Dramatisk stigning i landbrugets antibiotikaforbrug

Forbruget af antibiotika til svin steg i 2012 med 10,5 procent pr. kg produceret kød, og friske tal fra Fødevarestyrelsen viser tegn på, at stigningen fortsætter ind i 2013.

»Det er altafgørende at holde forbruget af antibiotika så lavt som muligt. Stort forbrug af antibiotika medfører, at flere og flere bakterier bliver resistente over for antibiotika«, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S) til DR Nyheder.

Det er primært en øget produktion af smågrise til eksport, der er skyld i stigningen, da der bruges betydeligt mere antibiotika til smågrise end til slagtesvin, skriver dr.dk.

»De nye tal er rigtig sørgelige. Nu må vi altså få set på, om vi skal droppe nogle former for produktion«, siger professor i antibiotikaresistens ved DTU, Frank Aarestrup til hjemmesiden.

Han bakkes op af professor i mikrobiologi ved Odense Universitetshospital, Hans Jørn Kolmos.

»Det viser, at det står endnu værre til end antaget, og at man i branchen slet ikke har forholdt sig til det, som ligger til grund for det store antibiotikaforbrug, nemlig selve produktionsformen hvor man er blevet afhængig af udbredt anvendelse af antibiotika,« siger han.

Efter indførelsen af den såkaldte Gultkortordning skete der ellers et fald i forbruget fra 2010 til 2011 med ca. 20 procent, skriver dr.dk.

Gultkortordningen angiver, hvor meget antibiotika en landmand kan bruge. Overskrider han grænsen, skal han selv betale for et ekstra kontrolbesøg.

»Jeg vil hurtigst muligt have analyseret, hvor grænseværdierne for antibiotikaforbrug bør ligge for at sikre, at forbruget udvikler sig i en mere ansvarlig retning«, siger Mette Gjerskov til DR Nyheder.

Enhedslistens Per Clausen mener, at der skal handling til her og nu:

»Der er tale om en katastrofal udvikling. Derfor forventer jeg, at fødevareministeren indkalder partierne bag veterinærforliget for at drøfte, hvilke initiativer vi skal tage.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

lav struktureret vand i dit køkken gratis ! Du har brug for: 2 tomme (vin) flasker og en slange ca 5 cm. lang. Fyld den ene med vand og den anden med luft. forbind dem, således at den fulde flaske er øverst. giv den et kraftigt drej imod urets retning. Gentag dette 4 gange, og du har nu lavet struktureret vand.

Det smager helt fantastisk blødt

Stil nu en fuld flaske opad din vandmåler, - tæt op ad. anlæget er nu monteret uden konstruktive ændringer.

Ps: Gør det nu bare, og lær noget nyt dr. Google evt. Schauenburger, grander, og emoto

Mvh og tillykke

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten