Droneekspert: 'Blot en gnist fra en drone-motor vil kunne antænde en boreplatform'

Plus30. september 2022 kl. 13:308
Droneekspert: 'Blot en gnist fra en drone-motor vil kunne antænde en boreplatform'
En uautoriseret drone blev onsdag set ved det danske Halfdan-felt 200 km ud for Esbjerg. Illustration: TotalEnergies.
Uønsket aktivitet med droner over olie- og gasfelter er en reel trussel, vurderer dansk ekspert, som her gennemgår muligt forsvar af platformene.
Artiklen er ældre end 30 dage

I kølvandet på gaslækagerne fra Nord Stream 1 og 2 blev der onsdag observeret uautoriseret droneaktivitet over Danmarks største olie- og gasfelt Halfdan B. Det bekræfter både energiselskabet bag, TotalEnergi, over for Ekstra Bladet og Rigspolitiet over for Berlingske.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
7. oktober 2022 kl. 07:21

Kompetencemæssigt skal han vel præsenteres som drone- og boreplatformsekspert, hvis synspunktet skal kunne tages alvorligt. Virker til at være bygget på gæt og vurderinger.

7
3. oktober 2022 kl. 00:06

Moderne droner bruger børsteløse motorer. Her er der ingen gnistdannelse. Det samme gælder normalt også relæer. De er erstattet af halvlederkomponenter.

6
2. oktober 2022 kl. 13:12

Så vidt behøver vi ikke at gå... Bare se hvor sikker, vores IT infrastruktur er - en 14 årig (udenlandsk) hacker kan lægge skidtet ned...

5
1. oktober 2022 kl. 11:14

»Det første vil være at installere trådløse sensorer, der kan detektere signalerne fra kommunikationen mellem dronen og dronepiloten,« siger Dan Hermansen med udgangspunkt i kendskab til teknologierne fra sin egen virksomhed.

Krigen i Ukraine skubber udviklingen af militær droner. Det amerikanske militær har allerede testet Starlink med overlydshastighed på en F35.

I fremtiden vil alle militær droner, bortset fra de mindste have satellit kommunikation da det har vist sig svært at jamme pga. beam stearing. En starlink terminal er 50x30 cm og vejer 4.2 kg.https://arstechnica.com/information-technology/2021/11/starlink-unveils-2nd-generation-satellite-dish-and-new-wi-fi-router/

Jamming kan suppleres med spoofing, der kan ændre på dronens GPS-signaler, hvilket i sidste instans kan tvinge dronen væk fra platformen.

Igen retnings bestemte antenner. Selv de rusiske Orlan-10 som er hacket sammen af div. protype boards, har flere GPS antenner den kan skifte mellem, som er skærmet fra jorden.

Desuden er GPS argumented IMU'er ved at være standard på moderne militær udstyr, det er også indbygget i ammunitionen som HIMARS anvender, og i M982 Excalibur således at de kan finde målet selvom de sidste km er GNSS jamet.

Rutefly bruger det også så de kan navigere over atlanten ved GNSS udfald, dog med en del kilometers drift over de timer det tager at krydse atlanten.https://aerospace.honeywell.com/us/en/products-and-services/product/hardware-and-systems/sensors/gg1320an-digital-ring-laser-gyroscope

4
1. oktober 2022 kl. 10:17

Du har ret, det viser hvor sårbar vores infrastruktur på og i havet er. Men på land kan man også nemt ødelægge tilsvarende infrastruktur, tænk bare på hvor nemt al strøm kan slukkes ved simple angreb på 400kV transmissionsnettet. Bare en uge uden strøm og vi er tilbage til middelalderen.

3
1. oktober 2022 kl. 10:10

En lille granat det rigtige sted, og hele platformen går op i røg. Det er nok et langt mere effektivt våben end at spænge et rør dybt under vandet.

Vi lever i en avanceret teknologisk verden, som kan falde ved det mindste vindstød. Bare se hvad en i bund og grund for menneskeheden ufarlig virus har skabt af kaos.

2
1. oktober 2022 kl. 09:59

Enhver ekspert ved der ikke findes boreplatforme i dansk sektor. Der findes kun produktionsplatforme. Al boring forgår fra flytbare bore rigge.

1
1. oktober 2022 kl. 09:50

Det er rigtig at en drone kan antænde gas ved en platform, men gasudslip i mængde der kan antændes er yderst sjældne. Jeg har arbejdet 30 år i olie og gas branchen og kender kun til ganske få gasudslip i dansk sektor og kun et med antændelse. Chancen for en drone kommer samtidigt med et gasudslip er ekstremt lille.