Drikkevandforurening mange steder i landet nu

Nu er forureningen af drikkevand ikke længere begrænset til København. Fyn, Langeland, Lolland og Sønderjylland har hver fået deres egne problemer med drikkevandet. Fødevarestyrelsen advarede i går om forurening med colibakterier på Fyn og Langeland.

På Fyn drejer det sig om de områder, der får drikkevand fra Sdr. Nærå Vandværk og Årslev Vandværk. Årsagen er endnu ikke fundet, men årsagen til colibakterier skyldes normalt en forurening med afføring fra dyr eller mennesker, skriver Faaborg-Midtfyn Kommune.

På Langeland er det området omkring Lejbølleværket på Midtlangeland, det er galt med. Vandværkerne har fundet colibakterier i vandet, og både Faaborg-Midtfynd Kommune og Langeland Kommune gav i går vandværkerne ordre til at advare alle tilknyttede forbrugere af brugsvandet.

Colibakterier i vand skyldes normalt en forurening med afføring fra dyr eller mennesker. Derfor leder landets tekniske afdelinger i øjeblikket med lys og lygte efter ledningsbrud eller andre fejl. (Foto: Wikipedia) Illustration: Wikipedia

»Vi tjekker alle vores brønde og vandtårne lige nu for at finde årsagen. Det kan være ledningsbrud i kloaknettet, og det kan være et hul i et vandtårn, hvor fuglene kan komme ind. Vi ved det ikke endnu,« siger John Kjær, teknisk chef i Langeland Kommune.

En tilsvarende forurening er sket på Lolland, nærmere betegnet området omkring Købelev Vandværk, som også er ramt af colibakterier. Cirka 170 familier i området er berørt. Den oplysning har ikke nået Fødevarestyrelsen, men Lolland Kommune advarer nu på sin egen hjemmeside om forureningen. De berørte borgere bor på Bolsvej 1-71, Bymøllevej, Harpelundevej 1-42, Nøjsomhedsvej, Jesbyvej 1-13, Købelevvej 1-17, Marrebækvej 50-66, Oddevej 1-116, Prostegårdsvej, Præstegårdsvej 30-55, Roløkkegård, Skelstrupsvej, Skovbøllevej 1-10, Vensholmvej 20-43.

Alle de familier, der er berørt af de ovennævnte forureninger, skal koge deres vand, før de bruger det i madlavningen. Ellers er der risiko for at blive syg. Vandet skal koges i mindst to minutter, før det er bakteriefrit.

Forholdsreglerne er næsten ens fra kommune til kommune. I Lolland Kommune anbefales det for eksempel, at man bruger kogt vand til tandbørstning. Derimod kan man godt tage brusebad i vandet fra blandingsbatteriet, blot man ikke drikker af vandet under badet.

Åbne sår skal vaskes i kogt vand, og opvask bør ske i kogt vand. Opvask i opvaskemaskiner anses ikke for sikkert.

I tilfælde af sygdomssymptomer som kraftig diarre eller opkast skal man søge læge.

Tønder har blyforurening

Tønder Kommunes vandforurening skiller sig ud fra de andre kommuner. Her er det nemlig ikke colibakterier, der har sneget sig ind i drikkevandsforsyningen, men derimod bly fra private vandrør, installationer og stikledninger af bly. Det betyder, at det ikke nytter at koge vandet.

Grænseværdien for bly i drikkevandet er i dag 10 mikrogram per liter vand, og de områder i Tønder Kommune, der er berørt, har i øjeblikket 52 og 5,5 mikrogram per liter, skriver kommunen på sin hjemmeside.

Det niveau anses ikke for generelt sundhedsskadeligt for voksne, men det er risikabelt for børn, gravide og ammende mødre. Bly ophobes i kroppen og udskilles meget langsomt. Det kan give en lang række sundhedsproblemer.

Embedslægen anbefaler, at alle installationer og ledninger af bly udskiftes hurtigst muligt, og kommunen forbereder en handlingsplan.

Nogle københavnere kan slappe af nu

I København er vandforureningen nu begrænset til en del af Nørrebro og indre by. Området afgrænses af Tagensvej, Jagtvej, Åboulevarden og Nørre Farimagsgade. Her skal vandet stadig koges.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at virksomheder og private vasker bordplader, hvor der tilberedes mad, med almindeligt vand, hvorefter man desinficerer med et desinfektionsmiddel.

Dokumentation

Fødevarestyrelsens pressemeddelelse
Faaborg-Midtfyns pressemeddelelse
Langeland Kommunes pressemeddelelse
Lolland Kommunes pressemeddelelse
Tønder Kommunes pressemeddelelse
Fødevarestyrelsens meddelelse om København