Dong sælger gaslager til statens energiselskab i milliardhandel

Gaslageret i Stenlille. Illustration: Lars Sundshøj

Dong Energy sælger 100 procent af sine aktier i selskabet Dong Storage til Energinet.dk. Det betyder, at Energinet.dk overtager ejerskab og drift af Stenlille Gaslager, som er Danmarks største gaslager. Aftalen gør dermed Energinet.dk til ejer af begge danske gaslagre.

Frasalget af Stenlille Gaslager er et led i Dongs strategi om at frasælge alle ikke-kerneaktiviteter, og handlen forventes at være gennemført senest i starten af 2015, skriver Dong i en pressemeddelelse. Købet koster Energinet.dk 2,25 milliarder kroner.

Sjællandske Stenlille Gaslager er det største af to danske gaslagre med en volumen på 595 millioner kubikmeter svarende til omkring 57 procent af den samlede danske kapacitet. Danmarks andet gaslager ligger ved Lille Torup i Nordjylland og er ligeledes ejet af Energinet.dk, som i 2006 også købte dette af Dong.

Læs også: Staten dropper gaslager: Limfjorden slipper for 13 millioner ton salt

»Det giver rigtig god mening for os også at købe Stenlille Gaslager, da vores kerneopgave er at sikre forsyningssikkerheden og på samme tid lave en effektiv grøn omstilling,« siger direktør for Energinet.dk's gasafdeling, Torben Brabo, i en pressemeddelelse.

De to danske gaslagre kan samlet opbevare omkring 30 procent af det danske gasforbrug i løbet af en sæson og levere 12 TWh. Det svarer til 500.000 husstandes forbrug af naturgas. Lagrene leverer også til kunder i Nordvesteuropa og sælger sine ydelser til det europæiske gasmarked.

Samlet set mener Torben Brabo, at investeringen er en god forretning for både Energinet.dk og Danmark.

Det har længe ligget i kortene, at Energinet.dk skulle overtage gaslagret i Stenlille, da det som sagt ikke er en af Dong Energys kerneaktiviteter, og selskabets vedtægter foreskriver, at gaslageret er en del af vital dansk infrastruktur, som ikke må ejes af andre end den danske stat.

Læs også: Goldman Sachs får ingen magt over det danske gasnet

Netop statens monopol på gaslagre har tidligere været oppe at vende, da et malaysisk oliefirma ville investere en milliard kroner i et nyt gaslager under Tønder. I 2011 sagde daværende Klima- og Energiminister Lykke Friis (V) nej med begrundelsen om, at Danmark ikke havde brug for en udvidelse af lagerkapaciteten til naturgas.

Sagsbehandlingen tog fire år og afgørelsen undrede selskabet Petronas, der kritiserede den danske regering for ikke at ønske konkurrence til sine statslige organisationer.

Læs også: Malaysisk oliegigant får nej til at lagre gas under Tønder

Tidligere har også gaslageret i Lille Torup været i vælten. I 2010 planlagde Energinet.dk en udvidelse, som udløste en voldsom kritik, da det ville kræve, at 16,8 millioner ton salt fyldt med tungmetaller skulle ledes ud i Limfjorden. Saltet skulle pumpes ud i fjorden for at gøre plads til store gashuler, kaldet kaverner, på 1.000-1.700 meters dybde, som gassen opbevares i.

Siden blev planen om at udvide skåret ned til et absolut minimum, da Energinet.dk helt droppede udvidelsen med syv yderligere kaverner. I stedet nøjedes Energinet.dk med udvide kapaciteten på de eksisterende kaverner med 15 procent, så der kun skulle udledes én million ton salt.

I januar satte Naturklagenævnet dog en stopper for denne udvidelse, da Danmarks Naturfredningsforening havde klaget over usikkerheden i, hvorvidt fisk og blåmuslinger ville blive forurenet med kviksølv og andre tungmetaller.

