Drømmen om solkraft i ørkenen kan ende som fatamorgana

Et solkraftanlæg i midten af ørkenen var til at forstå for selv den mest forhærdede tilhænger af konventionel energi.

Selskabet Desertec Industrial Initiative skulle formidle investeringer for milliarder af euro, der skulle omsættes til hundredevis af øko-værker med solkraft i først Nordafrika, siden i Mellemøsten og Asien. Fra Afrika skulle den miljørigtige strøm sendes gennem nye gigantkabler til hungrende industri og forbrugere i Europa.

Læs også: Solenergi fra tusinder af spejle i Sahara rykker et skridt nærmere

Men nu risikerer projektet at ende som et fatamorgana, skriver blandt andet Deutsche Welle

Da planerne var mest ambitiøse i 2009, hvor projektet startede, skulle op mod 15 procent af Europas energiforbrug dækkes af ørkenprojektets solkraft i 2050.

Projektet blev hovedsageligt promoveret af tyske industrigiganter. Siemens sammenlignede projektet med en månelanding, og rigskansler Angela Merkel roste visionen om billig, miljøvenlig strøm fra ørkenen til skyerne.

Læs også: Direktør for ørkensolcelle-fond: Arabisk forår gør investeringer usikre

Siden da kom blandt andet det arabiske forår i vejen for sikre investeringer. Siden skiftede fokus til Japan og Asien. Så faldt prisen på nyudviklede og mere effektive solceller.

I næste uge udløber kontrakter med flere store investorer, og firmaer som Deutsche Bank, RWE, MunichRe og ABB har tilkendegivet, at de ikke længere kan støtte projektet i dets nuværende form.

Læs også: HVDC-anlæg med rekordstor spænding skal sende strøm fra Afrika til Europa

Hvis ikke det lykkes Desertec Industrial Initiative at hive penge hjem på et møde i Rom i næste uge, kan det være slut med de store visioner. Angiveligt mangler der sølle to millioner euro for at få enderne til at mødes for Desertec.

Det bliver afgjort på et møde mandag og tirsdag i den italienske hovedstad.

Kilde dw.de
Emner : Solkraftværk
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Forsyningssikkerhed er et gennemgående mantra i dansk og europæisk energipolitik. Så skal man nok ikke satse alt for meget på solenergi fra Sahara. Der er stort set samme forsyningssikkerhed som med arabisk olie.

 • 9
 • 0

@Thomas Sørensen Man skal sørge for at have flere leverandører. Derfor er det også godt at købe feks. gas fra Algeriet og Libyen så man har alternativer til Rusland.

 • 4
 • 0

Før 2. verdenskrig forstod man det, nemlig at man først og fremmest skulle være selvforsynende.

Vi kan også gøre det meget bedre end hvad vi i øjeblikket gør, nemlig udnytte egne ressourcer, men vi bremses af naturfedningsvenner, partikelforskrækkere og almindelig uvidenhed.

Vi har store ressourcer i biologiske reserver (såkaldt gyllegas), og i vindmøller.

Ingen vil have vindmøller indenfor øjenvidde, ingen vil have gyllegas indenfor lugteafstand, ingen må røre ved fuglereservater osv, osv

Altgernativet er så at købe naturgas i Rusland, Nordafrika og hos araberne. Alle områder hvor resultatet bliver lokale potentaters ønsker om medbestemmelse hos os, eller invasion af demokratiske nabostater.

Altså må vi gøre eksempelvis partikelforskrækkere opmærksomme på hvad deres valg betyder, og hvad der er vigtigst

Og endeligt må miljø- og skattemyndigheder indskærpes at hensynet til samfundet er vigtigere end en åbenbart elendig lovgivning.

 • 9
 • 6

Altgernativet er så at købe naturgas i Rusland, Nordafrika og hos araberne.

Vi er pt. netto-eksportører af naturgas. Vi køber kun gas fra Rusland for at sælge det videre, dvs. Dong pt. fungerer som distributør af Gazprom's ressourcer til vore nabo-lande.

Der er ingen stærke argumenter for at være selvforsynende på alle områder. Det lyder smart, ligesom at vi skal have et stærkt militær for at kunne klare os selv. Men gevinsten ved den slags våde drømme er stort set ikke-eksisterende, og gevinsten ved at samarbejde og til dels udviske grænserne er enorme.

Hele vores vindmølle eventyr er fx. afhængig af Nordpool og handel med Tyskland.

 • 11
 • 1

@Ejvind Andersen Christensen

Før 2. verdenskrig forstod man det, nemlig at man først og fremmest skulle være selvforsynende.

Danmark var et fattigt land før 2. verdenskrig. Jeg ved ikke hvem der har lyst til at gå tilbage til det. Vedrørende energi importerede DK da vist kul og koks fra Storbritannien dengang?

Europa var på ingen måde selvforsynende før 2 verdenskrig. Derimod havde Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Spanien, Portugal, Italien, Belgien og Nederland kolonier her og der og allevegne rundt i verden. Det havde mange andre problemer og krige og på ingen måde noget man skal ønske sig tilbage til.

Vi er langt fra at være selvforsynende med energi i EU så indtil det er muligt er det en god ide at have mange leverandører inklusiv lande i Nord-Afrika. Husk også på at når vi handler med lande uden for EU giver det også os indflydelse på deres økonomi og land.

 • 6
 • 0

Her i Danmark må vi kunne få meget mere ud af de vindmølleparker og solcelleanlæg vi allerede har. Når vinden blæser for kraftigt lukker man for nogle af vindmøllerne. Når solen skinner for meget lukker vi af for overskudsstrøm. Der må da være nogle ingeniører, der kan komme med tekniske løsninger så vi kan oplagre mere strøm, når det blæser kraftigt eller der er for mange solskinstimer. Engang var der nogen der skrev i ingeniøren, at man kan bruge køkkensalt til at lagre energi, fordi det optager en masse varme, når det går fra fast form til flydende, som det frigiver igen, når temperaturen falder og det antager fast form igen. Kan vi finde ud af at lagre energien, kan danske ingeniører såvel som tyske starte virksomheder op i andre lande.

 • 0
 • 0

DONGS deklaration viser at vi er meget afhængige af import af enhver art.

Nej, ikke at vi er afhængig. Men at mere og mere dansk strøm sælges som "grøn strøm" (2013: 13,8 TWh)

"Atomkraft" bliver så stor fordi en stor del af den europæiske strøm ikke kan handles som "grøn strøm" og derfor får den generelle deklaration en skævvridning i forhold til atomkraft...

Se side 5: http://www.energinet.dk/SiteCollectionDocu...

Næsten 40 % af den energi vi "importerer" anslås at være atomkraft pga. denne teoretiske beregningsmetode...

 • 1
 • 0

Der må da være nogle ingeniører, der kan komme med tekniske løsninger så vi kan oplagre mere strøm, når det blæser kraftigt eller der er for mange solskinstimer.

Og du tror slet ikke at der er forskere på alverdens universiteter et al, på den ganske klode, der forsker på livet løs for liiiige at komme en løsning på det?

Det er desværre ikke så trivielt, og som forskningsmiljøet har det herhjemme, så er det nok næppe her de vises sten bliver fundet - desværre.

 • 5
 • 1

En ting er, at man vil udvinde energien i ørkenen, noget andet er transporten. Det vil da give et helt sindsygt tab, at skulle transportere al den strøm gennem ledninger herop. Bare se på det tab, der er i VORES små, korte højspændingsledninger. Nej, løsningen er, at få flyttet den energi-tunge industri ned til strømmen. Dette vil også give arbejde der nede, og måske flytte nogle af de miljø-skadelige industrier, som fx. Indiens miljøskadelige skibsophugning, ned i et område, som vi (læs: EU) bedre kan (og vil?) kontrollere miljøsvineriet. Hvis vi samtidig kan få nogle jernstøberier / stålforarbejdningsværker, som også er energi-slugere, ned i området, kan man ligeledes begrænse forureningen fra transportsektoren. Dertil kommer sidegevinsten, at da der er arbejde at få, og penge at tjene, vil flygtningestrømmen til Europa formindskes, og vi får igen en økonomisk gevinst. Arbejderne lærer et håndværk, og bliver klogere, og får måske lyst til at studere videre, hvilket vil gøre intelligens-rekrutering nemmere - igen et win for verden... Vi har bare tiden imod os - nu længere tid der går, desto mere kommer regionen bagud, og opkvalificeringen kommer til at tage længere tid...

 • 1
 • 2

Det er desværre ikke så trivielt, og som forskningsmiljøet har det herhjemme, så er det nok næppe her de vises sten bliver fundet - desværre.

I USA slår Tesla sig løs med batteribackups både til industri og privat brug. Det er bare ikke noget der er så offentligt kendt endnu. Det er samme type batterier som bruges i bilerne, og ladeteknologien er også lånt derfra. Derudover er der lavet computerstyring der angiver, hvornår der skal lades og aflades. Systemet er fuldt udviklet, og de bruger det selv på bilfabrikken til at klippe spidsbelastninger med:

http://insideevs.com/wp-content/uploads/20...

400 kWh fylder det samme som 4 telefonbokse sat sammen, så jeg vil tro at en standard skibscontainer ved foden af en almindelig dansk vindmølle ville kunne levere omkring 3-5 MWh, og de vil være knapt synlige i landskabet.

Der skal utroligt mange batterier til, og det er formenligt også det der gør tanken lidt absurd, men jeg tror prisen for standard battericontainere er noget lavere end specielt konstruerede store mekaniske anlæg, der skal designes forfra for hver instans. Desuden skalerer det støt og roligt op i backup kapacitet, hver gang man tilslutter en ny container.

Når der kommer gang i elbilerne bliver der på et tidspunkt behov for at komme af med brugte batterier, og i stedet for at sende dem til genbrug med det samme, kan de leve 10-20 år i sådan et batteribackup system.

 • 1
 • 0

Og så glemte jeg lige i skyndingen: Hvis man flytter den energi-tunge industri fra EU, vil EU's energiforbrug blive mindre, og det samme vil CO2-udledningen..

 • 0
 • 0

Netop her er problemet. Den danske stat kunne udskrive en konkurrence om hvordan vi langtidslagrer vindeneri på en miljøvenlig måde.

Og med hensyn til selvforsyning, så har vi i Europa en musketered der tilsiger os at dele vore olie- og gaslage i tilfælde af kriser.

I øjeblikket importerer Europa som sådan næsten 70% af olieforbruget, så mit spørgsmål bliver:

Hvor er den danske forsyningssikkerhed, Russike gasledninger ?

 • 0
 • 0

Ideen med HVDC grid over store afstande er fortræffelig til at midle forbrug og efterspørgsel efter energi. Hvorfor Desertec ville kæde en realistisk ide sammen med et notorisk politisk ustabilt område må forblive en gåde, hvis organisationen nu slår op i banen.

En meget lille procentdel af Sahara kan levere alverdens energibehov med dagens standard solceller. Med de bedste solceller bliver området endnu mindre og vi ved at vi er ret tæt på 50% conversion efficiency nu og der er muligheder for at relativt få procent af sydeuropa vil kunne dække de 15% af EU behovet som der oprindeligt var ambitioner om.

I takt med at det bliver billigere at producere med solceller, så bliver prisen for at transportere energien mere og mere tungtvejende og jo mere effektiv solcellerne bliver jo bedre plads bliver der indenfor EU.

Skal det store potentiale i Nordafrika udnyttes, så bør energien konverteres til noget flytbart, der kan lagres hvadenten det bliver syntetiske brændstoffer eller energiintensive bulk produkter, der kan afsættes på verdensmarkedet.

I øvrigt er Sahara ikke sådan ligetil at placere solceller i, da der er betydelige udfordringer med at få noget som helst til at holde til sandstorme.

 • 0
 • 0

Måske.

Der er ikke nået der er afgjort.

Alle var engang enige om at LCD var færdige i løbet af få år. Det kor er stoppet, så jeg vil ikke være så overrasket igen hvis fx silicon baserede solceller holder ud længe endnu.

Eller snarere at der kommer andre teknologier ind fra højre.

 • 0
 • 0

Men det vil vare flere år inden det bliver gennemført medmindre Staten gør noget positivt.

Da jeg for nu flere år siden fik solceller var det min vurdering at der ville gå ca 10 år inden næste fase af teknologien var valgbar.

Medmindre man indfører statstilskud eller ekstra fradrag så kommer det nok til at holde stik.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten