Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Drænrørs-partner i Thailand: Hold jer væk fra Jakobsen

»Han lever i en verden, hvor det har slået klik for ham. Og jeg vil fraråde enhver at involvere sig i et projekt med ham.«

Sådan lyder meldingen fra Karsten Andersen fra firmaet Termalou, der i 2007 arbejdede sammen med opfinder Poul Jakobsen om at grave blå drænrør ned i de thailandske strande for at genskabe dem efter den ødelæggende tsunami.

Ved projektets begyndelse var Karsten Andersen ellers af en helt anden mening. Gennem aviser i Danmark havde han nemlig fulgt med i de danske projekter med drænrør, og trods en udbredt skepsis i Danmark troede han på teorien bag drænrørene og var villig til at gøre et forsøg med dem i Thailand.

»Jeg syntes både dengang og i dag, at den grundlæggende teori bag drænrørene giver god mening, men jeg fandt hurtigt ud af, at Poul Jakobsen også forsøgte at bruge rørene i områder, hvor de aldrig ville virke, hvis man skulle tro hans egen teori,« siger Karsten Andersen, der kom til Thailand for mange år siden som medarbejder for det verdensomspændende kølefirma Therma King.

Siden har Karsten Andersen oprettet sit eget handelsfirma og har blandt andet været involveret i et af de store byggeprojekter på Phuket.

En halv million kroner i udsigt

Efter tsunamien tog han selv kontakt til Poul Jakobsen og satte et møde op med Phukets guvernør. Ifølge Karsten Andersen var målet i første omgang at få 15.000 kroner af Danida til et forstudie af rørenes effekt og siden få op til 500.000 kroner som led i et såkaldt partnership-projekt, hvor der blandt andet skulle sættes rør op på stranden Kukkak ved Khao Lak i Phang Nga provisen.

I Thailand blev det Karsten Andersen, der fik opgaven med at holde møder med et hav af repræsentanter fra firmaer og myndigheder, blandt andet med det thailandske firma Ocean Transport, et firma med speciale i at arbejde med sandsugere og sejle rundt med store pramme.

En række højtstående folk i Phuket, herunder marinedirektøren og guvernøren, blev involveret i projektet, der bevægede sig mod en høringsfase, men Karsten Andersen følte sig hurtigt alt for alene med projektet.

»Poul var utrolig meget fraværende og jeg endte med at skulle svare på et hav af spørgsmål, mens deadline for at få penge fra Danida nærmede sig,« siger Karsten Andersen.

'Pludselig gik han bare amok'

Ifølge Karsten Andersen havde Poul Andersen ingen forståelse for den normale procedure i landet og under et møde med en nyindsat marinedirektør i Phang Nga og en Danida-repræsentant gik det galt.

»Poul havde hele tiden regnet med, at han kunne omgå etiketten for, hvordan man gør tingene - og pludselig gik han bare amok og begyndte at råbe og skrige,« siger Karsten Andersen, der kalder episoden det afgørende punktum for projektet.

Ifølge Poul Jakobsen er den forklaring dog fuldstændig forkert. Ifølge ham var alle aftaler i orden og pengen var allerede lovet til projektet.

»Men Karsten Andersen snakkede os ud af forretningen,« siger Poul Jakobsen

Hvad mener du med det?

»Pludselig skulle vi søge tilladelser og følge en bestemt procedure, selvom alt var aftalt med guvenøren. Jeg havde skaffet 750.000 kroner til projektet. Så Karsten Andersen snakkede os ud af forretningen,« lyder Poul Jakobsens forklaring.

Et sidste desperat forsøg

Ifølge Karsten Andersen gjorde Poul Jakobsen dog et sidste forsøg på at bruge drænrørene i Thailand ved at flytte projektet til en strand på Phukets sydlige halvø. Men Karsten Andersen frarådede thailænderne at bruge rørene, fordi de aldrig vil virke på den strand, mener han.

»Hvis man skal være tro mod Poul Jakobsens egen teori, så vil drænrørene kun have en effekt på en strand, hvor grundvandsspejlet er højere end havniveauet, men på Phukets halvø er der kun klipper bag stranden, og her er grundvandsspejlet helt sikkert ikke over havniveau. Da jeg nævnte det for Poul, var hans kommentar bare, at man da kunne have prøvet alligevel,« siger Karsten Andersen.

Ifølge Poul Jakobsen har han aldrig forsøgt at starte et projekt på Phukets halvø, men drænrørene kan sagtens virke, selvom grundvandsspejlet er lavere end havniveauet, mener han. Effekten vil bare være mindre.

Enden på det hele blev, at drænrørene blev droppet som forsøg på Phuket.

»Hele problemet er, at hans rør muligvis kan have en effekt under nogle særlige forhold, men Poul Jakobsen prøver at få dem til at virke under alle forhold. Det er samme problem i Holland, hvor grundvandsspejlet helt sikkert ikke er over havniveau. Jeg har spurgt, hvordan det projekt går, men har aldrig fået svar,« siger Karsten Andersen, der endnu mangler få løn for de timer han har arbejdet for Poul Jakobsen.

»Men budgetterne ændrede sig hele tiden, og der har aldrig været bilag på noget. Penge fik man i hånden. Sådan har det kørt hele tiden,« siger Karsten Andersen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

der er jo skrevet referater af møderene med guvernørene og marine direktørene ! Man skal endda skrive under på at man har fået kage og kaffe når man er til byrådsmøde !! At Poul gik amok, kan Danida representanten jo bevise, han er tilbage i Danmark og ansat i et privat firma.

hvorfor er der ikke et eneste sted i verden hvor man er kommet tilbage til Poul og bedt om flere instalationer ??????????

Betal din gæld Poul !!!

  • 0
  • 0

Betal din gæld Poul !!!

Kan i to ikke gå et andet sted hen og slås !!!?

Det er jo skammeligt at Ingeniøren blander sig i dette tåbelige og dybt personlige mellemværende!

  • 0
  • 0

Det kan godt ske, at der er et indlæg her der er for personligt, men det må da selvsagt være i Ingeniørens interesse at få afklaret om Poul Jacobsen er et geni eller gal. Nu har vi hørt på disse blå vidunderdrænrør i mange år, så det må være muligt, en gang for alle, at acceptere hans ide eller få han smidt i kategorien "gale videnskabsmænd". Det burde også kunne laves uden at bruge flere år og en masse statspenge. Et hint kunne være at se på de eksisterende regnskaber for den fond, der propper alle de her drænrør i stranden

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten