Droner skal hjælpe blinde med at dyrke motion

Det er ikke lige til at orientere sig med en blindestok, imens man løber 100 meter spurt. Derfor har Eelke Folmer, professor i computerteknologi og leder af University of Nevadas (UNR) Human Plus Lab, udviklet en metode, hvor droner hjælper blinde og svagtseende løbere, skriver MIT Technology Review.

Dronen flyver cirka tre meter foran løberen, tilpasser sin hastighed i forhold til ham og følger ham med et kamera, der fokuserer på et mærke på løberens trøje. Samtidig holder dronen øje med banen med et andet kamera, der vender nedad. Løberen bliver guidet i den rigtige retning af en lyd, som dronen udsender.

»Størstedelen af forskningen i teknologi til blinde fokuserer på at gøre internettet nemmere tilgængeligt og på at gøre det lettere at læse på skærme,« forklarer Eelke Folmer til Technology Review og tilføjer:
»Blindesamfundet har stadig kæmpe problemer med helbred, socialisering og livskvalitet. Det ville hjælpe blindesamfundet mere, hvis vi forsker i, hvordan teknologi kan hjælpe på disse problemer.«

Eelke Folmer har indtil videre brugt denne type drone fra Parrot til sine indendørs test af systemet, der skal kunne guide blinde og svagtseende rundt på en løbebane. Illustration: Parrot

Eelke Folmer har også tilpasset den velkendte Wii-konsol til blinde, og udviklet VI Fit, hvor blinde guides gennem tennis, bowling og mere. Hans forskning inden for teknologi til blinde, har desuden indtjent ham Regent's Rising Researcher Award 2015, som universitetet i Reno uddeler hvert år.

Blinde er i risikogruppen for overvægt

I Danmark er der mellem 25.000 og 50.000 svagtseende ifølge Dansk Blindesamfund. Formand for Dansk Blindesamfund Thorkild Olesen forklarer, at der mangler forskning i ny teknologi, der kan hjælpe blinde med at dyrke motion, fordi markedet for teknologien er så småt. Og det har konsekvenser.

»Blinde og svagtseende er i en risikogruppe for at blive overvægtige. De har ikke er de samme muligheder for at dyrke motion,« siger Thorkild Olesen til Ingeniøren.

I dag får blinde normalt hjælp af seende til at dyrke motion. Eelke Folkmers droneteknologi er en mulighed, og formanden er begejstret - men en smule skeptisk.

»Man skal koncentrere om to ting: både at løbe og hvor maskinen er foran dig, og jeg er i tvivl om sikkerheden, men det skal da prøves – det ville da være spændende,« siger Thorkild Olesen og tilføjer:
»Der vil sikkert være nogen, der kan bruge det, som vil synes, at det er en god måde at få motion på.«

Endnu er teknologien kun testet inden døre, fordi University of Nevada, hvor Eelke Folmer holder til, ligger for tæt på lufthavnen, til at det er lovligt at flyve med droner.

»Vi har lavet et par simple forsøg indenfor, hvor drone og løber fulgte en lige linje og det så ud til at virke,« siger Eelke Folmer.

En langsom men positiv udvikling

På trods af at Eelke Folmer savner fokus på teknologi, der fokuserer på blindes fysiske form, er der ifølge Technology Review kommet flere teknologier på området i den seneste tid. En af dem er Eyes-Free-Yoga, som er udviklet af Kyle Rector, der har studeret computerteknologi på University of Washington. Her bliver blinde trin-for-trin guidet gennem yoga positioner af en computerstemme. Computeren holder via et kamera øje med brugeren, kan forstå hvad brugeren siger til den og gennem de værktøjer give brugeren løbende feedback.

Thorkild Olesen har dog endnu ikke oplevet den udvikling, som dronen der guider løbende blinde og Eyes-Free-Yoga er eksempler på:

»Der kommer mere og mere motionsteknologi, men det er generelt ikke tilgængeligt for os. Hvis for eksempel hverdagsudstyr blev tilgængeligt, så som hvis displays på løbebånd havde en stemme funktion, så ville det virkelig rykke noget.«

Men måske kræver det bare tålmodighed før udviklingen når Danmark. Eelke Folmers VI Fit er for eksempel downloadet 20.000 gange verden over, og hans researchteam har modtaget flere fonde og priser.

Emner : Droner
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis en blind person skal løbetræne solo, synes jeg det vil være lettest at bruge et løbebånd. Man er hjemme i kendte omgivelser lige så snart man stopper løbeturen, der er håndtag i siderne til at holde i, der er ingen grene, sten eller flisekanter at falde over. Der er ingen parkerede biler eller cykler at løbe ind i.

Ligeledes vil en motionscykel kunne bruges til solo cykel træning, uden at have problemer med trafik eller balance.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten