Droner spotter ukrudt i danske marker
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Droner spotter ukrudt i danske marker

Danske forskere arbejder på at lade droner udpege områder med ukrudt i marken, i stedet for at landmanden selv skal drøne rundt på alle sine jorde.

I et treårigt projekt bliver såkaldte hexocoptere programmeret til at overvåge marker og udpege områder med ukrudt. Med data fra dronerne skal landmanden kunne få et såkaldt ukrudtskort, der fortæller, hvor han skal sætte ind med bekæmpelse.

Projektet er sat i værk af Miljøstyrelsen, der har fået Københavns Universitet og Datalogisk Institut til at stå for det praktiske. Med projektet håber forskere, at mængden af sprøjtegifte kan mindskes, skriver Foodculture.dk.

»Dronerne er stort set selvkørende og kan nemt overflyve og fotografere store markarealer. Nu mangler vi blot at få udviklet et elektronisk system, som kan behandle billederne automatisk, så landmanden kan få udskrevet kort over, hvor ukrudtet befinder sig, og nemt kan sætte ind med ukrudtsbekæmpelse,« fortæller Jesper Rasmussen fra Københavns Universitets Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

Droner skal give landbruget et bedre image

Hexocopterne flyver med seks propeller, og i midten sidder et kamera, der på baggrund af GPS-koordinater tager billeder af marken fra cirka 100 meters højde. Datalogisk Institut står bag udviklingen af en software, der kan sikre en automatisk overvågning af markerne.

Videncentret for Landbrug ser mange muligheder i droner til landbruget. Ud over de store fordele for landmandens arbejde er der også en imagegevinst til landbruget ved at bringe mængden af pesticider på markerne ned, pointerer landskonsulent for Videncenter for Landbrug, Jens Erik Jensen.

»Mange af tiltagene med at indføre smartere teknologi kan sagtens være med til at højne dansk landbrugs image og vise, at det her altså er et sted, hvor vi vil producere på de politiske vilkår, der er givet. Også om 20 år,« pointerer han.

Forskningen i brug af droner til landmænd tager fart i disse år, hvor også Aarhus Universitet har kørt forsøg, der viser, at droner kan redde råvildt fra mødet med mejetærskeren. Ved at udstyre droner med varmefølsomt kamera kan landmanden opdage råvildt, der trykker sig mod jorden og gemmer sig.

Læs også: Droner skal redde vilde dyr på markerne

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Et kamera på robotplæneklipperen, der kan genkende ukrudt i græsplænen, og give det et sprøjt, ville være smart.

Hvis det så også kunne genkende nedfaldsæbler og andre fremmedlegemer, og samlede det op og lagde i en bunke, ville det være perfekt :-)

 • 3
 • 0

kan man forestille sig at dronen samarbejder/styrer med en eller flere terrængående og selvkørende (bælte-)køretøjer med en eller flere taanke på ryggen?
F.eks.
1. dronen hænger over marken i 50 meters højde
2. dronen registerer bælterobotternes position vha. wifi eller bluetooth eller laser og
3. dronen scanner og registrerer uønskede vækster/ukrudt samt type og relevant gift
4. bælterobotterne dirigeres hen til nærmeste ukrudt og sprøjter relevant gift i afmålt dosis
5. bælterobotterne signalerer når opgaven er udført og de er klar til næste opgave
6. dronens registerer at et stk ukrudt er sprøjtet på det elektroniske kort, der har (mindst) tre lag,et for ukrudt og et for sprøjtet ukrudt. Sidste lag indeholder info om bælterobotternes position
7. Når dronen skal have skiftet batteri kan den roligt flyve til sin base og få nyt batteri og derefter fortsætte med at svæve over marken og dirigere bælterobotterne.
8. Når bælterobotterne skal genlades, melder de optaget og kører tilbage til basen og får nyt batteri. Derefter melder de straks deres position og klar til action signal til dronen, som sender dem ud på ny opgave

Hvis der er meget ukrudt/stor mark anvendes mange bælterobotter. Et dynamisk antal bælte robotter vil gøre systemet anvendeligt til en lang række formål f.eks. også små parker eller på sigt haver.

Det er klart at bælterobotterne skal være ret højbenede for at kunne passere korn i juni/juli

 • 1
 • 0

Det ville koste mere energi at medbringe udstyr,ukrudtsmidler og vand.


Hvor meget energi skal en traktor bruge på at bringe ukrudtsmidlet ud på de enkeltstående steder, der skal spøjtes? Og hvor meget korn får den ødelagt på sin vej derud?

Hvis man alligevel skal have en traktor derud, kan man jo bare udstyre den med sensorerne og lade dem styre sprøjten - men det er vist allerede opfundet.

En drone, der måske lige skal 'hjem' (udkanten af marken) for at tanke både brændstof og sprøjtemiddel en gang i mellem, lyder altså stadig som en løsning, man burde regne på.

Det må også bare rent tidsmæssigt være en fordel.

Edit: 1:30 min inde i video ser man hvordan ?

 • 2
 • 0

Var det ikke bare en ide med 2 droner, hvis man partout vil automatisere det. Den ene tager billeder og den anden flyver ud med sprøjte og hjem igen med det samme. I øvrigt behøver dronen jo ikke hænge og guide en anden robot rundt. Den tager jo bare et billede til serveren, og så kan den flyve videre. Så styres robotten jo bare via GPS til det rigtige sted. Men selvom det måske er smart på sigt, så er der jo ingen grund til ikke at starte med noget der forholdsvis nemt lader sig gøre.

Robotter der kan lave noget med gift eller mekaniske og sådan står vel over for nogle helt andre sikkerhedskrav, så de ikke lige får hældt Round Up i hovedet på et barn der leger i kornet eller sådan noget. Gad vide, hvornår det så også giver problemer med alle de der droner der kommer til at flyve rundt. Støj, sikkerhed, kollisioner. Jeg vil da gerne kunne sende min egen drone ind efter Pizza, men på sigt kan der vel nok blive lidt trængsel i luftrummet :-)

 • 2
 • 1

Hvorfor sende et bæltekøretøj hen for at sprøjte planten, når køretøjet bare kan rive ukrudtet op? Det er allerede der.

Jeg så hellere en drone med en lille standard 5W laser, som kunne zappe ukrudtet - gerne ved roden. Det ville være fantastisk på økologiske marker. Det bruger en del strøm, men kun meget kortvarigt - jeg tror at der er til mange zap i et enkelt drone batteri og med daglige overflyvninger vil ukrudtet kunne holdes nede.

 • 4
 • 1

Nogle tyske forskere er allerede godt i gang med at udvikle noget lignende...
De vil benytte infrarøde lasere til at koge planten tilstrækkeligt fra en drone. De benytter en lignende ukrudts genkendelses teknologi og er nu 1½ år længere fremme.
http://www.gizmag.com/laser-weed-killer/22...

Hvis vi alligevel foretrækker bæltekøretøjer som sprøjter planterne, hvorfor så ikke bruge kogende vand, fremfor pesticider?

 • 1
 • 1

Hvis vi alligevel foretrækker bæltekøretøjer som sprøjter planterne, hvorfor så ikke bruge kogende vand, fremfor pesticider?

Der ville jeg nok foretrække istedet at benytte nogle minimissiler eller bomber, som kunne uskadeliggøre ukrudtet omgående ;-)

 • 0
 • 0

Den er mest optimal i højværdi rækkeafgrøder, hvor dronen så vil være overflødig. Fidusen med spejderen er der hvor afgrøden er tættere fordelt og evt. mere busket. Her vil et overblik om ukrudtspopulationer (frøpuljen) i marken, være en fordel ved sprøjtning. Mekanisk bekæmpelse i f.eks. korn kan gøres, men ikke uden at afgrøden også beskadiges(blindstriglen). Dette kompenseres ved at så tættere i række, med større rækkeafstand. Dette er der lavet forsøg over.

Meningen er jo også at afgrøden beskadiges mindst mulig, her er en sprøjte med 24 m bom med smalle hjul at foretrække frem for 6 m bred robot på brede larveføder.

 • 0
 • 1

Den er mest optimal i højværdi rækkeafgrøder, hvor dronen så vil være overflødig. Fidusen med spejderen er der hvor afgrøden er tættere fordelt og evt. mere busket. Her vil et overblik om ukrudtspopulationer (frøpuljen) i marken, være en fordel ved sprøjtning. Mekanisk bekæmpelse i f.eks. korn kan gøres, men ikke uden at afgrøden også beskadiges(blindstriglen). Dette kompenseres ved at så tættere i række, med større rækkeafstand. Dette er der lavet forsøg over.

Meningen er jo også at afgrøden beskadiges mindst mulig, her er en sprøjte med 24 m bom med smalle hjul at foretrække frem for 6 m bred robot på brede larveføder.

Det jeg skriver er netop at dronen skal hjælpe til at beskadige mindst muligt. Det skal den gøre ved at der kun køres derhen hvor der er brug for det.
Den robot jeg henviser til regner jeg for nuværende generation. Det er næste generation jeg mener der vil kunne optimeres til andre afgrødre. Den kunne bruge ca samme drivplatform kombineret med en robotarm, hvorpå der er monteret sprøjte/ukrudsjern/laser...
Men den kunne også være en meget mindre platform som du beskriver. Det der er vigtigt er at der køres mindst muligt i marken og sprøjtes mindst muligt i marken. Det vil drone+ kørende robot kombinationen kunne opnå. Både at observere og bekæmpe fra luften vil bruge langt mere energi.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten