Dong-værk samler støv i Holland

Hollands reneste kraftværk, Enecogen, som ejes af Dong Energy og det hollandske energiselskab Eneco, har kun kørt 690 timer, siden det blev sat i drift for et års tid siden. Det er otte procent af den tid, som det naturgasfyrede kraftværk kunne have kørt.

Værket, som har kostet fem milliarder kroner, ligger i Rotterdam og har ellers kapacitet til at producere strøm nok til 1,4 millioner husstande, men kan slet ikke konkurrere med billig kulstrøm og støttet vindenergi fra især tyske vindmøller. Det skriver en hollandsk avis, Financieele Dagblad.

Ifølge avisen betyder konkurrencen fra disse to typer værker, at relativt forurenende kulfyrede kraftværker i stedet anvendes til at producere strøm. Elprisen for virksomheder i Holland er i øjeblikket på 34 øre pr. kWh, mens alene råvareprisen på det naturgasfyrede værk ligger over 37 øre pr. kWh.

Dong Energy har allerede nedskrevet værdien af sine tre gaskraftværker, det hollandske, et britisk og et norsk med to milliarder kroner som følge af de ugunstige forhold for gaskraftværkerne.

I Danmark har udviklingen set lidt anderledes ud end i Holland, for i Danmark kørte både gaskraftværker og kulkraftværker mindre i 2012 - trods de lave kulpriser.

Læs også: Danske kraftværker i slæbegear: Laveste elproduktion i 20 år

Det skyldes ifølge Dong Energy en kombination af øget anvendelse af biomasse på de danske kraftværkerne, øget produktion fra havmølleparkerne og en lavere efterspørgsel på strøm på grund af mildt vejr og lavere økonomisk aktivitet i Europa.

Endelig betød høj vandstand i reservoirerne i Norge og Sverige meget billig el på det nordiske elmarked.

Læs Ingeniøren på fredag, hvor vi giver forklaringen på, hvorfor kulpriserne er så lave og naturgasprisen så høj - trods masser af billig skifergas i USA.

Emner : Kulkraft
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Skævvridningen sker fordi de mest forurenende værker ikke straffes økonomisk. Systemet bør sikre at de mindst forurenende enheder først tilbydes produktionen og ikke nødvendigvis de billigste værker...

Fint at sol og vind har en særstatus og altid kan komme af med energien (hvis der er behov for den) de øvrige værker bør rangordnes efter deres forureningsgrad og derefter efter deres produktionspris... Dette vil også sikre at det kan betale sig at opgraderer et gammelt kulkraftværk og minimerer forureningen i forhold til at bibeholde det gamle kulkraftværk og bare forurene videre...

 • 4
 • 0

Hvis DONG havde forestillet sig at udenlandske regeringer er lige så grønøjede som vor, så venter der da vist danske skatteydere en ordentlig bet? Lige nu er endnu en ny kulfyret blok under opstart så der snart er endnu 1GW ny kulkraft at konkurrere med på det hollandske marked og mon ikke den bliver prioriteret over DONG's værk så det kommer til at køre endnu mindre fremover! Lidt simpel regning kunne have vist at vore bestræbelser på at blive grønnere forslår som en dråbe i havet, når Kina idriftsætter omkring 250 GW ny kulkraft over de næste 4 år. Så DONG's frygt for kul er reel nok, men det er ikke DONG's brug af kul der truer klimaet, det er de andres brug af kul der truer DONG.

Måske var det en ide om staten lod DONG koncentrere sig om vor egen energiforsyning og undlod at risikere skatteydernes penge på risikable udenlandske projekter?

 • 4
 • 0

Måske var det en ide om staten lod DONG koncentrere sig om vor egen energiforsyning og undlod at risikere skatteydernes penge på risikable udenlandske projekter?

Jeg kendte kun deres gaseventyr på den anden side af atlanten, som de også har mistolket og tabt på... men de har så været blinde helt systematisk.

Men enig Jens Arne, Dong har samme rem af huden (sygdom) som DSB "vi skal ud i verden", og det er jo grundlæggende både sundt og befriende, at vi har nogle med evner, og som kan mere end de lokale i landsbyerne.

Men at rende rundt og klatte vores fælles penge væk, det er skis'm ikke en kunst, det udføres allerede af flere landsbytosser herhjemme.

Som med DSB leg aldrig med noget uprøvet/usikkert/ukendt udenfor grænsen, men bliv herhjemme hvor fadæser mere lempeligt kan skubbes ind under en anden agenda :)

 • 3
 • 0

Nu har mantraet i gud ved hvor mange år været, at Danmark skulle drives "forretningsmæssigt". Hvis kul er billigst, så start da for syv sytten de kulkraftværker vi har, i stedet for at lade dem køre på lav last. Godt nok skal vi være energibevidste, men derfor behøver vi vel ikke at opføre os komplet fjollet.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten