Det ville samtidig være godt for natur og biodiversitet, samt skåne borgerne for mange gener. Samtidig ville det tilbageværende landbrug kunne få bedre betingelser, medmindre man stadig vil forsyne "det halve af verden" med slagtesvin.

Håber, at vi får en folkeafstemning om landbrugsreformen, som der netop nu kører underskriftindsamling for.

  • 35
  • 13

Men de væsentlige målinger. dem der foretages af naturstyrelsen hvor man bestemmer vandløbenes kvalitet ved en faunaanalyse er jo dem der reelt giver et billede af hvilken tilstand vandløbene er i kan man jo ikke sidde på et fint kontor og lave. Nogle nitratmålestationer fortæller uendeligt lidt om miljøets tilstand.

  • 18
  • 4