Droner i flok skal finde forsvundne i vildmarken

MIT-forskere udvikler på et autonomt system med en flåde af droner, der kortlægger tæt skov gennem trådløs kommunikation – og uden brug af GPS. Illustration: Melanie Gonick

At fare vild er en del af risikoen ved at færdes i vildmarken. Og når det sker, må redningshold i kamp med tiden forsøge at finde de forsvundne i enorme landområder – en opgave, der kun bliver vanskeligere i områder dækket af tæt skov.

Nu præsenterer MIT – Massachusetts Institute of Technology – en droneteknologi baseret på lidar, der kan lette eftersøgningen i sådanne områder.

I det store og hele erstatter teknologien mennesker med en flåde af droner for at gøre eftersøgningen mere effektiv, mens selve redningen stadig planlægges af mennesker, skriver MIT.

Metoden går ud på at sende en flåde af autonome droner ud, hvorefter dronerne kortlægger vildmarken med trådløs kommunikation og uden brug af GPS, som ofte er ustabilt eller ikke-eksisterende under træernes tætte kroner.

Samarbejder med jordstation

Hver autonome quadrokopter er udstyret med Laser Range Finders (laser-afstandsmåler), som finder position, lokalitet og planlægger en sti gennem området.

Læs også: Droner hjælper landmand med at finde 40.000 ekstra græskar

Undervejs skaber dronen et 3D-kort over terrænet. Og algoritmer hjælper med at genkende allerede undersøgte steder fra nye steder, så man ved, når et område er finkæmmet. En jordstation sikrer, at dronernes forskellige kort bliver lagt sammen til et 3D-kort, der dækker hele eftersøgningsområdet, og som redningsholdet kan støtte sig til.

Når teknologien til droneflåden er færdigudviklet, vil dronerne være i stand til at skelne den forsvundne vandrer fra omgivelserne og tagge positionen på 3D-kortet, så redningsholdet straks kan tage ud og redde vandreren, fortæller MIT.

Genkender træklynger, ikke enkelte træer

Forskerne har udstyret hver drone med et lidar-system, der foretager en 2D-scanning af omgivelserne ved at sende laserstråler ud og måle de reflekterende pulser.

Eftersom droner flyver i sløjfer og scanner undervejs, kan de have svært ved at genkende træer, fordi træer ligner hinanden. I stedet har man sat dronerne til at genkende klynger af træer. Så når lidar-signalet returnerer data fra en træklynge med vinkler og afstande, kan algoritmen beregne, om det er et nyt eller et kendt område.

Og slutresultatet bliver et 3D-kort, hvor træer enten er blå eller grønne afhængigt af højden, mens ubevoksede områder skifter fra mørk til grå, når de er undersøgt.

I fremtiden kobler dronerne sig til hinanden

I de foreløbige forsøg har forskerne benyttet en trådløs router, der var forbundet til hver drone og jordstationen.

Læs også: Slæde til landmanden skal læse jorden og reducere kvælstof

Men håbet er, at man kan udvikle droner, der kommunikerer trådløst, når de nærmer sig hinanden, og selv forbinder deres kort til et fælles kort over området, så man reelt kun bruger jordstationen til at overvåge kortene, skriver MIT.

MIT har netop præsenteret teknologien på the International Symposium on Experimental Robotics.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Droner kan hjælpe med at afsøge store områder på meget kort tid, hvor det ellers ville tage dage for en enkelt helikopter eller flere at afsøge områder hvilket også er meget dyrt. Algoritmer kan så hjælpe med at analysere data og finde person eller ting.

Der burde være en flåde af droner der står og afventer på lokale stationer over hele landet. Eller stationære kameraer der er opstillet langs kyst og landstrækninger.

 • 0
 • 2

Eller stationære kameraer der er opstillet langs kyst og landstrækninger.

Skal disse kameraer så filme en hel masse mennesker hele tiden for at finde de meget få mennesker der forsvinder - eller skal de aktiveres når en person er fundet så de kan fange eventuelle bevægelser i området?

Og skal der kameraer i alle skove?

Umiddelbart giver det mere mening med en flåde af droner som du nævner - den behøver ret beset nok ikke være særlig stor hvert sted. Hvis man forestiller sig en håndfuld i hver by (af en vis størrelse) kan man hurtigt samle dem i en stor flåde.

 • 0
 • 0

Kan droner virkelig flyve og lokalisere personer i storm, regn, slud og sne, i lys og mørke i vildmarken og skove. Mange skove/plantager er alligevel for tætte til at droner kan flyve i dem.Det kan hunde og mennesker gøre bedre og hurtigere + helikoptere med varmesøgende kameraer.

 • 5
 • 0

Skal man ikke have lov til at forsvinde? Når jeg førhen gik ture i Norge og Sverige, inden mobiltelefonerne, kunne jeg mærke hvor stor naturen er, og hvor nødvendigt det er at finde vej. Netop når det er muligt at dø af kulde og sult hvis man falder og brækker benet eller totalt mister orienteringen, mærker man nok virkeligheden mere intenst.

Skal man ikke have ansvar for eget liv?

 • 1
 • 0

Skal der så også være en flok terrængående kørertøjer som følger efter med batteripakker? Ellers bliver det vist en temlig kort eftersøgning .

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten