Drænrør i Australien dumper: Lokale planter fiskestænger i dem

2. juni 2008 kl. 13:041
Australierne kan heller ikke få de danske plasticrør til at redde strandene fra bølgernes gnaveri. For over fire år siden fældede de dom over rørene, som de lokale brugte til holdere af fiskestænger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Halvanden meter lange plasticrør kan ikke redde den australske kyst fra at erodere, lød konklusionen allerede for fire og et halvt år siden i en rapport fra den australske østkyst.

Forsøg med PEM-rør (Pressure Equalisation Modules) fra danske Skagen Innovation Center (SIC) begyndte allerede i 2001 omkring 300 kilometer nord for byen Brisbane på den australske østkyst. Men efter forsøget måtte myndighederne erkende, at rørene ikke kunne klare presset fra Stillehavets bølger.

»Forsøg i Hervey Bay har ikke vist nogen akkumulation af stranden sammenlignet med andre områder,« står der i rapporten.

Det kan dog ikke udelukkes, at rørene kan medvirke til at genopbygge nogle strandområder hurtigere end under naturlige forhold, fremgår det af rapporten, men rørene kan ikke klare de tropiske cykloner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Rørene bliver opfattet som uegnede til at stoppe storskala-erosion under perioder cykloner og vil ikke forhindre, at bølgerne flytter sand og bundmateriale (longshore transport differential). Betydelig erosion under en cyklon vil blotlægge og skade eller ødelægge det installerede rørsystem.«

Lokal modstand mod rørene voksede

I Australien har diskussionen af drænrørenes effekt i en vis udstrækning mindet om debatten herhjemme. Under forsøget var der nemlig perioder, hvor sand blev opbygget i områderne med drænrør, uden forskerne var i stand til at forklare årsagen.

Drænrørene har opnået stor interesse blandt befolkningen på godt og ondt, blandt andet fordi de ved forsøgets begyndelse stak en halv meter op over stranden til gene for gæsterne. Derfor blev de forsynet med gule hætter og rød/sort tape. Til sidst blev modstanden mod rørene dog så stor, at myndighederne var nødt til at sænke dem, så de var i niveau med stranden.

Det førte i stedet til, at rørene blev brugt som holdere til fiskestænger af de lokale, mens andre simpelthen blev hevet op, fremgår det af en evalueringsrapport til byrådet i Hervey Bay.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvor sådanne forsøg foregår og drastiske forøgelser af strandvolumen ikke finder sted, kan det føre til en forstærket mistro til samfundet og byrådet,« står der i rapporten.

I dag, mandag, mødes danske politikere i Trafikudvalget til en orientering om de danske erfaringer med drænrørsforsøg på Vestkysten. Her vil eksperter fremlægge resultaterne fra deres undersøgelser, der viser, at rørene er virkningsløse.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
2. juni 2008 kl. 17:25

Håber vi snart må finde ud af enten hvem der bærer,eller hvem det er der fremstiller kejserens nye klæder og hvem det er der med rette er uvildig og klarsynet nok til at bedømme dette .