DR i 2001: Mindre end 50 procents chance for at holde budgettet

I sine årlige statusrapporter til Folketinget lod DR politikerne høre en rosenrød historie. Der er ingen økonomiske problemer og ingen risici af betydning ved at bygge vores nye domicil, var konklusionen.

Men de interne risikoanalyser, som havnede hos bestyrelsen og direktionen fra 2001 til 2005, tegnede et helt andet billede, konkluderer revisorrapporten fra KPMG og Grant Thornton, der blev offentliggjort torsdag.

Risikoanalyserne konkluderede, at der var mindre end 50 procents chance for at holde det oprindelige budget på tre milliarder kroner.

I 2001 havde DR således et estimeret en samlet pris på byggeprojektet på 2.479 millioner kroner, næsten nøjagtig halvdelen af, hvad regningen endte på. Men organisationens egen risikoanalyse viste, at der var 50 procents sandsynlighed for slutforbruget ville ende på 3.059 millioner kroner og skulle sikkerheden for estimatet op på 75 procent, ville regningen ende på 3.265 millioner kroner.

»Risikoanalyserne for perioden december 2001 til marts 2005 viste således, at der var mindre end 50 procents sandsynlighed for, at byggeprojektets endelige pris kunne holdes inden for den godkendte låneramme,« konkluderer revisorerne.

Selv efter DR i efteråret 2004 krøb til korset og erkendte have brugt 300 millioner kroner mere, end der var budgetteret, og generaldirektøren Christian S. Nissen og bestyrelsesformanden Jørgen Kleener havde forladt Ørestaden i unåde, holdt DR ikke op med at undervurdere de reelle omkostninger.

Under den nye bestyrelsesformand, Nykredits daværende koncernchef Mogens Munk Rasmussen, lå byggeestimatet i marts 2005 således på 3.215 millioner kroner. Risikoanalysen viste, at der var 50 procents sandsynlighed for, at prisen ville ende på 3.409 millioner kroner, og 75 procents-fraktilen gav en pris på 3.469 millioner kroner.

Revisorerne skriver, at det langt fra »er unaturligt«, at der skal besparelser til, for at anlægsbudgettet kan holdes. Problemet i DR Byen var, at der ikke blev sparet nok.