DR-modellen: En dårligt forberedt katastrofe til 300 millioner kr.

Den såkaldte DR-model, hvor rådgivere, arkitekter og entreprenører i konsortier skal samarbejde sig frem til de bedste løsninger, er en vigtig årsag til, at udgifterne løb løbsk i DR-Byen. Det konkluderer en revisionsrapport, som KPMG og Grant Thornton har afleveret til Kulturministeriet.

Partnering, projektfejl og omprojekteringer var ifølge revisorernes beregninger, som bygger på oplysninger fra DR selv, skyld i mellem 250 og 300 millioner kroner af det 1,7 milliarder kroner store budgetskred.

Selv om partnering var en relativt ukendt samarbejdsform i Danmark, og derfor stillede store krav til byggeorganisationen, så blev bestyrelsen ifølge revisionsrapporten ikke engang spurgt til råds.

»Bestyrelsen ses ikke at have behandlet valg af partnering,« står der i rapporten.

Den oplysning vidner ifølge professor Bent Flyvbjerg fra Aalborg Universitets Institut for Samfundsudvikling og Planlægning om, at hverken DR's bestyrelse eller projektledelsen tilsyneladende har forstået konsekvensen af valget af partnering.

»Det er en af de første gange, man har valgt at bruge partnering herhjemme, og når man prøver noget nyt på sådan et stort projekt, så påtager man sig en særlig risiko og en særlig forpligtigelse til at forberede sig ordentligt. Det er ikke til at sige, om ledelsen har indset risikoen, men de har i hvert fald ikke handlet ud fra et sådant kendskab,« siger professoren.

Selv om DR havde en erklæret målsætning om, at byggeriet skulle bruges til at eksperimentere, så har den dårlige forberedelse og styring betydet, at omkostningerne ved partnering-eksperimentet langt har oversteget de fordele DR fik via omtale og præmier.
»Rapporten viser, at det sandsynligvis har kostet DR mere, end hvis de ikke havde prøvet noget nyt og holdt sig til kendte metoder,« siger Bent Flyvbjerg.

Generaldirektør Kenneth Plummer erkender, at partnering har været en dyr lærestreg.

»Der er ingen tvivl om, at partnering-modellen har været problematisk. Men i de senere år har vi med strammere styring og hårdere opfølgning over for partnerne fået rettet op på det,« siger han.