Drivhusgasser får atmosfærens lag til at svinde ind

Illustration: Nasa

For hvert årti skrumper de atmosfæriske lag med 150 til 200 meter. Det viser en ny analyse af satellitdata, som for første gang har observeret fænomenet.

Analysen havde primært fokus på mesosfæren, der er det tredje lag i Jordens atmosfære, og der hvor de fleste meteorer brænder op. Den befinder sig omkring 50 til 100 kilometer over Jordens overflade.

Læs også: Topforskere åbner for alternativ klimaløsning: Refleksion af sollyset med aerosoler og modificerede skyer

Forskerne undersøgte data for temperaturer og tryk højder fra tre satellitter over en periode på henholdsvis 22 og 29 år. Observationerne var fra polarcirklen i juni og den antarktiske cirkel i december.

Deres analyse viste, at mesosfæren var blevet nedkølet med 1 til 2 grader som en konsekvens af, at mængderne af drivhusgasser i atmosfæren stiger, skriver The Academic Times.

Af samme årsag kunne forskerne altså observere, at højden på mesosfæren og stratosfæren var faldet, hvor lavere temperaturer havde fået det atmosfæriske tryk til at falde.

Observeres for første gang

Selvom klimamodeller tidligere har vist, at lagene formentlig ville blive lavere, er det første gang, at observationer dokumenterer et svind i atmosfæren.

»En af grundene til, at jeg kiggede på højderne, var for at se, om jeg kunne påvise en sammenhæng mellem temperaturernes og højdernes udvikling. Og det virkede. Vi fik et godt og konsekvent resultat mellem temperaturudvikling og højdetendenser,« siger Scott Bailey, der er professor i elektro- og computerteknik ved Virginia Polytechnic and State University og hovedforfatter bag undersøgelsen.

Grobund for større undersøgelse

Mesosfæren krymper med mindre end 0,1 procent af dens samlede størrelse pr. årti, og det er derfor ikke en udvikling, der vil få mærkbare konsekvenser for livet på Jorden foreløbig. Det er dog et billede på, hvilken stor indvirkning menneskelig aktivitet har på atmosfæren, fortæller Scott Bailey.

»Det vil vare meget lang tid, før atmosfæren er så lille, at det vil have en indvirkning på, hvad vi anser for en del af vores samfund. Det er ikke nogen som helst form for trussel for os,« siger han.

Undersøgelsen kan dog bidrage til en finjustering af de klimamodeller, vi bruger i dag, og den udvider forskningens kendskab til drivhusgassernes rolle i atmosfæren.

Læs også: Ilten i Jordens atmosfære er væk om en milliard år

Næste skridt er at udvide analysen, så den strækker sig over en længere tidsperiode og beskæftiger sig med større dele af atmosfæren, oplyser forskerne.

Undersøgelsen blev offentliggjort 20. april i tidsskriftet Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Man kunne formode at strålingen fra især solen vil blive bremset mindre når atmosfæren højden tilsvarende bliver mindre.

  • 1
  • 3

Jeg er lidt usikker på hvordan højden af et lag i atmosfæren defineres, men tror det er via trykket. Jeg kan undre mig over hvorfor det kun er over polerne de har analyseret det. Al snakken om klima og temperaturer i atmosfæren har drejet sig om nogle lag over troperne, der skulle varmes op og være et tydeligt tegn på effekten af CO2. En udvikling man vist har haft meget svært ved måle.

  • 4
  • 7
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten