Dragefisk skal zappes af svømmende robot

Dragefisken (pterois genus) hører hjemme i det Indiske Ocean og den vestlige del af Stillehavet. Men i de senere år er den dukket op i store antal i Caribien og ved den amerikanske østkyst, hvor den ødelægger den lokale marinefauna.

De hovedmistænkte for opblomstringen af fisken uden for dens naturlige udbredelsesområde er folk med hang til saltvandsakvarier, som formodes at have sat fisken ud i havet ved USA.

En 3D-tegning af dragefisk-robotten. Roomba har planer om at bygge den i to størrelser: én til private, som vil hjælpe med at holde koralrev fri for dragefisk, og én til kommercielle fiskere. Illustration: RISE

Læs også: Robot-ubåd skal redde koralrev fra dræbersøstjerner

Men den slags er aldrig en god idé. Studier viser, at dragefisk kan gøre kål på op til 80 procent af de lokale fisk, og myndigheder har i flere år opfordret dykkere og fiskere til at fange så mange dragefisk som muligt.

Foruden at være en trussel mod andre fisk, som ikke har noget forsvar mod dragefisken, er den også så giftig for mennesker, at man i uheldige tilfælde kan dø af at blive stukket. Som oftest er resultatet af et stik dog 'kun' stærke smerter.

Zappes med el

Nu vil robotproducenten iRobot, som står bag robotstøvsugeren Roomba, imidlertid bygge en undervandsrobot, som ved hjælp af el vil finde og zappe de invasive dragefisk dér, hvor de ikke hører hjemme.

Robotten bliver ikke i stand til selv at udvælge dragefiskene. I stedet bliver den udstyret med et kamera, så brugeren på afstand kan identificere fisken og føre den ind mellem to plader. Her dræbes fisken ved hjælp at et elektrisk felt, og den døde fisk føres ind i en beholder.

Læs også: DTU-studerende lærer undervandsrobotter at finde egne fejl

Selvom dragefisken er giftig for mennesker, så skulle den være en udmærket spisefisk.

Robotten bliver udviklet som led i et projekt kaldet RISE (Robots in Service of the Environment), hvor iRobot deltager, og ifølge direktør John Rizzi er det målet at udvikle en kompakt version af robotten til private undervandsfiskere og en større til kommercielle fiskere.

Emner : Robotter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Robotten bliver ikke i stand til selv at udvælge dragefiskene. I stedet bliver den udstyret med et kamera, så brugeren på afstand kan identificere fisken og føre den ind mellem to plader. Her dræbes fisken ved hjælp at et elektrisk felt, og den døde fisk føres ind i en beholder.

Det er vel mere et fjernstyret undervandsfartøj - end en (autonom) robot.

 • 4
 • 0

Få en populær kendis eller tre til at fortælle, at de anvender fiskens pulveriserede pigge som potensforstærkende middel. Og at pigerne bliver ellevilde.

Så er de fisk hurtigt væk.

 • 12
 • 0

Dragefisk er en af de mest eftertragte akvariefisk, pris ca 300-400 kr stk.

Kunne man ikke "bortadoptere" dem istedet for bare aflivning?

 • 1
 • 0

To problemer: 1. Hvis man begynder at hente tusinde dragefisk op for at sælge dem, så vil bunden nok falde ud af det marked. 2. ROV drift er dyrt. Selv hvis man kan få 300-400 Kr/Stk så vil det nok ikke kunne betale for den ekstra tid det tager at hente dem op i live, frem for blot af zappe dem.

Noget helt andet er så at de faktisk er lidt svære at komme tæt på med en ROV. Har set mange af dem på jobs i "de varme lande" og, modsat mange andre fiskearter, så holder de sig på behørig afstand af ROV'en.

 • 2
 • 0

Virkelig?

Det er jeg noget overrasket over at høre. Som sportsdykker har jeg ikke oplevet det problem. Men der har nu heller ikke været så mange dragefisk på de dyk jeg har foretaget, så måske er det derfor. Som ROV pilot har jeg kun oplevet at de ikke vil tættere end 30 Cm (cirka) på ROV'en.

Hvorimod sådan noget som makrel kan være så stor en pestilens af man ikke kan arbejde.

 • 0
 • 0

Virkelig? Sært. De er ellers ekstremt nemme at komme tæt på som dykker. Faktisk så nemme, at det på natdyk kan være en meget større opgave at få dem til at holde sig på afstand. Man kigger lige ned langs maven og så hænger der tre der i mørket og svæver 10 cm fra maveskindet. På næste natdyk vil jeg prøve at ligne en ROV :)

Hej Jens

Der er meget stor forskel på, hvor man natdykker ;o) Hvis det er på rev i Rødehavet, hvor der ofte (næsten hver nat) natdykkes lærer dragefiskene meget hurtigt, at dykkere ikke er farlige, men at de derimod er en stor hjælp, fordi de med deres lygter udpeget byttet ;o) - Jeg har prøvet at "lege gud" ved at følges med tre dragefisk og så lyse på de byttefisk, de skulle spise ;o)

Mere generelt er det med at komme tæt på fisk som dykker meget noget med øvelse - hvis man lærer at "læse" fisk, kan man komme meget tæt på de fleste, men hvis det er kommerciel jagt på dragefisk, er man nok nødt til at udvikle en lidt mindre tålmodighedskrævende teknik = sikkert kill på mindst en meters afstand.

mvh Flemming

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten