DR presset til lynundersøgelse af tv-forstyrrelser fra mobilt bredbånd

I DR arbejder ingeniører på højtryk for at få færdiggjort en undersøgelse af, i hvor høj grad det kommende mobile bredbånd ved 800 MHz kommer til at genere de danske tv-kiggere.

Undersøgelsen skal være færdig 15. december, hvor høringsfristen i forbindelse med brugen af 800 MHz-båndet udløber, men det kan blive svært at nå, fordi fristen er for kort, lyder det fra Carsten Corneliussen, seniorkonsulent DR.

»Vi har en følelse af, at det her bliver sjusket og hastet igennem, og vi sidder tilbage med en hvis undren over, hvorfor det skal skulle være nødvendigt at gøre på den måde,« siger han.

Den danske telemyndighed har ganske vist allerede udarbejdet en rapport om samme emne, men som ing.dk tidligere har fortalt, så er der - i blandt andet DR - en mistanke om, at problemet med frekvensforstyrrelser bliver værre, end rapporten lægger op til. Og derfor er DR nu ved selv at udarbejde en undersøgelse.

»Vi havde fået lovning på den rapport for længe siden, så vi kunne lave nogle ordentlige undersøgelser og blive enige med telemyndigheden om forudsætningerne for beregningerne,« siger Carsten Corneliussen.

Ifølge Carsten Coneliussen fik DR oprindeligt lovning på rapporten i sommer, men i stedet har DR nu først fået adgang til rapporten i november, og det gør det svært at nå at efterprøve rapportens udsagn, påpeger han.

Carsten Corneliussen fortæller, at man i England, som også undersøger mulige støjgener fra mobilt bredbånd, har grebet processen anderledes an end i Danmark.

»Der har været rigtig god tid til at diskutere forudsætninger og beregningsgrundlag. Dér har man så sent som for nogle få uger siden givet yderligere frist til, at man kan få en diskussion. Den mulighed har vi ikke i Danmark,« siger han.

Har I forsøgt at få fristen forlænget hos telemyndigheden?

»Det har vi jo sagt til dem, og de har svaret, at høringsfristen er den 15. december, så der har ikke været meget god vilje den vej rundt. Så vi undrer os over, hvorfor det skal hastes igennem på den måde,« siger han.

Søren Johansen, kontorchef for frekvenskontoret ved den danske telemyndighed, mener ikke, DR har grund til at klage over høringsfristen.

»Det er nu engang den sædvanlige høringsfrist, som vi bruger. Og der har desuden været afholdt to branchemøder, hvor der har været lejlighed til at stille spørgsmål til de tekniske vilkår, både for auktionsmodellen og forstyrrelsesrapporten,« siger han og tilføjer:

»Det er jo også i vores interesse, at de folk, der gerne vil afgive høringssvar, de kan gøre det på et kvalificeret grundlag. Og det har vi forsøgt at opnå ved at lave oplysende møder ud over den almindelige høringsfrist,« siger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det undrer mig, at der ikke er nogen, der nævner microports(trådløse mikrofoner) i denne sammenhæng. De sender i området 790-820 Mhz og bruges rigtig mange steder f.eks i alle TV-studier, af reportagehold, på festivaler osv.

 • 0
 • 0

At der stadig sælges trådløst udstyr fra store veletablerede forretninger uden information om de evt snarligt kommende problemer. I vores semi prof/hyggeband investerede vi i et trådløst earphone-anlæg for vores surt sammenskrabede lommepenge sidste år. På det tidspunkt fik vi intet at vide om at der kunne komme problemer. Der må være mange rundt omkring, der bliver ramt af dette her. Men det er jo også "bare" små enheder.skidt med det, os bliver der ikke tænkt på.

 • 0
 • 0

Microports er ikke forbrugerudstyr og handles derfor B2B. Her betragtes køber og sælger som lige parter (selv om de her ret åbentlyst ikke er det) og det er således op til køber selv at sikres sig.

Men det er naturligvis noget svineri af sælgerne, da vedtagelsen af muligheden for mobilt bredbånd skete i 2007 og fx den svenske regering allerede 19 december 2007 vedtog, at det SKULLE blive sådant i Sverige.

Diverse brugerforeninger/brugergrupper af Microports (PSME) har råbt op, men på en meget - "vi vil ikke ændre noget" Sådan tåbelig og forhandlignsudygtig stejlhed kommer man heldigvis ingen vegne med - udover at man ikke fik stoppet salget af gammelt udstyr og derfor flere lavede fejlkøb som her Brian Nielsen.

I UK har man anvendt kanal 69 kun til licenseret PMSE - Microports ol - og her har man vedtaget at erstatte udstyr, dog med 10% årlig afskrivning.

Lars :)

 • 0
 • 0

Det bliver sikkert lidt af en oplevelse at tale i mobiltelefon fremover. Rockkoncerter, nyhedsoplæsere og semi-profesionelle hyggebands som Brian Nielsen's kan man nu få direkte i i røret:-)

 • 0
 • 0

Men mobilstrålingen er direkte skadelig for vores helbred.

Når et mobilt bredbånd ligefrem kan forstyrre andre "faste" signaler, hvor mange stråler er vi så ikke udsat for også.

Det undrer mig nu lidt at der er så lidt fokus på mobilstråling af mennesker, alle uvildige undersøgelser peger på skadeligheden ved varig mobilstråling. De eneste der blåstempler strålingen er teleselskabers egenbestilte undersøgelser.

 • 0
 • 0

Kræftens Bekæmpelse har desværre udviklet sig til en pengemaskine og har bevæget sig langt væk fra deres egen ideologiske grundlov.

Jeg stoler derimod lidt mere på WHO, men igen har "såkaldte" eksperter nedrangeret deres advarsler om mobilstråling, desværre igen styret af pengepolitiske interesse.

Så hvad Kræftens Bekæmpelse finder på at skrive om mobilstråling er for mig ligegyldigt.

Når organisationer vokser sig så store, at der er flere ansatte på lønningslisten end folk de redder fra cancer, burde få alle op af stolen og prøve at finde logikken i deres adfærd.

Enkelte læger tør at så frem: http://jp.dk/opinion/breve/article1729313.ece

Derudover findes der spandevis af reelle beviser på mobilstrålingen, men de skydes ned af pengepolitiske interesser. En søgning på Google efter mobilstråling giver mig myrekryb og får mig til at overveje om vi overhovedet vil være bosat i DK.

 • 0
 • 0

DR kan jo modtages med internet i dag og DR kan jo bare udsende sine kanaler på andre frekvenser, så DR's problemel er minimal. Svenske boxer har en stor fordel i at få DR til at betale sådan en undersøgelse.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten