Drikkevand på sygehus kan have været forurenet i lang tid

Det var først onsdag i denne uge, at offentligheden blev informeret om, at vandet på sygehuset i Næstved kan være sundhedsskadeligt at drikke. Men i virkeligheden har sygehusledelse, embedslæge og Næstved Kommune som tilsynsførende myndighed, vidst besked om forureningen siden forrige torsdag.

Ifølge dyrlæge og mikrobiolog John Gravesen fra Næstved Kommune har drikkevandsforureningen ikke medført sygdom blandt patienter og personale. Det er hans indsatsteam, der nu holder drikkevandet i såvel byens som hospitalets vandforsyning under intensiveret opsyn.

Det sker, fordi kilden til forureningen endnu ikke er fundet. Men der er stærk mistanke til to gamle og dårligt vedligeholdte vandrør til sygehuset. Derfra kan der være kommet jordbakterier i drikkevandsreservoiret.

Der er målt forhøjet kimtal, dvs. coliforme bakterier, i både sygehusets drikkevandsreservoir og isterningmaskiner. Coliforme bakterier findes i overfladevand, jord og rådne plantedele.

Derimod er der ikke fundet E.coli, dvs. fækale colibakterier, som er tegn på forurening med spildevand eller afføring, forsikrer John Gravesen.

Drikker man bakteriefyldt vand, får normalt sunde mennesker ifølge John Gravesen en murren i maven. Men svage patienter på et sygehus er det særligt vigtigt at beskytte mod forurening.

Derfor er der strengt forbud mod at tappe vand fra hanen til drikkevand og saftevand til patienter, men det må bruges til at vaske hænder i, til tøjvask og maskinopvask.

Sygehusets kliniske, mikrobiologiske afdeling har sammen med sygehusadministrationen udarbejdet retningslinier for eksempelvis operationsafdelinger for ikke at sætte dem i stå.

»Vi arbejder hårdt på sagen og udtog onsdag opfølgende prøver af vandkvaliteten på sygehuset og referenceprøver ude i byens ledningsnet, for at skyde os ind på årsagen,« fortæller John Gravesen.

»Hovedmistænkt er en næsten 50 år gammel del af hovedforsyningsledningen, som ligger på sygehusets grund under den del af parkeringspladsen, hvor ambulancer og patienter til skadestuen kommer ind, og hvor der også er en brandhane koblet på. Det er en 80-mm-ledning, så der kan ligge mange liter vand og rådne. Den bliver udskiftet, men det kan tage op til to uger, før arbejdet er udført,« fortæller han.

Samtidig med at kommunen har nedlagt forbud mod at tappe vand til drikke, har den også lukket samtlige ismaskiner. Det var i en af ismaskiner at det højeste kimtal, dvs. 3000, blev konstateret.

Ifølge John Gravesen er der generel accept af et ti gange så højt kimtal i isterningmaskiner som i drikkevand:

»Når ismaskinerne er ekstra udsatte, skyldes det dels, at der sker en håndtering, dels at der på isterninger er en stor overflade, som er i forbindelse med luft og dermed ilt, og forrådnelsesbakterier har behov for ilt,« mener John Gravesen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg synes at sygehusets driftschef og epidemilæge og sygehusets ledelse bør have røde ører i en sådan skandalesag. Hvorfor er der ingen der har styr på drikkevandskvaliteten. Drikkevand er underkastet lovgivning for fødevarer og derfor skal sygehuset med sit ansvar da sikre sig at deres vandledningsnet ikke ligger upåagtet hen i 50 år og ruster op. Alle normalt tænkende mennesker har da hørt om at vandrør ruster. Hvorfor skulle det så ikke ske i Næstved? Når vandrør er næsten gennemtæret kommer der automatisk jordbakterier ind i sygehusets drikkevandsledninger, altså. Sagen er meget pinlig for Næsted Sygehusledelse Og så er der vel også rotter i kloakledningsnettet og forældede stikledninger som Danva har påpeget i årevis. Hvis Næsted Sygehusledelse har brug for et kursus i korrosion af vandrør og i drikkevand kan I sikkert få et gratis kursus ved DTU hvor professor Erik Arvin kan hjælpe med den fornødne viden.

  • 0
  • 0

Hvornår får offentligheden kendskab til årsagen til de tårnhøje kimtal i Næstved Sygehus's drikkevand. Sidste indlæg om sagen var den 16.11.2007 og det tager vel ikke mere end max. 1 uge at få resultatet af analyserne. Hvad siger drikkevandsmyndigheden om forholdene i Næstved?? mvh Torben Sønnichsen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten