Dong: Vores kraftværker bruger allerede billig vindmøllestrøm i elpatroner

15. januar 2015 kl. 07:18198
Dong: Vores kraftværker bruger allerede billig vindmøllestrøm i elpatroner
Illustration: Wikipedia.
Dong Energy installerer en ny elpatron på Studstrupværket, og flere kan være på vej for at undgå at køre med værkerne, når der er masser af billig vindmøllestrøm til rådighed.
Artiklen er ældre end 30 dage

Elpatroner i centrale kraftvarmeværker er ifølge en rapport det billigste virkemiddel for samfundet, når det gælder om at få mere værdi af vindmøllestrømmen under kraftige blæsevejr.

Læs også: Danmark kan hente milliardgevinst ved at bruge vindmøllestrømmen selv

Én af de store spillere på el- og fjernvarmemarkedet, Dong Energy, bekræfter, at det også er en selskabsøkonomisk fordel i visse tilfælde, og derfor sætter man 4. marts en 80 MW stor elpatron i drift på Studstrup-værket i samarbejde med fjernvarme-aftageren AffaldVarme Aarhus.

Asnæsværket har i mange år haft en elkedel på 100 MW, og i Esbjerg diskuterer man også muligheden med det lokale fjernvarmeselskab, oplyser Anders Christian Nordstrøm, direktør i Dong Energy med ansvar for salg af el og varme:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Elpatronen på Studstrupværket, som monteres i marts, består af to gange 40 MW kedler, som elopvarmede. De ses bagerst på illustrationen, som stammer fra Dong Energy. Elpatronen opstilles i en separat bygning tæt på fjernvarmerøret (rødt) ind til Århus. Illustration: Dong Energi.

»Vores værker har en rolle at spille i fremtidens elmarked. Derfor skal vi have nogle anlæg, som giver mening nu, hvor fleksibilitet er et vigtigt parameter. Og her passer elkedlerne rigtig fornuftigt ind,« siger han.

Anders Christian Nordstrøm tilføjer dog, at Dong skal se på det enkelte værk og dets driftsomstændigheder for at afgøre, om det er en selskabsmæssig god idé.

Ved at montere elpatronerne på de store kraftvarmeværker undgår selskabet at skulle betale PSO.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anders Christian Nordstrøm forklarer, at elpatronen på Asnæsværket har eksisteret i mange år, men at Dong først de seneste par år er begyndt at bruge den aktivt, når der er udsigt til meget lave eller negative priser på elmarkedet.

»Vi er som udgangspunkt ikke interesserede i at køre med en elproduktion, når spotmarkedspriserne er negative eller meget lave,« siger han og tilføjer, at ud over elpatronen på Asnæsværket, så kan Herning-værket bypasse, så det udelukkende producerer varme af biomasse.

Læs også: Overskudsstrøm gav negative elpriser i julen

Ifølge Nordstrøm er det ikke alle selskabets værker, der kan bypasse. De må dermed blive ved med at producere strøm af hensyn varmebehovet hos fjernvarmeforbrugerne. Han vil af konkurrencemæssige hensyn dog ikke ind på, hvor stor en del af selskabets varmekapacitet der kan køre uden tilhørende elproduktion.

Ifølge den førnævnte rapport vil det være økonomisk fordelagtigt at installere 500 MW elpatron-effekt på centrale kraftvarmeværker i Vestdanmark. De vil med fordel kunne køre i 600-900 timer om året og dermed kunne opsuge 360 GWH om året.

500 MW svarer til lidt mere end effekten af havmølleparkerne på Horns Rev 1 og 2. Her og nu kan de opsuge strøm fra godt to danske havmølleparker.

I forbindelse med de negative elpriser den 2. januar i år nedregulerede de termiske værker - både de centrale og de decentrale - deres elproduktion fra 2.139 MW til de halve, nemlig 957 MW mellem kl. 20 den først januar og kl. 06 den 2. januar. Det fremgår af udtræk af Energinet.dk's markedsdata.

198 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
215
3. februar 2015 kl. 22:23

Her kunne vi jo komme lidt tilbage til emnet, hvis det nu kunne betale sig at brænde vindmøllestrøm af i små varmeblæsere :)

NU er det jo et ret simpelt regnestykke! Hvis man sommerlukker i f.eks. 5 mdr og ikke bruger noget fjernvarme. Hvis Hofor's påstand om 5 % reduktion af forbruget tages som udgangspunkt for en bolig som bruger 18 Mwh så vil boligen altså bruge 17,2 Mwh efter man har indført sommerlukning. Når man så få aftner i løbet af perioden med sommerlukning ønsker varme i sin stue. HVis el-varmerens varme er 5 gang så dyr som fjernvarmen og sommerlunkningen har bevirket en varmebesparelse på 800 Kwh årligt. Ja så skal man bruge el-blæseren hvis man reelt har brug for 160 Kwh varme eller mindre, i den periode hvor der er sommerlukket.

214
3. februar 2015 kl. 03:57

Må man bede de herrer stoppe debatten om sommerlukning og små varmeblæsere. Det er en diskurs - og det er uden betydning, hvemvder får det sidste indlæg.

@Christian For så vidt enig. Det er helt off topic. Men overordnet kan emnet have en betydning for rådgivning af kunder og forståelsen for opnåelse af besparelser på drift af et varmeanlæg. Her kunne vi jo komme lidt tilbage til emnet, hvis det nu kunne betale sig at brænde vindmøllestrøm af i små varmeblæsere :)

213
2. februar 2015 kl. 22:21

Må man bede de herrer stoppe debatten om sommerlukning og små varmeblæsere. Det er en diskurs - og det er uden betydning, hvemvder får det sidste indlæg.

211
2. februar 2015 kl. 20:40

OG nu er der flere officielle aktører som anbefaler sommerlukning som <a href="https://www.energitjenesten.dk/">https://www.energitjenesten.dk/</a&gt;, Bolius, Hofor mf. Mon ikke det er fordi nogle har lidt mere indsigt i det reelle forhold end folk her i tråden der fægter rundt med arme og ben i forhold til simple tekniske forhold omkring varmt vand i rør.

@Niels Problemet er mere, at nogen ikke kan kende forskel på forskellige ventiler og komponenter. Der er som sådan ikke noget galt med HOFOR, Bolius og andres anbefaling vedr. sommerlukning på indirekte anlæg, uder forudsætning af, at der ikke skal bruges Varme til rumopvarmning. Det er imidlertid langt fra alle kunder som har indirekte anlæg eller som ønsker at undvære den komfort det meste af sommerhalvåret. At du ikke kan kende forskel på indirekte og direkte anlæg, og ikke forstår forskellen på energibesparelsen ved afspærring af anlæggene er fuldt og helt dit problem. At du tror, at der på et direkte anlæg er en forskel på om man afspærrer på en ventil i den ene eller den anden ende af et rør er ligeledes fuldt og helt dit problem. Men at forsøge at give indtryk af, at du har kendskab til VVS installationer er alligevel for let gennemskueligt. Hvor mange varmeanlæg har du selv dimensioneret ? Hvor mange rør eller ventiler har du selv haft "hænderne i" ? Lad os nu høre om du har en faglig baggrund der lader os have grund til at tro, at du ved bare lidt om det du til stadighed udtaler dig om.

212
2. februar 2015 kl. 22:12

At du ikke kan kende forskel på indirekte og direkte anlæg, og ikke forstår forskellen på energibesparelsen ved afspærring af anlæggene er fuldt og helt dit problem.
At du tror, at der på et direkte anlæg er en forskel på om man afspærrer på en ventil i den ene eller den anden ende af et rør er ligeledes fuldt og helt dit problem.

Kunne du ikke holde op med det tåbelige støj. Man lukker for en ventil til alle former for anlæg og så er hele forsyningen af varme til husets varmeanlæg stoppet og så er den bare ikke længere... Og så virker husets brugsvand altså stadig!

Der er som sådan ikke noget galt med HOFOR, Bolius og andres anbefaling vedr. sommerlukning på indirekte anlæg, uder forudsætning af, at der ikke skal bruges Varme til rumopvarmning.

Hvis man vil ha' sommerlukning til et hus med gulvvarme som man ønsker at bibeholde gulvvarmen i hele sommerhalvåret så kan man jo ligesom ikke sommerlukke.

210
2. februar 2015 kl. 20:22

Etiam dii contra stultitiam frustra luctantur.

JA så sandt som det er sagt, og glædelig med lidt selverkendelse.

Vi andre der har styr på de reelle tekniske forhold, og med en noget mere reel og fornuftig tilgang til de foreliggende tekniske forhold, lider jo ikke af disse kedelige skavanker. ELLER folk der mener et direkte anlæg hvor det er fjernvarmeværkets cirkulationspumpe der driver vandet rundt i husets radiatorsystem er noget fuldt og helt anderledes i forhold til sommerlunkning i forhold til et varmeveksler-anlæg hvor husets cirkulationspumpe driver radiatorvandet rundt i huset, lever jo i en fantasiverden af uoverstigelig omfang som vor fjernvarmemand fra Odense gør det. For ved begge systemerne sommerlukkes ved at lukke en ventil for fjernvarmevandet og systemet med varmeveksleren stoppes cirkulationspumpen så altså også. At man kan tæske langhalm på noget der er så simpelt og ligetil, virker absurd.

OG nu er der flere officielle aktører som anbefaler sommerlukning som https://www.energitjenesten.dk/, Bolius, Hofor mf. Mon ikke det er fordi nogle har lidt mere indsigt i det reelle forhold end folk her i tråden der fægter rundt med arme og ben i forhold til simple tekniske forhold omkring varmt vand i rør.

209
2. februar 2015 kl. 19:06

HVordan forstiller du dig at 10 eller måske 20 ventiler skal vedblive med at være lukket i flere måneder i sommerhalvåret og særlig hvis brugerne i korte tidsrum i løbet af sommerhalvåret lige kortvarrigt har brug for varme og derfor åbner for radiatoren.</p>
<p>Se i øvrigt <a href="https://jyllands-posten.dk/livsstil/bolig/E..">https://jyllands-posten…;.

Etiam dii contra stultitiam frustra luctantur.

208
2. februar 2015 kl. 12:15

Hvordan forestiller du dig at der er cirkulation, hvis ventilen på radiatorerne er lukket ?

HVordan forstiller du dig at 10 eller måske 20 ventiler skal vedblive med at være lukket i flere måneder i sommerhalvåret og særlig hvis brugerne i korte tidsrum i løbet af sommerhalvåret lige kortvarrigt har brug for varme og derfor åbner for radiatoren.

Se i øvrigt https://jyllands-posten.dk/livsstil/bolig/ECE4703706/Sparetip%3A+Sommerluk+for+fjernvarmen/

207
2. februar 2015 kl. 08:35

Der er cirkulation på et direkte anlæg, hvordan forestiller du dig radiatoren skal få vand frem hvis ikke der er cirkulation.
Cirkulationen kommer fra fjernvarmeværkets cirkulationspumpes.
Du begår igen og igen helt elementære fejl.

@Niels Hvordan forestiller du dig at der er cirkulation, hvis ventilen på radiatorerne er lukket ? Jeg kan godt se, at debatten ikke kommer meget videre med så forskellige faglige/tekniske udgangspunkter.

206
2. februar 2015 kl. 08:11

@Jakob

Der er ingen cirkulation på et direkte anlæg.

Der er cirkulation på et direkte anlæg, hvordan forestiller du dig radiatoren skal få vand frem hvis ikke der er cirkulation. Cirkulationen kommer fra fjernvarmeværkets cirkulationspumpes. Du begår igen og igen helt elementære fejl.

Manden havde bare glemt at fjernvarmen kun kostede godt 40 øre/kWh.

Hvis ikke man sommerlukker kan de få Kwh-er man skal bruge meget vel komme til at koste 10 kr/kwh fordi systemet taber så meget energi som ikke er brugbar. Og derfor er sommerlukning og så el-blæseren de få timer hvor der er et varmebehov selvsagt bedre.

205
2. februar 2015 kl. 04:26

Ved du egentlig hvordan et direkte anlæg virker? Selvfølge er det en god forretning at lukke for hele boligens cirkulation og bruge el-blæseren de få timer hvor der er koldt i sommerhalvåret.

@Niels Der er ingen cirkulation på et direkte anlæg. Der er ingen veksler eller cirkulationspumpe. Du bliver ved med at begå den samme fejl, det var jo derfor, at jeg foreslog at du tog et par kurser i VVS installationer f.eks. her:https://www.herningsholm.dk/fileadmin/user_...

På sin vis minder din forkærlighed for el-blæseren lidt om en samtale, som jeg havde med en forbruger, som fortalte mig at nu havde han fået sat et solcelleanlæg op, og anlægget producerede nogen hundrede kWh mere strøm end han og familien brugte. Den overskydende strøm fik han jo kun 60 øre/kWh for, så nu ville han til at bruge en el radiator til at Varme op med ! Manden havde bare glemt at fjernvarmen kun kostede godt 40 øre/kWh.

204
1. februar 2015 kl. 21:57

Tror du stadig at det er en god forretning ved direkte anlæg ?

Ved du egentlig hvordan et direkte anlæg virker? Selvfølge er det en god forretning at lukke for hele boligens cirkulation og bruge el-blæseren de få timer hvor der er koldt i sommerhalvåret.

Glimrende ! Det tog dig så et par dage at nå frem til den erkendelse.

Det er nu ellers flere gange fremført, at hvis man sommerlukker så har man ingen gulvvarme..

203
1. februar 2015 kl. 20:04

Det ender som altid galt for dig, når du ikke ved hvad det er du har med at gøre! Sommerlukning er for et centralvarmesystem med varmeveksler hvor en ventil lukkes på fjernvarmesiden så varmeveksleren ikke modtager varmt fjernvarmevand, eller for anlæg uden varmeveksler hvor ventilen til sommerlukning lukker for hele centralvarmesystemet ved at lukke for hovedtilførslen til husets centralvarmeanlæg.

@Niels Ok - kan du finde ud hvad du mener ? Er der en besparelse både ved indirekte og ved direkte anlæg ? Hidtil har du kun refereret til HOFOR, hvor alle installationer som bekendt er indirekte anlæg. Og for øvrigt nok primært større ejendomme.

Og andet og mere er der altså ikke i Sommerlukning. Og hvis man ønsker gulvvarme i sit toiletgulv så har man jo ikke sommerlukket..

Glimrende ! Det tog dig så et par dage at nå frem til den erkendelse.

Og hvordan så med el-blæseren ? Tror du stadig at det er en god forretning ved direkte anlæg ?

202
1. februar 2015 kl. 19:50

Det ender altid galt for dig, når du ikke har styr på forudsætningerne.
For at opnå en besparelse så skal man forudsætte, at der er tale om indirekte centralvarmeanlæg og at man ikke ønsker at bruge Varme i løbet af perioden.
Allerede her er forudsætningerne reduceret kraftigt, idet en meget stor del af forbrugerne har flise-/klinegulve og ønsker at disse skal være behagelig lune at gå på - også om sommeren.
Og en meget stor del af forbrugerne (andre steder end ved HOFOR) har direkte anlæg og dermed intet tab fra veksler eller cirkulationspumpe.
Og forøvrigt giver det ofte problemer at slukke en cirkulationspumpe alt for lang tid af gangen (står også i Hofor's brochure)
Book hellere et par kurser på
<a href="https://www.herningsholm.dk/fileadmin/user_..">https://www.herningsholm…;.

@Jakob

Det ender som altid galt for dig, når du ikke ved hvad det er du har med at gøre! Sommerlukning er for et centralvarmesystem med varmeveksler hvor en ventil lukkes på fjernvarmesiden så varmeveksleren ikke modtager varmt fjernvarmevand, eller for anlæg uden varmeveksler hvor ventilen til sommerlukning lukker for hele centralvarmesystemet ved at lukke for hovedtilførslen til husets centralvarmeanlæg.

Og andet og mere er der altså ikke i Sommerlukning. Og hvis man ønsker gulvvarme i sit toiletgulv så har man jo ikke sommerlukket..

201
1. februar 2015 kl. 18:31

</p>
<p>Men nu har man jo altså af den helt klare opfattelse at det giver et bedre resultat at lukke for centralvandet centralt for bygningen se <a href="https://www.energitjenesten.dk/sommerluk-fo..">https://www.energitjenes…;.

@Niels Det ender altid galt for dig, når du ikke har styr på forudsætningerne. For at opnå en besparelse så skal man forudsætte, at der er tale om indirekte centralvarmeanlæg og at man ikke ønsker at bruge Varme i løbet af perioden. Allerede her er forudsætningerne reduceret kraftigt, idet en meget stor del af forbrugerne har flise-/klinegulve og ønsker at disse skal være behagelig lune at gå på - også om sommeren. Og en meget stor del af forbrugerne (andre steder end ved HOFOR) har direkte anlæg og dermed intet tab fra veksler eller cirkulationspumpe. Og forøvrigt giver det ofte problemer at slukke en cirkulationspumpe alt for lang tid af gangen (står også i Hofor's brochure) Book hellere et par kurser påhttps://www.herningsholm.dk/fileadmin/user_...

197
1. februar 2015 kl. 14:38

5 % af en varmeudgift på 10.000 kr er 500 kr. Hvis el-blæseren afsætter 2 Kw er det 4,4 kr i timen. SÅ skal man vist ikke være særlig begavet hvis man ikke kan regne sig frem til at der er mulighed for betydelige besprelse ved at bruge blæseren i stedet for radiatorene i huset..

@Niels Hvem der er begavet eller kan regne skal vi vist ikke snakke så meget om. Samme energimængde kan framskaffes via fjernvarme til 1,2 kr./time.https://www.hofor.dk/fjernvarme/prisen-paa-fjernvarme-2015/

195
1. februar 2015 kl. 14:09

Ved du hvad HOFOR har lagt til grund for deres anbefaling af "sommerluk" ?
Det fremgår ikke af dit tidligere link! Det fremgår ikke noget sted på deres hjemmeside ! (At jeg har kunne finde)

Nej Det kan du sikkert ikke finde ud af, ud fra deres hjemmeside se https://www.hofor.dk/baeredygtige-byer/spar-pa-varmen-det-betaler-sig/sommerluk/ men mon ikke forholdet at Hofor anbefaler at lukke den centrale ventil som de skriver giver op til 5 % besparelse netop beviser dette.

199
1. februar 2015 kl. 14:51

Nej Det kan du sikkert ikke finde ud af, ud fra deres hjemmeside se <a href="https://www.hofor.dk/baeredygtige-byer/spar..">https://www.hofor.dk/bae…;. men mon ikke forholdet at Hofor anbefaler at lukke den centrale ventil som de skriver giver op til 5 % besparelse netop beviser dette.

@Niels Jeg tror du skal starte med et par uger her:https://www.herningsholm.dk/fileadmin/user_upload/PDF/Kursuscenter/folder_vvs_a4.pdfSå kan du efterfølgende måske bedre skelne mellem de forskellige anlægstyper.

194
1. februar 2015 kl. 13:27

</p>
<p>NU er der jo altså noget som Hofor og andre erfaringsmæssigt har konstateret, at når de individuelle ventiler ude i husets centralvarmeanlæg skal lukkes for at sommerlukke, så går det ikke helt sådan at ventilerne er lukket hele sommerren som forskellig forhold er skyld i. Når man en sommeraften har haft brug for varme åbnes ventilerne og de lukkes ikke igen, der bliver pillet ved ventilerne i løbet af sommerhalvåret og radiatoren står så hele sommeren og aftager varme som ikke var meningen. Og det er altså i alt sin enkelthen derfor Hofor og andre anbefaler at sommerlukke et sted centralt for huset.

@Niels Ved du hvad HOFOR har lagt til grund for deres anbefaling af "sommerluk" ? Det fremgår ikke af dit tidligere link! Det fremgår ikke noget sted på deres hjemmeside ! (At jeg har kunne finde) Forklar, forklar ! Hvad det er du ved ?

Hvad er det for nogen ventiler, som lukker bedre end andre ? Hvem/hvor mange åbner ventilerne på deres radiatorer og lukker ikke igen ? Hvem /hvor mange "piller" ved ventilerne, så radiatoren står og aftager varme hele sommeren ?

Hvordan gik det med at forholde dig til indirekte kontra direkte anlæg ? Hvordan gik det med at forholde dig til økonomien ved at bruge en el-blæser ?

P.s. Det sidste spørgsmål er vel det eneste som en "on topic" mht. at bruge billig vindmøllestrøm

193
1. februar 2015 kl. 12:56

På et direkte anlæg, hvilken forskel tror du så der er på at lukke en ventil ved den samlede tilslutning af centralvarmeanlægget kontra at lukke ventilerne på de enkelte varmegivere ?

NU er der jo altså noget som Hofor og andre erfaringsmæssigt har konstateret, at når de individuelle ventiler ude i husets centralvarmeanlæg skal lukkes for at sommerlukke, så går det ikke helt sådan at ventilerne er lukket hele sommerren som forskellig forhold er skyld i. Når man en sommeraften har haft brug for varme åbnes ventilerne og de lukkes ikke igen, der bliver pillet ved ventilerne i løbet af sommerhalvåret og radiatoren står så hele sommeren og aftager varme som ikke var meningen. Og det er altså i alt sin enkelthen derfor Hofor og andre anbefaler at sommerlukke et sted centralt for huset.

192
1. februar 2015 kl. 05:07

</p>
<p>@Karsten</p>
<p>Det har vi jo alle! Men lad os lige en gang for alle slå fast, herunder i forlængelse af Hofor's erfaringer at der spares energien ved at stoppe bygningens centralvarmecirkulation et centralt sted for bygningen i stedet for at lukke alle termostater i huset, og som det iøvrigt anbefales her se <a href="https://www.energitjenesten.dk/sommerluk-fo..">https://www.energitjenes…;. og alle dine og Hr. Rasmussens tåbelige bortforklaringer virker kun pinagtige.

@Niels Jamen så lad os en gang for alle få svar på de ret simple spørgsmål vedr. den mest udbredte anlægstype i landet - direkte anlæg.

På et direkte anlæg, hvilken forskel tror du så der er på at lukke en ventil ved den samlede tilslutning af centralvarmeanlægget kontra at lukke ventilerne på de enkelte varmegivere ? Og i det sidste tilfælde, hvis der er termostatisk regulering ( eller vejrkompensering ) tror du så det sker automatisk ? Og hvad vil du så med en el-blæser ? (Når du kan åbne en ventil eller termostaten sørger selv for at åbne, og der få sekunder efter strømmer varmt vand i dine radiatorer.)

Og spørgsmålet der kan gælde for begge anlægstyper: hvordan vil du tilfredsstille komfortbehovet på et "koldt" klinkegulv, hvis du lukker hele centralvarmeanlægget ?

Hele debatten om dette (afledte) emne udspringer tilsyneladende af, at du ikke kan kende forskel på funktionen af en veksler og en radiator. Men det burde jo ellers sige sig selv, at hvis man fjerner funktioner fra et varmeanlæg, så er der potentiale for besparelser. Lukker man - på et indirekte anlæg - for vekseleren og slukker for cirkulationspumpen, ja så er der en besparelse. ( den ultimative besparelse er jo at slet ikke have varme i vores huse - ikke ) Men der er også et tab af komfort, fordi man jo ikke har Varme i boligen. Der er rigtig mange forbrugere som ønsker et lunt gulv på badeværelset eller lidt Varme på håndklædetørreren også om sommeren ! Pointen i forhold til et direkte anlæg er - igen - at her er der ikke nogen veksler eller cirkulationspumpe til centralvarmeanlægget. ( og dermed heller ikke nogen besparelse fra disse komponenter ) Der er dermed ingen forskel på at lukke centralt på en ventil, eller lukke decentralt på andre ventiler ( termostater ) Vil du en enkelt aften have Varme, så kommer det ganske automatisk iht. den forudstillede temperatur på termostaterne. Har du valgt at lukke helt for anlægget, ja så er det kun de ca. 0,1 liter vand pr. meter der står i røret til radiatoren, som du skal flytte før der er varme på igen. Selv i den situation kan du dårligt nå at hente en el-blæser før rummet er opvarmet ! Og tilmed slipper du for at betale for den dyrere el og at høre på en irriterende knurren/summen fra el-blæseren.

Og jeg må give Karsten ret. Det er kun en af 100 vis af fejl, som du gennem årene har "brillieret" med !

191
31. januar 2015 kl. 21:55

Ja - du har noget at lære ..

@Karsten

Det har vi jo alle! Men lad os lige en gang for alle slå fast, herunder i forlængelse af Hofor's erfaringer at der spares energien ved at stoppe bygningens centralvarmecirkulation et centralt sted for bygningen i stedet for at lukke alle termostater i huset, og som det iøvrigt anbefales her se https://www.energitjenesten.dk/sommerluk-for-varmen.html og alle dine og Hr. Rasmussens tåbelige bortforklaringer virker kun pinagtige.

184
31. januar 2015 kl. 16:40

Ja det er også meget kompliceret teknologi så for overskuelighedens skyld havde det været på sin plads med standart symbler så fru. Jensen kan overskue hvor hun skal lukke for varmen til huset. Hun kender jo selvsagt alle symbolerne i forvejen.

Nu er der jo en tydelig nummerering med tilhørende tekst.https://www.hofor.dk/wp-content/uploads/2013/02/Guide-til-dit-fjernvarmeanlaeg.pdfAlligevel har jeg hørt om enkelte der er i stand til at tage fejl af en veksler og en radiator LOL

182
30. januar 2015 kl. 20:18

Håndtaget i lukket position. Det har du da ret i Karsten.

180
30. januar 2015 kl. 19:51

Hvis man ser på illustrationen kan man se, at tilslutningen til pladeveksleren er med de varme rør forneden og de kolde i top. Er det ofte vendt sådan? Er der nogen der kender grunden til at man vender det sådan? I de beskrivelser jeg har set af tilslutning til pladevekslere er den varme del opad.

179
30. januar 2015 kl. 18:00

idt lige som med dig

Ja! Og du tilhører den racen af skod-ingeniører der bare ikke har nogen realitetssans overhovedet!

176
30. januar 2015 kl. 14:22

Jeg har gentagende gange forsøgt at forklare dig hvad forskellen den er, men uden held. Men som sagt flere gange er der er en stor forskel.

Og jeg har gentagne gange forklaret dig, at såfremt ventilerne i begge situationer lukker tæt, så er der ingen forskel. Hvis der ingen vandgennemstrømning er, så sker der kun et energitab for den vandmængde der står i rørene. Og det er så fløjt hamrende ligegyldigt om du lukker i den ene eller den anden ende af røret !

OG hvad er det så lige der sker når der er koldt i junimåned, når det styres automatisk?</p>
<p>Mon så ikke boligens varmesystem åbner for varmen til boligens radiatorer.

Hvis boligens varmesystem åbner, så er det fordi der er et varmebehov. Hvis du vil undgå det, så er der tale om et komforttab - og altså en helt anden situation.

Det er jo lige præcis den komfort du skal se bort fra ved at sommerlukke. Det er sådan lige som det som er hele pointen med at sommerlukke.

Se nu begynder du at nærme dig en forståelse for hvad der er baggrunden. Hvis der kan accepteres et komforttab, så kan du opnå en besparelse. Men det gælder også for mange andre situationer. Og så sammenlignes der "æbler og pærer"

175
30. januar 2015 kl. 14:10

På et direkte anlæg, hvilken forskel tror du så der er på at lukke en ventil ved den samlede tilslutning af centralvarmeanlægget kontra at lukke ventilerne på de enkelte varmegivere ?

Jeg har gentagende gange forsøgt at forklare dig hvad forskellen den er, men uden held. Men som sagt flere gange er der er en stor forskel.

Og i det sidste tilfælde, hvis der er termostatisk regulering ( eller vejrkompensering ) tror du så det sker automatisk ?

OG hvad er det så lige der sker når der er koldt i junimåned, når det styres automatisk?

Mon så ikke boligens varmesystem åbner for varmen til boligens radiatorer.

Og hvad vil du så med en el-blæser ?

Og hvordan vil du så lige undvære en el-blæser når det er oplagt at centralevarmesystemet ikke skal yde varme 3 timer en juniaften, netop fordi centarlvarmesystemet vil bruge forholdsmæssigt meget energi i forhold til den brugbare varme der afsættes i boligen, i forhold til el-blæseren. .

Og hvordan vil du tilfredsstille komfortbehovet på et "koldt" klinkegulv, hvis du lukker hele centralvarmeanlægget ?

Det er jo lige præcis den komfort du skal se bort fra ved at sommerlukke. Det er sådan lige som det som er hele pointen med at sommerlukke.

174
30. januar 2015 kl. 13:49

Hvad er det som du mener er så stor en forskel på et direkte anlæg hvor det er fjernvarmevandet som strømmen gennem husets centralvarmeanlæg i modsætning til varmevekslerløsningen hvor fjernvarmevandet afsætter energi til husets centralvarmeanlæg via en varmeveksler og en cirkulationspumpe vartager cirkulationen af centralvarmevandet i husets radiatorer.

@Niels Det er sådan et indlæg, som nærmest reklamerer med din uvidenhed på området. Men Christian gav jo en udmærket forklaring tidligere i tråden. Ellers kan du jo starte med at forholde dig til: På et direkte anlæg, hvilken forskel tror du så der er på at lukke en ventil ved den samlede tilslutning af centralvarmeanlægget kontra at lukke ventilerne på de enkelte varmegivere ? Og i det sidste tilfælde, hvis der er termostatisk regulering ( eller vejrkompensering ) tror du så det sker automatisk ? Og hvad vil du så med en el-blæser ? (Når du kan åbne en ventil eller termostaten sørger selv for at åbne, og der få sekunder efter strømmer varmt vand i dine radiatorer.) Og hvordan vil du tilfredsstille komfortbehovet på et "koldt" klinkegulv, hvis du lukker hele centralvarmeanlægget ?

173
30. januar 2015 kl. 13:40

gider/kan svare på spørgsmål om opbygning af varmeanlæg,

Hvad er det som du mener er så stor en forskel på et direkte anlæg hvor det er fjernvarmevandet som strømmen gennem husets centralvarmeanlæg i modsætning til varmevekslerløsningen hvor fjernvarmevandet afsætter energi til husets centralvarmeanlæg via en varmeveksler og en cirkulationspumpe vartager cirkulationen af centralvarmevandet i husets radiatorer.

172
30. januar 2015 kl. 13:21

Du er simpelt mere useriøs end normalt, måske den manglende indsigt i de tekniske opstillinger, der gør udslaget..</p>
<p>Sommerlukning er hvor man centralt for bygningens varmesystem lukker for vandgennemstrømningen til bygningens centralvarmeanlæg, som altså erfaringsmæssigt giver en besparelse på op til 5 %.

@Niels Når du nu har erkendt ikke at kunne se forskel på en radiator og en veksler, og du samtidig ikke gider/kan svare på spørgsmål om opbygning af varmeanlæg, så er der vist ikke håb om at du lærer ret meget ved en fortsat debat.

171
30. januar 2015 kl. 12:59

Jeg kan kun give Karsten ret - du er useriøs !

Du er simpelt mere useriøs end normalt, måske den manglende indsigt i de tekniske opstillinger, der gør udslaget..

Sommerlukning er hvor man centralt for bygningens varmesystem lukker for vandgennemstrømningen til bygningens centralvarmeanlæg, som altså erfaringsmæssigt giver en besparelse på op til 5 %.

170
30. januar 2015 kl. 09:28

@Jacob
Lige til din oplysning, så er der kun meget få direkte anlæg i Hofors forsyningsområde.
Tab fra varmeanlægget opstår også i varmeveksleren på anlægget og i de rør der fører dertil.
Ligeledes vil en cirkulationspumpe bruge strøm, og det er ikke alle der har Alpha pumper. Ligeledes er der en del huse med enkeltstrægsanlæg især i den ældre boligmasse.

@Christian Enig !
Og forøvrigt har jeg også har haft snakken med Hofor om "sommerluk" kampagnen. Der er bare meget forskellige forudsætninger og potentialer alt efter hvilke anlægs- og ejendomstyper vi taler om, hvilket Niels Hansen øjensynligt slet ikke er klar over.

169
30. januar 2015 kl. 09:16

@Jacob Lige til din oplysning, så er der kun meget få direkte anlæg i Hofors forsyningsområde. Tab fra varmeanlægget opstår også i varmeveksleren på anlægget og i de rør der fører dertil. Ligeledes vil en cirkulationspumpe bruge strøm, og det er ikke alle der har Alpha pumper. Ligeledes er der en del huse med enkeltstrægsanlæg især i den ældre boligmasse.

168
30. januar 2015 kl. 04:52

Ja det er sørme også rigtigt jeg tog lige figur 14 på side 4 for for en radiator, men det er en varmeveksler.</p>
<p>Men igen om det er en cirkulationspumpe som trykker vandet ud i boligens centralvarmeanlæg når energien til varmeforsyning kommer via varmeveksleren eller det er et direkte anlæg hvor det er fjernvarmevandet som cirkuleres ud i boligens varmeanlæg giver ingen forskel overhovedet.

@Niels Du forstår stadig ikke forskellen på de 2 installationstyper. Jeg kan kun give Karsten ret - du er useriøs !

166
29. januar 2015 kl. 21:12

Ja det er sørme også rigtigt jeg tog lige figur 14 på side 4 for for en radiator, men det er en varmeveksler.

Men igen om det er en cirkulationspumpe som trykker vandet ud i boligens centralvarmeanlæg når energien til varmeforsyning kommer via varmeveksleren eller det er et direkte anlæg hvor det er fjernvarmevandet som cirkuleres ud i boligens varmeanlæg giver ingen forskel overhovedet.

165
29. januar 2015 kl. 20:58

Der omtales både anlæg med varmeveksler med tilhørende cirkulationspumpe og direkte anlæg hvor fjernvarmevandet tilflyder boligens centralvarmeanlæg.

Hold nu op Niels ! Læser du ikke dine egne links ? Der er intet sted i brochurer nævnt direkte anlæg, og der er kun en skitse af indirekte anlæg. Men prøv at fjerne komponent nr. 14, 15 og 18 på skitsen i Hofor's brochure, så nærmer du dig et direkte anlæg.

159
29. januar 2015 kl. 19:39

For 8 gang. Når Hofor og andre herunder <a href="https://www.energitjenesten.dk/sommerluk-fo..">https://www.energitjenes…;. anbefaler at man lukker for hovedforsyningen ved at afbryde cirkulationen til boligens centralvarmeanlæg så hænger det jo sammen med at så er der lukket for varmeforsyningen til huset, som i praksis og erfaringsmæssigt ikke er tilfældet ved at lukke varmeanlæggets termostater som altså Hofor med flere har erfaret og erkendt .

@Niels Du laver dine egne konklusioner, og tager andre som gidsler for dem. Og magter tilsyneladende ikke at forholde dig til relativt simple spørgsmål om VVS installationer.

Men Hofor angiver kun tabet fra cirkulationen og strømmen til cirkulationspumpen. (Ved indirekte anlæg) Hvis der er tale om direkte anlæg, så er der ikke nogen cirkulationspumpe (og dermed ikke noget tab/gevinst ved at slukke en cirkulationspumpe) Hvis der ikke er forbrug på en direkte installation, så er der ikke noget tab. Og selvfølgelig lukker termostater tæt, ellers skal de naturligvis serviceres så de både kan lukke og regulere korrekt.

.... sommeraften til 20 c' og husets beboer lader varmeanlægget stå til de 20 c' og de tidspunkter af sommerhalvåret hvor udetemperaturen er lav at her er det ikke nødvendig at temperaturen i boligen er høj. Jammen nu yder centralvarmeanlægget da under alle omstændigheder varmeeffekt resten af sommerhalvåret selv om beboerne egentlig ikke behøver denne varme.

Fidusen ved i det hele taget at have et varmeanlæg er vel at kunne bestemme den temperatur man gerne vil have. Hvis man ville have samme temperatur som udenfor, så behøvede man jo ikke et varmeanlæg. Og så den med el-blæseren ! Elopvarmning er ca 2,5 gange dyrere end gennemsnittet for fjernvarme. Hvis man ønsker Varme i stuen en sommeraften, så åbner man for termostaten på radiatorerne (eller hvis man har ladet dem stå, så kommer det helt automatisk) På en normal radiatortilslutning, så skal der kun flyttes ca 0,1 liter/meter rør før det Varme vand er fremme, og man slipper for at lede efter en el-blæser, slutte den til, flytte den på plads bagefter, høre på dens summende snurren osv. osv. osv.

Og da du tilsyneladende ikke kan besvare de stillede spørgsmål, så skal du få lidt hjælp. Der er ingen forskel på besparelsen, om du lukker på en central ventil eller om der lukkes ved hver varmegiver. (Selvfølgelig under forudsætning af at begge ventiltyper lukker tæt) Ved termostatisk regulering eller vejrkompensering så sker det ganske automatisk. Mange forbrugere ønsker at have lidt Varme på gulvet i badeværelset hele sommeren.

160
29. januar 2015 kl. 20:17

Du laver dine egne konklusioner, og tager andre som gidsler for dem. Og magter tilsyneladende ikke at forholde dig til relativt simple spørgsmål om VVS installationer.</p>
<p>Men Hofor angiver kun tabet fra cirkulationen og strømmen til cirkulationspumpen. (Ved indirekte anlæg)
Hvis der er tale om direkte anlæg, så er der ikke nogen cirkulationspumpe (og dermed ikke noget tab/gevinst ved at slukke en cirkulationspumpe)
Hvis der ikke er forbrug på en direkte installation, så er der ikke noget tab. Og selvfølgelig lukker termostater tæt, ellers skal de naturligvis serviceres så de både kan lukke og regulere korrekt.

@Jakob

Forstår ærlig talt ikke, hvorfor du vedbliver med at vade rundt i forhold omkring varmestyring og termostater, som er ret elementære ting, når det forhold at Hofor har erkendt at husstandens årlige varmeforbrug reduceres med op til 5 %, når man lukker for hovedcirkulationen til boligens centralvarme..

Tror du ikke Hofor ved hvordan en termostat og moderne husstandes varmestyring virker?

Tror du skal ringe ind til Hofor's kundeservice i morgen! Kan være de kan forklarer dig hvordan sommerlunkning virker, selv om de så åbenlys får et problem..

Og for lige at vende tilbage til det egentlige spørgsmål, nemlig når boligen er sommerlukket som spare op til 5 % for brugeren, så er det selvsagt mere hensigtsmæssigt at bruge en el-blæser de få timer i sommerhalvåret, hvis varmebehovet forekommer, i stedet for at varme hele centralvarmeanlægget op en juli-aften og sikkert ikke huske at lukke det ned igen, så de næste mange aftner og natter når det er koldt så åbner varmeanlægget og der afsættes varme som egentlig ikke er brugbar..

158
29. januar 2015 kl. 19:10

Og skal vi så lige tage den for 6. gang

For 8 gang. Når Hofor og andre herunder https://www.energitjenesten.dk/sommerluk-for-varmen.html anbefaler at man lukker for hovedforsyningen ved at afbryde cirkulationen til boligens centralvarmeanlæg så hænger det jo sammen med at så er der lukket for varmeforsyningen til huset, som i praksis og erfaringsmæssigt ikke er tilfældet ved at lukke varmeanlæggets termostater som altså Hofor med flere har erfaret og erkendt .

Nu starter hele diskussionen jo med at du ikke kunne forstå at det er fordelagtigt i at bruge en el-blæser få dage i sommerhalvåret når centralvarmeanlægget er sommerlukket. Og det er jo lige præcis det som er hele omdrejningspunktet her. Nemlig hvis varmeanlægget ikke er sommerlukket så stilles husets varmeanlæg en kold sommeraften til 20 c' og husets beboer lader varmeanlægget stå til de 20 c' og de tidspunkter af sommerhalvåret hvor udetemperaturen er lav at her er det ikke nødvendig at temperaturen i boligen er høj. Jammen nu yder centralvarmeanlægget da under alle omstændigheder varmeeffekt resten af sommerhalvåret selv om beboerne egentlig ikke behøver denne varme.

157
29. januar 2015 kl. 17:35

Tror du helt ærlig varmebrugeren ønsker 20 c' i hans stue med energi fra hans varmeanlæg fra kl 01.00 til 6 om morgenen når solen begynder at varme ind i hans stue, som er det som i praksis sker, i forlængelse af alt dit ævl. Og så anbefaler Hofor og andre at man lukker helt for gennemstrømningen af centralvarmevand som altså giver en besparelse på 5 % når man altså ikke får sin stue opvarmet om natten når man iøvrigt ikke har brug for det..

@Niels Der har hidtil i debatten ikke været nævnt noget om "natsænkning" Men nu er du øjensynlig så trængt, at du har svært ved at holde dig til emnet. Men natsænkning kan da f.eks. også håndteres ved en simpel ur styring ( hvis man har indirekte anlæg og cirkulationspumpe ) alternativt vha. intelligente termostater f.eks. Danfoss Living. Ved "tunge konstruktioner" er der dog en forsinkelse på flere timer og besparelsen tvivlsom. ( især hvis man efterfølgende har brug for opvarmning og varmegiverne for små til at sikre en ordentlig afkøling ) Og skal vi så lige tage den for 6. gang

På et direkte anlæg, hvilken forskel tror du så der er på at lukke en ventil ved den samlede tilslutning af centralvarmeanlægget kontra at lukke ventilerne på de enkelte varmegivere ? Og i det sidste tilfælde, hvis der er termostatisk regulering ( eller vejrkompensering ) tror du så det sker automatisk ? Og hvad vil du så med en el-blæser ? (Når du kan åbne en ventil eller termostaten sørger selv for at åbne, og der få sekunder efter strømmer varmt vand i dine radiatorer.) Og hvordan vil du tilfredsstille komfortbehovet på et "koldt" klinkegulv, hvis du lukker hele centralvarmeanlægget ?

156
29. januar 2015 kl. 17:23

Hvis forbrugeren ønsker en vis temperatur i rummene, så er det jo på ingen måde uhensigtsmæssigt at varmeanlægget forsøger at efterkomme dette.

Tror du helt ærlig varmebrugeren ønsker 20 c' i hans stue med energi fra hans varmeanlæg fra kl 01.00 til 6 om morgenen når solen begynder at varme ind i hans stue, som er det som i praksis sker, i forlængelse af alt dit ævl. Og så anbefaler Hofor og andre at man lukker helt for gennemstrømningen af centralvarmevand som altså giver en besparelse på 5 % når man altså ikke får sin stue opvarmet om natten når man iøvrigt ikke har brug for det..

155
29. januar 2015 kl. 14:26

Det er lige præcis korrekt, som altså ifølge Hofor's erfaring bevirker at der overforbruges med 5 %, fordi varmeanlægget afsætter varme i boligen som egentlig er uhensigtsmæssig, i sommerhalvåret.

@Niels Nej,nej og atter nej Der afsættes ikke Varme med mindre der er åbnet for nogen af varmegiverne. Hvis forbrugeren ønsker en vis temperatur i rummene, så er det jo på ingen måde uhensigtsmæssigt at varmeanlægget forsøger at efterkomme dette. Hvis du havde læst og forstået HOFOR's anvisning, så drejer det sig om indirekte anlæg ( og i HOFOR's område primært større ejendomme ) hvor man bl.a. opnår en besparelse ved at slukke cirkulationspumpen på sekundærsiden af centralvarmeveksleren. Du har imidlertid ikke svaret de 5 gange jeg har spurgt om nogle ganske simple spørgsmål vedr direkte anlæg ?

154
29. januar 2015 kl. 14:13

Altså fungerer varmeanlægget som det skal. Er der behov for varme, så åbner termostatventilerne.
Alternativt kan man jo lukke termostatventilen helt.
Men forudsætningen må til enhver tid være at et varmanlæg er der for at sikre den opvarmning man ønsker.
Hvis man altså ikke vil fryse ?

Det er lige præcis korrekt, som altså ifølge Hofor's erfaring bevirker at der overforbruges med 5 %, fordi varmeanlægget afsætter varme i boligen som egentlig er uhensigtsmæssig, i sommerhalvåret.

153
29. januar 2015 kl. 13:19

Når der lukkes på den centrale ventil er der 100 % lukke for varme til boligen. Hvis ventiler ude i huset skal lukke for varmen vil de åbne i de perioder hvor der er varmebehov i boligen ifølge det som termostatventilen er indstillet til.

@Niels Altså fungerer varmeanlægget som det skal. Er der behov for varme, så åbner termostatventilerne. Alternativt kan man jo lukke termostatventilen helt. Men forudsætningen må til enhver tid være at et varmanlæg er der for at sikre den opvarmning man ønsker. Hvis man altså ikke vil fryse ?

152
29. januar 2015 kl. 12:51

På et direkte anlæg, hvilken forskel tror du så der er på at lukke en ventil ved den samlede tilslutning af centralvarmeanlægget kontra at lukke ventilerne på de enkelte varmegivere ?

Når der lukkes på den centrale ventil er der 100 % lukke for varme til boligen. Hvis ventiler ude i huset skal lukke for varmen vil de åbne i de perioder hvor der er varmebehov i boligen ifølge det som termostatventilen er indstillet til.

151
29. januar 2015 kl. 12:20

Det direkte anlæg her er det fjernvarmevandet ude fra vejen som gennemstrømmer husets radiatoreranlæg , og ved sommerlunkning lukkes en ventil så der ikke strømmer vand i husets radiatorer.
Altså ved sommerlukning står radiatorervandet stille i husets varmesystem uanset om det er det ene eller andet varmesystem.

@Niels Du har stadig ikke forstået det (helt) Men du er da på vej. Når vandet til radiatorerne står stille, har det så en betydning om det er den ene eller anden ventil, som har sørget for dette ?

Nu er jeg ikke helt på det rene med og du i det hele taget ved hvordan en termostat virker.</p>
<p>For selv hvis vi forstillede os at alle fjernvarmeboliger som mulige kandidater til sommerlukning havde monteret optimale termostater og Vejrkompensering hvordan mon så disse termostater virker når der er koldt i juni måned.

En termostat gør det, som den er konstrueret til. Hvis du f.eks. har en rumtermostat og indstiller den til at holde f.eks. 20 grader i et rum, så forsøger den at få varmegiveren til det. Hvis du tager som udgangspunkt at folk gerne vil fryse, hvis det bliver koldt om sommeren, så tager du fejl. Så skal termostaterne nemlig sørge for at der holdes den temperatur, som brugeren har ønsket.

Så jeg bliver nok lige til for 5. gang at spørge: På et direkte anlæg, hvilken forskel tror du så der er på at lukke en ventil ved den samlede tilslutning af centralvarmeanlægget kontra at lukke ventilerne på de enkelte varmegivere ? Og i det sidste tilfælde, hvis der er termostatisk regulering ( eller vejrkompensering ) tror du så det sker automatisk ? Og hvad vil du så med en el-blæser ? (Når du kan åbne en ventil eller termostaten sørger selv for at åbne, og der få sekunder efter strømmer varmt vand i dine radiatorer.) Og hvordan vil du tilfredsstille komfortbehovet på et "koldt" klinkegulv, hvis du lukker hele centralvarmeanlægget ?

Varme er ikke kun effekt og kroner, det er i lige så høj grad komfort og ukompliceret betjening