Dongs Inbicon-anlæg øger ethanol-udbyttet markant

Dong Energys Inbicon anlæg, der fremstiller bioethanol af halm, har netop afsluttet to måneders test af en ny gærtype sammen med en hollandsk gærproducent.

Testen viste et ethanol-udbytte, der var 40 pct. større end tidligere, hvilket ifølge Dong Energy vil medføre en væsentlig omkostningsreduktion ved fremstilling af andengenerations biethanol.

Forklaringen på det øgede udbytte er først og fremmest, at den nye gærtype - sammen med relevante enzymer - er i stand til også at omsætte de besværlige C5-sukre i halmen til bioethanol. Inbicon-processen kunne tidligere kun få alkohol ud af C6-sukrene, men fik så til gengæld et biprodukt ud i form af melasse, der kan bruges til foder eller biogasproduktion.

Leder af R&D Bio Solutions Jan Larsen forklarer, at denne mulighed ikke fandtes, da Inbicon-anlægget blev designet og bygget tilbage i 2008-2009:

»Siden er udviklingen af enzymer og gærtyper, der kan omsætte C5-sukrene, gået rigtig stærkt, og priserne er kommet noget ned. Derfor har vi nu ombygget anlægget, så det også kan køre denne proces,« siger han.

Læs også: Demonstrationsanlæg i Kalundborg skal fyre op under dansk biomasse-ekspertise

Dong Energys Inbicon-anlæg i Kalundborg har ikke kørt i kontinuert drift siden 2012. Herefter har det kun kørt i kampagnedrift i forbindelse med test og demonstration af for eksempel gærtyper, der kan omsætte C5-sukre - eller andre tiltag for at øge effektiviteten i processen.

I den konkrete test var det gærfabrikanten DSM's første kommercielle produkt til C5-sukrene, der skulle testes i praksis.

»Testresultatet demonstrerer, at vores teknologi både kan køre med omsætning af én sukkerart og med omsætning af begge - alt efter om kunden ønsker stort ethanol-udbytte eller ønsker en kombination af bioethanol og melasse til for eksempel biogas,« siger Jan Larsen og tilføjer, at det ofte vil være tilskudsregler det pågældende sted, der afgør, om det ene er mere lukrativt end det andet.

Vil ikke give eksakte tal

Dong Energy er ikke meget for at frigive tal for processen - hverken om udbytte, energiforbrug eller omkostninger. Jan Larsen begrunder dette med, at tallene vil variere meget fra projekt til projekt afhængig af biomassepris, damp og elpriser samt politiske rammebetingelser.

Men da vi i 2011 skrev om bioethanol-processen, figurerede tal, der viste et ethanol-udbytte på 130 kg pr. ton halm.

En forbedring på 40 pct. giver altså en produktion på 182 kg ethanol pr. ton halm. Hvilket ligger nogenlunde på niveau med outputtet fra det italienske andengenerations bioethanol-anlæg i Torino, som redaktionen besøgte tidligere på året.

Ifølge Jan Larsen bruger den nye proces samlet set mindre energi end den ’gamle’, fordi halmen ikke må koges så længe, når C5-sukrene skal bruges til ethanol-produktion. Vandforbruget til processen forbliver samtidig uændret.

»Vi ser de gode resultater som et vigtigt skridt på vejen til at kommercialisere Inbicon-teknologien, som vi gerne vil sælge til selskaber verden over,« siger han.

Aftale med Japan og Brasilien

Aktuelt har Dong Energy en enkelt aftale om eksport af teknologien til Japan og har ydermere en aftale med et brasiliansk selskab om et forprojekt, hvor Dong blandt andet skal teste kundens biomasse i Inbicon-anlægget.

Inbicons kerneteknologi, der blev eftervist i et pilotanlæg i 2003, er en tretrins-proces: mekanisk konditionering af biomasse, hydrotermisk forbehandling og herefter enzymatisk hydrolyse.

Processen frigiver byggestenene i plantematerialet - cellulose, hemicellulose og lignin - og konverterer dem til nyttige formål.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Gad vide om Novozymes er under pres fra sin tidligere kunde DSM ?

Man kunne få den tanke, at Novozymes har sovet på laurbærene. Man må håbe at Novozymes opreklamerede og selvfinansierede nye løsning er bedre end DSM's, eller at en endnu bedre løsning snart præsenteres.

  • 0
  • 0

Så kan vi bare håbe på, at de snart laver en E85 2.G tank på tankstationen!

Det er meget mere behageligt at kører rundt på end benzin pga. højt oktan tal og lav bankning. Dertil holdes motoren ren indvending, så man slipper for aflejringer og hyppige olieskift.

Dækslet er taget af, I kan bare kommer med det!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten