Droner skal finde fiskestimer til fiskere

Droner til vands og i luften skal hjælpe danske fiskere med at finde og vurdere fiskestimer. Det er målet med et nyt projekt fra Danmarks Pelagiske Producentorganisation, som organiserer en række danske stime-fiskere.

Læs også: Autonome droner udfordrer dansk lovgivning

Håbet er at nedbringe antallet af timer, som fiskekuttere tilbringer til søs uden at få noget i nettet. Afhængigt af kutterens størrelse koster det nemlig op mod 100.000 kr. om dagen at være til søs. Brændstof udgør omkring 40 pct. af omkostningerne for fisketurene, fortæller projektleder Esben Sverdrup-Jensen.

»Hvis vi kan minimere brændstofforbruget, vil det få en positiv effekt for den enkelte fiskers økonomi, men også på miljø og klima,« forklarer han.

Droner i høj sø

Med almindeligt udstyr som ekkolod og sonar har fiskekuttere nogle kilometers rækkevidde, når de leder efter fisk. Med droner kan søgeområdet gøres større, siger Esben Sverdrup-Jensen, der samarbejder med DTU, partrederiet Isafold og teknologivirksomheden Blue Ocean Robotics om projektet.

»Hvis søgeområdet kan udvides, kan man forkorte tiden på havet,« understreger han over for Ingeniøren.

Læs også: Droner tæller trafik på danske veje

Om flyvende eller flydende droner er bedst til at finde fisk er endnu usikkert. I løbet af efteråret skal en gruppe fiskere sættes sammen med droneeksperter for at kortlægge kravene til fiske-assistenten. Forud for mødet skal Esben Sverdrup-Jensen og resten af holdet få styr på de tekniske muligheder.

»Der er virksomheder, der har udviklet droneteknologi til havet og for eksempel udfører miljøovervågning på lavt vand. Spørgsmålet er, hvordan de fungerer på åbent hav i hårdt vejr,« fortæller projektlederen.

Kan reducere uønsket bifangst

Med dronerne skal fiskerne kunne spotte ikke bare stimernes størrelse, men også sammensætning. På den måde kan dronerne hjælpe fiskere med at undgå unødvendig bifangst, der ifølge det nye såkaldte discardforbud ikke længere må smides over bord.

Læs også: Trafikstyrelsen tillader droner over danske byer

Præcist hvilket udstyr, dronerne skal have med, er endnu usikkert. Det er ikke muligt at flytte fiskekutternes konventionelle teknologi over til dronerne, fastslår Esben Sverdrup-Jensen.

»Den teknologi er typisk udviklet til at sidde på et skib, så dimensioner og vægt dur ikke til en fjernstyret drone,« siger han om projektet, der har fået støtte af miljø- og fødevareministeriet.

Læs også: Orlogskaptajn vil redde liv til søs med droner

Minister Eva Kjer Hansen understreger, at fiskernes indtjening ikke kun handler om kvoter – men også om at fiske smartere.

»At sætte droner til at søge efter fisk er et rigtig godt eksempel på, hvordan vi med moderne teknologi og gode ideer kan gøre arbejdet mere effektivt og samtidig gavne miljøet,« siger hun i en pressemeddelelse.

Hvad enten dronerne skal flyve eller sejle på eller under overfladen, så forventer Esben Sverdrup-Jensen, at de første fiskere kan afprøve den teknologiske assistance til næste år.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Alle de tiltag vi har set fra fiskerne, teknologimæssigt har gået på at finde "den sidste sild" i verdenshavene og hive den op. Hvis vi ikke snart tager os alvorligt sammen, udrydder vi simpelt hen livet i havet.

Noget af det værste er, at vi (gennem EU) er med til at udrydde verdens bestand af tun. De store altødelæggende notbåde, der støvsuger havet for tun i Indopacific er spanske, mens de lokale prøver at opretholde en indtægt ved at fiske med stang og line :o(

mvh Flemming

(sorry for "gammel sur mand" opstød - men havene er ved at uddø - og vi ser det ikke, og gør derfor intet ved det, mens en ligegyldig dissekering af af en løve kan sætte sindene i kog globalt)

  • 14
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten