Drivhusgasser slår rekord: CO2-niveau når forhistoriske højder
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Drivhusgasser slår rekord: CO2-niveau når forhistoriske højder

Der var i 2014 mere CO2 i atmosfæren, end der nogensinde tidligere er blevet målt. Det viser en ny analyse fra World Meterological Organisation - WMO - der er en del af FN.

CO2-koncentrationen ramte sidste år et rekordhøjt 397,9 ppm - parts per million. I foråret i år nåede gassen over den symbolske grænse på 400 ppm.

Drivhusgasser som CO2 har mellem 1990 og 2014 forstærket den såkaldte radiative forcing - den varmende effekt på klimaet - med 36 pct. Illustration: WMO

Læs også: Forskning: Ekstrem hede gør snart dele af Mellemøsten ubeboelig

CO2-niveauet er særligt bekymrende, fordi gassen bliver hængende i atmosfæren i flere hundrede år, fortæller WMO’s generalsekretær, Michel Jarraud.

»Vi vil snart leve med globale gennemsnitlige CO2-niveauer over 400 ppm som en permanent virkelighed,« siger han i en meddelelse.

»Vi kan ikke se CO2. Det er en usynlig trussel, men en meget virkelig en,« tilføjer Michel Jarraud.

Læs også: Britiske Met Office: Allerede i år når den globale opvarmning 1 grad

Med WMO's analyse nærmer klimaet sig hastigt forhistoriske klimatilstande.

Forskere kunne i 2013 for første gang måle CO2-niveauet til 400 ppm - et niveau som ifølge Erika Podest, der er klimaforsker ved Nasa, ikke er set i meget lang tid.

»CO2-koncentrationen har ikke været så høj i flere millioner år. Denne milepæl er et wake up call om, at vores handlinger i respons til klimaforandringer er nødt til at matche den konstante stigning i CO2,« sagde hun i en kommentar til drivhusgas-rekorden.

Ifølge FN's klimaorganisation vil et CO2-niveau over 400 ppm allerede være standarden i 2016.

Læs også: Ozonhullet over Antarktis sætter rekord

Også den næstvigtigste drivhusgas efter CO2 satte rekord sidste år. Methan i atmosfæren nåede 1.833 ppb - parts per billion. Det er 254 procent højere end niveauet før industrialiseringen.

De nye tal for koncentrationen af drivhusgasser kommer i kølvandet på en melding fra britiske Met Office, som mandag kunne berette, at den globale temperatur er steget med 1 grad siden industrialiseringen. Verden er dermed halvvejs til tærsklen på 2 grader C, som FN betragter som smertegrænsen for global opvarmning.

WHO’s nyeste analyse skal være en del af datagrundlaget, når 190 lande senere på måneden mødes til klimatopmøde i Paris.

Så snart man gir opplysninger om hvordan problemet skal løsses, kaster alle seg på tommel ned knappen. Løsningen er å finne på flere av min web sider: http://fjordland.dinstudio.se


Citat fra siden du linker til: "Alle kjenner til oppdrift i vann, men svært få vil aksepter at det er mulig å konvertere oppdrift kraft i vann/sjøvann til elektrisk kraft."
Jeg tror mere at grunden til de nedadvendte tommelfingre er at "svært få" vil acceptere at løsningen på verdens energibehov er en Perpetuum Mobile.....

  • 25
  • 0