Drivhusgasser slår rekord: CO2-niveau når forhistoriske højder

Der var i 2014 mere CO2 i atmosfæren, end der nogensinde tidligere er blevet målt. Det viser en ny analyse fra World Meterological Organisation - WMO - der er en del af FN.

CO2-koncentrationen ramte sidste år et rekordhøjt 397,9 ppm - parts per million. I foråret i år nåede gassen over den symbolske grænse på 400 ppm.

Drivhusgasser som CO2 har mellem 1990 og 2014 forstærket den såkaldte radiative forcing - den varmende effekt på klimaet - med 36 pct. Illustration: WMO

Læs også: Forskning: Ekstrem hede gør snart dele af Mellemøsten ubeboelig

CO2-niveauet er særligt bekymrende, fordi gassen bliver hængende i atmosfæren i flere hundrede år, fortæller WMO’s generalsekretær, Michel Jarraud.

»Vi vil snart leve med globale gennemsnitlige CO2-niveauer over 400 ppm som en permanent virkelighed,« siger han i en meddelelse.

»Vi kan ikke se CO2. Det er en usynlig trussel, men en meget virkelig en,« tilføjer Michel Jarraud.

Læs også: Britiske Met Office: Allerede i år når den globale opvarmning 1 grad

Med WMO's analyse nærmer klimaet sig hastigt forhistoriske klimatilstande.

Forskere kunne i 2013 for første gang måle CO2-niveauet til 400 ppm - et niveau som ifølge Erika Podest, der er klimaforsker ved Nasa, ikke er set i meget lang tid.

»CO2-koncentrationen har ikke været så høj i flere millioner år. Denne milepæl er et wake up call om, at vores handlinger i respons til klimaforandringer er nødt til at matche den konstante stigning i CO2,« sagde hun i en kommentar til drivhusgas-rekorden.

Ifølge FN's klimaorganisation vil et CO2-niveau over 400 ppm allerede være standarden i 2016.

Læs også: Ozonhullet over Antarktis sætter rekord

Også den næstvigtigste drivhusgas efter CO2 satte rekord sidste år. Methan i atmosfæren nåede 1.833 ppb - parts per billion. Det er 254 procent højere end niveauet før industrialiseringen.

De nye tal for koncentrationen af drivhusgasser kommer i kølvandet på en melding fra britiske Met Office, som mandag kunne berette, at den globale temperatur er steget med 1 grad siden industrialiseringen. Verden er dermed halvvejs til tærsklen på 2 grader C, som FN betragter som smertegrænsen for global opvarmning.

WHO’s nyeste analyse skal være en del af datagrundlaget, når 190 lande senere på måneden mødes til klimatopmøde i Paris.

Emner : Klima
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så snart man gir opplysninger om hvordan problemet skal løsses, kaster alle seg på tommel ned knappen. Løsningen er å finne på flere av min web sider: http://fjordland.dinstudio.se

Citat fra siden du linker til: "Alle kjenner til oppdrift i vann, men svært få vil aksepter at det er mulig å konvertere oppdrift kraft i vann/sjøvann til elektrisk kraft." Jeg tror mere at grunden til de nedadvendte tommelfingre er at "svært få" vil acceptere at løsningen på verdens energibehov er en Perpetuum Mobile.....

 • 25
 • 0

Lars! Dersom du henger deg opp i just denne teknikk, så kan du kansje ta en titt på "KPP". Dersom du vil ha flere alternativer kan jeg blant annet anbefal deg "BRILLIO" og http://fjordland.dinstudio.se/empty_69.html ,eller noen av de andre teknikker. Så du kan ikke tenke deg at en ball sluppet fra bunnen av et basseng vil stige opp til vannoverflaten. Tenk deg i tillegg at denne ballen har en last tilpasset oppdrifts kraften/ differansen mellom egenvekt av vann og luft. Det er lov å tenke utenfor menneskeskapte fastlåste teorier :):) Lykke til!!

 • 0
 • 16

@ Dan Villion

Jeg tror ikke at det er det som Peter Hansen mener, det er snare et opråb om at se det største problem i øjnene. Jeg vil give ham fuldstændig ret. Så længe at der forsvinder mere og mere natur/regnskov og jordens befolkning bliver ved med at stige som den gør, så gør det ikke den store foreskel om EU udleder 5% mere eller mindre.

Det er så absolut ikke det samme som at sige at så skal vi ikke gøre noget, den holdning som du giver udtryk for er faktisk tættere at være sådan. Overbefolkning, det kan vi ikke gøre så meget ved uden enten at blive meget upopulære i nogle lande/kredse eller være meget politiske ukorrekte, så det snakker vi slet ikke om, ergo vil du ikke se problemerne i øjnene og dermed er det svært at gøre noget ved det.

Så det er jo en god tilgang!. Opgaven virker svær - måske endda politisk ukorrekt, så lad os da med sikkerhed gå undergangen i møde i den politiske korrektheds hellige navn og for alt i verden undgå at fornærme nogen !.

Antallet af dyre og plante racer uddør i et tempo som ikke er set siden den sidste masseudryddelse som slog dinosaurerne ihjel, men menesket spreder sig mere og mere, med deraf følgene behov for mere landbrugsjord og ressourcer. Det holder ikke i længden.

 • 12
 • 0

Hvis katastrofen er et faktum, bliver der slåsset. Med 9 milliarder til skrumpende landbrugsområder bliver det omfattende. Danmark kan enten vælge at bygge flere VE dimser og håbe at andre gør ligeså eller bede folkene på Vestas og Siemens producere våben ,og så håbe de kan lave nok af god kvalitet hurtigt. Et første forslag:Ubådslignende AA systemer.Svære at neutralisere med HARM. Afstemning?

 • 1
 • 9

Har set både interviewet fra DR2 Deadline og hele programmet med Hans Rosling som blev sendt på DR2. Det har ikke ændret min holdning/mening.

 • 1
 • 1

Der er megen råben om at nu er CO2 steget og nu er temperaturen steget, og vi bliver snart stegt. Realiteten er at Jorden har det udmærket og intet har i mands minde ændret sig mere end normalt. Der er jo nok en grund til at Jehovas vidner er blevet stille, de drukner i alle de andre dommedagsprofetier. Forcingen er steget med 36% siges det (er det relativt til før 1990 eller hvad), men det modvirkes udmærket af den stigende temperatur. Desuden er temperaturen fra 1990 til 2014 ikke steget voldsomt

 • 8
 • 19

så har vi virkelig et problem når vi har 99% CO2 i atmosfære. nogen som ved hvornår det bliver et problem at trække vejer ?

 • 0
 • 11

Forcingen er steget med 36% siges det (er det relativt til før 1990 eller hvad), men det modvirkes udmærket af den stigende temperatur. Desuden er temperaturen fra 1990 til 2014 ikke steget voldsomt

- her er en beregning af, hvor stor virkning (på den globale gennemsnitstemperatur) diverse COP21-relaterede intiativer kunne forventes at få:

This article investigates the temperature reduction impact of major climate policy proposals implemented by 2030, using the standard MAGICC climate model. Even optimistically assuming that promised emission cuts are maintained throughout the century, the impacts are generally small. The impact of the US Clean Power Plan (USCPP) is a reduction in temperature rise by 0.013°C by 2100. The full US promise for the COP21 climate conference in Paris, its so-called Intended Nationally Determined Contribution (INDC) will reduce temperature rise by 0.031°C. The EU 20-20 policy has an impact of 0.026°C, the EU INDC 0.053°C, and China INDC 0.048°C. All climate policies by the US, China, the EU and the rest of the world, implemented from the early 2000s to 2030 and sustained through the century will likely reduce global temperature rise about 0.17°C in 2100. These impact estimates are robust to different calibrations of climate sensitivity, carbon cycling and different climate scenarios. Current climate policy promises will do little to stabilize the climate and their impact will be undetectable for many decades

Kilde:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111...

 • 2
 • 8

Jeg tror ikke der er nogen som helst, der scorer på de menneskeskabte klimaforandringer, tværtimod er vi alle i gang med at tabe. Så længe der fortsat findes folk, der er tror på de skeptiske kampanger, der har været kørt over lang tid, samt folk, der ikke tror på andet end deres eget ræsonnement og det de kan se og forstå - så kommer vi ikke meget længere. Heldigvis er den uoplyste procentdel af befolkningen nedadgående og industriernes kampanger preller mere og mere af.

 • 6
 • 5

Jeg kan se at der desværre ikke er sket det store fremskridt på ing.dk på trods af lovning om at debatten skulle frigøre sig landsbytosserne.

Synes stadigt at have 100% sandsynlig for at klimadebatten afspores af falske identiteter og de samme gamle fanatikere uden skyggen af videnskabelige ballast.

 • 5
 • 3

Det var nu knap så meget IPCC, jeg henførte til, men snarer de industrielt finansieret kampanger, der imod al logik, fremfører at der ikke findes menneskeskabte klimaforandringer - det er jo ikke et under at folk bliver forvirret og ikke ved hvad de skal stole på, når de f.eks. får at vide at det er solens skyld, naturlig forekommende forandringer, eller at jorden har været varmere engang. Det er derfor vi har folk som peto peto, der ikke rigtigt ved, hvordan de skal forholde sig eller generelt er uvidende og hvad der er rigtigt.

 • 5
 • 3

The Danish Zoogeographical Investigations in Greenland:

Meddelelser om Grønland, bind 170, København 1967

"Netop perioden fra 1770 til 1780 (samt 1845-1850) viser den mindste mængde is i hele det statistiske materiale. Fra 1760'erne falder ismængden konstant og nærmest dramatisk, for i 1776-1778 at nå et absolut lavpunkt. Fra begyndelsen af 1780'erne stiger ismængden igen for at nå sin højeste udbredelse mellem 1783 og 1790". Det statistiske materiale er bl.a. isobservationer fra Island og hvalfanger-logbøger for perioden 1600 til 1910". "Når det modsatte var tilfældet, som for eksempel perioden 1770 til 1780, ville hvalerne hurtigt gå langt længere nordpå og sprede sig over et langt større areal. Dermed blev hvalfangsten afgørende vanskeliggjort. I perioder med særlig ringe mængde is ville hvalerne søge helt op i Baffinbugten og gå ind i det nordcanadiske arkipelag og farvandene omkring Thule"

Dette viser bare, at for ikke så lang tid siden var der også mindre is end nu !

Skrevet af Ole Heinrich i 2009

 • 1
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten