DR: Statiker skyld i fejl på nyhedshuset

Problemerne med nedbøjede gulve og revnede lofter i Danmarks Radios nyhedshus i Ørestad skyldes regnefejl, som den anerkendte statiker burde have fanget og rettet. Det fastslår DR på baggrund af en foreløbig syns- og skønsrapport.

»Det endelige syn- og skøn afsluttes først om et par måneder, men hovedkonklusionen på den foreløbige rapport er, at der er begået regnefejl,« siger projektchef Knud Erik Busk fra Danmarks Radio.

Beregningerne bag de fejlramte bobledæk er kontrolleret og underskrevet af projektleder og anerkendt statiker Mikael Skouby fra Niras. Han har tidligere forklaret i Ingeniøren, at det kun var hans opgave at lave en stikprøvekontrol af beregningerne på de fejlramte dæk fra Bubbledeck Danmark. Det fastholder han i dag.

»Vi og vores forsikringsselskab er helt trygge ved det arbejde, vi har lavet. Jeg blev af Bubbledeck Danmarks direktør, Jørgen Breuning, bedt om at attestere beregningerne, og den opgave har vi til fulde dokumenteret og udført. Det er normal procedure at attestering i forhold til leverandørberegninger baseres på en stikprøvekontrol. Hvilke krav Danmarks Radio har stillet til Bubbledeck Danmark, ved vi ikke noget om,« siger Mikael Skouby.

Projektchef Knud Erik Busk fra DR undrer sig over, at Niras kan sige god for beregningerne, når der kun er udført en stikprøvekontrol.

»Det overrasker os. Efter sagen med Siemens Arena havde vi ventet, at der blev lavet en fuld kontrol af projektmaterialet, men det mener den anerkendte statiker åbenbart ikke,« siger han.

Knud Erik Busk understreger, at der godt kan dukke nye oplysninger op senere, der viser, at der også er begået fejl omkring udførelsen.

Niras er forsikret hos Tryg, men Tryg er ikke det eneste forsikringsselskab, der risikerer at måtte spytte i kassen. Dele af regningen på mindst 30 mio. kr. kan også havne hos forsikringskollegaerne fra IF, som Danmarks Radio har tegnet en såkaldt allrisk-forsikring hos.

En anden mulighed er Bubbledeck Danmarks forsikringsselskab, Top Danmark, da firmaet har udført de fejlagtige beregninger.

Endelig er der entreprenørfirmaet NCC, som har monteret bobledækkene. En del af syns- og skønsmandens job er at undersøge, om betondækkene har været understøttet godt nok under udførelsen, eller om de har været udsat for voldsom belastning. Er det tilfældet, kunne NCC også tænkes at blive gjort ansvarlig.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg ærgrer mig over at høre om denne sag. For, "stikprøver" fortæller mig noget, at der IKKE er anvendt CAD i 3D i fuld skala, som ethvert moderne byggeri i dag bør anvende forud for al fysisk byggeri.

Dette betyder, at DR har bygget lige så idiotisk som ægypterne i gamle dage, dvs. manuelt med snor og papyrus og tommelfingerregler. I alt dette virvar, har forskellige personer taget stikprøver! Det er jo latterligt, i forhold til at én stor model med alle detaljer i CAD, kunne beregne samtlige belastninger fuldstændig automatisk, og udsortere alle detaljer, endda skrige med alarm på computerskærme, hvor problemerne er.

Det er for dumt, dette her. I private byggeprojekter må man gøre som man har lyst til, men i offentlige byggerier bør man anvende tilgængelig knowhow og tilgængelige værktøjer. Jeg er omtrent ligeglad med tabet, men jeg har ondt af de stakler der er ansatte i DR, at de skal lide. Der er ikke noget værre, end at være fanget i et job hvor forholdene gør én syg.

 • 0
 • 0

Hvad er det for noget fis, at skrive at "man regnede med" blah blah...

Det skal da være specificeret i kravspecifikationen til leverandøren, hvad man forventer! Alt andet er for amatøragtigt til at bestyre en legeplads!

At man overhovedet vil være bekendt at udlevere sin manglende styring af projektet på den måde, siger nok ret meget om ledelsen manglende forståelse af sit ansvar....

Hvis leverandøren har leveret det, der var specificeret i inkøbsspecifikationen, er alt andet DRs eget ansvar

MVH Jan

 • 0
 • 0

DR's nyhedshus er ikke det eneste byggeri, hvor Niras har foretaget fejl i beregningerne af betondæks bæreevne.

Nu er det jo retfærdigvis Bubbledeck, der har foretaget beregningerne og Niras, der blot har foretaget stikprøvevis kontrol. Fejlberegningerne må jo så være udført af Bubbledeck.

 • 0
 • 0

det er længe siden at det blev lov befalet at offentligt tilgængelige byggerier skulle 3D modelleres, det har stået i en avis en gang i forrige årtusinde..

'Globen' I Stockholm skulle STATISTISK have kostet mindst 4-5 arbejdsliv, men ved detaljeret modellering og behørig afskærmning og rettidig indsats, blev totale fataliteter O (null). Og den stod klar i 1992, ihvertifald, det er nu 16 gange konsultent-mandskabs-IQ-indsats-faktor'-år.XX siden,.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten