Dong tester nyt fundament i tysk havmøllepark

Suction Bucket Jacket kombinerer svejste stålgitter-fundamenter med sugebøtte-teknologien, hvor fundamentets ben suges fast i havbunden ved hjælp af undertryk i den omvendte 'bøtte'. Illustration: Dong Energy

Dong Energy har udviklet en ny fundamentstype til offshore-vindmøller og har netop fået tildelt 54 millioner kroner fra et britisk udviklingsprogram til at demonstrere teknologien.

Giveren er britiske Carbon Trust’s Offshore Wind Accelerator-program (OWA), som gerne ser fundamentstypen klar til kommercielt brug fra 2017.

Suction Bucket Jacket kombinerer svejste stålgitterfundamenter med sugebøtteteknologien, hvor fundamentets ben suges fast i havbunden ved hjælp af undertryk i den omvendte 'bøtte'. Bøttefundamentet (sugebøtten) er et velkendt koncept inden for olie- og gasindustrien, hvor det har været anvendt i mere end 30 år på olieplatforme i Nordsøen. Også et dansk firma har arbejdet med princippet til en monopæl-fundamentsløsning til havvindmøller.

Læs også: Britisk fokus på dansk bøttefundament til 6.000 havvindmøller

Det nye fundament skal demonstreres i havmølleparken Borkum Riffgrund 1, hvis sandholdige bund er velegnet til testen.

Bladt Industries i Aalborg er lige nu i gang med at fremstille den først demomodel, og fundamentet vil blive installeret i 2014. Prototypefundamentet vil blive udstyret med et avanceret målesystem, der skal levere væsentlige data til verifikation af konceptet.

Via samarbejdet i OWA-programmet vil de øvrige projektdeltagere - E.ON, Mainstream Renewable Power, ScottishPower Renewables, Statkraft og Statoil - også få fuldt indblik i data. Det vil gøre alle virksomheder i stand til at vurdere, hvorvidt de ønsker at anvende konceptet i Storbritannien.

Mere miljøvenlig installation

Ifølge pressemeddelelse fra Dong Energy har Suction Bucket Jacket en række fordele for havmøller med en kapacitet over 5-6 MW og en beliggenhed i store vanddybder på 30-60 meter.

Det drejer sig om en væsentlig reduktion i fundamentsprisen samt en mere miljøvenlig installationsproces. Det sidste skyldes mindre støj i installationsfasen, kortere installationstid og mindre påvirkning af havmiljøet. Samtidig er fundamentstypen god til forskellige bundforhold, f.eks. områder med muddersten nær havbundsoverfladen.

Endelig er Suction Bucket Jacket velegnet til den britiske leverandørkæde, fordi Storbritanniens har tradition for at levere stålrørsfundamenter til offshore-brug - både inden for vind-, olie- og gasindustrien.

Emner : Vindmøller