Drone fjernaflæser hjerterytme og vejrtrækning

Illustration: University of South Australia

Forskere ved University of South Australia har udviklet en drone, der ved hjælp af billedbehandlingssystemer og skræddersyede algoritmer kan aflæse menneskers livstegn på afstand, mens de bevæger sig.

Læs også: Landmanden kan nyde kaffen: Britiske robotter ordner hele høsten

Dronen, der for eksempel kan anvendes på hospitaler, plejehjem og i krigszoner, registrerer bevægelser i ansigt og hals og leverer på den baggrund nøjagtige data om hjerterytme og vejrtrækning, skriver britiske BBC.

Dronen har i det foreløbige testforløb præsteret analyser på tre meters afstand, men målet er at foretage fjernaflæsninger på større afstande og dermed dække et større område, forklarer projektleder Javaan Chahl.

Læs også: Storebæltsbroen skal overvåges af droner og robotter

BBC har også talt med en robort-specialist hos Imperial College London, som ser et stort potentiale i systemet og peger på bilulykker som et oplagt område, hvor det er nødvendigt at afdække de involverede personers tilstand hurtigt.

Emner : Droner
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er der ikke et par rimelige spørgsmål som man burde stille før man som jornalist bare trykker copy and paste på sådan en artikel?

"Aflæse menneskers livstegn på afstand, mens de bevæger sig." Er menneskelig bevægelse ikke et livstegn per se?

Og kamera droner flyvende 3 meter over ansigtet på patienter inde i hospitalsafdelinger og plejehjem? "Pigs will fly" før disse droner.

De leverer nøjagtige data - i modsætning til hvad?

"bilulykker som et oplagt område" - og hvad skal man bruge den information til? Aflyse ambulancen?

BBC artiklen nævner at udgangspunktet for dette studie var et forsøg på at kamera monitorere for vuggedød. Det blev prøvet i 80erne, hvor en usædvanlig nævenyttig og helt sikkert teknologikritisk læge simpelthen byttede barnet ud med dennes bamse i kuvøsen. Systemet registrerede fortsat bevægelse uden at give alarmer. Firmaet forsvandt "overnight". Bamsen overlevede.

Men man havde jo selfølgelig ikke moderne droneteknologi den gang.

 • 2
 • 2

Triage foretages ofte på et ulykkessted med mange ofre, f.eks. bus og togulykker. Det er vigtigt hurtigt at få overblik over, hvem der er døde så man kan koncentrere sig om de overlevende

 • 1
 • 0

@Peer. Jeg er ikke uenig, men jeg tror, at vi taler om to forskellige anvendelser. Det, jeg tillader mig at opfatte som hype, overdrivelse og ureflekteret salgsgas, var udsagn om, at dronen ville finde anvendelse på hospitaler og plejehjem.

 • 1
 • 0

"Triage foretages ofte på et ulykkessted med mange ofre, f.eks. bus og togulykker. Det er vigtigt hurtigt at få overblik over, hvem der er døde så man kan koncentrere sig om de overlevende"

Nu er det vel ikke alle ofre der bliver slynget rent ud af en forulykket bus eller tog. Kan dronen måle gennem vinduer - eller skal den flyve ind i vraget af toget eller bussen for at overvåge? Så er der vel en god chance for at der nogen derinde som kan få et gratis klip og føn? Hvis ofrene allerede er hentet ud, er der vel folk på jorden der kan vurdere og melde tilbage om der er disse to simple livstegn eller ej?

Den eneste realistiske applikation for denne ide er nok i de tilfælde hvor det er virkeligt svært at få adgang til den forulykkede, f.eks. fald fra bjerge eller klinter.

Søredning kunne måske også være en mulighed, men man skal jo først lige vide hvor man skan flyve dronen hen - og tilbage før den løber tør for batteri.

Undskyld, men jeg synes stadig at dette er (endnu) en teknologisk ide der desperat søger anvendelsesområder for fuld medie spin - og som ville have fortjent en mere kritisk journalistik.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten