DR: Radiolytning på DAB faldt med 40 pct. efter skift til DAB+
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

DR: Radiolytning på DAB faldt med 40 pct. efter skift til DAB+

Illustration: Rasmus Lind, DR

Da danskerne 1. oktober sidste år skulle skifte den velkendte DAB-teknologi ud med den nyere DAB+-teknologi eller internetradio, blev mellem 200.000 og 400.000 danskeres radioer med ét ubrugelige.

Og det fik konsekvenser: Umiddelbart efter skiftet faldt DAB-lytningen med 40 pct., oplyser DR i en pressemeddelelse på baggrund af tal fra DR's årlige medieudviklingsrapport, der udkommer senere på måneden.

Siden 1. oktober er mængden af lyttere dog steget igen, oplyser DR i pressemeddelelsen. Her hedder det, at »de lyttere, der forlod DAB, blot fandt nye måder at høre radio på i stedet – for eksempel FM, på DR's radioapp eller ved at købe nye DAB+-radioer.«

Det fremgår dog ikke af meddelelsen, om det er tilfældet for samtlige de 40 pct. af DAB-lytterne der umiddelbart efter skiftet til DAB+ stod uden signal på deres radio.

Læs også: Læserne: Her er hullerne i DAB-dækningen

»Der er meget, der tyder på, at lytterne har været i stand til at finde alternativer, hvis deres foretrukne kanaler er blevet påvirket af ændringerne,« siger lederen af DR Medieforskning Dennis Christensen i pressemeddelelsen.

Resultatet af DAB-skiftet kommer blandt andet også til udtryk i statistikken for, hvilke kanaler danskerne lytter til, da ikke alle DR’s kanaler udbydes på FM, mens P4 ikke fandtes på den gamle DAB-standard.

Læs også: Snart slukker DAB-signalet. Her er afløseren

»Selv om DAB-omlægningen ikke betød det store for den samlede lytning, blev visse kanaler uden en FM-frekvens ramt hårdt. For eksempel faldt lytningen til DAB-kanalen P5 med 7 procent, mens DAB- og FM-kanalen P4 steg med seks procent. Det skyldes, at langt de fleste DAB-apparater kan modtage FM, og derfor var der også mange, der – i stedet for at smide DAB-radioen ud, som ikke understøttede DAB+-formatet – blot indstillede den på FM i stedet for,« fortsætter han.

Overordnet set lytter danskerne til en smule mindre radio i dag, end de gjorde for et år siden, oplyser DR videre i meddelelsen. I 2017 var det 92 procent af befolkningen, der hørte radio i løbet af en uge, mens tallet var 93 procent i 2016.

Tænk nu bare fremad!

Hvorfor skal vi overhovedet bruge skattekroner på DAB+?!!! Alle kan jo streame via deres mobiltelefon, og den teknologi er der jo allerede. De fleste kan nok også godt finde ud af at koble deres mobiltelefon til radioen i bilen.

Det svarer lidt til i 1990, hvor jeg købte en rigtig dyr båndoptager og en billig CD-afspiller i HiFi-Klubben , fordi kassettebånd var det jeg brugte mest. Båndoptageren kom jeg selvfølgelig aldrig til at bruge.

  • 11
  • 12