Dramatisk fald i sommerfugle: 'Nu bør alarmklokkerne ringe'
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dramatisk fald i sommerfugle: 'Nu bør alarmklokkerne ringe'

Sommerfuglen Common Blue er ikke så almindelig mere. Illustration: Chris van Swaay

Hvis du syntes, der var flere sommerfugle, dengang du var barn, så har du helt ret. Siden 1990 er antallet af sommerfugle på græsland i Europa faldet med næsten 50 procent, og nedgangen er formentlig begyndt længe før, fremgår det af en rapport fra Det Europæiske Energiagentur.

Savnet af de mange farverige insekter er dog ikke det eneste problem. Sommerfuglenes forsvinden er nemlig en indikator på økosystemernes tilstand i Europas græsområder.

»Denne dramatiske nedgang i græslandets sommerfugle bør få alarmklokkerne til at ringe - helt overordnet skrumper Europas levesteder. Hvis vi ikke evner at bevare levestederne, risikerer vi at miste mange arter for evigt,« lyder advarslen fra energiagenturets direktør, Hans Bruyninckx.

I undersøgelsen kaldet 'The European Grassland Butterfly Indicator: 1990-2011', blev 17 sommerfuglearter undersøgt, og det kunne blandt andet konstateres, at den almindelige blå sommerfugl (Polyommatus icarus) er ved at gå fra almindelig til ualmindelig.

Landbrug og tilgroede græsområder truer sommerfuglene

Årsagerne til sommerfuglenes nedgang er især intensivt landbrug, der efterlader landområder som en slags biologisk ørken med en dominerende planteart og stort set ingen biodiversitet. Omvendt er sommerfuglene også truet af, at våde eller bjergrige græsområder er blevet forladt og nu står overgroet med træer eller buske.

I nogle områder i Nordvesteuropa er sommerfuglene så pressede, at de kun har mulighed for at leve i våde eller bjergrige områder, vejgrøfter, langs jernbanestrækninger eller i byområder.

Undersøgelsen af sommerfuglene er gennemført i 19 lande med hjælp fra tusindvis af professionelle sommerfugleeksperter og frivillige, der har talt sommerfugle på 3.500 strækninger overalt i Europa.