Drik ikke vandet: Giftigt pesticid fundet i vandboringer vest for København
Styrelsen for Patientsikkerhed fraråder borgere i Egedal Kommune at drikke vand fra Ledøje Vandværk, efter man har fundet spor af chlorothalonil-amidsulfonsyre, der mistænkes for at være kræftfremkaldende. Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse.
»Man ved ikke, om chlorothalonil-amidsulfonsyre er sundhedsfarligt. Men man kan på nuværende tidspunkt ikke udelukke, at stoffet kan give skade på dna'et i cellerne, hvis man indtager det i drikkevandet. Derfor anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed ud fra et forsigtighedsprincip, at man ikke indtager vandet,« siger Anne Hempel-Jørgensen, der er overlæge og sektionsleder i Styrelsen for Patientsikkerhed.
Læs også: Nye målinger afslører 75 pesticider i det danske grundvand
Chlorothalonil-amidsulfonsyre i to ud af tre boringer.
Ifølge Ingela Karlsson, der er centerchef for Teknik & Miljø i Egedal Kommune, er der indtil videre fundet rester af det potentielt giftige stof i to ud af vandværkets tre boringer. I den ene af boringerne er der fundet spor på henholdsvis 1,0 og 0,39 mikrogram/liter og i den anden er der fundet 0,87 og 0,25 mikrogram/l.
Det kan ikke udelukkes, at der også findes koncentrationer af stoffet i den tredje af værkets boringer. Men de tests, der er blevet brugt, kan ikke måle værdier lavere end 0,05. Der er derfor igangsat en række prøver, der skal undersøge, om det vand, der kommer ud af borgernes vandhaner, også indeholder chlorothalonil-amidsulfonsyre i mængder over grænseværdien på 0,01.
»Vandet fra de to forurenede boringer bliver blandet med vandet fra den sidste boring, så vi afventer resultater fra tests af vandet i den tredje boring og tests af det drikkevand, der kommer ud af vandhanerne hjemme hos borgerne,« fortæller Ingela Karlsson.
Læs også: Sundhedsskadeligt stof fundet i to drikkevandsboringer: Minister vil have alle vandværker undersøgt
Ledøje Vandværk leverer vand til 290 ejendomme. Beboerne er blevet opfordret til hverken at drikke vandet eller bruge det til madlavning, men kan ifølge Styrelsens for Patientsikkerheds anbefaling fortsat bruge det til bad, opvask og lignende. Derfor er der sat tanke op i byen, hvor borgerne kan hente rent vand. Det er selvfølgelig en midlertidig løsning, fortæller Ingela Karlsson, men hvor lang tid der præcist går, før man igen kan drikke vandet, kan hun ikke sige.
»Vi reagerer ud fra et forsigtighedsprincip, men vi aner reelt ikke, hvad der skal ske på den lange bane. Vi er nødt til at afvente svarene, og derefter vurdere, hvad der skal gøres,« siger hun.
Chlorothalonil-amidsulfonsyre er et pesticidnedbrydningsprodukt, der blev brugt i dansk landbrug fra 1982 og frem til 2000. I forbindelse med en større undersøgelse af 106 pesticidpunktkilder, som Danske Regioner har foretaget, blev man pludseligt opmærksom på, at stoffet fandtes i 233 af de i alt 639 prøver, og deriblandt i Ledøjes drikkevandsboringer. Det har fået Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til at kræve at alle vandværker i landet testes for stoffet. Hvor længe der har været chlorothalonil-amidsulfonsyre i vandboringerne ved Ledøje vandværk vides ikke.
