Downcycling: Kun 3 ud af 10 sodavandsflasker i Europa bliver til nye flasker

Plus16. februar 2022 kl. 12:206
Downcycling: Kun 3 ud af 10 sodavandsflasker i Europa bliver til nye flasker
Illustration: Grendelkhan (CC BY-SA 4.0).
Et nyt studie viser, at genbrugskæden med PET-flasker bliver brudt, og at kun en lille del af flaskerne lave som til nye flasker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når man køber en flaske med vand eller en halvanden liters cola i supermarkedet er flaskerne oftest fremstillet af PET, der anses for en grønnere form for plastik, fordi det er nemt at genanvende.

En ny rapport fra konsulentfirmaet Eunomia viser dog, at det er en mindre del af PET-flaskerne i Europa, som bliver til nye flasker.

PET, polyethylenterephthalat, er en termoplast, som bruges meget i emballageindustrien, fordi den er modstandsdygtig og nem at forme.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
17. februar 2022 kl. 18:45

Om det er en god idé er vel afhængigt af, hvor det foregår. Hvis der samles blandet husholdningsplast, og de indsamlede mængder ender enten som brændt (energigenvundne) eller på deponi på grund af manglende sorterekapacitet, kan det være godt at indsamle den mest værdifulde andel (klar PET fra flasker og dunke til vand mv.) separat i den - måske meget lange periode, hvor der ikke sker reel genanvendelse af den blandede plast.

Den situation må en række lande befinde sig i længe endnu - uanset hvad man så har besluttet i EU.

5
17. februar 2022 kl. 08:40

Det er ikke særligt relevant at begrænse genbrugsmuligheder kun til PET flasker. Hvorfor? Det giver ingen mening. PET flasker bruges til fremstilling af PET bakker til fødevarer hos Færch. https://www.faerch.com/

4
16. februar 2022 kl. 23:02

Det er fint at indsamle noget til maskinsortering, men emnerne skal jo indsamles og transporteres til anlægget - og det er her problemet ligger. Hvis man ikke har en pantsystem, er der ingen steder at aflevere - og altså heller ingen steder at hente fra! Måske kan man tvinge producenterne til at betale kontant og dermed sikre indsamling - altså en slags pantudbetaling, når de tømte emballager af ønsket kvalitet afleveres. Det kan i princippet være til hvem som helst, der har plads til at opbevare dem til afhentning af producenten eller en som er betalt af producenten.

Problemet er blot, at der er meget små penge i den enkelte emballage, så der skal samles mange flere end det er praktisk muligt, hvis man skal leve af det. Og så fylder PET-emballager ganske meget indtil de bliver presset til baller.

De pantbeløb, som vi opererer med i DK, giver en pris på varen (PET), som formentlig væsentligt overstiger den reelle værdi i handel og vandel, så der skal lægges et massivt pres på de, som sender emballagerne i omløb, hvis en sådan løsning skal have gang på jord.

3
16. februar 2022 kl. 21:32

lande med DRS har en meget højere genbrugs-rate end de andre europæiske lande.

Det er sorteringskvaliteten og sorterbarheden, og den heraf høje renhed af genbrugsmaterialet, der er det helt kritiske punkt. Det illustreres tydeligt med successen med PET flasker med pant, som i praksis netop bliver maskinsorteret, hvorved der er helt styr på materialerne.

Vejen frem er at benytte maskinsortering på langt flere affaldsemner, hvilket vil kræve at producenter skal sikre at deres produkter kan genkendes af sorteringrobottene, og at de benyttede materialer er forberedt til at blive genbrugt. I mange tilfælde kunne dette faktisk gøres så let som i form af en tydelig stregkode på produktet (den samme som allerede findes), som sorteringsanlægget kan aflæse, hvorved det skal kunne slås op helt præcist hvilke materialer emnet består af samt hvordan det skal håndteres i forhold til genbrug.

Jeg er tilhænger af at indføre en ny kategori af affald (til erstatning af op til flere andre kategorier) nemlig kategorien "maskinsorterbare emner". Det vil så gælde alle de affaldsemner, som er forberedt til maskinsortering, og hvor producenten har sikret at materialerne kan indgå i en genbrugscyklus eller på anden måde blive håndteret effektivt. Producenter, der på den måde har sikret genanvendeligheden af deres produkter, kunne så feks få nedsat et evt. gebyr til affaldshåndteringen af deres produkter.

2
16. februar 2022 kl. 19:53

Skulle man måske lave et "lavet af genbugsplast af 1, 2 3 gen" Som i antallet af gange noget er genbrugt?

1
16. februar 2022 kl. 19:51

Det kan vel næppe undre, at der kommer for få PET-emballager til genanvendelse. Det er der flere grunde til: Kapaciteten på sortereanlæggene er for lille totalt set, udsorteringen af plast er for ringe - særligt i de lande, hvor pantsystemerne halter eller slet ikke findes.

Og så bliver det jo heller ikke bedre af, at vi fra dansk side belaster plastsortere-anlæggene med vores relativt ringe husholdningsplast - med krav om en langt højere genanvendelsesprocent end det rent forretningsmæssigt reelt er forsvarligt.

Det betyder jo, at vi lægger beslag på sorterekapacitet, som kunne være udnyttet bedre ved i højere gra at sortere plast med langt større indhold af netop PET.

Og for anlæggene er dansk plast jo godt, fordi vi er rige nok til at insistere på at få vores plast sorteret og dermed presser prisen på sortering op, så det i en række lande vil være billigere at deponere - eller at eksportere plasten som usorteret råvare til lande med ringere kontrol - og ukendt skæbne.

Så måske skal vi gavne miljø og klima ved at etablere pantstationer i lande, hvor pant er et relativt ukendt begreb. Eller vi kan starte opkøb af PET-emballager til genanvendelse i lande, hvor netop disse ikke indsamles i tilstrækkeligt omfang det kan jo både skabe meningsfuld beskæftigelse og øge genanvendelsen med relativt enkle midler.