Dong-selskab: Vores biobrændstof kan konkurrere med benzin

Halm-benzin er dyr og energikrævende. Det var groft sagt konklusionen på en uafhængig analyse om samfunds-økonomiske aspekter ved satsning på biobrændstoffer, som blev refereret her på ing.dk i sidste uge.

Den konklusion finder både Dong Energys biobrændstof-selskab, Inbicon, og Novozymes for unuanceret, selv om begge virksomheder har været med til at bestille den pågældende analyse via deres medlemskab af Partnerskabet for Biobrændstoffer.

Inbicon kalder tværtimod den omtalte produktionspris på 6,02 kr. i 2015 for biobenzin for 'billigt':

»Hvis halm til biobenzin var begunstiget af det samme tilskud som halm til forbrænding, så var 2. generations halm-benzin faktisk konkurrencedygtig og lige så billig som den fossile benzin til 4,4 0 kroner pr. liter. Det er flot for så ny en teknologi,« siger vicedirektør Michael Persson fra Inbicon.

Han mener også, at muligheden for at sælge biproduktet lignin som piller til forbrænding er stærkt underspillet i analysen. Inbicon forventer at kunne sælge ligninet til samme pris som halmpiller, hvilket næsten halverer produktionsprisen på biobenzin og sender den såkaldte CO2-skyggepris helt ned på 206 kroner pr ton.

»Der er mange usikkerheder i en sådan analyse. Vi tror på en høj pris for lignin, fordi det er et meget bedre brændsel end halm,« siger Michael Persson.

Både han og direktør Lars Hansen fra Novozymes Europa fremhæver, at der ikke eksisterer andre alternativer end biobrændstoffer lige nu, når transport-sektoren allerede i 2012 skal anvende 10 pct. vedvarende energi. De vurderer, at der kan gå op til 40 år endnu, før elbiler kan gøre sig gældende i stort antal.

Ifølge Lars Hansen er det vigtigt at slå fast i den generelle diskussion om biobrændstoffer, at der er masser af biomasse-ressourcer at tage af - både herhjemme og i USA - og at teknologien er klar.

For eksempel besidder Novozymes og selskabets amerikanske samarbejdspartnere teknologier til at producere 2. generations bioethanol konkurrencedygtigt på det amerikanske marked med det eksisterende tilskud på en dollar pr. gallon.

»For os er fremstilling af biobrændstoffer en overgangsteknologi frem mod etablering af egentlige bioraffinaderier, hvor den værdifulde biomasse bliver forarbejdet og udnyttet så intelligent som muligt til en vifte af formål. Både som råvare til mange forskellige industrier og til fremstilling af energi og foder,« forklarer Lars Hansen fra Novozymes.

Han tilføjer, at Verdensnaturfondens danske afdeling for nyligt har udarbejdet en rapport, hvori den peger på, at industriel biotech har potentialet til at reducere CO2-emissionerne voldsomt - op til 2,5 mia. ton om året i 2030.

Dokumentation

WWFs rapport om industriel biotech

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg kan ikke forstå hvad der kan få nogenb til at tro på en høj pris for lignin. Lignin kommer ud som et let klæbende slam med ca 30-35% tørstof. På det tidspunkt skal det tørres og pilleteres før det har en værdi som brændsel. Tørring koster ca 250-350 kr pr tons våd i håndteringsomkstninger + energiforbruget og pilletering koster ca 350-400 kr pr tons tørstof. Energiforbruget kommer fra en kraftværksintegration og sker ved at dampen kondenseres ved ca 10 bar og 200 grader i stdet for 0,3 bar og 70 gtader. der ved falder elvirkninggraden på kraftværksprocessen med 20-25 % - så selv om energien er billigere end hvis den blev fremstillet kun til tørring har den en pris. dvs at prisen for lignin piler er = 3 tons tørring a 450 kr (300 i håndtering + 150 kr for energien) = 1350 kr + 350 kr til pilletering ialt 1700 kr. Energiindholdet er 17 GJ = 100 kr /GJ eller 2,5-3 gange halmprisen. Energiforbruget er ca = mistet el fra kraftværkscyclussen 2 GJ + Egetforbrug til tørring 0,2 GJ + Egetforbrug til pilletering 0,3 GJ Ialt 2,5 GJ el Virkningsgraden ved elproduktion er ca 40 % = 17*0,4= 6,8 GJ DVS ligning et et brændsel der koster ca 3-5 gange så meget som halm (afhængigt af om man regner primær elelr sekundær energi) og har en CO2 reduktionsfaktor og en virkningsrad der er ca 60 %. Hvordan kan regne ud at det har en positiv værdi?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten