DR: Glem DAB-dækning i kælderen

Går du med planer om at installere en DAB-radio i kælderen, så kan det være en god idé at låne et apparat først for at se, om der nu også er dækning. Ganske vist er DR i fuld gang med at udbygge det digitale radionet, men kælderdækning skal man ikke regne med.

DAB-debatten er blevet aktuel i forbindelse med det nyligt indgåede medieforlig, der lægger op til at slukke for FM-signalet i 2019, hvis mindst halvdelen af radiolytningen - inklusive den i biler - foregår på digitale platforme midt i 2018.

På visse områder opfører DAB-signalet sig dog anderledes end det nuværende FM-signal. Radiochef ved Danmarks Radio Tor Arnbjørn forklarer, at DAB-signalet blandt andet adskiller sig fra FM-signalet ved, hvordan dækningen opleves. Ved DAB går lyden fra signalet enten klart igennem, eller også går lyden ikke igennem på en meningsfuld måde. Altså som med digitalt tv, hvor der enten er et klart billede, eller også er skærmen sort eller billedet helt forkert modsat analoge sendetekniker, hvor billedet (eller lyden) går mere eller mindre godt igennem.

Med så mange teknologier i spil kan man som forbruger blive fristet til at helgardere sig. Det tætteste, man kommer på en helgardering i øjeblikket, er en radio som denne Pure Sensia, som både kan modtage FM, DAB, DAB+ og netradio via wifi. (Foto: Pure) Illustration: Pure

Læs også: FM-båndet på vej i graven med nyt medieforlig

»Det er vanskeligt direkte at drage sammenligninger med FM. Man skal som sagt være opmærksom på, at den oplevede DAB-dækning er anderledes end den oplevede FM-dækning, fordi DAB forsvinder fuldstændig, når dækningen af den ene eller anden årsag bliver forringet. Man skal endvidere ikke påregne, at der er DAB-dækning i kældre, selv om der er vinduer, og slet ikke i kældre, hvor der ikke er vinduer. Dette adskiller sig dog ikke væsentligt fra det nuværende FM-net, hvor der heller ikke kan modtages FM-signaler i kældre uden vinduer,« oplyser Tor Arnbjørn i en mail til Ingeniøren.

Han fortæller endvidere, at lytternes antenneforhold på DAB-området skal være i orden. Ifølge Tor Arnbjørn betyder det:

»At man faktisk selv kan gøre meget for at optimere modtagelsen af signalerne. Fra tidligere brugererfaringer ved vi, at det ofte bare handler om at flytte lidt på radioapparatet - også ligesom ved FM.«

DR er netop nu ved at færdiggøre udbygningen af den såkaldte DAB blok 2, så den får samme dækning indendørs som DAB blok 1, fortæller Tor Arnbjørn.

»Arbejdet er i gang lige nu, og vi forventer at det er afsluttet inden for en måneds tid og i hvert fald senest ved årets udgang i Jylland og på Sjælland. Bornholm bliver dog først færdigt inden sommeren næste år,« skriver han.

Polske tv-sendere

Når Bornholm lader vente på sig, hænger det sammen med, at de danske DAB-frekvenser risikerer at interferere med polske tv-signaler. Den risiko forsvinder dog, når Polen i første halvdel af næste år slukker for deres analoge tv-sendere, oplyser Erhvervsstyrelsen.

Som Ingeniøren tidligere har fortalt, udsender DR i dag digital radio over blok 1, mens kommercielle radiostationer anvender blok 2. Det fremgår af Kulturstyrelsens såkaldte radiorapport fra januar i år, at blok 1 bliver udsendt på samme frekvens over hele landet, mens blok 2 bliver udsendt på forskellige frekvenser.

I blok 1 er der ikke plads til også at inkludere DR's regionale kanaler, men ved at flytte DR's radiokanaler til blok 2 vil det blive muligt at presse de regionale kanaler ind, så eksempelvis københavnerne kan høre P4 København over DAB. Ud over blokbyttet forudsætter det dog, at blok 2 overgår fra DAB til det mere effektive sendeformat DAB+.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Pure Sensia, som både kan modtage FM, DAB, DAB+ og netradio via Wi-Fi

Det sidste er fremtiden: Dit trådløse netværk dækker fint i kælderen og leverer tilmed meget bedre kvalitet og tusinder af kanaler.

 • 0
 • 0

Det kunne være interessant at undersøge, hvor mange af Ing's læsere, der modtager radio (hjemme) via antenne, og hvor mange via internettet.

Jeg ser DAB's fremtid udelukkende som medie til modtagelse i bilen, båden og sommerhuset.

 • 0
 • 0

Jeg ser DAB's fremtid udelukkende som medie til modtagelse i bilen, båden og sommerhuset.

Findes der overhovedet en eneste bilfabrikant på det danske marked, som leverer nye biler med DAB-radio?

Det er mægtigt fint at DR får lov til at lukke FM fordi vi alle er gået over til at lytte til netradio derhjemme. Alt imens at stort set ingen biler har DAB. De kan ligeså godt bare lukke for senderne helt.

 • 0
 • 0

[quote]Pure Sensia, som både kan modtage FM, DAB, DAB+ og netradio via Wi-Fi

Det sidste er fremtiden: Dit trådløse netværk dækker fint i kælderen og leverer tilmed meget bedre kvalitet og tusinder af kanaler. [/quote] Nu tænker jeg nok meget i worst-case-scenarios, men det er på den anden side også det der giver mig smør på brødet. Vi skal passe på med at stole så meget på den tekniske infrastrukturs herligheder, at vi glemmer at vi også skal have et sikkert, stabilt og ikke mindst dækkende system til massekommunikation den dag det går galt.

Netradio via Wi-Fi, og det forholdsvist sårbare DAB, vil nok lægge sig på ryggen og dø langt før det gode gamle velprøvede FM og AM.

 • 0
 • 0

Jeg ser DAB's fremtid udelukkende som medie til modtagelse i bilen, båden og sommerhuset.

Ca. ingen bilfabrikanter integrerer DAB-radioer i deres biler. Nogle har DVB-T-fjernsyn (og så er det nemt at håndtere DVB-T radio samtidigt) i deres indbyggede navigationsanlæg, men de fleste danske biler har ikke indbygget navigation.

Til gengæld er man dum hvis man køber en ny bil i dag som ikke i det mindste har et AUX-stik.

 • 0
 • 0

DAB-nettets begrænsede dækning burde vel undersøges af IT- og Telestyrelsen, for udfasningen af FM kan stride mod DRs forpligtelse til at kunne "udsende meddelelser af beredskabsmæssig betydning" - hvor vi alle er blevet bedt om at søge dækning i nærmeste kælder.

 • 0
 • 0

Hvor mange af jer savner DR's udsendelser på langbølge og mellembølge? Kan i overhovedet huske at der var noget der hed det? Det er nu ellers ikke mange år siden.

 • 0
 • 0

Er det ikke et must carry, at man skal kunne lytte til radio i nødstilfælde ? Når sirenerne hyler og opfordre os til at søge indendørs, og gerne i kældre. Det er næppe muligt, at modtage DAB eller Internetradio i kældre og beskyttelsesrum. I en tænkt terrorsituation kunne Internettet og andre kabellagte forbindelser hurtigt ødelægges, og så er vi uden radio, telefon og internet. FM nødsendere kunne hurtigt sættes op, men DAB er noget mere bøvlet. Vi kan vel også forvente, at bilradioen dør hver gang vi kører gennem en tunel eller under en bro. Kunne man ikke leve en mobil DAB kanal der konstant er et par min. bagud, så bilradioen kan spille videre uden signal et stykke tid (streaming) ? Kan vi leve helt uden en analog radiokanal ?

 • 0
 • 0

Har man husket, at de nuværende FM-sendere også sender trafikinformation til GPS-modtagere (TMC)?

 • 0
 • 0

luk FM krypter alle udsendelser og gør det frivilligt om man vil være med til støtte DR eller ej.

 • 0
 • 0

Hvor mange af jer savner DR's udsendelser på langbølge og mellembølge? Kan i overhovedet huske at der var noget der hed det? Det er nu ellers ikke mange år siden.

Jeg savner dem en del, men det er mest af nostalgiske årsager. Da jeg i min ungdom rejste meget rundt, før mobilen og internettet, var det rart at åbne radioen, høre en dansk stemme og få lidt indblik på hvad der foregik derhjemme.

Der er stadig steder i verden hvor mobilen og internettet ikke når endnu, og selv om det er sjældent jeg er sådanne steder i længere tid, ville det nu være meget rart med lidt langbølge-nostalgi.

 • 0
 • 0

Hvor mange af jer savner DR's udsendelser på langbølge og mellembølge? Kan i overhovedet huske at der var noget der hed det? Det er nu ellers ikke mange år siden.

Jeg gør. På den måde kunne man høre dansk radio i udlandet - i bilen. Det kan man ikke mere. Desuden kunne man høre udenlandsk radio.

Man kan så meget via nettet, men det er nogle gange så tåbeligt opbygget,at jeg ikke gider.

 • 0
 • 0

"Enten modtages der et signal, eller også gør der ikke" Der loves en masse forskellige kanaler, men jeg kan kun modtage en brøkdel af dem. Den dyre DAB radio endte i sommerhuset, men også der har vi stadig mest glæde af almindelig FM-radio. DAB-dækningen skal blive meget bedre, før jeg igen overvejer at bruge penge på det pjat. Som det er nu, dur det bare ikke.

 • 0
 • 0

på FM-senderne må også være sat ned. I 90´erne kunne jeg høre P3 indtil kort før Hamburg - i dag kommer jeg ikke meget længere end end Kielerkanalen til trods for en formentlig bedre radio og bedre antenne...

 • 0
 • 0

Jeg forstår ikke lige hvorfor DAB dækker så dårligt. En kollega fik en DAB i bilen og kørte mellem Esbjerg og Padborg - på motorvejen - men der var så mange udfald, at det var ubrugeligt. Min far bor også i Padborg ved grænsen, og her er der absolut ingen DAB dækning overhovedet, mens FM jo dækker ganske glimrende. Når vi når til der hvor man vil slukke FM, så kan man selvf. bare bruge nettet, men ideen er stadig tåbelig. Behold FM indtil folk holder op med at bruge det, og skrot alle de digitale forsøg på at erstatte det.

 • 0
 • 0

Nu skal vi i "fremskridtets" navn tvinges til at lytte til Dåsemusik. Der er ganske vist flere kanaler, men de er lige dårlige allesammen.

128 kilobits MP3 er og bliver aldrig så godt som FM Stereo.

citat fra Wikipedia.

I forbrugerbladet 'Tænk' fra november 2006 er DR citeret for, at ”Vi har valgt hifi-fanatikere fra. For dem er der få af.” Med denne konstatering slår underdirektør Paul Samsøe fra DR Distribution fast, at det ikke er på DAB-båndet, lytterne finder den perfekte lyd.

Lur mig om vi ikke skal betale det samme, eller mere for et dårligere produkt.

ØV

 • 0
 • 0

Hej, Jeg blev lidt bekymret da jeg læste denne artikel + de gode kommentarer.

I nødstilfælde er FM vel ikke til at undvære - for at sprede budskabet til alle.

Desuden kan man vel ikke bare sige til alle bilejere at nu kan I forresten ikke høre radio i bilen mere med mindre I lige køber noget ekstra udstyr, som I måske kan tilslutte i bilen. Det holder da ikke.

Hvad er begrundelsen for at slukke for det? Der er vel et eksisterende og fuldt udbygget netværk af sendere - så der er vel mest bare noget vedligehold...?

Jeg ser ingen fordele i at slukke for FM.

 • 0
 • 0

Du har stadig LB, men i en svagere udgave:

http://www.radionytarkiv.dk/artikel/defaul...

Der er nogle ting de har slugt:

"men kun med en styrke på 50 kW. " Ja, så kan jeg ikke høre det

"Der vil blive sendt det samme på langbølge som hidtil på mellembølge - nemlig vejrmelding, meddelelser til skibsfarten og morgengymnastik." Ok, og den gode gamle P1 - det er det jeg savner mest

"Målgruppen for AM-udsendelserne er langturschauffører, fiskere og fritidssejlere - og i mindre grad udlandsdanskere, der nu om dage i stigende grad lytter til DRs tilbud via nettet i stedet for. "

Ja, jeg er vist for langt væk - og syd på ramler man ind i engleske stationer, der jammer - de er stærkere. Stationer der ligger tæt på.

Og nettilbud - i bilen - nej, de er sgu for dumme hos DR til at forstå noget.... til at græde over Jeg kender kun en - i øvrigt fanatisk - der lytter til DRs netradio. Der var flere der lyttede til primært P1 - en fin måde at høre dansk på, P3 har ikke den samme betydning, da man også kan høre musik lokalt.

Jeg fik engang et svar fra DR, at vi egentlig ikke havde deres interesse, da de koncentrerer sig om DK.

De nuværende tilbud er ikke noget som folk heromkring bruger, det er ikke hvad folk ønsker

 • 0
 • 0

Hvad med FYN ? Idag har vi i det sydlige Odense en speciel antenne uden påhuset for at kunne høre DAB radio, var det ellers ikke meningen , der skulle være god dæning over alt ? Det er som om ingen rigtig ved , hvilken vej man skal gå. S.E.Nørby

 • 0
 • 0

Sonnich Jensen

Dit link virker ikke.

Der står:

Microsoft VBScript runtime error '800a000d'

Type mismatch: '[string: "18515"]'

/scripts/article_include.asp, line 29

 • 0
 • 0

Vi kan vel kun forvente ugennemtænkte løsninger, når det er regeringen der skal afgøre, hvordan vores distributionsnet skal virke ..... Vi må da håbe regeringen står klar med et DAB TMC system, og at regeringen kan få alle producenterne til at udvikle helt nye TMC receivere i navigationssystemerne - til Danmark.

 • 0
 • 0

Det er samme link som ovenfor, men der går noget galt, derfor slettede jeg første indlæg - den kunne ikke lide citater

Sonnich Jensen

Dit link virker ikke.

Der står:

Microsoft VBScript runtime error '800a000d'

Type mismatch: '[string: "18515"]'

/scripts/article_include.asp, line 29

 • 0
 • 0

I nødstilfælde er FM vel ikke til at undvære - for at sprede budskabet til alle.

FM er næppe egnet, for at sprede budskab til alle. Hvor lang tid siden, er det at du har hørt FM sidst? Jeg har ikke hørt FM i mange år.

Ønsker du, at sprede et budskab til alle, så skal du bruge mobiltelefoner, internet, eller normale telefoner.

Beredskabet burde få en aftale med alle mobiltelefonselskaber om, at de i nødsituation, kan sende en SMS til alle mobiltelefoner, eventuelt i et begrænset område, f.eks. ved kemikalieudslip, hvor man bør går indenfor, eller undgå området. Det vil fungere mere effektivt, end FM-båndet. Ingen hører radio. Alle læser SMS.

Hvis jeg endeligt hører radio, så sker det via internet, eller DVB-C.

 • 0
 • 0

[quote]

I

Ønsker du, at sprede et budskab til alle, så skal du bruge mobiltelefoner, internet, eller normale telefoner.

Beredskabet burde få en aftale med alle mobiltelefonselskaber om, at de i nødsituation, kan sende en SMS til alle mobiltelefoner, eventuelt i et begrænset område, f.eks. ved kemikalieudslip, hvor man bør går indenfor, eller undgå området. Det vil fungere mere effektivt, end FM-båndet. Ingen hører radio. Alle læser SMS.

.

Men mobilnet og Internet kan nedlægges på et øjeblik. Signalfremføringen til FM sendemasterne går også via netværk, men er vi rigtig på spanden, kan vi sætte en mikrofon i senderen, eller sætte en lille nødsender op. Alt der har at gøre med internet, mobiltelefoner og anden digital distribution, kræver opsætning/tid. Tro mig, mine forældre ville ikke få budskabet - de har ingen mobiltelefon og ingen internet - og hvis de havde, kunne de ikke kunne finde ud af at bruge det. En IPhone kan jo heller ikke holde strøm mere en få timer i en kælder med dårlig dækning.

 • 0
 • 0

Beredskabet burde få en aftale med alle mobiltelefonselskaber om, at de i nødsituation, kan sende en SMS til alle mobiltelefoner

Det har været indbygget i GSM fra start af. Der er noget der hedder celle-broadcast som er en SMS der bliver udsendt periodisk fra en eller flere master og som alle telefoner modtager.

 • 0
 • 0

Vi kan vel kun forvente ugennemtænkte løsninger, når det er regeringen der skal afgøre, hvordan vores distributionsnet skal virke ..... Vi må da håbe regeringen står klar med et DAB TMC system, og at regeringen kan få alle producenterne til at udvikle helt nye TMC receivere i navigationssystemerne - til Danmark.

Jeg forventer det samme rod som for et par år siden da folk var på herrens mark når det gjaldt valget mellem at købe et mpeg2 eller -4 TV, da det kom på plads skulle man også pludselig tænke på T2.

 • 0
 • 0

[quote]Jeg ser DAB's fremtid udelukkende som medie til modtagelse i bilen, båden og sommerhuset.

Findes der overhovedet en eneste bilfabrikant på det danske marked, som leverer nye biler med DAB-radio?

Det er mægtigt fint at DR får lov til at lukke FM fordi vi alle er gået over til at lytte til netradio derhjemme. Alt imens at stort set ingen biler har DAB. De kan ligeså godt bare lukke for senderne helt.[/quote]

Der findes såkaldte DAB adaptorer fra flere leverandører, der kan omforme DAB til FM.

JVC sælger to forskellige modeller med DAB: Modellerne hedder KD-DB42 og KD-DB52

 • 0
 • 0

Beredskabet burde få en aftale med alle mobiltelefonselskaber om, at de i nødsituation, kan sende en SMS til alle mobiltelefoner, eventuelt i et begrænset område, f.eks. ved kemikalieudslip, hvor man bør går indenfor, eller undgå området. Det vil fungere mere effektivt, end FM-båndet. Ingen hører radio. Alle læser SMS.

Det er teknisk muligt, men det har myndighederne ikke ønsket at betale for indtil videre:

Læs evt. denne artikel: http://www.mobilsiden.dk/nyheder/er-det-da...

 • 0
 • 0

Der findes såkaldte DAB adaptorer fra flere leverandører, der kan omforme DAB til FM.

JVC sælger to forskellige modeller med DAB: Modellerne hedder KD-DB42 og KD-DB52

Hvor godt tror du de virker hvis du holder i kø på Køgebugt motorvejen hvis alle de andre billister også benytter en?

Men naturligvis er det muligt at rende rundt med din egen radio i stedet for den som er monteret i bilen. Det er bare ikke særligt fedt.

 • 0
 • 0

@ Leif Andersen

Selv Folketinget kommer til kort når det kommer til DAB og udbredelsen herfor. Folketinget har vedtaget at alle reflekterede/refrakterede/knivsægsafbøjede DAB signaler vil forstærke hverandre. Og hvem tier om disse problemer? Det gør de der kender til tingene herinde i dette Forum. Så nej der er ingen fremtid for DAB og Mobile enheder.

 • 0
 • 0

@ Leif Andersen

Hvis man sådan computermæssigt tegnede og fortalte om direkte modtagne signaler og så "ting der kommer i en anden fase", pålagde kunstige farver, for ligesom anskueliggøre hvad problemerne er. Kan man efter forgodtbefindende sætte fysikkens love ud af kraft.

 • 0
 • 0

"Findes der overhovedet en eneste bilfabrikant på det danske marked, som leverer nye biler med DAB-radio?"

De fleste bilproducenter kan fint sætte et elegant anlæg i bilen, men pga de danske afgifter 3-dobles prisen, så for at holde prisen nede på de danske biler får vi smidt den skrabede radio i istedet for. Så kan du vælge at eftermontere en DAB-radio fra THansen eller lignende, men vil du ha glæde af ratbetjening og tilkytning til infodisplay m.m. koster det en tur til værkstedet og så bliver prisen nemt det samme som den originale dyre udgave......

 • 0
 • 0

Jeg HAR haft en DAB-radio - inde midt i Aalborg på 3. sal. Det var stort set ikke muligt at høre noget fra denne radio. Derfor skiftet - ikke anderledes signal. Længere antenne - ingen forbedring. Stillede så DAB-radioen op ovre ved Hi-Fi Klubben (salgsstedet): Dér kunne man heller ikke høre ordentlige signaler fra DAB-radioer. Dette erkendte man - og gjorde så ikke mere - sælger stadig DAB-radioer. Forklaring (forventet rigtig): DAB-signaler kan slet ikke komme forbi Sygehus Nord - selv om vi bor nogle 100 m fra denne bygning. Skal vi kunne modtage et ordentligt DAB-signal, så skal vi have sat en flere etager høj antenne oven på vore hus, som kun er 5 etager højt. Fri os da fra DAB-signalerne!

 • 0
 • 0

[quote]Der findes såkaldte DAB adaptorer fra flere leverandører, der kan omforme DAB til FM.

JVC sælger to forskellige modeller med DAB: Modellerne hedder KD-DB42 og KD-DB52

Hvor godt tror du de virker hvis du holder i kø på Køgebugt motorvejen hvis alle de andre billister også benytter en?

Men naturligvis er det muligt at rende rundt med din egen radio i stedet for den som er monteret i bilen. Det er bare ikke særligt fedt.[/quote]

Jeg tror faktisk det virker udemærket.

http://www.recordere.dk/indhold/templates/...

De nyeste DAB adaptorer har indbygget RDS, og vha. en automatisk frekvens, så justerer den sig selv og radio en til at modtage på en kanal der ikke er interferens på. Så andre billister burde ikke være noget problem - specielt set i lyset af, at langt flere i fremtiden vil streame deres indhold i stedet for at modtage DAB.

Personligt så benytter jeg MEGET internetradio i min bil, og det fungerer upåklageligt.

 • 0
 • 0

Jeg HAR haft en DAB-radio - inde midt i Aalborg på 3. sal. Det var stort set ikke muligt at høre noget fra denne radio. Derfor skiftet - ikke anderledes signal. Længere antenne - ingen forbedring. Stillede så DAB-radioen op ovre ved Hi-Fi Klubben (salgsstedet): Dér kunne man heller ikke høre ordentlige signaler fra DAB-radioer. Dette erkendte man - og gjorde så ikke mere - sælger stadig DAB-radioer. Forklaring (forventet rigtig): DAB-signaler kan slet ikke komme forbi Sygehus Nord - selv om vi bor nogle 100 m fra denne bygning. Skal vi kunne modtage et ordentligt DAB-signal, så skal vi have sat en flere etager høj antenne oven på vore hus, som kun er 5 etager højt. Fri os da fra DAB-signalerne!

Dumt spørgsmål - har du prøvet andre end lige den ene DAB radio? Der er altså STOR forskel på modtagerne i de forskellige DAB radioer.

 • 0
 • 0

Ja, vi prøvede faktisk ALLE de DAB-radioer, der var i Hi-Fi Klubben, I øvrigt en dum måde at kommunikere på.

 • 0
 • 0

Ja, vi prøvede faktisk ALLE de DAB-radioer, der var i Hi-Fi Klubben, I øvrigt en dum måde at kommunikere på.

Så skulle HI-FI klubben nok have solgt dig en DAB radio med mulighed for ekstern antenne, hvis modtageforholdene i dit hjem er så dårlige. Ligesom mange også sætter en ekstern antenne på deres FM radio for at få bedre modtageforhold (og stereo lyd).

 • 0
 • 0

Jeg købte en DABradio efter al den positive omtale i DR forleden år.

Der er så ringe modtageforhold her på Stevns, at jeg opgav at høre på den hakkende radio (ligemeget hvor i - og udenfor - huset jeg var) . Og når jeg endelig kunne høre lidt, var det ikke noget jeg havde lyst at høre.

Jeg forærede den væk til en Københavner

MVH Jan - der har stor glæde af min gamle kasettebåndoptager :-D

 • 0
 • 0

Johnny: ja, det beklagede de også - og det var først derefter, at de fortalte mig, at de havde selvsamme problem med radioerne i butikken. Deres demonstartioner benyttede antenne med forbindelse til andre steder i Aalborg. Og jeg fik pengene tilbage! Flot nok.

 • 0
 • 0

Johnny: ja, det beklagede de også - og det var først derefter, at de fortalte mig, at de havde selvsamme problem med radioerne i butikken. Deres demonstartioner benyttede antenne med forbindelse til andre steder i Aalborg. Og jeg fik pengene tilbage! Flot nok.

 • 0
 • 0

Nu er det godt nok et nogle år siden jeg opgav at lytte til DAB ude i det fri.

Havde købt en Perstel DAB radio, men dækningen var tjae - skal vi kalde det "sporadisk" og slet ikke i overensstemmelse med dækningskortet. Mig bekendt er der ikke sket det store med dækningen i blok 1 så jeg forventer ikke at det er blevet bedre (som i brugbart i praksis) på tværs af landet.

Dengang røg dækningen når jeg fra København kom vest for Holbæk

 • 0
 • 0

Hej Johnny. Undskyld, at der kom 2 ens svar. Hvorfor ved jeg ikke lige. Kom lige til at tænke på min bevæggrund for at have skrevet: Undlad dog DAB-radioerne! - Når signalerne ikke kan modtages inde midt i en af de største danske byer - og åbenbart heller ikke på landet, som f.eks. Stevns.

 • 0
 • 0

Johnny: ja, det beklagede de også - og det var først derefter, at de fortalte mig, at de havde selvsamme problem med radioerne i butikken. Deres demonstartioner benyttede antenne med forbindelse til andre steder i Aalborg. Og jeg fik pengene tilbage! Flot nok.

Jeg sælger til dagligt mange DAB radioer til det meste af landet. Jeg kan bekræfte, at der ikke er lige god DAB dækning over alt, men der hvor jeg oftest hører om problemer, det er omkring Stevns, indre København, Aarhus midtby og i visse sommerhusområder på Djursland.

Men de fleste steder kan man faktisk få acceptabel DAB dækning, såfremt man benytter det korrekte modtageudstyr i form af en ekstern retningsbestemt antenne. Selv en ordenlig teleskop antenne kan give fint signal de fleste stedet - hvis modtageren i enheden vel at mærke også er i orden. En billig DAB radio til 399,- indeholder altså ikke altid jordens mest følsomme tuner.

Folk (og mange sælgere) tror dog, at DAB har samme egenskaber som FM, og at man kan modtage signaler overalt på en halv meter ståltråd. Desværre så er det langt fra at folk altid på den professionelle vejledning, som de behøver, når de køber et produkt.

Akkurat samme problemematik ses desværre også, når folk køber et nyt digital TV, og sælgerene overbeviser deres kunder om, at de sagtens kan tage TV2 på Boxer, hvis de bare kan se programmerne fra DR.

 • 0
 • 0

Man må vel gå ud fra, at fabrikantens medleverede eksterne antenne skulle være rimelig acceptabel til en indkøbt DAB-radio? Ikke i mit tilfælde. Det var altså heller ikke nok at forøge med antenneledning fra Hi-Fi Klubben. Såeh: Ikke altid, at der overhovedet KAN opnås fornuftige modtageforhold. I øvrigt beskriver du, at der også er problemer i alle andre større byer. Hvorfor dog indføre noget så dårligt?

 • 0
 • 0

Hej Johnny. Undskyld, at der kom 2 ens svar. Hvorfor ved jeg ikke lige. Kom lige til at tænke på min bevæggrund for at have skrevet: Undlad dog DAB-radioerne! - Når signalerne ikke kan modtages inde midt i en af de største danske byer - og åbenbart heller ikke på landet, som f.eks. Stevns.

Problemet er dine forventninger. Hvis du havde købt en radio for 30 år siden, så forventede du at du skulle have en fagmand til at sætte en ekstern antenne op. I dag forventer du, at du kan modtage et DAB signal vha. et rustent søm.

Er det så dine forventniger den er galt med? Nej, det er en branche-problem. Dine forventninger er for høje, men hvem skal fortælle dig, hvad dine forventninger bør være? Det skal sælgeren - og/eller dennes brancheorganisation eller f.eks. Danmarks Radio.

Du vil forøvrigt garanteret også kunne opleve samme problematik, hvis du dropper dit kabel-TV abonnement, og forsøger dit med et abonnement på Boxer TV. Jeg går ud fra, at du ligesom næsten alle andre benytter kabel-TV i Aalborg :-)

 • 0
 • 0

Åh, nu er du da vist uvederhæftig: Hvis du vil fremture, så skal du faktisk klandre de ansatte i Hi-Fi Klubben - for de havde eksakt samme oplevelse som jeg.

 • 0
 • 0

Man må vel gå ud fra, at fabrikantens medleverede eksterne antenne skulle være rimelig acceptabel til en indkøbt DAB-radio? Ikke i mit tilfælde. Det var altså heller ikke nok at forøge med antenneledning fra Hi-Fi Klubben. Såeh: Ikke altid, at der overhovedet KAN opnås fornuftige modtageforhold. I øvrigt beskriver du, at der også er problemer i alle andre større byer. Hvorfor dog indføre noget så dårligt?

Ja, den medfølgende antenne er godt nok indenfor nogle bestemt parametre. Men bare fordi en antenne medfølger, så er det ikke ensbetydende med at du kan få acceptabel dækning overalt.

Når du køber en ny Nokia mobiltelefon, regner du så også med, at du kan få 3G dækning overalt? Og når du så opdager, at der IKKE er dækning overalt - er det så din telefons skyld eller dit teleselskabes skyld?

Man har for mange år siden valgt at indføre DAB i Danmark, fordi digital radio transmission er fremtiden. Desværre var vi lidt for hurtige i Danmark og valgte DAB i stedet for DAB+. DAB+ hjælper ikke ret meget på dækningsproblemerne, men der kan overføres mere data.

Dækningsproblemerne kan de fleste stedet afhjælpes med hjælpesenere, hvilket der også allerede arbejdes på. Men desværre arbejdes der ikke lige så intensivt på, at skifte det forældede DAB ud med DAB+ :-(

 • 0
 • 0

Åh, nu er du da vist uvederhæftig: Hvis du vil fremture, så skal du faktisk klandre de ansatte i Hi-Fi Klubben - for de havde eksakt samme oplevelse som jeg.

Du tolker mine ord som det passer dig. Jeg tolker blot lidt på din oplevelse, som du har beskrevet den,

Men hvis de selv oplever samme problem i deres butik, så burde de vel være kompetente nok til vejlede deres kunder korrekt. Det nytter jo ikke noget, at give dig 27 forskellige radioer med hjem, hvis de godt ved at de lokale modtageforhold er elendige.

 • 0
 • 0

Netop. Hvorfor indføre et ystem, som end ikke professionelle kan håndtere - da modtageforholdene ikke er tilstrækkelige!!!!

 • 0
 • 0

Netop. Hvorfor indføre et ystem, som end ikke professionelle kan håndtere - da modtageforholdene ikke er tilstrækkelige!!!!

De fleste steder er modtageforholdene tilstrækkelig, men nogle få steder kræver modtagelse (desværre) mere end en teleskop antenne. Noget af problemet er ved selve DAB standarden, men en lige så stor del ligger i at folks modtage udstyr ikke er i orden (køb end bedre antenne). Når det er sagt, så er det godt nok efterhånden sjældent jeg snakker med folk, der mener, at der er dårlig DAB dækning. For nogle år siden var der mange huller i DAB dækningen, men det er altså blevet markant bedre indenfor de sidste 2-3 år.

Mht. om professionelle ikke kan håndtere DAB, så vil jeg blot konstatere, at faglighed stolthed i dagens Danmark ikke længere er et ansættelseskrav for butikspersonalet.

Jeg sælger ikke længere udstyr direkte til slutkunder, men jeg får skam stadigvæk mit daglige grin, når jeg får spørgsmål fra sælgere ude i landets detailbutikker. Det er bestemt ikke alle sælgere, det ved ret meget om de tekniske produkter, som de sælger, men sådan går det, når alle folk køber deres varer i Elmamutten.

 • 0
 • 0

I sommerhuset har vi en lille FM transistorradio, som kører på 2 D-type batterier. Ingen kan huske, hvornår de blev skiftet - jeg skønner for mindst 5 år siden. Og radioen kører og kører og kører.

Med DAB skal man idag holde sig tæt ved opladeren eller 220V stikket i væggen. Det er forbløffende, hvor meget strøm det kræver at køre en DAB radio.

Er det blot fordi teknologien er umoden - eller skal vi have nye kraftværker klar i 2019?

 • 0
 • 0

Men de fleste steder kan man faktisk få acceptabel DAB dækning, såfremt man benytter det korrekte modtageudstyr i form af en ekstern retningsbestemt antenne. Selv en ordenlig teleskop antenne kan give fint signal de fleste stedet - hvis modtageren i enheden vel at mærke også er i orden. En billig DAB radio til 399,- indeholder altså ikke altid jordens mest følsomme tuner.

[/quote]

Når sirenerne hyler pga. krig eller andre nødstilfælde, så husk at medbringe en god retningsantenne, en mast, et langt antennekabel, og en bilakumolator til at drive værket.

 • 0
 • 0

[quote] I nødstilfælde er FM vel ikke til at undvære - for at sprede budskabet til alle.

FM er næppe egnet, for at sprede budskab til alle. Hvor lang tid siden, er det at du har hørt FM sidst? Jeg har ikke hørt FM i mange år.

Ønsker du, at sprede et budskab til alle, så skal du bruge mobiltelefoner, internet, eller normale telefoner.[/quote]

Fint nok for dig :-)

Men hvad med dem der ikke har mobiltelefon? Eller ikke kan finde ud af at sætte den op til at modtage cell broadcast? Eller ikke har strøm på den, og ikke kan lade fordi strømmen er gået? Eller at GSM nettet er nede fordi BCS'erne (sendemasterne) generelt kun har batteribackup til 8-24 timer? Eller der er brug for at give mere komplekse beskeder end det er muligt at med korte tekstbeskeder?

FM kan ikke undværes til nødsituationer, og det der er værre. En lille batteriradio til ingen penge, og et sæt ekstra batterier, kan virke i ugevis.

 • 0
 • 0

Når sirenerne hyler pga. krig eller andre nødstilfælde, så husk at medbringe en god retningsantenne, en mast, et langt antennekabel, og en bilakumolator til at drive værket.

Nej, når sirenerne hyler, så hører halvdelen af befolkningen det ikke alligevel, og den anden halvdel ved ikke, hvad sirenerne betyder.

De fleste danskere her heller ikke noget sikringsrum (eller en kælder), så derfor er ideen om at man absolut skal kunne tage kunne modtage radiosignaler i et en kælder forældet.

At kunne modtage radio i en kæder redder ikke liv - det gør derimod et varslingssystem, som 1. Virker når hændelsen indtræder 2. Fanger folks opmærksomhed 3. Formidler budskabet klart og tydeligt

Men det er en helt anden snak - og på det område er Danmark LANGT BAGUD sammenlignet med andre lande.

 • 0
 • 0

Jeg er så åbenbart heldigt stillet at have en FM modtager og CD afspiller enhed i min bil, og ikke det er nymodens bras, hvor der åbenbart ikke er dækning. -I min naive tro har jeg haft en idé om at DAB blev sendt på FM-båndet(bare som et digitalt signal), hvis det ikke forholder sig sådan er det tåbeligt hvis man skal til at opstille sende master til DAB for at skabe ordentlig dækning i hele landet (incl hos lars-tynd-skid).

Alt min daglige Radio lytning forgår via en almindelig stump ledning, i relativ korrekt længde og så ind bag i FM modtageren, -Det fungere alt så temmelig optimalt for mig. Jeg høre yderst sjældent radio via nettet.

Og sender en tanke til de stakels håndværkere der snart ikke længere kan høre radio på deres arbejdspladser rundt omkring på skiftende arbejds steder.

Jeg har en DAB radio, som jeg var glad for da DR sendte UNGA BUNGA som kanal på DAB. nu stå den og smaler støv, for fden modtager altså dårligere en hvad jeg kan fange via FM (analogt)

 • 0
 • 0

[quote]Hej Johnny. Problemet er dine forventninger. Hvis du havde købt en radio for 30 år siden, så forventede du at du skulle have en fagmand til at sætte en ekstern antenne op. I dag forventer du, at du kan modtage et DAB signal vha. et rustent søm.

Jeg forventer at kunne høre P3 på tværs af landet. Det kan jeg idag med en standard monteret bilradio og dækningen er tæt på 100% med en lomme-fm radio.

Jeg køber gerne en ny lomme dab+ radio hvis jeg kan få samme dækning som på fm - Nogen bud på en med god følsomhed.

Min efterhånden "gamle" perstel kan ikke anbefales på trods af sjove forsøg med alternative antenner.

I hjemmet kan jeg fint leve med at radio'er skal have fast antenne, selvom jeg er heldig at bo et sted hvor det næsten ikke er nødvendigt. Vi har flere "transisterradioer" med DAB/FM som kan modtages på den påmonterede teleskopantenne. Selv på en 299,- lavpris spilledåse (i badeværelset)

 • 0
 • 0

Tjaeh: Min "teleskopantenne" (som ikke virkede) var 2 gange rundt i stuen - i loftshøjde. Kan du blive ved? Systemet fungerer ganske bevisligt ikke i byer!

 • 0
 • 0

Johnmny: Enig i, at det ikke er et krav, at man er fagligt professionel for at kunne betjene ien butik. Vil du godt skrive til Hi-Fi Klubben og fortælle dem det? Uenig i, at der "kun" blev brugt en teleskopantenne - ,medmindre 20 m antenneledning er at betragte som sådan. Du synes ganske at lukke af for, hvor jeg fandt MINE problemer: Hi-Fi Klubben. Er denne butik at sammenligne med Elmamutten?

 • 0
 • 0

Hej Sø'ren: Skal vi alle flytte ud på landet for at høre DAB-radio? - Der synes jo at være mange gener for modtagelse i de større byer - jfr. allehånde foranståande indlæg.

 • 0
 • 0

Johnmny: Enig i, at det ikke er et krav, at man er fagligt professionel for at kunne betjene ien butik. Vil du godt skrive til Hi-Fi Klubben og fortælle dem det? Uenig i, at der "kun" blev brugt en teleskopantenne - ,medmindre 20 m antenneledning er at betragte som sådan. Du synes ganske at lukke af for, hvor jeg fandt MINE problemer: Hi-Fi Klubben. Er denne butik at sammenligne med Elmamutten?

Jeg har ikke noget forhold til Hi-Fi klubben, men din historie er da meget interessant og lidt tankevækkende.

 • 0
 • 0

Mangler vi ikke en standard der world wide kan tage over efter FM radioen? Det virker som at der er alt for mange forskellige standarder i verden, der prøver på at tage over efter FM. Nogle taler om at genbruge FM båndets 88 - 108 MHz til et digitalt bånd, andre igen vil bruge nye frekvenser. Hvor svært kan det være at vi finder en fælles løsning, så forbrugerne kan få lige så billige radio, både til hjemmebrug som i bilerne, som vi har idag til FM? Det kan da ikek være sådan, at vi skal have en ny radio for hvert land vi besøger. EU burde da i det mindste have en fælles standard, så man kan køre igennem HELE EU og høre f.eks trafikradio i alle lande.

 • 0
 • 0

Her i Holstebro har vi glimrende DAB dækning. Men DAB radioer er simpelthen noget lort. Vi har flere radioer købt på forskellige tidspunkter gennem de senere år. Hver for sig modtager de udmærket, men når jeg går rundt i huset har jeg ofte tændt for 2 til 3 radioer for ikke at spille for højt og alligevel kunne høre udsendelsen. Men DAB radioer sender ikke lyden ud i takt, så lyden i de forskellige radioer kommer en anelse forskudt. Det lyder ikke overvældende godt. Med FM var det ikke noget problem.

Nej tilbage til FM, så kan man også høre klassisk musik i bilen.

 • 0
 • 0

Ja, Holstebro er vel dækningsmæssigt nogenlunde som Svenstrup J - god. Dette gælder bare ikke inde i bycentrene.

Ah - nu skal du også være rimelig :-) Det er bestemt ikke i alle større danske byer, at der er problemer med DAB dækningen. Holstebro er bestemt ikke en af de byer, hvor der er problemer eftersom Mejerup senderen ligger få kilometer fra byens centrum, og der er ikke nævneværdigt mange høje bygninger i byen eller store naturlige forhindringer.

 • 0
 • 0

Jeg bor i en bette by i Midtjylland, hvor der fortsat officielt ingen dækning er med stueantenne, og problematisk med en udendørs. Alle FM-sendere går fortsat klart igennem, selv på min mindste bærbare dims - men både DAB og digitalt TV har store problemer. Ingen af de nationale sendere kan levere, på trods af at jeg har købt en stærkere ekstern antenne. Men jeg kan da høre sirenen...

 • 0
 • 0

FM kan ikke undværes til nødsituationer, og det der er værre. En lille batteriradio til ingen penge, og et sæt ekstra batterier, kan virke i ugevis.

Det er egentligt underligt, at DAB radioer bruger så meget strøm, i forhold til FM radioer. En FM radio, har en modtager, som er tændt uafbrudt. En DAB modtager, kan i princippet slukke for modtageren, det meste af tiden, da den kun skal modtage bits, i en kort periode, hvor "pakken" sendes. Dette vil normalt medføre et væsentligt lavere energiforbrug. Naturligvis kommer lidt databehandling af signalerne, men moderne chips, har et meget lavt forbrug, og databehandlingen burde ikke bruge stor strøm. Lyd er trods alt simpelt, i forhold til billed.

Men jeg forstår ikke, hvorfor vi skal have en DAB standard. Det vil være langt nemmere, at integrere DAB og TV i samme standard. Det vil muliggøre, at samme modtagere kan bruges. Jeg modtager altid DAB og radio, via DVB-C på yousee. Også i luften, vil det naturlige være, at vælge samme standard som DVB-T og DVB-T2. At lave flere standarder, medfører naturligvis et krav om, at udsendelserne skal sendes dobbelt, da mange foretrækker, at modtage dem på deres DVB-T fjernsyn. Det er sindsygt, at have flere standarder, og de udelukker hinandens brug, af samme bånd, eller at frekvenser kan bruges til andet formål. Flere standarder, øger prisen, fordi det samme skal udvikles igen og igen.

Jeg mener ikke, at en radiokanal fylder meget på DVB-T. Og det er muligt, med højere kvalitet end DAB. Hvis vi kunne blive enige om, at bruge DVB-T i hele europa til DAB, så vil prisen på DVB-T radioer, uden TV-skærm, sikkert blive langt lavere, end DAB idag. Og de vil også kunne bruges, til at høre TV. Sendes en udsendelse, i både radio og TV, er det så vidt jeg ved muligt, at bruge samme lyd-stream. Så det koster ikke båndbredde, at sende en udsendelse dobbelt i "radioen".

At bruge DVB-T, eller DVB-T2, vil være den perfekte integration med TV, og det er en standard, som allerede er slået an, og hvor billigt udstyr fås.

EU burde beslutte, at fremtidens digitale radio, skulle være DVB-T2. Det er muligt at indføre som standard. DAB, og enhver videreudvikling deraf, vil være noget møj - med mindre, at den er DVB-T2 kompatibel, og kan bruges til at høre TV på. Enhver anden investering, end DVB-T/DVB-T2, tror jeg slår fejl. Ingen gider at købe modtagerne. Derimod DVB-T2, hvor der også kan høres TV på - eventuelt også ses - de skal nok blive solgt. Og DVB-T strømmen, kan være kombineret radio/TV, så der f.eks. sendes billeder mv. af kunsnere, eller små film. Reklamer, kan bruge båndbredden, fra andre kanaler, og sendes dobbelt, også som video, uden det koster båndbredde.

 • 0
 • 0

@Jens

DVB modtager til din mobiltelefon: http://www.av-cables.dk/iphone-videokabel/...

Mig bekendt sender de ikke radio på DVB men det ligger i standarten. I forhold til TV signalet så fylder lyd meget lidt. Man kunne nemt lukke helt for FM-båndet og bruge frekvenserne til noget andet, for eksempel mere TV. Jeg er sikker på at Boxer kan finde lidt plads til radiokanalerne.

 • 0
 • 0

@Jens

DVB modtager til din mobiltelefon: http://www.av-cables.dk/iphone-videokabel/...

Mig bekendt sender de ikke radio på DVB men det ligger i standarten. I forhold til TV signalet så fylder lyd meget lidt. Man kunne nemt lukke helt for FM-båndet og bruge frekvenserne til noget andet, for eksempel mere TV. Jeg er sikker på at Boxer kan finde lidt plads til radiokanalerne.

Derfor, kan jeg hellerikke se, hvorfor vi ikke skal bruge standarden. Den er lavet til radio, den er bedre end DAB, og - ja, åbentbart kan vi også få den som applikation til i-phone. Nu har jeg ingen i-phone, men det er et glimrende argument for standarden. DVB-T og DVB-T2, er stort set samme standard som DVB-C, DVB-C2, DVB-S og DVB-S2. Selve det digitale frame format, er stort set ens, og lyd samt billedkomprimeringerne, afhænger for de enkelte standarder af, hvor nye de er. Derudover, er lidt forskel på informationerne i datastrømmene, men stort set, er de også ens.

Som jeg ser det, så er DVB-T standarden til trådløs fjernsyn også til radio - og naturligvis bør vi vælge samme standard til radio. Derudover kan den kombineres med internetradio som idag.

 • 0
 • 0

http://www.dvb.org/news_events/news/t2-lit...

"Open Channel" sender allerede radio, på DVB-T2 i københavnsområdet.

Jeg er sikker på, at DVB-T2 er fremtiden. Mange DVB-T modtagere, som sælges idag, er DVB-T2. De bliver solgt i stort antal. Mens ingen køber DAB eller DAB+.

Teknologisk, er DVB-T2 også langt over DAB+. Men jeg ved ikke, om der findes radioer på markedet, der er decideret lavet til DVB-T2. Men der vil uden tvivl komme bærebare TV. Og før eller siden, dukker nogle jo nok også op med en DVB-T2 "radio". Der mangler måske noget i standarden, der svarer til RDS i biler, men det kunne jo bygges ind.

 • 0
 • 0

Du har stadig LB, men i en svagere udgave:

http://www.radionytarkiv.dk/artikel/defaul...

Men dog rigeligt kraftigt til at modtages i Danmark. Min bil spiller fint vejrudsigten mv. via LB. Vi mangler faktisk bare, at der sendes P1 på LB mellem 18.00 - 06.00 .

på FM-senderne må også være sat ned. I 90´erne kunne jeg høre P3 indtil kort før Hamburg - i dag kommer jeg ikke meget længere end end Kielerkanalen til trods for en formentlig bedre radio og bedre antenne...

90'erne er jo ret længe siden, jeg har ikke helt så gamle data. Men Sønderjylland/Rangstrup sender med alle 60kW mod Tyskland og har gjort det længe. Der er en beskeden 3dB dæmpning mod Fyn (og for FM2/FM 3 mod Tønder). http://www.erhvervsstyrelsen.dk/file/24873...

Lars :)

 • 0
 • 0

På wiki står følgende, om DVB-T2-Lite: http://da.wikipedia.org/wiki/DVB-T2-Lite

Som ses, sendes planlægges mange radiokanaler, på VHF kanal 9D kaldet MUXKBH-3.

Standarden understøttes, af danske producenter af DVB udstyr. Så teknologisk, er det ikke et problem. Vi mangler bare, at EU støtter op om standarden, og gør den til fælles europædisk standard for digital radio og TV. Og såvel radiomodtagere, som TV-modtagere der understøtter DVB-T2 lite, skal nok blive en salgssuccess.

DVB-T2-Lite er egnet til radio, da strømforbruget er lavere end for DVB-T.

 • 0
 • 0

Her er en artikkel, der beskriver fordelene ved DVB-T2: http://elektronikbranchen.dk/nyhed/lokalra...

Om DAB skrives følgende: Det hænger sammen med, at DAB bruger en modulationsform som medfører, at hver bitfejl, der opstår på grund af radiostøj, bliver til to bitfejl i modtageren, og samtidig anvender DAB kun et lag bit-fejlretning.

Kenneth Wenzel forklarer, at DAB+ har en mere effektiv fejlretning i to lag for at kompensere for bitfejl, men det øgede fejlkorrektion betyder, at 8,3 pct. af båndbredden går til fejlkorrektion.

Samtidigt, kræver DAB+ for dyrt udstyr, til lokalradiotationerne. Hvis lokalradiostationerne vælger DVB-T2, så er det fremtiden. Næppe DR's valg. Før eller siden, vil DR blive nød til at skifte til DVB-T2 standarden. DAB+, vil danskerne ikke vælge. Med mindre, at producenterne begynder at sælge DAB+ modtagere til under 80 kroner.

At vælge DAB+ fremfor DVB-T2 vil være dumt. Dels, så produceres udstyret til at sende DVB-T2 i Danmark. Og det er billigt. Lokalradioerne har råd til det.

 • 0
 • 0

Det var sandelig også de viise DAB-fædres drøm at DAB skulle være World Standard, men det strandede på, at amerikanerne ikke ville være med. Dels var (og er) amerikanerne glade nok for AM (til oplysning for jer Hi Fi Freaks! Det er indholdet - herunder reklamerne, der driver radio. Ikke lydkvaliteten!) Dels passer DAB slet ikke til USAs "måde" at sende radio på, hvor hver station har sin egen sendemast på taget - groft sagt. DAB kan opfattes som "trådløst" kabelnet, hvor mange kanaler mixes sammen i en MUX, hvilket jo fungerer fint for DR med mange kanaler fra samme udbyder - men harmonerere dårligt med enkeltstående, geografisk spredet lokalsendere. (Så bare vent til de danske lokalradioer også skal med i DAB-cirkusset...) Næste sten på DABs vej var den umulige tanke, at man skulle finde et "parkeringsbånd" til alle Europas FM-stationer i en 10-års periode, mens man "lige" ryddede FM-båndet (88-104 Mhz) og lagde DAB her. DAB-teknologien fungerer nemlig absolut bedst her, og vi ville ikke opleve de dækningsproblemer, der beskrives så malende i det foregående. Alt hvad det kunne blive til var en skaldet halv TV-kanal i kanal 12-området - og der lagde man så DAB!!! - og dermed døde den ide. Nu mangler DAB bare at blive begravet (Dead And Buried)

Men lad os nu se hvad de gør i Norge. De har vist allerede udsat slukiningen ern 3-4 gange, og de har jo præscis samme problem med manglende DAB-radioer i de norske biler.

Mvh Marcel Buttrup fra DRs (DAB)kontrolrum. (sidder dog p.t. i min kælder og hører DAB på en halv meter ståltråd på en Maximum-modtager)

 • 0
 • 0

Jeg har prøvet DAB i bilen - i Nordsjælland. En radiofonisk katastrofe vil være en mild beskrivelse. Når man 'rammer' specifikke pletter i landskabet, hvor FM-radioen højst serverede et baggrunds-bølgebrus, bliver man nu udsat for en maskingeværsalve af digital støj og/eller sorte huller. P1 blev hurtigt opgivet, og P4 gav hovedpine og nervøse trækninger. Nu er jeg flyttet til yderprovinsen, og satser på (FM eller) streaming på debilen, så kan jeg 'nøjes' med hullerne...

 • 0
 • 0

Fra indlæg nr. 3: "Findes der overhovedet en eneste bilfabrikant på det danske marked, som leverer nye biler med DAB-radio?"

Ikke mig bekendt. Men det er der i Storbritannien, hvor bilfabrikkerne for alvor er begyndt at komme DAB-radioer i bilerne. Det skyldes, at man i UK har besluttet at slukke FM i 2015 og gå over til DAB. Der er nogle tal her: http://www.radionytarkiv.dk/artikel/defaul...

Der er endda oprettet en hjemmeside, hvor kommende bilejere kan se om deres model p.t. leveres med en DAB-radio: http://www.getdigitalradio.com/digital-rad...

Langbølge er desværre heller ikke længere standard herhjemme i bilradioerne på nye biler. På den baggrund er det imponerende, at LB stadig kan samle 13.000 lyttere: http://www.dr.dk/OmDR/Nyt_fra_DR/Nyt_fra_D...

"på FM-senderne må også være sat ned. I 90´erne kunne jeg høre P3 indtil kort før Hamburg - i dag kommer jeg ikke meget længere end end Kielerkanalen.." Nej, sendeeffekten er ikke blevet sat ned. Men siden 1990'erne har tyskerne taget endnu flere frekvenser i brug til kommercielle radionetværk. Det betyder, at der længere nede i Schleswig-Holstein nu er stationer, der benytter frekvenser som er de samme som eller er tæt på de danske frekvenser.

 • 0
 • 0

OK: Jeg mente nu også, at det ville være naturligt, om Holstebro var én af de byer, hvor problemerne ville være mindre - al den stund, at der vist ikke er så mange bygninger, hvor signalerne skal uden om et Faraday-bur. Sådanne er der mange af i Aalborg - specielt ligger Sygehus Nord lige præcist i linie fra mig til sender i Frejlev (eller Tostrup - eller Skalborg). Jeg vil da forvente, at det er sådanne problemer, der er fremherskende - og derfor generende for rigtig mange i de større byer - hvorfor DAB-radioer ikke kan anvendes generelt.

 • 0
 • 0

"... at der er DAB-dækning i kældre, selv om der er vinduer, og slet ikke i kældre, hvor der ikke er vinduer. Dette adskiller sig dog ikke væsentligt fra det nuværende FM-net, hvor der heller ikke kan modtages FM-signaler i kældre uden vinduer,« oplyser Tor Arnbjørn i en mail til Ingeniøren."

Har lige være i parkeringskælderen under et storcenter, der er ingen vinduer og ind/udkørsel er langt væk - men P1 spillede rimeligt på FM.

Ja, signalerne - FM bånd II og DAB på bånd III - dæmpes meget på vejen ind i bygninger og ned i kælderen, Men vore (DR's) FM signaler er altså meget bedre end DAB signalerne kan blive.

Det er også noget vrøvl, at "der enten modtages et radiosignal, eller også gør der ikke." . Signalet modtages på nøjagtig samme måde som andre radiosignaler. Men hvis signalkvaliteten ikke er god vil en DAB radio lyde som 'boblende mudder' eller som en DAB+ radio 'mute' lyden. Og så kan man jo tro at radiosignalet ikke modtages - når det faktisk bare ikke når LF forstærker og højtaler..

Når DAB signalerne kan modtages, men er for dårlige til at kunne bruges, skyldes det delvist, at DAB2 (i Jylland) ikke har sendt med samme styrke som DAB1. Men det skyldes også, at DAB anvender en meget simpel og primitiv modulation og fejlretningskode. Fejlretningen er især meget dårlig til at rette fejl, hvis der ikke er fri sigt fra sender til modtager - bla nede på gaden i byer, indendørs og narurligvis i en kælder.

DAB+ er en smule bedre end DAB, men DAB+ er transmissionsmæssig grundlæggende en gang 'hattelak' ovenpå det ringe DAB fundament.

Faktisk er der standarder - fx DVB-T2Lite og den yderligere udbygning af DVB-T2Lite standarden pt. kaldet DVB-NGH og forventes klar om 2-4 mdr - som har signaler, der kan udsendes [B]voldsomt mere robust [/B]end DAB/DAB+.

Jeg ved ikke om det er klart - men når man taler om kapacitet og robuste signaler, så er det sådan, at man kan opnå mere robuste signaler mod at afgive en vis kapacitet eller omvendt. Typisk anvender man det teoretisk kanal med 'hvid støj' som et 'best case' udgangspunkt. I det virkelige verden, er radiosignaler imidlertid meget mere 'mishandlede' inden de fx når ned til en modtager i en stuelejlighed inde en by elle bag et højt hus.

Her er der meget, meget store forskelle på de forskellige standarder, men en god forståelse herfor, kræver lidt mere viden og forstand end blot at kunne 'løse en andengradsligning' og skrive Ohms lov.

Lars :)

 • 0
 • 0

Det er også noget vrøvl, at "der enten modtages et radiosignal, eller også gør der ikke." . Signalet modtages på nøjagtig samme måde som andre radiosignaler. Men hvis signalkvaliteten ikke er god vil en DAB radio lyde som 'boblende mudder' eller som en DAB+ radio 'mute' lyden. Og så kan man jo tro at radiosignalet ikke modtages - når det faktisk bare ikke når LF forstærker og højtaler..

Jeg har præciseret i teksten, at der menes den oplevede dækning - lyden på kanalen - så det (forhåbentligt) ikke kan læses som om, det handler om, hvor godt det fysiske radiosignal når frem. Jakob

 • 0
 • 0

Der er en del lande der slet ikke tænker i DAB-retningen. Er Sverige ikke et af dem ? Og med hensyn til LB og MB. Den analoge amplitudemodulerede radio kom i miskredit her i landet fordi vi sænkede modulationsindexet og indførte en lurvet form for modulation. Herved skabtes det man kalder "nøglehulslyd". Enhver der har været i USA og kørt i bil derovre vil vide, at MB radio er helt fantastisk at lytte til, man tror ikke sine egne ører og antager man lytter til en FM station. Det KAN altså lade sig gøre, hvis man vil ofre lidt mere i driftsudgifter.

 • 0
 • 0

@ Torkild Bach

Oprindelig var det tanken at standarder ikke skulle bremse en udvikling. Her stiller sagen sig modsat.

Indenfor digital transmission, via paraboler og andre antenner. Her er det vigtigt at man kun ønsker noget fra een og kun een retning. DAB prøver virkeligt overtræde dette og jeg vil indrømme det glæder mig der opstår problemer. Det varmer mit onde hjerte, sygt men det gør det!

 • 0
 • 0

@ Hans Elfelt Bonnesen

Forskellen på USA og Europa er vel næsten alene forskellen mellem 9kHz afstand og så 10kHz afstand, jeg mener der er vel grænser for hvad der kan hentes rent Modulations indekseringsmæssigt.

 • 0
 • 0

Hans Elfelt Bonnesen

Det er jo interessant det du siger:

Enhver der har været i USA og kørt i bil derovre vil vide, at MB radio er helt fantastisk at lytte til, man tror ikke sine egne ører og antager man lytter til en FM station.

Har du et link, så man kan læse noget om det. LB, MB og KW har jo alle støj, fra andre sendere, maskiner, eller universet. Det er meget sjældent man hører en nogenlunde ren lyd fra dem.

Men i realiteten har AM ikke noget med DAB radio at gøre.

 • 0
 • 0

Der er en del lande der slet ikke tænker i DAB-retningen. Er Sverige ikke et af dem ?

Sverige stoppede DAB i 2005 under den sidste socialdemokratiske regering. Det var en betydende årsag til, at DAB folket indså at 'noget måtte gøres' og derfor klistrede man en yderliger fejlretning ovenpå DABs (+ 1/12 mere overhead) og gjorde det muligt at sende den langt bedre HE-AAC kodede lyd. DAB's MP2 (MPEG-1 level 2 audio) lyd kræver 2-3 gange bitraten af HE-AAC for blot at lyde nogenlunde.

Sverige har imidlertid nu vedtaget at førsøge en udbygning med DAB+, men endnu klager SR over at man mangel penge hertil.

Lars :)

 • 0
 • 0

Som en tidligere har nævnt, så er DVB-NHG, der er efterfølger til DVB-T2 på trapperne, og udstyr til denne standard, vil komme i 2013.

At vælge en forældet protokol, med dårlig fejlkorrektion, og dårlig komprimering, vil koste masser af penge, og ikke være en holdbar løsning, på samme måde som DVB-NHG.

Der ligger mange grundige overvejelser og tests bag DVB-NHG. Og det er en standard, der er langt bedre end DAB+.

 • 0
 • 0

[quote] I nødstilfælde er FM vel ikke til at undvære - for at sprede budskabet til alle.

FM er næppe egnet, for at sprede budskab til alle. Hvor lang tid siden, er det at du har hørt FM sidst? Jeg har ikke hørt FM i mange år.

Ønsker du, at sprede et budskab til alle, så skal du bruge mobiltelefoner, internet, eller normale telefoner.

Beredskabet burde få en aftale med alle mobiltelefonselskaber om, at de i nødsituation, kan sende en SMS til alle mobiltelefoner, eventuelt i et begrænset område, f.eks. ved kemikalieudslip, hvor man bør går indenfor, eller undgå området. Det vil fungere mere effektivt, end FM-båndet. Ingen hører radio. Alle læser SMS.

Hvis jeg endeligt hører radio, så sker det via internet, eller DVB-C.[/quote]

Din verden er helt anderledes end min - og mange andres. Faktisk starter min dag med at min FM-radio vækker mig. Jeg hører aldrig radio på en mobiltelefon. For min skyld kunne min(e) mobiler helt undvære denne feature. Internetradio har jeg kun momentant prøvet for sjov.

Vi er lige flyttet til et hus, hvor de forrige ejere efterlod en Philips DAB-radio, tydeligvis fordi den ikke kan modtage DAB-signaler ordentligt. Vi bor ca. midt imellem Vejle og Esbjerg. Jeg kender ingen andre i området som benytter DAB-radioer, sikkert p.g.a. dårlig dækning. Til gengæld modtager vor gamle Beolit FM ganske udmærket. Dens batterier er tussegamle og ser ud til at holde forever.

 • 0
 • 0

Jens Madsen skrev: "Samtidigt, kræver DAB+ for dyrt udstyr, til lokalradiotationerne."

Nej, faktisk kan det laves billigere pr. kanal end de FM-sendere, som lokalradioer normalt bruger. Vi sender allerede lokalradio i DAB+ her i Nordsjælland.

 • 0
 • 0

[quote] Hvis jeg endeligt hører radio, så sker det via internet, eller DVB-C.

Din verden er helt anderledes end min - og mange andres.

Faktisk starter min dag med at min FM-radio vækker mig.[/quote] Yes!

Og derefte P1 i bilen på FM.

Jeg hører aldrig radio på en mobiltelefon.

Heller ikke jeg.

Internetradio har jeg kun momentant prøvet for sjov.

Det er nu meget praktisk at kunne høre fx nyhederne via PC'en på arbejde.

Jeg kender ingen andre i området som benytter DAB-radioer, sikkert p.g.a. dårlig dækning.

Da man startede DAB var meget baseret på kanaler med 'hvid støj' - hvor toerien var kendt men virkeligheden meget anderledes. Siden har man forsket i forskellige meget mere problematiske radiobølge-kanaler - i høj grad som en del af udviklingen af mobil-telefoner - men DAB er stadig den gammeldags og ringe DAB.

For mig ser det ud til, at alt for mange her ringe eller ingen forstand på teknologien og økonomien*, og blot gerne vil have flere kanaler i luften - mere af 'fordi radio er deres personlige interesse' :(

Lars :)

 • DAB+ sender med 11/12 nytte-bitrate, men HE-AAC lyd kodningen meget mere end opvejer dette, så ca 2 gange antallet af radio kanaler kan udsendes. Derved koster hver kanal det halve. Men man kan imidlertid vinde 2-3 gange mere, ved helt at droppe DAB/DAB+ helt.
 • 0
 • 0

Jørgen Abelsen skrev: "Jeg har prøvet DAB i bilen - i Nordsjælland. En radiofonisk katastrofe vil være en mild beskrivelse. Når man 'rammer' specifikke pletter i landskabet, hvor FM-radioen højst serverede et baggrunds-bølgebrus, bliver man nu udsat for en maskingeværsalve af digital støj og/eller sorte huller. P1 blev hurtigt opgivet, og P4 gav hovedpine og nervøse trækninger."

Jeg bor i Nordsjælland og hører DAB i bilen. Det fungerer fint, og jeg kan slet ikke genkende din beskrivelse. Det kræver dog, at man har antenne udvendigt på bilen. Der sælges mange DAB-løsninger til biler, hvor der medfølger en antenne til opklæbning indvendigt på bilruden - og dét duer ikke, hverken til DAB eller FM. Når bilfabrikanterne aldrig selv anbringer antennerne indvendigt i bilerne, er det ikke uden grund...

Men P4 sender ikke på DAB og har ikke gjort det i de sidste cirka 10 år. Så hvis du vitterligt hørte P4 på DAB, så er der sket en hel del med dækningen, siden dengang du prøvede det.

 • 0
 • 0

Jens Madsen skrev:

"Samtidigt, kræver DAB+ for dyrt udstyr, til lokalradiotationerne."

Nej, faktisk kan det laves billigere pr. kanal end de FM-sendere, som lokalradioer normalt bruger. Vi sender allerede lokalradio i DAB+ her i Nordsjælland.

Der er ingen teknisk grund til en prisforskel på en DAB en DAB+ eller en DVB-T2LIte/NGH sender. Der er forskelle i modulator og i backbone transporten, men ikke noge begrundelse for en støøre prisforskel. . Den store forskel er i den mulige langt mere robuste dækning og/eller i det langt større antal radio-kanaler, der kan sendes i hver multiplex. Det er der rigtigt mange penge i.

Lars :)

PS! Personlig synes jeg, man i de næste 3-6 år skal bruge de DAB+ sendere man har bygget - og bruge dem bedst muligt - man samtidig klart og tydeligt fortælle at DAB+ er noget midlertidigt og - som sandt er - aldrig bliver fremtidens radio.

Gammel DAB skal naturligvis stoppes ASAP. Tag dine tab, så det mærkes - så passer man bedre på næste gang nogen forsøger at lave en 'DAB' på en.

 • 0
 • 0

Den store forskel er i den mulige langt mere robuste dækning og/eller i det langt større antal radio-kanaler, der kan sendes i hver multiplex. Det er der rigtigt mange penge i.

I praksis, betyder det også, at den enkelte radiokanal, kan sendes billigere.

Et andet forhold er kunderne. Kunderne strømmer til, for at købe DVB-T2 modtagere - selvom de endnu ikke er et krav, for at se TV-udsendelser, eller høre radio. Og når DVB-NGH kommer, er jeg helt sikker på, at det også bliver en ligeså stor salgssuccess. Derimod, bliver DAB, eller DAB+, næppe en salgssuccess. Kvaliteten er for lav, og produktet kan for lidt, i forhold til det kunderne ønsker.

 • 0
 • 0

[quote]

"Samtidigt, kræver DAB+ for dyrt udstyr, til lokalradiotationerne."

Nej, faktisk kan det laves billigere pr. kanal end de FM-sendere, som lokalradioer normalt bruger. Vi sender allerede lokalradio i DAB+ her i Nordsjælland.

Der er ingen teknisk grund til en prisforskel på en DAB en DAB+ eller en DVB-T2LIte/NGH sender. Der er forskelle i modulator og i backbone transporten, men ikke noge begrundelse for en støøre prisforskel.[/quote]

Det er der vist så heller ikke nogen, der har påstået. Påstanden var, at DAB+ kræver for dyrt udstyr for lokalradioerne - og det er beviseligt forkert, idet vi jo allerede sender i DAB+.

Den store forskel er i den mulige langt mere robuste dækning og/eller i det langt større antal radio-kanaler, der kan sendes i hver multiplex.

Det er der rigtigt mange penge i.

Lars :)

Det allervigtigste for lokalradioerne er ikke, om standarden er velegnet til det ene eller det andet, men at de kan sende i den standard, som lytterne har modtagere til. Kan de ikke det, så kan det hele være ligegyldigt.

I praksis betyder det, at de skal kunne sende i den samme standard som de landsdækkende og regionale stationer. Hvadenten det er DAB+ eller T2 Lite/NGH eller noget endnu nyere.

 • 0
 • 0

Dette her er udenfor kendskab. Digitale signaler der skal anvendes på denne måde som DAB, DAB+, DVB-T2 med videre.

Det kan ikke komme til at virke, hvilke direkte love man forventes kunne overtræde indenfor modulation og især demodulation borger for det ikke virker.

Komme med direkte bud på hvorfor er vel ikke nødvendigt, det virker trods alt ikke efter hensigten per dags dato.

 • 0
 • 0

Uden kendskab fortsat

De få der ved at når der først er kommet noget forkert ind i en datastrøm, som Radiobåret DAB er, svarer dette til støj og dette kan ikke fjernes.

Almindeligt Radio er det bare støj og i den digitale verden giver det udfald som er møjirriterende.

 • 0
 • 0

I praksis betyder det, at de skal kunne sende i den samme standard som de landsdækkende og regionale stationer. Hvadenten det er DAB+ eller T2 Lite/NGH eller noget endnu nyere.

Kunderne køber idag normalt DVB-T2 modtagere, fremfor DVB-T modtagere. Det nye DVB-T2 modtagere, kan også tage DVB-T2 Lite.

DVB-T2 modtagere, kan også modtage TV-lyd. Så uanset, hvad de store vælger, er der kanaler at modtage.

Vælger de DVB-T2 eller DVB-T2 lite, så får kunderne den på nuværende tidspunkt optimale standard, som vil holde i flest år. Og, kunderne vil kunne modtage både radio og tv-lyd på modtageren.

Jeg tror ikke, at kunderne gidder alle disse standarder. De vil have samme standard til radio og TV, og kunne bruge radioen til TV-lyd, og TV'et til at høre radio på.

Jeg ved ikke, om det er del af DVB-T2 standarden, men det vil være en fordel, at specificere en eksakt forsinkelse i signalet, fra det udsendes, til lyden sendes ud af højttaleren, så lyd fra to forskellig fabrikater, og via forskellige veje, sendes ud samtidigt, og i fase. Bruges f.eks. stereoradioen til TV-lyd, og ikke er synkron med TV-signalet, fordi der er forskel på forsinkelsen, så er det ikke genialt.

 • 0
 • 0

[quote]I praksis betyder det, at de skal kunne sende i den samme standard som de landsdækkende og regionale stationer. Hvadenten det er DAB+ eller T2 Lite/NGH eller noget endnu nyere.

Kunderne køber idag normalt DVB-T2 modtagere, fremfor DVB-T modtagere.[/quote]

Ja, det gør de i dag - til tv. Ikke til radio. Siger du dermed, at folk i dag ville foretrække at høre radio på deres tv?

Det nye DVB-T2 modtagere, kan også tage DVB-T2 Lite.

Ikke endnu, men ja, det kommer nok snart..

Jeg tror ikke, at kunderne gidder alle disse standarder. De vil have samme standard til radio og TV, og kunne bruge radioen til TV-lyd, og TV'et til at høre radio på.

Her tror jeg nu, at du overvurderer den gennemsnitlige forbruger. For folk, der frekventerer dette forum kan du have ret, men når det gælder "almindelige" ikke-tekniske mennesker, så er det min oplevelse, at de ofte ikke en gang ved, hvad forskellen er på DAB og netradio. Og standarder interesserer dem ikke. Det vigtige for dem er blot, at radioen spiller.

 • 0
 • 0

Jeg kan ikke se, hvad der skulle være galt med FM. Det har fungeret godt i mange år med en god lydkvalitet. Det var ærgeligt, at DR's P2 måtte sige farvel til FM pga. den nye radiostation 7-24. Et dårligt bytte!

 • 0
 • 0

Jeg kan ikke se, hvad der skulle være galt med FM. Det har fungeret godt i mange år med en god lydkvalitet. Det var ærgeligt, at DR's P2 måtte sige farvel til FM pga. den nye radiostation 7-24. Et dårligt bytte!

Det er jeg så absolut uenig i. Radio 24syv er et aldeles fremragende alternativ til P1, som I alt for mange år har haft monopol på taleradio i Danmark.

Ja, det er synd, at P2s lyttere nu kun kan høre klassisk musik om aftenen (12 timer om dagen), men på den anden side, så har denne lyttergruppe én halv FM kanal afsat udelukkende til klassisk musik.

Jeg elsker elektronisk musik, men jeg har INGEN FM kanal udelukkende til elektronisk musik. P6 Beat er det nærmeste vi kommer - udelukkende på DAB/Internet vel at mærke - men det er én stor sammenblanding af Hiphop, heavy, rock, electronica, indie og world musik.

Så ja, de kære P2 lyttere er blevet "snydt" for én hel FM kanal. Her ta' en tudekiks og vær glad for hele kanalen ikke blev nedlagt, som den burde være blevet, hvis det ikke var fordi Dansk Folkeparti var en del af medieforliget.

P2s lyttere har alle muligheder for at købe en DAB eller Internet adaptor til deres eksisterende HI-FI anlæg, og på den måde forsat kunne høre klassisk musik 24/7/365. Hvis man køber en Internet adaptor, så kan man oven i købet høre flere hundrede kanaler med klassisk musik, hvoraf mange streames i bedre lydkvalitet end man kan få ud af FM i Danmark.

 • 0
 • 0

Hvorfor overhovedet diskutere, hvad folk vil have?

Det her handler jo om, hvad industrien ønsker at sælge, nyt udstyr og en masse kanaler med reklamer. Og for at tvinge folk til at købe det, er man nødt til at tage det produkt fra dem, som de allerede har og er tilfredse med.

 • 0
 • 0

Jørgen Olsen. Det er et godt spørgsmål. Med DAB kan man kun høre få lokalradioer. Man kan ikke høre SR i København. Men kan ikke, som FM have DX-modtagning. Selv med dårligt udstyr, radio og antenne er det til tider muligt med DX på FM. Det er relativt nemt at modtage lokalradioer op til 60 km væk, eller tyske og svenske op til 250 km væk. Og danske regioner over hele landet. De tyske FM stationer kunne, når forholdene var optimale sagtens høres i København. Men for de professionelle der modtager DX er 1000-2000 km. ikke noget problem. Og 250 km. for lokalradioer.

 • 0
 • 0

Hvorfor overhovedet diskutere, hvad folk vil have?

Det her handler jo om, hvad industrien ønsker at sælge, nyt udstyr og en masse kanaler med reklamer. Og for at tvinge folk til at købe det, er man nødt til at tage det produkt fra dem, som de allerede har og er tilfredse med.

Absolut ikke - det handler i bund og grund ikke om hvad "industien" vil have. Om det hedder FM, AM, DAB, DAB+, DVBT2 lite eller noget helt andet, er industrien da helt ligeglade med.

Det har været et politik ønske med flere plads til mere radio, og det kan digitalisering give - akkurat det samme som er grunden til, at vi i Danmark nu kan modtage masser af kanaler fra DR og Boxer TV.

Danmark er set med elektronikproducenternes øjne et lille bitte marked, og hvad vi gør i Danmark, det er de helt ligeglade med.

Og hvad har reklamer med sagen at gøre? Ja, undskyld mig, men er der ikke ved at gå "gamle sure mænd" i denne diskussion?

 • 0
 • 0

Absolut ikke - det handler i bund og grund ikke om hvad "industien" vil have. Om det hedder FM, AM, DAB, DAB+, DVBT2 lite eller noget helt andet, er industrien da helt ligeglade med.

Det har været et politik ønske med flere plads til mere radio, og det kan digitalisering give - akkurat det samme som er grunden til, at vi i Danmark nu kan modtage masser af kanaler fra DR og Boxer TV.

Der er dog en væsentlig forskel på tv og radio her: Med tv skulle de samme frekvenser genbruges til digitalt tv, og det var derfor nødvendigt at slukke de analoge udsendelser for at få plads til alle de digitale.

Sådan er det ikke med radio, i al fald når det gælder de standarder, vi taler om her. FM kører i ét frekvensbånd, og DAB/DAB+/T2 Lite kører i et andet frekvensbånd, så man får ikke plads til flere digitale kanaler ved at lukke FM.

Så hvis målet er at få plads til flest mulige kanaler (uden at blande endnu flere standarder ind i det), så skal man beholde FM, samtidig med at man udbygger det digitale. Og så skal man selvfølgelig lade være med at udsende de samme kanaler både analogt og digitalt. F.eks. sendes DR P3 i dag landsdækkende på både FM og DAB. Hvorfor egentlig det?

 • 0
 • 0

@Ulrik Brinck: Det er sådan set korrekt, men så er det jo heller ikke fordi "industrien" har forsøgt at presse en standard ned over hovedet på danskerne.

Politikerne har ønsket mangfoldighed (læs: større udbud af radio/TV) og derfor har digitalisering været nødvendigt. Og politikerne har valgt de branchestandarder, som var tilgængelig på tidspunktet for beslutningen.

Det handler altså ikke om, at "industrien" har presset på for at få en bestemt standard indført i Danmark.

 • 0
 • 0

@Ulrik Brinck: Det er sådan set korrekt, men så er det jo heller ikke fordi "industrien" har forsøgt at presse en standard ned over hovedet på danskerne.

Det var det så heller ikke mig, der sagde. ;)

Politikerne har ønsket mangfoldighed (læs: større udbud af radio/TV) og derfor har digitalisering været nødvendigt.

Ja, men jeg fornemmer (men måske tager jeg fejl?), at du sidestiller digitalisering med analogt sluk. Digitalisering og analogt sluk er i mine øjne to forskellige ting, og man kan sagtens lave digital radio uden at lukke den analoge radio.

I modsætning til dem, der altid står klar til at sige, at dette og hint "er fremtiden" - f.eks. netradio, podcast eller NetFlix - så er jeg generelt helt overbevist om, at fremtiden ikke er "enten/eller" - fremtiden er "både og". Fremtiden er både flow-radio (og -tv) og on-demand. Fremtiden er både netradio og free-to-air broadcast.

Derfor ville fremtiden også sagtens kunne være både FM og digital radio.

 • 0
 • 0

Ja, men jeg fornemmer (men måske tager jeg fejl?), at du sidestiller digitalisering med analogt sluk. Digitalisering og analogt sluk er i mine øjne to forskellige ting, og man kan sagtens lave digital radio uden at lukke den analoge radio.

Ja, der tager du fejl. Digitalisering og analog sluk er nemlig ganske korrekt to forskellige ting. Men digitaliseringen er et led i en politisk bestemt dagsorden, der hedder mere indhold til danskerne og flere valgmuligheder.

I modsætning til dem, der altid står klar til at sige, at dette og hint "er fremtiden" - f.eks. netradio, podcast eller NetFlix - så er jeg generelt helt overbevist om, at fremtiden ikke er "enten/eller" - fremtiden er "både og". Fremtiden er både flow-radio (og -tv) og on-demand. Fremtiden er både netradio og free-to-air broadcast.

Derfor ville fremtiden også sagtens kunne være både FM og digital radio.

Så sandt som det er sagt. Men med hensyn til radio så får DAB ikke sit "gennembrud" før Danmarks Radio lukker ned på FM, og det kan ikke gå stærkt nok efter min mening.

Så kan Danmarks Radio jo passende afgive deres FM kanaler til nogle kommercielle spillere, så der kan komme mere konkurrence på radiomarkedet (læs: DRs alt for dominerende position kunne mindskes).

Ordet "konkurrence" er jo oppe i tiden jf. regeringen udmelding i dag; http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2012/10/2...

 • 0
 • 0

Naturligvis er det gennemtænkt at nedlægge FM, da ved indførelse af digital TV ikke gik langt tid før TV brugerne kunne modtage signalet. Det samme vil ske ved nedlæggelse af FM. I de fleste hjem høres FM i dag med antenneforeninger, så der kan ikke modtages luftbåren signal. Vi har heller ingen kælder, som er normalt i nyt en familiehus byggeri. Bilen får en digital radio når det bliver aktuelt. så forskellen mellem FM og DAB er ikke eksisterende. Området omkring Vestfyn er DR modtagelse ringe, så høres lokale radiostationer, det gælder også DAB.

 • 0
 • 0

Naturligvis er det gennemtænkt at nedlægge FM, da ved indførelse af digital TV ikke gik langt tid før TV brugerne kunne modtage signalet. Det samme vil ske ved nedlæggelse af FM.

I de fleste hjem høres FM i dag med antenneforeninger, så der kan ikke modtages luftbåren signal. Vi har heller ingen kælder, som er normalt i nyt en familiehus byggeri. Bilen får en digital radio når det bliver aktuelt. så forskellen mellem FM og DAB er ikke eksisterende.

Området omkring Vestfyn er DR modtagelse ringe, så høres lokale radiostationer, det gælder også DAB.

. Det gælder måske for dig og nogle få andre, men bestemt ikke for størstedelen af danmarks befolkning. Alle digitale modulationsarter kræver lidt mere end bare "drej og lyt", og snakker vi "nød radio", så duer digitalradio bare ikke.

 • 0
 • 0

Jeg har Parknet som antenneforening. Der er kun 8 radioprogrammer. 5 DR og Norge 1-3. Der mangler altså både nogle DR programmer og lokalradio.

Hvis man vil høre flere programmer er man henvist til FM eller DAB. Jeg har en DAB radio. Og den ser faktisk mærkelig ud. Den ligner lidt en retro transistorradio med kun en højtaler. Hvordan kan der være stereo med den?

Jeg har også en lidt ældre stereo radio i stuen, som også har LW, MW og SW. (Nåh ja, det er tyske betegnelser!)

 • 0
 • 0

I sin tid fik man at vide, at ved katastrofer skulle man sætte sig ind under bordet og tænde transistoren. Hvad går den nye forholdsordre ud på? Har myndighederne overhovedet overvejet over hvilke medier eventuelle advarsler skal udsendes. Måske det sker via Facebook nu om dage? Staten har jo ikke mere den samme direkte adgang til de medier folk er forbundet til.

 • 0
 • 0

De eksisterende FM sender og antenner har haft deres bedste tid og står foran udskiftning. Det vigtigste net til udsendelse i nødsituationer bliver TV, DAB, mobiltelefon og internet, hvor der kan gives fyldes gørende oplysninger. Hvor mange kilder til udsendelse i nødsignaler er nødvendige. Mobiltelefoner er i dag forbundet med internet, derved kan oplysninger videre gives.

 • 0
 • 0

@ Ulrik Brinck

Stor tillykke med jeres lokal radio forsøg med DAB+ i Nordsjælland, men desværre er DAB+ ikke en mulighed for de ikke-kommercielle lokalradioer.

For det første er der kun allokeret en T-DAB frekvens til lokal radioer i Danmark også kaldet DAB blok 3.

Med DAB+ er der "kun" plads til 16 lokale radio - og derfor er der - i følge politikerne - kun plads til de kommercielle lokal/regionale radioer. De ikke-kommercielle lokal radio må derfor blive alene tilbage på FM nettet eller gå på internettet (eller dø).

For det andet, hvis der mod forventning skulle være plads til nogle ikke-kommercielle lokal radioer på DAB blok 3, så koster det 3 gange mere at sende med DAB+ end med T2 Lite og 9 gange mere end med DAB.

Et lille regnestykke. Det siges, at DAB Blok 3 koster 34,5 mio. kr. årligt (afskrivning og drift) eller 2,7 millioner kr./år for hvert af de 13 områder i Danmark. Prisen pr. radio station er derfor:

v/ DAB : 442.308 kr/år v/ DAB+: 165.865 kr/år v/ T2 Lite: 47.390 kr/år

Og til sammenligning, så får de ikke-kommercielle lokal radioer i 2012 et tilskud på maksimalt 112.138 kr. Det skal dog bemærkes, at der er flere ikke-kommercielle lokal radio på samme frekvens.

Det er derfor min opfattelse, at uanset om der skulle være plads til de ikke-kommercielle lokal radioer på DAB blok 3 med DAB+, så har de ikke råd til at deltage.

Derfor er eneste mulighed T2 Lite, hvor der både er plads til de kommercielle og ikke-kommercielle radiostationer og er 3 gange billigere end DAB+.

 • 0
 • 0

Efter min mening er LB og MB signalet fra en svundet tid. Enhver yderlige brug af resurser på frekvenserne vil være økonomisk uforsvarligt. Det kan være at nogle få brugere er tilbage, men de bør skifte til satellit internet.

 • 0
 • 0

@ Ulrik Brinck

Stor tillykke med jeres lokal radio forsøg med DAB+ i Nordsjælland, men desværre er DAB+ ikke en mulighed for de ikke-kommercielle lokalradioer.

For det første er der kun allokeret en T-DAB frekvens til lokal radioer i Danmark også kaldet DAB blok 3.

Med DAB+ er der "kun" plads til 16 lokale radio - og derfor er der - i følge politikerne - kun plads til de kommercielle lokal/regionale radioer. De ikke-kommercielle lokal radio må derfor blive alene tilbage på FM nettet eller gå på internettet (eller dø).

For det andet, hvis der mod forventning skulle være plads til nogle ikke-kommercielle lokal radioer på DAB blok 3, så koster det 3 gange mere at sende med DAB+ end med T2 Lite og 9 gange mere end med DAB.

Et lille regnestykke. Det siges, at DAB Blok 3 koster 34,5 mio. kr. årligt (afskrivning og drift) eller 2,7 millioner kr./år for hvert af de 13 områder i Danmark. Prisen pr. radio station er derfor:

v/ DAB : 442.308 kr/år

v/ DAB+: 165.865 kr/år

v/ T2 Lite: 47.390 kr/år

Og til sammenligning, så får de ikke-kommercielle lokal radioer i 2012 et tilskud på maksimalt 112.138 kr.

Det skal dog bemærkes, at der er flere ikke-kommercielle lokal radio på samme frekvens.

Det er derfor min opfattelse, at uanset om der skulle være plads til de ikke-kommercielle lokal radioer på DAB blok 3 med DAB+, så har de ikke råd til at deltage.

Derfor er eneste mulighed T2 Lite, hvor der både er plads til de kommercielle og ikke-kommercielle radiostationer og er 3 gange billigere end DAB+.

. Så er lokalradioernes fremtid jo sikret :-) Fremover kan det så være lokalradioernes opgave, at formidle "must carry" på FM båndet - så er vi også sikre på, at vi får budskabet.

 • 0
 • 0

I blok 1 er der ikke plads til også at inkludere DR's regionale kanaler, men ved at flytte DR's radiokanaler til blok 2 vil det blive muligt at presse de regionale kanaler ind, så eksempelvis københavnerne kan høre P4 København over DAB. Ud over blokbyttet forudsætter det dog, at blok 2 overgår fra DAB til det mere effektive sendeformat DAB+

eller T2 Lite. Og derved skal DR ikke længere havde plads på den regionale DAB blok 3 til DR's P4.

Det er iøvrigt min opfattelse, at man i Danmark faktisk endnu ikke har bestemt sig for, hvorvidt fremtidens digitale radioformat skal være DAB+ eller T2 Lite.

DAB+ er det naturligt valg for Danmarks Radio. Problemet er bare, at det skulle DR havde gjort allerede i 2007. Nu er tiden løbet fra DAB+.

 • 0
 • 0

Hvad bruger de andre EU lande? Skal jeg have en multimode radio i min bil, når jeg kører ned igennem europa? Hvordan får jeg trafik info i tyskland, hvis jeg nu har en DAB radio i min bil? Kan da ikke passe at EU ikke kan finde ud af at have en fælles standard for radio? Danske politikere er fuldstændig ligeglade med om du skal bruge penge på en ny radio hver anden dag, de aner ikke hvad de har med at gøre. Skal vi gå efter en national radio, som kun kan bruges af danskere? Ja, vi har jo allerede vist at det kan vi godt. Ingen andre EU lande har et nationalt betalingskort i alle butikker, hvor man ikke kan benytte internationale betalingskort.

 • 0
 • 0

@ Ulrik Brinck

Stor tillykke med jeres lokal radio forsøg med DAB+ i Nordsjælland, men desværre er DAB+ ikke en mulighed for de ikke-kommercielle lokalradioer.

...mener Kenneth Wensel. Men jeg mener nu, at vi med vores projekt har påvist, at det er en mulighed.

For det første er der kun allokeret en T-DAB frekvens til lokal radioer i Danmark også kaldet DAB blok 3.

Med DAB+ er der "kun" plads til 16 lokale radio - og derfor er der - i følge politikerne - kun plads til de kommercielle lokal/regionale radioer. De ikke-kommercielle lokal radio må derfor blive alene tilbage på FM nettet eller gå på internettet (eller dø).

For det andet, hvis der mod forventning skulle være plads til nogle ikke-kommercielle lokal radioer på DAB blok 3, så koster det 3 gange mere at sende med DAB+ end med T2 Lite og 9 gange mere end med DAB.

Jeg er slet ikke uenig i, at det bliver for dyrt for de ikke-kommercielle lokalradioer at sende i blok 3. Men det er heller ikke dét, som den model, jeg mener er den rigtige, går ud på.

Det siger vel sig selv, at jo større område, man skal sende til, des dyrere vil det alt andet lige blive. Hvis de ikke-kommercielle lokalradioer skulle sende i blok 3, så ville det indebære, at stationer som f.eks. Radio Karen, Christiania Radio og Espergærde Ungdomsskoles radio alle skulle sende til hele Region Lorry. Det har de jo slet ikke behov for, og dermed bliver det dyrere for dem end nødvendigt - uanset om standarden hedder DAB+ eller DVB-T2 Lite. Alene af den grund er blok 3 i mine øjne en dårlig løsning for disse stationer.

Der er ganske rigtigt på nuværende tidspunkt kun afsat én T-DAB-frekvens til lokal-/regionalradio pr. "P4-region" (når vi ser bort fra L-båndet, som de færreste nok regner med kommer i brug til broadcast). Men det kunne der nu nok gøres noget ved, hvis den politiske vilje var til stede. Vores model kræver, at der ved siden af blok 3 bliver lavet et antal lokale frekvenser rundt omkring i landet - altså meget mere lokale end frekvenserne i blok 3.

Såvel vores som jeres forsøg viser, at den slags frekvenser kan laves, men hvor mange der kan laves, ved ingen - mig bekendt har Erhvervsstyrelsen aldrig fået til opgave at undersøge dette. Men historien har jo flere gange før vist, at ting som angiveligt ikke var frekvensmæssigt muligt, pludselig alligevel var muligt, når det først var politisk bestemt, at det skulle være det (f.eks. var der en gang, hvor det absolut ikke kunne lade sig gøre at opgradere lokalradioerne fra 30 watt ERP uden at reducere antallet af frekvenser voldsomt, men sidenhen kunne det godt lade sig gøre alligevel).

Et lille regnestykke. Det siges, at DAB Blok 3 koster 34,5 mio. kr. årligt (afskrivning og drift) eller 2,7 millioner kr./år for hvert af de 13 områder i Danmark. Prisen pr. radio station er derfor:

v/ DAB : 442.308 kr/år v/ DAB+: 165.865 kr/år v/ T2 Lite: 47.390 kr/år

Men 47.390 kr/år pr. radiostation er jo også mange penge for de ikke-kommercielle (og så forudsætter det endda, at de får lov at sende i blok 3 til kostpris). Med vores model kan vi jo drive en hel multipleks for et beløb i den størrelsesorden.

Vores model betyder, at staten slet ikke skal have ekstra støttekroner op af lommen for at holde de ikke-kommercielle i live. Det eneste, politikerne skal gøre, er at lave selve ordningen og beslutte, at der skal skabes nogle lokale frekvenser. De slipper helt for at kaste penge efter en digitalisering af de ikke-kommercielle lokalradioer på denne måde.

Nu vil du måske sige, at det (hvis vi antager at etableringsomkostningerne til sendeanlægget er de samme) stadig vil være billigere pr. kanal at sende i T2 Lite, simpelthen fordi der kan være flere kanaler i multipleksen - og det har du jo ret i. Det vigtige i mine øjne er heller ikke, at standarden hedder DAB+. Det vigtige er, at de ikke-kommercielle lokalradioer, for overhovedet at få lyttere, kan sende i samme standard som "de store" - uanset hvilken standard det så bliver. Men i øjeblikket blæser de politiske vinde jo i retning af DAB+.

Men ja, man kan selvfølgelig også bare gøre ingenting og efterlade de ikke-kommercielle lokalradioer alene på FM. Men så er det jo ikke længere en digitalisering for deres vedkommende, og det er heller ikke det, deres paraplyorganisation, Saml, ønsker.

 • 0
 • 0

Hvad bruger de andre EU lande? Skal jeg have en multimode radio i min bil, når jeg kører ned igennem europa? Hvordan får jeg trafik info i tyskland, hvis jeg nu har en DAB radio i min bil? Kan da ikke passe at EU ikke kan finde ud af at have en fælles standard for radio?

På nuværende tidspunkt er der ingen lande, der har lukket FM, så dine trafikinfo får du bare der...

Men hvis det handler om at høre digital radio i bilen ned igennem Europa, så vil jeg tro, at du med en DAB+-radio indtil videre er rimelig godt dækket ind - så længe det altså alene handler om Europa.

Tyskland udrullede DAB+ landsdækkende i 2011. Med "landsdækkende" skal forstås, at de udrullede det i alle delstater, men der er ikke fuld dækning overalt endnu. Men at de gjorde det, har gjort et vist indtryk i andre lande - på et seminar hos EBU om digital radio tidligere i år blev der talt om "the Germany effect", som er, at andre europæiske lande begyndte at overveje DAB+ nærmere, fordi Tyskland har udrullet det landsdækkende. Selv i Frankrig, som allerede havde valgt en anden standard - DMB-A - vil man nu også have DAB+.

Så selv om EU ikke har lavet en fælles standard, så ligner det, at Tyskland reelt afgjorde formatkrigen i Europa, da de udrullede DAB+. I al fald indtil videre. DVB-T2 Lite, der kan rumme flere kanaler end DAB+ på samme plads, var ikke kommet på det tidspunkt. Om T2 Lite på sigt kan starte en ny formatkrig, er for tidligt at sige (først skal der lige komme nogle modtagere).

 • 0
 • 0

Det er noget af en tynd kop te, som Beredskabsstyrelsen kom med til morgen. Kan læses her:

http://elektronikbranchen.dk/nyhed/beredsk...

Beredskabsstyrelsen har tydeligvis tænkt lige så lidt som regeringen, for med den dækning vi har (selv med ext. antenne på modtageren), med det strømforbrug en DAB har, den betjeningsteknologi en DAB har (især ældre vil få problemer), og til sidt Beredskabsstyrelsens holdning (Ikke alle har en kælder.....

Som landet ser ud lige nu, så er der kun ganske få, der har tilsluttet deres DAB til en extern antenne, og sker ulykken, så må vi forvente, at strømmen også forsvinder. Dermed slukker evt. fællesantenne signal, og det er kun "transistordabben der virker - hvilke den jo så ikke gør, da dækningen er dårlig, og transistordabben kun har intern antenne. Og skulle man være heldig at kunne høre noget, så bliver det kun i kort tid, da batterierne hurtigt dør. Måske regering og Beredskabsstyrelse skulle gå i tænkeboks sammen.

 • 0
 • 0

Tyskland udrullede DAB+ landsdækkende i 2011. Med "landsdækkende" skal forstås, at de udrullede det i alle delstater, men der er ikke fuld dækning overalt endnu. Men at de gjorde det, har gjort et vist indtryk i andre lande - på et seminar hos EBU om digital radio tidligere i år blev der talt om "the Germany effect", som er, at andre europæiske lande begyndte at overveje DAB+ nærmere, fordi Tyskland har udrullet det landsdækkende. Selv i Frankrig, som allerede havde valgt en anden standard - DMB-A - vil man nu også have DAB+.

HURRA!!!!

Se det vidste jeg ikke - men jeg er super positiv over for den nyhed. Hvis det lykkedes tyskerne at skære igennem, så kan vi måske endelig få DAB+ i Danmark.

Med hensyn til de lokale stationer, så er det blevet nævnt i debatten, at de små ikke kommercielle radiokanaler ikke har råd til DAB+. Hvis jeg nu skal være helt ærlig, så græder jeg altså ikke snot over det.

Mediebilleder i Danmark skifter i disse år, og hvis man vil have spredt sig budskab i dagens Danmark via Radio, så starter man en (næsten) gratis internetradio kanal i stedet for. Hvorfor se det som et problem, at Nørre Nebel kristne forening ikke kan udsende lokalradio til deres 114 lyttere i DAB+?

Hvis nu FM båndet afsættes til de lokale kommercielle radiostationer/ lokale ikke kommercielle radiostationer, så kan de landsdækkende kommercielle kanaler + DR skifte til DAB+. Det er da en win-win situation.

 • 0
 • 0

Det er noget af en tynd kop te, som Beredskabsstyrelsen kom med til morgen. Kan læses her:

http://elektronikbranchen.dk/nyhed/beredsk...

Beredskabsstyrelsen har tydeligvis tænkt lige så lidt som regeringen, for med den dækning vi har (selv med ext. antenne på modtageren), med det strømforbrug en DAB har, den betjeningsteknologi en DAB har (især ældre vil få problemer), og til sidt Beredskabsstyrelsens holdning (Ikke alle har en kælder.....

Som landet ser ud lige nu, så er der kun ganske få, der har tilsluttet deres DAB til en extern antenne, og sker ulykken, så må vi forvente, at strømmen også forsvinder. Dermed slukker evt. fællesantenne signal, og det er kun "transistordabben der virker - hvilke den jo så ikke gør, da dækningen er dårlig, og transistordabben kun har intern antenne. Og skulle man være heldig at kunne høre noget, så bliver det kun i kort tid, da batterierne hurtigt dør. Måske regering og Beredskabsstyrelse skulle gå i tænkeboks sammen.

Det er jeg altså ikke enig i.

Beredskabsstyrelsen siger jo ganske klart, at de ikke anset den (teoretiske) problemstilling som et problem. Hvis russerne sender en atomraket, så har vi andre problemer at tænke på... Beredskabsstyrelsen burde i stedet for få indført et cell-boadcast eller SMS baseret advarselssystem.

At en DAB radio bruger mere strøm... bom bom... De fleste har vel som jeg en ekstra batterier og en solcelleoplader - eller håndgenerator - til at ligge i deres nødoppakning?

De fleste ældre, der køber en DAB radio, køber selvfølgelig en model med fastestationer. De fleste pensionister kan faktisk godt trykke på den knap, der spiller P4, og dem som ikke kan det, de når alligevel ikke ned i deres (ikke-eksisterende) kælder, da kørestolen ikke kan komme ned af trapperne.

Og så bliver jeg lige nød til at stille det åbenlyse spørgsmål. Hvor tit har vi i Danmark oplevet en større ulykke, hvor strømmen har været væk i så lang tid, at ens DAB radio potentielt ville løbe tør for batteri? Prøv at tænke tilbage - kan du nævne bare én situation indenfor de sidste 40 år, hvor strømmen har været væk i mere end 20 timer for hovedparten af Danmarks befolkning, og hvor Danmarks Radio har udsendt beredskabsmeddelser til offentligheden.

Jo vi havde godt nok en stor storm i 1999, men for de flestes vedkommende, var afbrydelsen kun på nogle få timer. Nogle få tusinde var ramt gennem længere tid.

Her er lidt hjælp til hukommelsen: http://energinet.dk/DA/El/Stroemafbrydelse... og http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-239...

 • 0
 • 0

Er muligheden for bruge AM-senderne til digital radio undersøgt? AM dækker jo stort set alle "afkroge" af landet, hvilket vil være en fordel i forhold til bilradioerne. Så længe, der stadig sendes på Kalundborgsenderen har DK retten til at bruge denne frekvens. Er der nogen, der ved, om der andre steder eksperimenteres med denne mulighed? Det vil jo betyde, at man vil kunne modtage digital radio med en gammel dampradio med en tilsluttet D/A-konverter!

 • 0
 • 0

Er der nogen, der ved, om der andre steder eksperimenteres med denne mulighed?

Det er for længst udover eksperimentalstadiet, det er i drift. Det hedder Digital Radio Mondiale http://www.drm.org/.

Det er faktisk så genialt at der er lavet en udgave til brug på frekvenser i nærheden af FM-båndet. Den hedder DRM+ og har endnu bedre lydkvalitet. DRM+ er det perfekte valg til radio hvis man ikke har adgang til et eksisterende net af DVB-T2-sendere. DRM+ fungerer præcist som en FM-kanal, hver lokalradio kan have sin egen sender. Der sendes normalt kun én kanal per MUX i DRM og DRM+.

Faktisk kan man få 700kbps per MUX i DRM+, og så vil nogle sikkert ødelægge kvaliteten ved at sende flere kanaler i samme MUX. Det bør de lade være med, der er plads til nok MUX'er med DRM+. Hvis man skal bruge mere plads, så er løsningen DVB-T2, ikke at ødelægge DRM+.

Det vil jo betyde, at man vil kunne modtage digital radio med en gammel dampradio med en tilsluttet D/A-konverter!

Nej, ligesom du ikke kan modtage digital radio på en FM-radio med en tilsluttet D/A-konverter.

 • 0
 • 0

Ole Karlsen. Hyggelig idé. Men det er desværre bare umuligt. Det bliver som Regeringen, DR og industrien vil have det. Så skulle være nogen i andre lande der eksperimenterer med det, vil det aldrig ske i Fladland.

 • 0
 • 0

Mellembølge og langbølge masterne er etbleret for mange år siden og tiden tand har været hårde ved dem, ved ændring af masterne til Digital Radio, vil det være nødvendig at udskifte masterne og fundamenter eller udføre en hoved renovering af alle delene. Dette er forbundet med store omkostninger med sådan en udskiftning og kundegrundlaget er ringe, så grundlaget er ikke til stede. Master bør nedrives snarest.

 • 0
 • 0

Mellembølge og langbølge masterne er etbleret for mange år siden og tiden tand har været hårde ved dem, ved ændring af masterne til Digital Radio, vil det være nødvendig at udskifte masterne og fundamenter eller udføre en hoved renovering af alle delene. Dette er forbundet med store omkostninger med sådan en udskiftning og kundegrundlaget er ringe, så grundlaget er ikke til stede. Master bør nedrives snarest.

Den renovering er allerede foretaget for langbølgemasternes vedkommende; det skete i 2008. Der har også været sendt digitalt (DRM) fra dem i en periode som forsøg.

Mellembølgemasten er revet ned.

 • 0
 • 0

@ Ulrik Brinck

Jeg troede i en slags naivitet at Du og andre havde talt med nogen om Digital Radio, og var blevet informaeret om at samme var uanvendeligt lavere end 3 MHz, blot som eksempel. DRM.org er totalt udenfor rækkevidde, det er jeg også men jeg har aldrig troet på DRM.

Digitalisering skal man være forsigtig med, i kommunikationsmæssige og matematiske sammenhænge, der er ukendte for mig.

 • 0
 • 0

Ja det høres ikke ret meget til mellembølge og langbølge. Langbølge masterne er jo kun blevet renoveret ved nedtagning af traversene i toppen, derved fås en formindskelse af vindlast på masterne. For at garantere maternes stabilitet af masterne bør de udskiftes, idet det er vanskelig at overfladebehandle masterne, da det tale om to trekantede boltede vinkeljerns konstruktioner. Endvidere virker det lidt komisk at den digitale radio kan høres på en hjemmeside og ikke med en digital radio.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten