Dronninglund får verdens største solvarmeanlæg

4. september 2009 kl. 00:45
Med 11,9 millioner kroner fra Energistyrelsens forskningsprogram EUDP vil Dronninglund Fjernvarme bygge et 35.000 kvadratmeter stort solvarmeanlæg.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et nyt demonstrationsprojekt, der skal dække halvdelen af Dronninglund Fjernvarmes 1.500 kunders årlige behov, kommer til at bestå af over 35.000 kvadratmeter solfangere.

Det vil desuden få et sæsonlager på 60.000 kvadratmeter samt en tre MW varmepumpe. Det færdige anlæg vil dermed overgå verdens nuværende rekordholder, der findes i Marstal på Ærø.

Mens varmeanlægget selvsagt producerer mest varme om sommeren, hvor behovet er mindst, skal sæsonlageret sikre anlæggets driftssikkerhed om vinteren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et hul i jorden

Teknisk set består et sæsonlager af et stort hul i jorden, som fyldes op med vand, fores med en plastmembran og toppes med et låg af isolerende lecanødder og plast. Sæsonlageret skulle dermed kunne holde på varmen til hen i november. Endelig tages den tre MW store varmepumpe i brug, når elektriciteten er billigst.

Anlægget, der skal etableres på en mark uden for Dronninglund, har et samlet anlægsbudget på 80 millioner kroner, og målet er at kunne levere forbrugerne varme til samme pris, som de betaler for deres naturgas-varme i dag.

Ifølge Dronninglund Fjernvarme er Danmark det land, der relativt set har flest kollektive solvarmeanlæg, hvilket ikke mindst skyldes den store udbredelse af fjernvarme.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger