DR: Radiolytning på DAB faldt med 40 pct. efter skift til DAB+
Da danskerne 1. oktober sidste år skulle skifte den velkendte DAB-teknologi ud med den nyere DAB+-teknologi eller internetradio, blev mellem 200.000 og 400.000 danskeres radioer med ét ubrugelige.
Og det fik konsekvenser: Umiddelbart efter skiftet faldt DAB-lytningen med 40 pct., oplyser DR i en pressemeddelelse på baggrund af tal fra DR's årlige medieudviklingsrapport, der udkommer senere på måneden.
Siden 1. oktober er mængden af lyttere dog steget igen, oplyser DR i pressemeddelelsen. Her hedder det, at »de lyttere, der forlod DAB, blot fandt nye måder at høre radio på i stedet – for eksempel FM, på DR's radioapp eller ved at købe nye DAB+-radioer.«
Det fremgår dog ikke af meddelelsen, om det er tilfældet for samtlige de 40 pct. af DAB-lytterne der umiddelbart efter skiftet til DAB+ stod uden signal på deres radio.
Læs også: Læserne: Her er hullerne i DAB-dækningen
»Der er meget, der tyder på, at lytterne har været i stand til at finde alternativer, hvis deres foretrukne kanaler er blevet påvirket af ændringerne,« siger lederen af DR Medieforskning Dennis Christensen i pressemeddelelsen.
Resultatet af DAB-skiftet kommer blandt andet også til udtryk i statistikken for, hvilke kanaler danskerne lytter til, da ikke alle DR’s kanaler udbydes på FM, mens P4 ikke fandtes på den gamle DAB-standard.
Læs også: Snart slukker DAB-signalet. Her er afløseren
»Selv om DAB-omlægningen ikke betød det store for den samlede lytning, blev visse kanaler uden en FM-frekvens ramt hårdt. For eksempel faldt lytningen til DAB-kanalen P5 med 7 procent, mens DAB- og FM-kanalen P4 steg med seks procent. Det skyldes, at langt de fleste DAB-apparater kan modtage FM, og derfor var der også mange, der – i stedet for at smide DAB-radioen ud, som ikke understøttede DAB+-formatet – blot indstillede den på FM i stedet for,« fortsætter han.
Overordnet set lytter danskerne til en smule mindre radio i dag, end de gjorde for et år siden, oplyser DR videre i meddelelsen. I 2017 var det 92 procent af befolkningen, der hørte radio i løbet af en uge, mens tallet var 93 procent i 2016.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Christian: Tak for dit link. OK, nu har jeg set en "internet"-radio. Den er dog lidt dyr, når jeg har en DAB+, der som sagt opfyldte mit ønske indtil efteråret 2017 (?). Og lidt pudsigt, at reklamen satser 100 % på, at vi alle vil "underholdes" (musik med høj lydkvalitet) af en radio, hvor jeg bruger den som et arbejdsredskab i energi-debatten. Jeg er åbenbart en outsider!
ja, der er masser. Et enkelt eksempelLars: Jeg har søgt på nettet og fundet flere "Internet-radioer", der blot er DAB+/FM-radioer, der vel kan præcis det samme som min, der ikke kan det, jeg ønsker. - Eller er der andre.....???
Den "forskudte" DAB- Nyhedskanal er jo stoppet.
https://www.coolshop.dk/produkt/pure-evoke-f3-bt-internet-fm-dab-radio/AN4ZF2/
Men som du beskriver dit behov for let at høre seneste nyhedsudsendelse - og vel også andre nyligt sendte aktualitetsudsendelser - ville jeg nok anbefale at bruge DR Appen på en smartphone eller en tablet. Så er det ikke bare de seneste nyheder , men også den seneste udsendelse af 'Miljømagasinet' du let kan høre.
Fint nok. Så kan vi lukke FM omkring år 2035-40.Som jeg har prøvet at forklare, så vil stort set alle radioer være med både FM og DAB+ tuner fra omkring år 2020.
Det er jo ikke nok, at alle nye biler har kan modtage DAB+. Det skal gerne være tæt på alle biler. Dermed er vi nødt til at vente på, at de biler, der blev solgt i går uden DAB+, bliver skrotningsmodne.
Jeg har sagt det har mange gange før, og nu siger jeg det igen: Hvis politikerne vil af med FM, så er den rigtige rækkefølge, at man i hele EU(ropa) indfører et krav om, at radioerne i nye biler skal kunne modtage DAB+ (eller hvilken anden standard man måtte blive enige om). Så sætter man sig ned og venter i 20 år. Og så kan man overveje at lukke FM.
Lars: Jeg har søgt på nettet og fundet flere "Internet-radioer", der blot er DAB+/FM-radioer, der vel kan præcis det samme som min, der ikke kan det, jeg ønsker. - Eller er der andre.....??? Den "forskudte" DAB- Nyhedskanal er jo stoppet.
Til dem, der skriver, at vi blot kan sætte os til computeren og høre Nyhederne, svarer jeg: Vores lille DAB-radio har i mange år stået for enden af spisebordet, så vi kan spise og høre nyheder - eller andet - ved et tryk på en knap. Hurtigt og effektivt. Hvis vi nu skal høre Nyhederne, når vi kommer hjem kl. 12.17, så skulle jeg gå ind til computeren og started den op, vente 30-40 sekunder, og så udskyde frokosten til efter Nyhederne. Det er derfor tæt ved 200 gange mere tidsrøvende, end da vi trykkede på DAB+ (3 sekunder) og nød frokosten samtidig! Derfor opfordringen til at få forlænget dispensationen, så en god ordning kan forsætte.
Allan Olesen skrev;
...og hvorfor er det så lige, at vi skal af med FM, når det medfører alle de fortrædeligheder? Det har jeg allerede glemt igen. Du og Ulrik er vist de eneste, der kan huske det.
Nej, jeg har ikke sagt, at vi skal af med FM. Jeg har derimod sagt, at man sagtens kan have både FM og DAB+. Men hvis man vælger at købe en bil, hvor radioen ikke sådan lader sig udskifte, så skal man bare være klar over, at man derved afskærer sig selv fra, hvad den teknologiske udvikling måtte bringe af nye muligheder.
Allan Olesen, jeg har fuld respekt for at du har en anden holdning. Jeg deler også din opfattelse af, at det bliver dyrt, hvis man lukker FM båndet "i morgen", men det bliver mindre og mindre dyrt for hver dag der går .
Som jeg har prøvet at forklare, så vil stort set alle radioer være med både FM og DAB+ tuner fra omkring år 2020.
Alle normale køkkenradioer, 43 cm receivere osv. vil være med DAB+, men hele bilbranchen kommer nok ikke helt med i Danmark, men ude i det store Europa vil de fleste biler blive udstyret med DAB+ tuner.
Dvs. DAB+ bliver den europæiske standard - i hvert fald i de toneangivende lande. Og så kan vi sidde og brokke os i lille Danmark over problemerne med DAB+, eller vi kan forsøge at være konstruktive.
Vi kan nok ikke stoppe DAB+, men vi kan som forbrugere kræve en fair lydkvalitet, hvilket for DRs vedkommende vil betyde, at de skal lukke en eller to DAB+ kanaler. De kommercielle spillere må gøre som det passer dem, men skal vide at vi som forbrugere gerne ser en ordenlig lydkvalitet - hellere 96 Kbit/s end 64 Kbit/s HE-AACv1.
Det argument er allerede gennemhullet. En lukning af FM giver ikke flere kanaler på DAB+.Større udvalg af kanaler - der er plads til op til 33 kanaler i rimelig kvalitet med de frekvenser som vi har afsat til DAB+ i Danmark. Skruer man lidt ned for kvaliteten på f.eks. taleprogrammer, så er der plads til endnu flere kanaler.
Det argument er også allerede gennemhullet. Det vil være samfundsøkonomisk mange gange dyrere at lukke FM end at bevare det.Dobbelt udgift til udsendelse af både DAB+ og FM er dyrt - derfor skal den ene teknologi lukkes.
Det gennemhuller jeg så nu: Uanset hvad udlandet gør, har Danmark ikke nogen pligt til at lukke for FM. Når bare vi indfører DAB+, vil alle være glade.Teknologivalg træffes ikke i Danmark, og i sidste ende bliver valgene truffet andetsteds i Europa. De store lande i EU har valgt DAB+. Senest er både Italien og langt om længe også Frankrig kommet med på vognen.
Men hovedanvendelsen for broadcast radio (via antenne) er jo netop bilen, hvor der naturligvis ikke kan etableres en fast internetforbindelse eller en fast 'radiolink' (mobilt bredbånd med en fast mast).
Den undersøgelse må jeg altså have glippet. Når du skriver hovedanvendelse, mener du så at danskerne lytter mere til radio i deres biler end på arbejde eller i hjemmet?
Hvis man erkender, at biler (og lystbåde) er hovedanvendelse for fremtidig broadcast, så er der næsten intet DAB+ at bygge på - meget få installerede enheder.
Har du et link til den undersøgelse, som underbygger den påstand?
DR synes udsat for et umådeligt (urimeligt) pres på økonomien, der let kan koste flere DAB kanaler livet. Der er altså klare grænser for, hvor mange mennesker der gider flere platte reklamekanaler.
Urimeligt pres på DR? Nej, hvis DR bliver tvunget til at droppe 2-3 af de landsdækkende DAB+ kanaler, så vil der være plads til at levere en ordenlig kvalitet på de resterende DAB+ kanaler.
Jeg vil personligt fælde en par krokodille tårer, hvis DR lukkede P2, P6 og P8.
Eneste problem er bilbranchen,
Men hovedanvendelsen for broadcast radio (via antenne) er jo netop bilen, hvor der naturligvis ikke kan etableres en fast internetforbindelse eller en fast 'radiolink' (mobilt bredbånd med en fast mast). Hvor en fast monteret og let betjenelig radioenhed også er helt nødvendig.
Hvis man erkender, at biler (og lystbåde) er hovedanvendelse for fremtidig broadcast, så er der næsten intet DAB+ at bygge på - meget få installerede enheder.
Derfor vil det være helt fornuftigt, at gentænke behovet for broadcast radio i 2025-30 og fremad og genoverveje brugen af de nyere og langt bedre teknologier, der er udviklet siden 1987/88, hvor DAB transmissionen blev udviklet efter hvad man vidste dengang og efter hvad forbrugerelektronik dengang kunne magte. Og endda var en DAB radio prohibitiv dyr indtil ind i 0'erne.
Nu findes der jo færdige chips til radio, der udover DAB/DAB+ (og FM) også direkte kan DVB-T2 Lite og har to antenneindgange til såkaldt MIMO modtagelse, hvor signalets enkelte delfrekvenser populært sagt modtages fra den antenne, hvor det er kraftigst og af bedste kvalitet. Jeg giver ordet til Kenneth Wenzel:https://www.slideshare.net/KennethWenzel?utm_campaign=profiletracking&utm_medium=sssite&utm_source=ssslideview
Løsningen vil klart være, at inkludere et krav til en radio, der både kan modtage FM, DAB+ og modtage med moderne teknologi i kravene til enhver bil. Så bliver radioens pris fuldt konkurrenceudsat og så falder prisen til de få kroner, det faktisk vil koste med nye moderne modtagechips i de faste bilradioer, når alle biler er med.
Husk på at ekstraudstyr er prissat til høj profit, når de afgiftsbelaget biler ikke giver indtjening.
Men overvejelsen kan jo også resultere i at man hellere vil spare. DR synes udsat for et umådeligt (urimeligt) pres på økonomien, der let kan koste flere DAB kanaler livet. Der er altså klare grænser for, hvor mange mennesker der gider flere platte reklamekanaler.
Lars :)
...og hvorfor er det så lige, at vi skal af med FM, når det medfører alle de fortrædeligheder? Det har jeg allerede glemt igen. Du og Ulrik er vist de eneste, der kan huske det.
- Større udvalg af kanaler - der er plads til op til 33 kanaler i rimelig kvalitet med de frekvenser som vi har afsat til DAB+ i Danmark. Skruer man lidt ned for kvaliteten på f.eks. taleprogrammer, så er der plads til endnu flere kanaler.
- Dobbelt udgift til udsendelse af både DAB+ og FM er dyrt - derfor skal den ene teknologi lukkes.
- Teknologivalg træffes ikke i Danmark, og i sidste ende bliver valgene truffet andetsteds i Europa. De store lande i EU har valgt DAB+. Senest er både Italien og langt om længe også Frankrig kommet med på vognen.
Jeg skal være den første til at indrømme at DAB+ bestemt ikke er uden ulemper, men om ganske få år vil DAB+ være standard i alle radioer. Eneste problem er bilbranchen, som har været meget længe om at komme med på vognen.
Svaret er at finde på DRs side:https://www.dr.dk/om-dr/nyheder/omkring-900000-skal-pille-ved-deres-dab-radio-soendagJeg har klaget til DR over dette, og fik et vattet svar om, at der skal være plads til flere kanaler.
Men er det vigtigere end ovennævnte???
"Nyhedskanalen DR Nyheder har siden 2012 sendt på DAB-sendenettet via en dispensation. "
DR's nyhedskanal er flyttet fra DAB til nettet. Den kan f.eks. høres på DR's app , TuneIn og her:https://www.dr.dk/radio/nyhederradio
...men det er det, man gør, og det der den virkelighed, som du, politikerne og DR er nødt til at forholde jer til.Hvis man køber en bil med et radioer, som man ikke kan udskifte engang i fremtiden
Hvis hver bilejer skal nøjes med at betale 3000 kroner for en udskiftning af deres bilradio, for at DR kan spare 18 kroner om året, medfører det både et samfundsøkonomisk tab og en forringelse af bilen.
Enten det, eller også vælger man en ordentlig løsning, som ikke medfører forringelse af bilen, og så bliver det samfundsøkonomiske tab endnu større.
...og hvorfor er det så lige, at vi skal af med FM, når det medfører alle de fortrædeligheder? Det har jeg allerede glemt igen. Du og Ulrik er vist de eneste, der kan huske det.
Men er det vigtigere end ovennævnte???
Det er da et af de steder, hvor en DR og/eller 24syv radio APP let kan løse problemet - Ligeledes kan enhver PC eller Tablet med internetadgang let afspille en sådan udsendelse/podcast.
Her er intet krav til lydkvalitet, intet krav til (håndfri) modtagelse under kørsel etc etc.
Lars :)
Måske er det allerede nævnt, men jeg - og mange andre, jeg kender, - har flittigt brugt vores DAB og DAB+ radio til at høre den nyeste radioavis (NYHEDER), når vi kommer hjem mellem to Nyheder. Især naturligvis, når vi kommer hjem lige efter den store radioavis, altså kl. 12.15 - og trykker på NYHEDER. Det har vi ikke kunnet i nu 2-3 måneder. Vi er aktive i klima- og energidebatten, og det er derfor vigtigt, at vi hurtigt kan høre sidste nyt, - og især vigtigt at høre, hvad andre får at vide på om disse emner i DR-P1. Jeg har klaget til DR over dette, og fik et vattet svar om, at der skal være plads til flere kanaler. Men er det vigtigere end ovennævnte???
Måske er det allerede nævnt, men jeg - og mange andre, jeg kender, - har flittigt brugt vores DAB og DAB+ radio til at høre den nyeste radioavis (NYHEDER), når vi kommer hjem mellem to Nyheder. Især naturligvis den store radioavis mellem kl 12.15 og 13.00. Det har vi ikke kunnet i nu 2-3 måneder. Vi er aktive i klima- og energidebatten, og det er derfor vigtigt, at vi hurtigt kan høre sidste nyt, - og især høre, hvad andre får at vide på om disse emner i DR-P1. Jeg har klaget til DR over dette, og fik et vattet svar om, at der skal være plads til flere kanaler. Kan det ikke komme til at virke igen????
Modsiger det det, jeg skrev?</p>
<p>Og det med, at din løsning VIRKER:
Tjoh, hvis man er ligeglad med, at man mister ratbetjening, navigation og styring af klimaanlæg, samt at bilens gensalgspris falder, fordi man har placeret en øjebæ på en prominent plads i bilen, så VIRKER din løsning da helt sikkert.
Du skal huske på, at når jeg skriver, at en løsning virker, så er det set fra et teknisk synspunkt.
Alt det æstetiske eller at man pludselig mangler visse funktioner, det tager jeg slet ikke stilling. En løsning der VIRKER, det er en løsning, som kan modtage DAB+ uden udfald.
Jeg må tilslutte mig Ulriks indlæg. Hvis man køber en bil med et radioer, som man ikke kan udskifte engang i fremtiden, så risikerer man at lave et stort fejlkøb. "Vendor lockin" er noget skidt.
Holder du dig inden for budgettet på 1200 kroner til bilradio alene og 3000 kroner for totalløsningen?
I første omgang kostede hele historien mig lidt over 1500 kroner (for radio og DAB-antenne), men så monterede jeg det også selv. Det var i den gamle bil. Til min nuværende bil, som blev købt som fabriksny i 2017, havde jeg radioen med mig fra den gamle bil, og forhandleren tilbød mig gratis radioramme og montering af radioen ved køb af bilen, så jeg kan ikke svare dig på, hvad det præcist ville have kostet. Men 3000 kroner for totalløsningen er da sikkert ikke helt ved siden af.
Mener du, at jeg kan pille det fabriksmonterede COMAND-navigationsanlæg ud af min Mercedes og erstatte det med sådan en løsning, uden at det går ud over gensalgsprisen på bilen?
Det ved jeg ikke, men hvis du vurderer, at bilen er mere værd med det originale anlæg (som vel så kun kan modtage FM-radio?), så er det vel bare at gemme det, så du kan sætte det i igen, hvis du en dag vil sælge bilen?
Kan det være rigtigt, at jeg skal igennem den manøvre, for at DR kan spare 18 kroner om året på at sende radio til min bil?
Nej, jeg mener ikke, at man skal lukke FM bare for at lukke FM - man kan sagtens have både FM og DAB+. Så om "det kan være rigtigt" skal du nok hellere spørge politikerne om.
Men én ting ved jeg: Vi lever i en tid, hvor der bliver flere og flere måder at modtage radio på, og der er allerede i dag masser af danske radiokanaler, som ikke er tilgængelige på FM, og der bliver flere og flere. Så uanset om man tror på FM, DAB+, livestreaming, podcast eller noget femte, så er det en dårlig idé at købe en bil, hvor radioen er sovset så meget ind i resten af bilen, at den ikke sådan lader sig udskifte. Man afskærer jo sig selv fra whatever der måtte komme af nye muligheder i fremtiden - der kan nå at ske meget i en bils levetid, nu om dage. Men man vælger jo helt selv, hvilken bil man vil købe...
Holder du dig inden for budgettet på 1200 kroner til bilradio alene og 3000 kroner for totalløsningen?Man kan nu sagtens købe en 3. parts radio, som understøtter ratbetjening. Det gør min JVC-radio, og det virker i min Mitsubishi. Man kan for den sags skyld også få en 3. parts radio med navigation i.
Mener du, at jeg kan pille det fabriksmonterede COMAND-navigationsanlæg ud af min Mercedes og erstatte det med sådan en løsning, uden at det går ud over gensalgsprisen på bilen?
Kan det være rigtigt, at jeg skal igennem den manøvre, for at DR kan spare 18 kroner om året på at sende radio til min bil?
Tjoh, hvis man er ligeglad med, at man mister ratbetjening, navigation og styring af klimaanlæg, samt at bilens gensalgspris falder, fordi man har placeret en øjebæ på en prominent plads i bilen, så VIRKER din løsning da helt sikkert.
Man kan nu sagtens købe en 3. parts radio, som understøtter ratbetjening. Det gør min JVC-radio, og det virker i min Mitsubishi. Man kan for den sags skyld også få en 3. parts radio med navigation i.
Om det er en "øjebæ" vil vel altid være et spørgsmål om smag. Jeg kan ikke lige finde et billede af løsningen til min bilmodel, men her er et før-og-efter-eksempel på, at det da godt kan blive pænt:https://avic411.com/uploads/gallery/album_110/gallery_121915_110_507529.png
Modsiger det det, jeg skrev?Så må vi hellere lige få lidt mere info med fra tråden. Jeg skrev ordret:
Og det med, at din løsning VIRKER: Tjoh, hvis man er ligeglad med, at man mister ratbetjening, navigation og styring af klimaanlæg, samt at bilens gensalgspris falder, fordi man har placeret en øjebæ på en prominent plads i bilen, så VIRKER din løsning da helt sikkert.
Jeg tænker ikke på om der findes radiomodeller der KAN kables.</p>
<p>Jeg har bare aldrig set en køkkenradio, der var i huset, der var kablet med antennekabel eller ethernetkabel.
Jeg har heller aldrig set et køkken med udtag til antennekabel eller ethernetkabel.
Har du set det nogensinde?
Ja - rigtig mange gange oven i købet.
Nej, det er bestemt ikke standard i de danske husstande, men det er bestemt ikke noget sjældent syn. Det skal for en god ordensskyld siges, at der er færre køkkenradioer, som bliver forbundet med en ekstern antenne i dag end tidligere.
Du har ret. Det var 3000, du skrev, at denne løsning kunne udføres for:
<a href="https://ing.dk/artikel/nordmaend-gennemfoe..">https://ing.dk/artikel/no…;
<p>Det er så eksklusiv den nye forplade. Jeg kan ikke lige finde det indlæg, hvor du argumenterede for den del af løsningen.
Så må vi hellere lige få lidt mere info med fra tråden. Jeg skrev ordret:
"En ordenlig antenne til ekstern montering koster omkring 800-1.100 kroner i Danmark: https://www.carsound.dk/kategori.asp?id=1089&pk=751
Den kvikke læser vil sikkert bemærke, at man dermed kan købe en DAB+ autoradio (mærkevare) til omkring 1.200 kroner og en antenne til omkring 800 kroner. De skal så monteres, og her taler vi om en pris mellem 500-1.000 kroner.
Dvs. for rundt regnet 3.000 danske kroner kan man eftermontere en DAB+ 1-DIN autoradio, og derved have en løsning, DER VIRKER."
Hvor mange køkkenradioer tror du er kablet? Jeg har aldrig set en.
Hvis du tænker på Internetradioer til køkkenet, så findes der adskillige modeller på markedet. Jeg mener, Nordklang har en model på markedet: https://www.bilka.dk/elektronik/anlaeg-og-hoejtalere/radioer/nordklang-ir300-radio---hvid/p/100307958?event=39,28&point=7
Hvis FM signalet bliver slukket skal jeg have nogle DAB+ til FM transmittere, såsom: Technaxx FMT1000BT DAB+ Receiver og Transmitter med FM Transmitter, Bluetooth og USB opladningsfunktion.
En påtvunget udgift, men alligevel ret oplagt. Måske en løsning for - say en million bilister, som så kører rundt med hver deres FM sender.
Du har ret. Det var 3000, du skrev, at denne løsning kunne udføres for:https://ing.dk/artikel/nordmaend-gennemfoerer-fm-sluk-trods-massiv-modstand-190824#comment-772128Jeg vil dog lige nævne, at jeg ikke ved, hvorfra du har tallet på 1.000 kroner for udskiftning til af en bilradio til DAB+.
Det er så eksklusiv den nye forplade. Jeg kan ikke lige finde det indlæg, hvor du argumenterede for den del af løsningen.
Hvad er så grunden til, at der sælges mange radioer i øjeblikket? Er det fordi danskerne pludselig er begyndt at elske radio så meget, at de pludselig lige skal have en ekstra til kontoret, værkstedet og toilettet?
Det er jo selvsagt fordi man truer med at lukke for FM signalet, og så bevæger markedet sig bekvemt mod at opfylde DAB-radiofortalerne.
Det bliver vist svært at finde en hr./fr. Danmark, som af sig selv efterspørger transformationen fra FM til DAB.
Er det noget du ved, eller er det en mavefornemmelse ?
Salget kan være stigende fordi folk "køber en radio".
Jeg kan ikke se, at dette kan oversættes til at folk gerne vil have DAB+, endsige at de skulle foretrække DAB frem for FM.
Og Hvorfor køber folk en radio? Det kan jo ikke være, fordi de har brug for en ny?
De teknisk forældede DAB radioer kan alle modtage til FM, så det kan jo ikke være fordi folk hellere vil have en DAB+ radio fremfor en FM radio? For når de kan bruge radioen til at modtage FM, hvorfor pokker skulle de så løbe ud og købe en ny DAB+ radio?
Hvad er så grunden til, at der sælges mange radioer i øjeblikket? Er det fordi danskerne pludselig er begyndt at elske radio så meget, at de pludselig lige skal have en ekstra til kontoret, værkstedet og toilettet?
Min gamle svigermor har lige købt ny radio til køkkenet.
Hun købte den i en lokal butik.
Der kunne hun hun ikke vælge radioer uden DAB+. Så hun købte en DAB+/FM-radio.
Hun kan bare ikke modtage DAB+ stabilt i køkkenet. Så den står permanent på FM.
Gu ved om hun er den eneste?
Nej, det er hun helt sikkert ikke, men fakta er af der sælges masser af DAB+ radioer i Danmark. Derfor må der være en efterspørgsel efter det. Forstå mig ret - det sælges også masser af Internetradioer i Danmark, men din gamle svigermor købte ikke en Internetradio selvom den kunne dække samme behov.
Din gamle svigermor kunne sagtens have købt en FM radio - de fleste forhandlere kan sagtens fremskaffe rene FM radioer, hvis sin svigermor specifikt havde bedt om en FM radio.
Jeg reagerer bare på kommentaren om at der ikke er efterspørgsel efter DAB+ radioer - det er simpelthen forkert. Det er masser af efterspørgsel, men som jeg har noteret mig, så kan ikke alle forstå, at det forholder sig sådan... men husk lige på, at radioforhandlerne altså ikke sælger varer, som der ikke er efterspørgsel på.
<a href="https://www.av-cables.dk/dab-adapter/denver-dab-modtager-fm-1-x-usb-a-2…;
Der er ét problem med det produkt - antennen! De skriver: "Denvers DAB receiver med FM transmitter leveres med en DAB+ antenne der placeres i forruden for at få den optimale modtagelse ad DAB kanaler. "
Man får IKKE den optimale modtagelse af DAB-kanaler med en antenne indvendigt på forruden. Antennen skal sidde udvendigt på bilen, ellers bliver det ikke godt. Præcis som med FM, hvor antennen også sidder udvendigt på bilen.
At få DAB-antenne udvendigt på bilen behøver dog ikke at være dyrt. Jeg kører rundt med sådan en her, som kan monteres uden brug af værktøj:https://www.dabonwheels.co.uk/Kinetic_DEGA-T4002_telescopic_glass_mount_DAB_car_aerial.html
Er det noget du ved, eller er det en mavefornemmelse ? Salget kan være stigende fordi folk "køber en radio". Jeg kan ikke se, at dette kan oversættes til at folk gerne vil have DAB+, endsige at de skulle foretrække DAB frem for FM.Hvordan kan salget være stigende, hvis ingen efterspørger det?
Nej... men du skal så lige overbevise bilejerne om at det er en god ide at skifte radioer i deres eksisterende biler - det er så kun lige 2,3 millioner biler i Danmark... og jeg tror der bliver en DEL elektronikaffald ud af dette, og meget lidt af det, er dækket af af de nye affaldsdirektiv, hvis den gennemsnitlige alder er ca. 9 år. Hvis en bilradio vejer ca. 0,5 kg, så bliver der altså 1.150.000 kg affald, hvis alle skifter over en kam - jeg håber det er gennemtænkt.
Men hvorfor skulle alle bilejere dog skifte deres FM radioer?
Som flere debatører skriver, at kan man jo bare streame over mobiltelefonen, og næsten alle bilradioer har i dag enten et minijack indgang eller mulighed for streaming via bluetooth. Derudover er det også muligt at købe en DAB+ adaptor (af svingende kvalitet) og tilkoble det til radioen. Det er INGEN der siger, at man skal smide en masser radioer på lossepladsen...
Hvis politikerne kommer med en dato, så bliver løser problemet nok sig selv.
Det ironiske er, at det ikke er ret meget dyre at sætte en DAB+ radio i en ny bil. Vi taler om nogle få hundrede kroner ekstra, og den ekstra omkostning falder i takt med at flere biler sælges med DAB+. At nogle danske bilforhandlere tager flere tusinde kroner for en DAB+ radio, det skyldes ikke at teknologien er voldsomt meget dyre at producere.
Nej... men du skal så lige overbevise bilejerne om at det er en god ide at skifte radioer i deres eksisterende biler - det er så kun lige 2,3 millioner biler i Danmark... og jeg tror der bliver en DEL elektronikaffald ud af dette, og meget lidt af det, er dækket af af de nye affaldsdirektiv, hvis den gennemsnitlige alder er ca. 9 år. Hvis en bilradio vejer ca. 0,5 kg, så bliver der altså 1.150.000 kg affald, hvis alle skifter over en kam - jeg håber det er gennemtænkt.
Det næste er at nogle biltyper har integreret varmekontrol i radioen, og mange kan man slet ikke få en adapter til - de er enten for gamle, eller solgt i for få antal, til at nogle gider lave en adapter - ergo ingen skift af radioen. Der bliver nok nogle lyttere som bliver tabt på gulvet der, for mange hører kun radio i deres bil - kun de mest ihærdige vil købe en FM-sender med DAB+ indbygget, da nogle mennesker (og specielt kvinderne) ikke vil have en grim adapter siddende i cigaret-tænderen (som OGSÅ er ekstraudstyr i visse typer biler).
Johnny
Plejer vi ikke at være enige om. at et mindre frekvensområde bør og vil blive opretholdt til GSM900 drift langt op i 20'ene fx 10-12 år endnu?
Der er jo udover normale 2G (evt. 3G) mobiler en række vigtige anvendelser bla. dataopsamling og overvågning, hvor 2G/GSM er sammenbygget med lokalt udstyr.</p>
<p>Det vil sikkert være helt fint med kun én 2G operatør og roaming til alle andre.</p>
<p>Lars :)
Jo, det kan VI sagtens blive enige om, men har du en viden om det, som jeg ikke har? I Norge har Telenor meldt ud af de lukker GSM i år 2025, men jeg har intet hørt om Danmark.
Mig bekendt så er det intet krav om, at teleselskaberne SKAL levere GSM900/1800, når deres licenser udløber.
Det vil være mest logisk, hvis teleselskaberne blev enige om, at bevare et landsdækkende GSM900 netværk, men skal vi have tiltro til, at de kommercielle teleselskaber selv kan finde ud af det?
Løbet er kørt for 3G netværket - det bliver helt sikkert lukket og slukket så snart det er muligt, men jeg kan sagtens forestille mig, at 2G kører videre nogle år endnu - såfremt branchen kan blive enige.
Som det ser ud pt. bliver det ikke de første 50 år.</p>
<p>DAB+ medfører bøvl og omkostninger, og der er kun meget få der efterspørger det.
Det er der ikke stemmer i.
Hvor ved du det fra? Er det din mavefornemmelse eller???
Fakta er, at der dagligt sælges masser af DAB+ radioer i både Danmark og resten af Europa - og salget er støt stigende. Hvordan kan salget være stigende, hvis ingen efterspørger det?
Derfor bliver det ikke om 50 år - spørgsmålet er blot om det bliver i år 2020 eller 2025, at vi når de 50% digital lytning. Personligt tror jeg på år 2022.
Langt de fleste er fint tilfredse med de nuværende muligheder med FM, eventuelt suppleret med streaming.
Igen - hvorfra ved du det? Salgstallene siger noget andet.
Faktisk kan vi blot kigge til Norge, for at se en interessant trende. Da Norge sidste år slukkede for FM og skiftede til DAB+, så lyttede flere nordmænd faktisk til nichekanaler. Dvs. i stedet for at høre på de store mainstream kanaler, så skiftede en masse folk til nichekanalerne.https://www.medietilsynet.no/om/aktuelt/lyttermaling_des_2017/
DAB+ kræver installation af eksterne antenner i mange boliger, og dertil hørende indendørs antennekabling. Hvem filan gider det i 2018 og i fremtiden??? Stort set alt andet kører enten trådløst eller over Ethernet-kabler.
Det er helt korrekt, men DR mangler stadigvæk at udvide DAB+ dækningen til at blive på højde med FM dækningen. Dette sker seneste i 2019. Mange TV kræver også stadigvæk et kabel, og jeg hører ikke ret mange klage over, at de skal have en antenne på taget eller at de skal have et antennekabel sat i stikdåsen i væggen. Der er vel ikke ikke ret mange, der klager over, at netradioen skal have et ethernetkabel for at køre stabilt i et lejlighedskompleks?
DAB+ kræver dyre installationer eller tilkøb i biler. Det kan Folketinget naturligvis bare beslutte, men det vil nok medføre en del polemik og vil kunne koste en del stemmer. Der vil være stemmer i at være på flertallet af vælgernes side og stemme nej til lukning af FM.
Det ironiske er, at det ikke er ret meget dyre at sætte en DAB+ radio i en ny bil. Vi taler om nogle få hundrede kroner ekstra, og den ekstra omkostning falder i takt med at flere biler sælges med DAB+. At nogle danske bilforhandlere tager flere tusinde kroner for en DAB+ radio, det skyldes ikke at teknologien er voldsomt meget dyre at producere.
men du skal ikke forvente 3G dækning efter år 2020 - og <strong>måske heller ikke 2G</strong>
Johnny Plejer vi ikke at være enige om. at et mindre frekvensområde bør og vil blive opretholdt til GSM900 drift langt op i 20'ene fx 10-12 år endnu? Der er jo udover normale 2G (evt. 3G) mobiler en række vigtige anvendelser bla. dataopsamling og overvågning, hvor 2G/GSM er sammenbygget med lokalt udstyr.
Det vil sikkert være helt fint med kun én 2G operatør og roaming til alle andre.
Lars :)
Min gamle mobiltelefon virker da stadig fuldt tilfredsstillende - selvom den kun kan bruges som telefon og til sms (sjovt nok at en telefon kun kan det):-)</p>
<p>Selvom den teknologiske udvikling går meget stærkt, så er det ikke en undskyldning for at optrappe forbruget.
På samme måde som forventningen er til, at der i mange år er reservedele til bilen eller opdateringer af softwaren på computeren, så bør de danske lovgivere også være en smule mere opmærksomme på, at dette tag-selv-bord har konsekvenser for troværdigheden
Ja, din gamle telefon virker stadigvæk - men hvor længe? Nu ha du ikke skrevet hvilken telefon der er tale om, men du skal ikke forvente 3G dækning efter år 2020 - og måske heller ikke 2G.
Så går jeg ud fra at de andre 50% foregår analogt, dvs. via FM. Med mindre der da findes et medium jeg ikke er bekendt med?
Du skal lægge vægt på den sidste del af sætningen, som du ikke lige fik citeret: "...så vil politikerne tage stilling til, hvornår et FM-sluk skal foregå."
Det er nemlig dilemmaet. Vi ved, at FM båndet bliver lukket men ikke hvornår. Og så længe der ikke er tuffet en politisk beslutning, så kan bilforhandlerne forsætte med at sælge FM radioer i bilerne. Det er fuldstændig tosset!
De professionelle radiosælgere (detailhandlen, internetbutikker m.fl.) har for længst set lyset, og her sælges der masser af DAB+ og Internetradioer. Men autobranchen hænger i bremsen, og det gør et FM-sluk endnu mere omkostningsfuldt for samfundet, når det kommer - med mindre FM-sluk bliver udskudt så lang tid ud i fremtiden, at hele Europa forlængst har indført DAB+ over alt, og derved presset autobranchen i alle andre EU lande til at sætte DAB+ radioer i alle bilerne som standard.
Noget tyder på, at det er det sidste som kommer til at ske, da den tyske bilindustri og snart også den italienske er med på vognen - og lur mig om ikke også franskmændene hopper med ombord.
Mht. nødberedskab så er jeg i princippet enig - dog ville jeg nok foretrække, at man (også) gør det på 4G / 5G dvs. afsætter en licens til staten, så staten kan tage over i en krisesituation. I Sverige har man afsat 4G licenser til statsligt formål.
Men måske behøver man ikke det - i en så alvorlig situation at landet er bombet i stykker, vil næppe noget teleselskab modsætte sig, at staten hjælper med til at få gang i (og bruge) de respektive radiofrekvenser.
Helt enig - staten burde have deres eget 4G eller 5G net, men det er et helt andet emne :-)
Min gamle mobiltelefon virker da stadig fuldt tilfredsstillende - selvom den kun kan bruges som telefon og til sms (sjovt nok at en telefon kun kan det):-)
Selvom den teknologiske udvikling går meget stærkt, så er det ikke en undskyldning for at optrappe forbruget. På samme måde som forventningen er til, at der i mange år er reservedele til bilen eller opdateringer af softwaren på computeren, så bør de danske lovgivere også være en smule mere opmærksomme på, at dette tag-selv-bord har konsekvenser for troværdigheden
Når 50% af radiolytningen foregår digitalt ....
Så går jeg ud fra at de andre 50% foregår analogt, dvs. via FM. Med mindre der da findes et medium jeg ikke er bekendt med?
Mht. nødberedskab så er jeg i princippet enig - dog ville jeg nok foretrække, at man (også) gør det på 4G / 5G dvs. afsætter en licens til staten, så staten kan tage over i en krisesituation. I Sverige har man afsat 4G licenser til statsligt formål. Men måske behøver man ikke det - i en så alvorlig situation at landet er bombet i stykker, vil næppe noget teleselskab modsætte sig, at staten hjælper med til at få gang i (og bruge) de respektive radiofrekvenser.
Det var en løsning, men det er altså ikke den vores politikere har besluttet. Når mindre end 50% af os bruger FM så slukkes FM sendenettet, og frekvenserne realokeres til andet formål. Der er ikke indregnet en failover tilbage til disse frekvenser. Desværre.
Det er altså ikke helt korrekt. Når 50% af radiolytningen foregår digitalt, så vil politikerne tage stilling til, hvornår et FM-sluk skal foregå.
Kort sagt: FM-sluk kan ske om 3, 5, 10 eller om 20 år.
Den nøjagtige oldlyd er: "Aftaleparterne er enige om at følge udviklingen i radiolytningen til de forskellige platforme. Der gøres hvert efterår status , og når 50 procent af lytningen , herunder lytningen i biler, finder sted på digitale platforme, træffes der beslutning om tidspunktet for FM - sluk. Et FM - sluk kan dog tidligst finde sted 2 år efter, at det er konstateret, at 50 procent af lytningen er digital ."
kilde:https://slks.dk/fileadmin/user_upload/dokumenter/KS/medier/radio/Digital_radio/Tillaegsaftale_-_om_ikke_at_slukke_for_FM_i_2019_men_at_foelge_udviklingen_og_goere_status_aarligt.pdf
Der er rigtig nok ikke planlagt noget med failover, men spørgsmålet er om det er nødvendigt, hvis når DAB+ dækningen senest med udgangen af 2019 er på højde med FM dækningen?
Personligt så mener jeg, at én "FM nødkanal", som kan bruges til RDS, trafikinfo, lidt nyheder og nødberedskab bør kunne opretholdes i en årrække.
Det bør ikke være en stor udgift på mere end et encifferet millionbeløb, selv når man tager højde to DRs ekstra strikse krav.
Ja, sådan var det også tidligere. Men ikke mere. IP adressen flyttes via BGP når den brydes ud lokalt. Det er i fuld drift i dag. Jeg skal dog ikke lægge hovedet på blokken på, om et eller andet eksotisk selskab et sted i verden ikke gør, men hovedreglen i Europa er, at din IP adresse følger dit SIM kort.
Super - mange tak for forklaringen. Så blev jeg også klogere i dag :-)
Interessant - jeg var ellers af den opfattelse, at ip-adressen blev tildelt af det lokale teleselskab ved LTE og local Breakout, men det må jeg hellere undersøge nærmere.
Ja, sådan var det også tidligere. Men ikke mere. IP adressen flyttes via BGP når den brydes ud lokalt. Det er i fuld drift i dag. Jeg skal dog ikke lægge hovedet på blokken på, om et eller andet eksotisk selskab et sted i verden ikke gør, men hovedreglen i Europa er, at din IP adresse følger dit SIM kort.
at man kan indbygge DAB+ i disse biler for 1000 kr pr. bil.</p>
<p>Det kan jeg da på ingen måde få udført hos min autoriserede forhandler til noget der bare ligner 1000kr.
Enig. Indbygning i en systemradio, som de fleste biler har i dag koster betydeligt mere. En DAB+ løsning til min Audi A6 (4F model), koster med installation hos en autoriseret forhandler omkring 11.000 kr. Hos en uautoriseret omkring 6.000. Hvis jeg selv køber modulet koster det omkring 5.000 kr, men hertil skal lægges prisen for en antenne, antenneforstærker og en omkodning af CAN-bussen så den option som min radio allerede er udstyret med, kan modtage signalet for DAB+ modulet. Hvis / når FM slukkes, bliver min (eventuelle) aflytning af DR begrænset til podcasts og streaming - med mindre den bil jeg får til den tid har en DAB+ modtager uden merpris.
DR's geo tracking som er baseret på IP adresser, er sat effektivt ud af spillet når du benytter mobiltelefonen. Du får altid den samme IP adresse på telefonen, og det er altid en adresse som geografisk hører hjemme i det land du har dit abonnement i. Derfor virker DRs streaming af BÅDE TV og RADIO altid i EU uden begrænsninger. Samme gør sig gældende i de fleste andre lande i verden.</p>
<p>Men jeg forstår godt dit sprøgsmål. Tidligere kunne man nemlig ikke, og man kan fortsat ikke på fastnet eller på WiFi fra udlandet (hvor IP adressen tildeles lokalt).
Men gør det sig også gældende, når mobilselskaberne introducerer IPv6 og/eller LTE roaming via local breakout?
Vi er enige om, at Tyskland næsten har DAB+ dækning over hele landet? Og vi er enige om at Italien udfaser FM radioen til fordel for DAB+ fra 2020? Og vi er enige om, at både Frankrig og Polen udruller DAB+ i flere storbyer i øjeblikket</p>
<p>... og vi er vel også enige om, at DRs kanaler IKKE udsendes via DAB+ i disse lande, og at eneste mulighed for at høre DR, er vha. streaming, sådan som Ib beskriver at han gør, eller ....?
Nej, selvfølgelig kan man ikke høre DR på udenlandske DAB+ net, med mindre DR køber sig plads på nettet ligesom BBC World Service har købt sig plads på DAB+ nettet i Danmark.
Man kan heller ikke høre DR på FM nettet i hele Tyskland...
Kunne da godt tænke mig at vide, hvordan du streamer DRs kanaler i de ovennævnte lande.
Jeg får aldrig lov pga. rettigheder ;-)
DR's geo tracking som er baseret på IP adresser, er sat effektivt ud af spillet når du benytter mobiltelefonen. Du får altid den samme IP adresse på telefonen, og det er altid en adresse som geografisk hører hjemme i det land du har dit abonnement i. Derfor virker DRs streaming af BÅDE TV og RADIO altid i EU uden begrænsninger. Samme gør sig gældende i de fleste andre lande i verden.
Men jeg forstår godt dit sprøgsmål. Tidligere kunne man nemlig ikke, og man kan fortsat ikke på fastnet eller på WiFi fra udlandet (hvor IP adressen tildeles lokalt).
Vi burde lukke og slukke FM nettet i Danmark for i hvert fald DRs kanaler (og Radio24syv) og så kun beholde et nødberedskab bestående at et par FM sendere, der kunne dække hele landet med mono - så vil det være tale om en håndfuld FM sendere fordelt over hele landet.
Det var en løsning, men det er altså ikke den vores politikere har besluttet. Når mindre end 50% af os bruger FM så slukkes FM sendenettet, og frekvenserne realokeres til andet formål. Der er ikke indregnet en failover tilbage til disse frekvenser. Desværre.
Vi er enige om, at Tyskland næsten har DAB+ dækning over hele landet? Og vi er enige om at Italien udfaser FM radioen til fordel for DAB+ fra 2020? Og vi er enige om, at både Frankrig og Polen udruller DAB+ i flere storbyer i øjeblikket
... og vi er vel også enige om, at DRs kanaler IKKE udsendes via DAB+ i disse lande, og at eneste mulighed for at høre DR, er vha. streaming, sådan som Ib beskriver at han gør, eller ....?
En "besparelse" på 28 millioner om året er en drønende underskudsforretning for samfundet, hvis besparelsen holdes op mod bilisternes meromkostning til efterinstallation af DAB+-radioer i bilerne.</p>
<p>Jeg vil tro, at der er mindst 1,5 millioner biler i landet, der kan modtage FM, men ikke DAB+. Jeg ved godt, at du mener, at man kan indbygge DAB+ i disse biler for 1000 kr pr. bil. Det er sikkert også rigtigt - det kræver blot, at man højt og flot skider på radioens integration med navigation, klimaanlæg, ratbetjening og så videre. Reelt er omkostningen jo nok mange gange højere, hvis der skal tages hensyn til disse ting.</p>
<p>Men lad os bare et øjeblik tage de 1000 kroner alvorligt. Det vil betyde, at danske bilejere skal ud i en engangsanskaffelse på 1,5 milliarder, for at DR kan spare 28 millioner om året.
Du har helt ret - jeg vil slet ikke modsige dig, for det er helt korrekt, at skal man efterinstallere DAB+ i alle biler, så bliver det dyrt for samfundet - rigtig dyrt.
Jeg har derfor også foreslået at man laver en overgangsordning, hvor bibeholder én FM sender i drift i en overgangsperiode. Denne ene sender kan så udsende i trafikinfo i mono samt RDS data.
Derved bliver alle FM radioer ikke ubrugelige lige med ét og danskerne er sikret både trafikinfo, kriseinfo og RDS informationer til navigationssystemerne. Alle brokhovederne kan så skifte til DAB+ eller streame via deres mobiltelefon.
Pointen er dog, at vi godt kan forvente, at DAB+ bliver standard i alle nye biler indenfor de næste par år, så snart politikerne tager sig sammen og kræver det. DAB+ bliver snart standard i biler i andre europæiske lande, og på et tidspunkt kommer vi nok også med på vognen i Danmark.
Men det nytter simpelthen ikke, at vi forsætter med trække pinen ud. Et teknologistifte skal foretages relativt hurtigt, og indtil videre har det taget over et årti - det er alt alt alt for lang tid, hvilket betyder, at regningen for skiftet bliver højere og højere for hver dag der går.
Jeg vil dog lige nævne, at jeg ikke ved, hvorfra du har tallet på 1.000 kroner for udskiftning til af en bilradio til DAB+. Selve arbejdslønnen kan sikkert godt holdes på 1000 kroner, men dertil skal så lægges radio, antenne og eventuel ny front.
Mon ikke HE-AACv2 stadig ville klare sig bedre end AAC-LC op til de 96 kbit/s ?
Afhængig af musiktypen er svaret måske. Jeg så en test af en af opensource AAC encoderne, og den vidste faktisk at visse musikgenre blev gengivet bedre med AAC-LC end HE-AAC.
Her skal det bemærkes, at det ikke var en lyttetest men en måling.
Du vil nok heller ikke på nogen måde være tilfreds med det tiltænkte resultat.Det kan jeg da på ingen måde få udført hos min autoriserede forhandler til noget der bare ligner 1000kr.
Som jeg har forstået Johnys tidligere skriverier, indbefatter operationen, at man får frontpladen på den fabriksmonterede radio erstattet af en ny frontplade, hvori der kan monteres en standard-radio med den gamle DIN-fatning, som sad i alle biler i min ungdom. Heri monteres så en generisk DAB+-radio med DIN-fatning.
Jeg ville bryde ud i gråd, hver gang jeg satte mig ind i min bil, hvis den havde været udsat for en sådan maltraktering - blot for at DR derved skulle kunne spare 18 kroner om året på at undlade at sende FM til min bil.
at man kan indbygge DAB+ i disse biler for 1000 kr pr. bil.
Det kan jeg da på ingen måde få udført hos min autoriserede forhandler til noget der bare ligner 1000kr.
Jeg kan på ingen måde gøre det mindste praktiske arbejde selv i en bil - udover at køre bilen til mekanikeren og hente den senere.
Lars :)
Mit første fladskærms tv virkede i 4 år, så ændrede man signalet tsk tsk
Mine første DAB radioer overalt i boligen etc. virkede i 7 år, så ændrede man signalet tsk tsk</p>
<p>Hvad sker der for lovgiverne? Hvorfor skal alting gå så stærkt, at tingene stopper med at virke efter så kort tid?
Ja, hvad sker der for lovgiverne - eller hvad sker der for den teknogiske udvikling? Den går stærkere, end den tidligere gjorde. Mobiltelefoner har det med at blive udskiftet endnu oftere end radioer og tv, helt uden at lovgiverne har bestemt det...
Men 7 år før overgangen til DAB+ - altså i 2010 - vidste man nu godt, at DAB+ ville komme. Skiftedatoen i Danmark har tidligere været sat til 1. december 2014, indtil den blev udskudt. Så din forhandler burde have informeret dig, og måske gjorde de det? Min første DAB-radio blev købt i 2010, den var med DAB+ - man kunne også få DAB-radioer uden DAB+, og så var der radioer uden DAB+, som angiveligt havde mulighed for firmwareopdatering til DAB+.
Med tv er der desuden det "twist", at man har ønsket mere plads i frekvensbåndene til mobilt bredbånd, og derfor er tv-båndet blevet gjort mindre - fra 800 MHz og op er overgået til mobilt bredbånd. Og i april 2020 bliver der taget endnu en bid af tv-båndet (700-800 MHz). Samtidigt vil man gerne sende flere og flere tv-kanaler i HD i stedet for SD. Så for at få plads til at udsende lige så mange tv-kanaler som før, og gerne i HD, er man NØDT til at skifte til nyere teknologier. Den var næppe gået med DVB-T og MPEG2 i dag, og da slet ikke fra 2020.
Det er lidt pudsigt, mit første tv og første radio virkede i mange, mange år indtil de faldt fra hinanden.
Mit første fladskærms tv virkede i 4 år, så ændrede man signalet tsk tsk Mine første DAB radioer overalt i boligen etc. virkede i 7 år, så ændrede man signalet tsk tsk
Hvad sker der for lovgiverne? Hvorfor skal alting gå så stærkt, at tingene stopper med at virke efter så kort tid?