Dongs forsøg på at rense røg for CO2 halter gevaldigt

Dong har stadig store problemer med et få energiforbruget tilstrækkeligt langt ned, når selskabet udskiller CO2 fra kraftværkernes røg på forsøgsstationen i Esbjerg.

Forsøget startede 1. januar 2006 og slutter om et halvt år, men forskerne har stadig ikke fundet den rigtige absorbent til at fange og udskille CO2. Senest måtte de droppe en helt ny absorbent ved navn castor 1, da afgasningen gik amok ved lave temperaturer.

»Vi har endnu ikke set de store fremskridt, og energiforbruget i vores forsøg er stadig alt for højt,« siger projektleder på anlægget, Poul-Jakob Vilhelmsen.

Kort fortalt foregår udskillelsen af CO2 fra røggas ved, at man anbringer en absorbent i væskeform i et 32 meter højt tårn. I bunden ledes røggassen ind, og under de rettet temperaturforhold binder absorbenten CO2. Ved efterfølgende at opvarme absorbenten er det muligt at udvinde ren CO2.

Den optimale absorbent kan optage store mængder CO2 på kort tid og afgasse dem ved lave temperaturer. Men mange absorbenter er enten for længe om at optage CO2 eller kræver for meget varme, og dermed energi, for at frigive CO2.

Energiforbruget flytter sig ikke

Dongs forsøg i Esbjerg er en del af et større EU-projekt, hvor forskere prøver at finde de optimale absorbenter til at binde og afgive CO2. I 2006 startede Dong forsøg med absorbenten mono-ethanol-amin, men forsøget endte med, at forskerne måtte opgive at få energiforbrug længere ned end 3,7 GJ per ton produceret CO2.

Siden har forskerne på Esbjerg-værket forsøgt med absorbenten Castor 1, men forsøget måtte afbrydes, fordi afgasningen af CO2 begyndte ved så lave temperaturer, at energiforbruget steg voldsomt, og CO2 slap ud i omgivelserne.

Forskerne fik dog hurtigt gang i nye forsøg med en udviklet udgave af Castor 1, men nu har forsøget kørt nogle måneder, og til juli regner forskerne ikke med de store fremskridt.

»Vi har stadig lang vej igen, fordi vi stadig ikke kan få energiforbruget længere ned end med mono-ethanol-amin,« siger Poul-Jakob Vilhelmsen.

Til gengæld nærer han store forhåbninger til absorbenten Castor 2, som skal testes i september.

Prisen på absorbenter stiger konstant

Dong er netop gået med i et storstilet CCS-projekt (CO2 Capture and Storage) i Norge, hvor også Vattenfall, Hydro, Shell og Statoil deltager.

Planen er blandt andet at undersøge potentialet i at bruge nedkølet ammoniak som absorbent, fordi forsøg viser, at energiforbruget er lavt, og ammoniak er billigt.

Hos Dong er forskerne stadig afventende over for, hvilken absorbent der slår igennem.

»Prisen på amin-absorbenter stiger hele tiden, og derfor lyder det besnærende at bruge nedkølet ammoniak. Men metoden rummer stadig mange ubesvarede spørgsmål. Så jeg tror vi gør klogt i fortsat at undersøge de traditionelle amin-absorbenter,« siger Poul-Jakob Vilhelmsen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er jo for sent - CO2 udslippet vil i 2020 være over 50% højere verden over, end det er nu.

Om mindre lande som Danmark følger med, er kun et spørgsmål om at statuere et godt eksempel - det vil ikke gøre nogen mærkeværdig forskel i praksis, da udviklings-landenes udslip fortsat vil stige drastisk.

we're all gonna die!

;)

  • 0
  • 0

Ja sidste sætning er da det eneste, som er et urokkeligt faktum her i livet ;)

Men dit argument af typen "jamen alle de andre gør det, så mit bidrag nytter ikke noget" holder ikke. Dels fordi lidt har også ret (en mindre vækst i CO2-udledningen må da alt andet lige være bedre end en stor vækst), og dels fordi Danmarks gode eksempel er en tvingende nødvendighed for at få ulandene med i fremtidige klimaaftaler.

:-) Morten

  • 0
  • 0

D'endnu værre .... Hvis bestræbelserne går på at forbrænde kulstof og efterfølgende 'låse' CO2, så vil resultatet blive at der ikke i fremtiden vil kunne dannes energireserver, som vores efterkommere kan trække på.

Så længe vore bestrræbelser går på at udnytte fossile brændstoffer - med eller uden co2-udslip - så handler vi som om vi er de sidste mennesker på jorden.

Vi er klogere end det..... men vil lader os ikke mærke med det.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten