Er det en dreng eller en pige? Babyers køn forbundet til forskellige forureninger

Forurenende stoffer som aluminium, kviksølv og bly i miljøet kan være med til at afgøre børns køn, indikerer et nyt studie med titlen ‘Observable variations in human sex ratio at birth’ fra University of Chicago i USA og Karolinska Institutet i Sverige, der netop er blevet publiceret i det fagfællebedømte tidsskrift PLOS Computational Biology.

Her har amerikanske og svenske forskere analyseret på enorme mængder data fra omkring 150 millioner amerikanere svarende til over halvdelen af landets befolkning over otte år og for hele den svenske befolkning over 30 år (omkring ni millioner personer) sammen med forureningsniveauer for en lang række forskellige stoffer.

»Vores nye undersøgelse er den første systematiske undersøgelse af adskillige forurenende kemikalier og andre miljøfaktorer med store datasæt fra to kontinenter,« skriver forskerne bag studiet, der inkluderer data fra omkring tre millioner nyfødte i USA i perioden 2003-2001 og det samme antal nyfødte i Sverige i perioden 1983-2013.

De har ifølge dem selv på grund af de store datasæt kunne påvise, at sammenhængen mellem forurening og den såkaldte kønsratio ved fødslen, som er forholdet mellem antallet af nyfødte drenge og det samlede antal nyfødte (på engelsk: sex ratio at birth forkortet SRB), er statistisk signifikant.

Læs også: Undersøgelse: Luftforurening giver børn adfærdsproblemer

Hormoner kan påvirkes af forurening

Deres resultater både bekræfter og afkræfter konklusionerne fra tidligere studier. Blandt andet bekræfter det nye studie, at aluminium i luft, krom i vand og den totale mængde kviksølv medfører en højere kønsratio (flere nyfødte drenge sammenlignet med piger), mens bly i jorden lader til at være forbundet med en lavere kønsratio.

Forskerne mener også at afgøre modsatrettede resultater fra tidligere studier og kommer frem til, at der er en sammenhæng mellem PCB-forurening og et større antal nyfødte drenge. På samme tid mener de at kunne afkræfte tidligere studier, som indikerer en sammenhæng mellem sæsonvariationer og temperaturudsving.

Læs også: Undersøgelse: PCB-problemet i danske bygninger kan være stærkt undervurderet

»Efter at have testet mere end 100 hypoteser viste vi, at ingen af datasættene understøttede modeller, hvor SRB (kønsratioen, red.) ændrede sig eller som en reaktion på omgivelsernes temperatursvingninger. Imidlertid var øgede niveauer af en bred vifte af luft- og vandforurenende stoffer forbundet med lavere SRB’er, herunder øgede niveauer af industri- og landbrugsaktivitet, der fungerer som proxyer for vandforurening,« skriver forskerne bag det nye studie.

Læs også: Studie: Antibiotika hæmmer drenges vækst

Skoleskyderi gav flere piger

Forskerne formår at påvise korrelationer, men ingen kausaliteter. Dette vil kræve yderligere forskning, hvor kemikaliernes effekter undersøges på menneskeceller eller i dyremodeller. Dette understreges også af hovedforfatter Andrey Rzhetsky fra University of Chicago over for The Guardian.

»Det her er en liste over mistænkte, der skal efterforskes, og der er troværdige beviser for alle de mistænkte, men vi er stadig meget langt fra at være overbeviste,« siger han og uddyber, at kønnet afgøres ved undfangelsen, hvor præcis halvdelen af fostrene ‘burde’ være piger og den anden halvdel drenge, men at en række faktorer relateret til hormoner kan have indflydelse på, hvorvidt barnet bliver det ene eller andet køn.

»Spørgsmålet er hvorfor, og der er mange foreslåede faktorer såsom stress eller noget i miljøet. Det giver mening, at den (kønsrationen, red.) kan gå op eller ned, fordi drenge- og pigefostre ikke er fysiologisk identiske. De er hormonelt forskellige,« fortæller han til The Guardian.

Forskerne bag det nye studie kiggede også på, om kønsrationen er forbundet med stressende hændelser. Hertil udvalgte de Orkanen Katrina, der ramte New Orleans den 29. august 2005, og skoleskyderiet på universitet Virginia Tech i 2007. Her fandt de kun en statistisk ændring i kønsrationen efter skoleskyderiet, hvor der efterfølgende blev født flere piger end drenge. Herudover undersøgte forskerne også, om volds- og arbejdsløshedsrater påvirker kønsrationen, men fandt ingen statistisk sammenhæng.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Amatørenes konspirationsteorier og de professionelles mere letbenede "forskning" er ved at nå hinanden. Artiklen skriver: " Deres resultater både bekræfter og afkræfter konklusionerne fra tidligere studier. " Og "Forskerne formår at påvise korrelationer, men ingen kausaliteter. " Naturen og hverdagen er fuld af korrelationer, og når amatører bruger dem som argumentation for ideer er det en konspirationsteori, eller det afvises som påviseligt usammenhængende vås. Når mennesker med akademiske titler bruger korrelationer til at udvikle teorier om snart sagt hvad som helst, forventer de at vi andre opfatter det som videnskab. Men siden Universiteterne blev et masseuddannelsessted, er det videnskabelige niveau faldet til det latterlige. Mest på Humaniora, men nu desværre også på de tekniske og biologiske fag. Det er vel begyndelsen til enden på Den Vestlige Oplysningstids Civilisation.

  • 11
  • 11

Man opstiller hypoteser, undersøger sagerne og udvikler evt. en teori.

Hvis et studie viser faktuel støtte til en af hypoteserne, kan andre studier finde støtte i fakta for den modsatte hypotese. Det er vilkårene; til sidst kan der opstå et "konvensus" og først da kan man udvikle en teori. (i teorien:-)

Lige her har vi et etisk dilemma. (Man kan ikke lave forsøg.)

  • 0
  • 1

Det er vel begyndelsen til enden på Den Vestlige Oplysningstids Civilisation.

Du er godt nok ba'ud Bertel.. oplysningstiden sluttede vel engang i 90'erne, vist tid at du går på pension ;).

Engang kunne man opleve ædle kvinder, skønne møer, mænd og raske svende.[1] Nu skovler og streamer dansken kun fladpandet amerikansk McDonald-kultur ind i både maven, øjet samt sjælen.

[1]Fra "Der er et yndigt land" (tak til Adam Oehlenschläger)

  • 4
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten