Droptest af SpaceX-kapsel fejler før historisk opsendelse til rumstation

En Dragon-kapsel magen til den, som om halvanden måned skal bringe astronauter til Den Internationale Rumstation, ISS, blev tirsdag knust mod jorden.

Under en droptest fra en helikopter endte piloterne i en situation, der gjorde, at de måtte afbryde testen og frigøre sig fra Dragon-kapslen, før dens faldskærmssystem var armeret og klar til brug.

I en udtalelse fra SpaceX, lyder det, at kapslen under helikopteren blev ustabil:

»For en sikkerheds skyld og for at sikre helikoptermandskabet, trak piloten i nødudløseren. Da helikopteren endnu ikke var klar til test, så var testartiklen (kapslen, red.) heller ikke armeret, og derfor gik faldskærmssystemet heller ikke i gang med at udføre faldskærms-udløser-sekvensen,« lyder det.

Læs også: Crew Dragon: Astronauternes egen rum-Tesla

SpaceX understreger, at uheldet ikke fortæller, om faldskærmssystemet er pålideligt eller ej, hvilket groft sagt var det, testen handlede om. SpaceX har allerede gennemført adskillige succesfulde serier af faldskærmstests, bl.a. blev der i november gennemført 13 såkaldte Mark 13 faldskærmstests. I en af dem viste SpaceX, at Dragon-kapslen fint kan lande, hvis en af de tre skærme fejler, skriver SpaceX.

Corona og motorfejl rammer SpaceX

Alligevel er den uheldsramte test med til at skabe yderligere usikkerhed om, hvorvidt en bemandet opsendelse til ISS med astronauterne Bob Behnken og Doug Hurley stadig kan gennemføres i midten af maj. SpaceX er nemlig i stigende grad udfordret af coronavirussen, som flere medarbejdere er blevet ramt af, hvilket allerede har udskudt planlagte opsendelser.

Læs også: Crew Dragon-kapsel eksploderede: Ventil i redningssystem under mistanke

Oven i det er ingeniørerne hos SpaceX ved at undersøge en fejl på en Falcon 9-motor. Under en opsendelse 18. marts fejlede en af de ni motorer på førstetrinnet under opsendelsen af firmaets Starlink-satellitter. Systemet er dog designet til at kunne fungere uden en motor, og det lykkedes også at anbringe satellitterne i det planlagte kredsløb.

Læs også: Generalprøven bestået: SpaceX's nye Crew Dragon er i havn på ISS

Men Elon Musk vil kende årsagen til fejlen på den ene motor, før nye opsendelser finder sted. Det skal bemærkes, at netop den fejlende motor var den første, der blev forsøgt genbrugt for femte gang.

Også Boeing bokser med problemer

Hos konkurrenten Boeing, der arbejder på kapslen Starliner, går tingene heller ikke helt som planlagt, og Starliner falder bagud i konkurrencen om at blive det første amerikanske firma til igen at sende astronauter til ISS.

Læs også: Boeings fejlramte Starliner landede blødt på sine airbags i New Mexico

Starliners ubemandede Demo-1 tur, som Dragon-kapslen i øvrigt gennemførte til topkarakter, gik ikke som håbet tilbage i december. På grund af softwareproblemer lykkedes det ikke Starliner at nå op til kredsløbet, hvor ISS befinder sig. I stedet måtte kapslen kredse om Jorden i to dage, før Starliner landede sikkert i New Mexico.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten