Blot et halvt glas vin om dagen kan forlænge dit liv med fem år i forhold til, hvis du lever som afholdsmand. Det viser et hollandsk forsøg, hvor forskere har fulgt 1.373 mænd igennem 40 år, siden de i 1960 var 50 år gamle, og indsamlet data om deres forbrug af alkohol, rødvin, m.m.
Den interessante konklusion præsenteres i en artikel i Journal of Epidemiology and Community Health. I løbet af perioden døde 1.130 af de 1.373 mænd, der alle boede i byen Zutphen, en by med ca. 30.000 indbyggere.
Marinette Streppel på universitetet i Wageningen korrigerede de statistiske data ved at se på både totalt alkoholforbrug, vin-indtag, tobaksrygning, m.m. Hun fandt, at et moderat alkoholforbrug, indtil 20 g alkohol pr. dag, øgede de 50-åriges forventede levealder med to år.
En genstand svarer til 12 g alkohol. Mænd, der kun drak vin, og højst et halvt glas pr. dag, levede toethalvt år længere end dem, der drak både vin, øl og spiritus, og de levede altså hele fem år længere end afholdsfolk.
Det er interessant, for personer, der holder sig fra alkohol, har måske generelt en mere sund livsførelse. Måske er de vegetarer, dyrker motion, er ikke-rygere, osv. - altsammen noget der øger livslængden.
Alligevel viser statistikken altså, at alkoholindtagelse, især i form af vin, i moderate doser, har en virkeligt postivt effekt på helbredet. Risikoen for hjerte-kar-sygdomme mindskes signifikant! Artiklen føjer sig til en række artikler, der igennem de seneste år har påvist, at et moderat alkohol/vin forbrug er sundt.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Lars Da mennesket levede som jægere og samlere blev de vel 25 - 30 år gamle i snit. Fødeindtagelsen var vel ret begrænset.
Jeg kan foreslå mat du læser "The Paleo Diet" af Loren Cordain. Mennesket er netop genetisk programmeret til at indtage en føde der er markant anderledens end den du propper i munden i dag. Fx. kan sukkersyge ikke have eksisteret, da menneskerne levede som jægere og samlere. Evolutionen ville simpelthen have udryddet den. Disse sygdomme kan først være fremkommet da mennesket begyndte at leve som agerdyrkere.Det er noget af en overdrivelse at sige at mennesker er genetisk programmeret til at indtage noget som helst - mennesker er "programmeret" til at indtage hvadsomhelst der giver næring og som ikke umiddelbart dræber. Alkohol er absolut et næringsstof og så har det endda positive bivirkninger.</p>
<p>Som så meget andet, så vil overdreven indtagelse være skadeligt - selv vand er det.</p>
<p>M
Øhm! Findes den type??Hvis man er af den type, at man åbner en flaske og drikker et halvt glas
- Jeg kender ingen.
(Måske man skulle sælge ½-glas-flasker? ;-))
Hej Ole
Jeg tror du har knækket problemet.
Hvis man er af den type, at man åbner en flaske og drikker et halvt glas (antag man er gift - de lever længst - de gifte), så holder en flaske næsten en uge.
Det betyder, at man har en stor viljestyrke, og har styr på alt, som TV-forbrug, motion osv - derfor lever man længere.
En anden mulighed er selvfølgelig, at det er patalogiske løgnere, der lever længst!
Ole Dahl:
hvor mange åbner en flaske og nøjes med et halvt glas.?
Hemmeligheden hedder vin på karton med ventil. Så kan du tappe lidt eller meget alt efter om du stresset, kollerisk eller varm :-)
Marion:
Ærlig snak: Det gider vi ikke.Man kunne vel også bare spise røde druer eller drikke rød druesaft for at få de gode polyfenoler.
Man kunne vel også bare spise røde druer eller drikke rød druesaft for at få de gode polyfenoler. Det kommer an på det enkelte menneske, hvad der er gavnligst ! En kvinde i menopause har ofte bedre af lidt øl ( helst hvedeøl ) , da humle indeholder et østrogenlignende stof og modvirker hedeture. De fleste kvinder tåler til gengæld ikke rødvin i den periode. Undersøgelsen virker meget snæversynet, som også andre har nævnt. Andre har slet ikke godt af alkohol, ikke engang i små mængder, f.eks. meget stressede, kolleriske, varme typer. Vh Marion
Nu har jeg ikke umiddelbart adgang til artiklen, eller tænkt mig at købe det, men læs den sidste linje i konklusionen: "Light wine consumption was associatedwith 5 years longer life expectancy; however, morestudies are needed to verify this result."
Det burde være så relevant at det bør indgå i artiklen her.
Eller de er syge og medicinerede, så de ikke tåler alkohol.Det er interessant, for personer, der holder sig fra alkohol, har måske generelt en mere sund livsførelse. Måske er de vegetarer, dyrker motion, er ikke-rygere, osv. - altsammen noget der øger livslængden.
Det er en klassisk faktor i den slags paradoksale resultater (men da jeg godt kan lide rødvin er det OK med mig).
Den slags undersøgelser er altid interessante, om ikke andet fordi man har virkelig mange faktorer i spil, som skal regnes med.
Jeg forstår slet ikke antydningen af en kobling imellem vegetarisme og afholdenhed, man kan godt drikke rødvin uden en rød bøf. Jeg kender da nogen vegetarer, de er ikke afholdsfolk.
Venlig hilsen
Claus
Om så god rødvin, hvidvin, cognac og ikke mindst skotsk single malt landvin forkorter mit liv med 5 år, så finder jeg prisen værd at betale.
Hellere have det sjovt mens man er her, end at leve et laaaangt og kedeligt liv.
Det eneste den slags undersøgelser dokumenterer, er at nogle "forskere" er løbet tør for arbejdsopgaver... ;)
Ingeniøren's Ugeblad's bagside, fra før disse digitale internet tider, havde en gang en artikel med bagside etiketter fra en amerikansk og en russisk flaske vodka. På etiketterne skrev henholdsvis den amerikanske og russiske "Medical officer of Health" om faren ved nydelse af alkohol.
Siden da har jeg kun drukket Russisk Vodka!
ha en god Weekend
Mikael Boldt
PS.: Boris Jeltsin døde ikke af åreforkalkning
Ja det har også undret mig, når dette emne af og til dukker om rødvin, så fokuseres der på at det er alkoholen der er gavnlig, når det i samme åndedrag påpeges, at at øl og spiritus ikke har den samme virkning.
Men jeg tror nu mere på at det er Provencedruerne i de sydlige Cote de Rhoner,Grenache Noir, Syrah,Mauvedre og Cinsault , der er magiens frugter. ;-)
Men jeg forstår ikke begrebet "et halvt glas".
Af sikkerhedsgrunde indtager jeg også andre sorter...med velbehag :-)
Preben Rose:
Hvad jeg ofte mangler, når den slags påstande/videnskabelige undersøgelser offentliggøres, er, om der er særlig grund til at drikke Malbec, Cabernet Sauvignon, Pinot noir.... eller om man bare skal drikke det hele.
Det siges ofte at at resveratrol er et af de mest sundhedsfremmende stoffer i rødvinen. Resveratrolindholdet varierer meget, men Pinot Noir scorer normalt meget højt her.
Så det sundeste er ikke det bedste ;-)
Denne undersøgelse lider af den samme mangel som andre undersøgelser, man sammenligner afholdsfolk, der, i vores kultur, uforholdsmæssigt ofte er tidligere alkoholikere, der allerede har fået svækket helbredet inden de gik på vandvognen, med folk med et moderat alkoholforbrug, der nok i det hele taget lever rimeligt sundt.
Men det skal da ikke forhindre mig i at drikke vin, samt øl og engang imellem spiritus, jeg tror livet ville føles meget langt uden
Andre undersøgelser siger at alkohol har kun en gavnlig effekt, hvis man har en usund levevis.
Narhh... er du nu også sikker på det? Der er jo den her undersøgelse fra 2007 som siger noget andet, og den har en lidt anden indgang til data i forhold til ovenstående:
Det er noget af en overdrivelse at sige at mennesker er genetisk programmeret til at indtage noget som helst - mennesker er "programmeret" til at indtage hvadsomhelst der giver næring og som ikke umiddelbart dræber. Alkohol er absolut et næringsstof og så har det endda positive bivirkninger.
Som så meget andet, så vil overdreven indtagelse være skadeligt - selv vand er det.
M
[quote Vi er med garanti ikke genetisk programmerede til at drikke alkohol [/quote]
Er du sikker på det? Øl var i flere århundreder den eneste måde at få rent drikkelse på. Vand er tit forurenet. Alkohol giver kalorier. Prøv at kigge på, hvad folk har spist og drukket i århundreder- man bryggede øl/frugtvin- før man opfandt bagningen.
Mvh Tine
Jeg tror at 1300 personer er et alt for lille grundlag til at man kan sige noget som helst sikkert. Vi er med garanti ikke genetisk programmerede til at drikke alkohol og at folk der drikker et halv glas om dagen lever længere hører nok mere sammen med at de også tilhører den økonomisk og uddannnelsesmæsige mest priviligerede gruppe. Andre undersøgelser siger at alkohol har kun en gavnlig effekt, hvis man har en usund levevis. PS: Hvis man på så lille en gruppe forsøgte at udlede hvem der levede længest i forhold til deres stjernetegn, ville man også få et svar, der iøvrigt er ubrugeligt.
Nu er det jo noget vanskeligt at måle en persons levetid inden vedkommende er død... Alkohol modvirker blodkarforkalkning. Alkoholikere har verdens glatteste blodkar (på indersiden). Desværre dør de så til gengæld tidligt af andre årsager, f.eks. leversvigt.Levetid er et sjovt begreb, idet det først måles, når folk er døde