Læs også: Klagenævn sætter stopper for udskylning af salt til Limfjorden

Før handlen mellem Dong og Energinet.dk kan gå igennem, skal den godkendes af klima-, energi- og bygningsminister, Rasmus Helveg Petersen (R). I en pressemeddelelse siger han dog allerede nu, at han betragter salget som godt for Danmarks forsyningsikkerhed.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Igen er det borgerne der kommer til at betale for politikernes glade vanvid i omgangen af af skattekronerne. Det havde været klædeligt om de i det mindste ville indrømme deres fejl, i stedet for deres dumstædige fremturen, om deres beslutninger.

 • 0
 • 0

Igen er det borgerne der kommer til at betale for politikernes glade vanvid i omgangen af af skattekronerne. Det havde været klædeligt om de i det mindste ville indrømme deres fejl, i stedet for deres dumstædige fremturen, om deres beslutninger.

Ahva? Den reaktion må være trukket i automaten.

Din post er 100% blotter for forklaring på hvilken beslutning som politikerne har gjort forkert. Hvis noget, så imødegår salget i det mindste for de bekymringer nogle af modstanderne af salget af en del af DONG til Goldman Sachs havde for at storkapitalen skulle komme til at eje dele af vital infrastruktur.

 • 0
 • 0

"Frasalget af Stenlille Gaslager er et led i Dongs strategi om at frasælge alle ikke-kerneaktiviteter, og handlen forventes at være gennemført senest i starten af 2015, skriver Dong i en pressemeddelelse. Købet koster Energinet.dk 2,25 milliarder kroner."

Dvs. at 2,25 mia fra èt offentligt selskab overføres til et andet delvist offentligt selskab og herved går 20 % svarende til 450 mio til udenlandsk skattely - eller har jeg misforstået noget.

Nu er spørgsmålet vel bare hvor længe den udmærkede forskrift "selskabets vedtægter foreskriver, at gaslageret er en del af vital dansk infrastruktur, som ikke må ejes af andre end den danske stat." får lov til at forblive uændret.

 • 0
 • 0

Re: " ..Sagsbehandlingen tog fire år og afgørelsen undrede selskabet Petronas, der kritiserede den danske regering for ikke at ønske konkurrence til sine statslige organisationer. .. "

En V politiker der ikke vil have mere konkurrence ..... tja - mon en R politiker i EU, ser på denne sag med samme briller ?

I en tid med "Ukraine uro" mm. kunne det, at have store lager kapaciteter have værdi. At et lager i Tønder kunne bruges til eksport til EU - kunne måske være en god forretning også idag. ( det var nok også derfor at Petronas i første omgang var interesseret )

Miljø og natur balancen, som de grønne organisationer har fokus på - bør også ses i lyset af at der med et nyt lager - kan udfases mere kul ? ( på sigt )

 • 0
 • 0

I 2010 planlagdes 7 kaverner mere. I 2011 var der ikke brug for mere kapacitet. I 201x? var der så ikke brug for de 7 kaverner alligevel, men man tillod stadig ikke Tønder-lageret. Enten har man holdt Petronas væk for at beskytte Thorups udbygning (som så ikke kom), eller også har man kigget helt skævt på gasmarkedet.

Et lager i Tønder (endda "gratis") kunne have skubbet "vandskellet" mellem egenforsyning og import (for EU) længere østpå i krisetider som nu med Ukraine, og dermed mindsket afhængigheden af russisk gas. EU anvender ikke rettidig omhu, og har svært ved at handle som een aktør. Det sås også i forbindelse med Nabucco-ledningen som kunne have mindsket gas-problemet drastisk. Den ville (indrømmet) så også have været ganske dyr.

 • 0
 • 0

Igen er det borgerne der kommer til at betale for politikernes glade vanvid i omgangen af af skattekronerne. Det havde været klædeligt om de i det mindste ville indrømme deres fejl, i stedet for deres dumstædige fremturen, om deres beslutninger.

Svaret er at salget af DONG ikke er nogen fejltagelse. Dette ved jeg fordi jeg salget er planlagt af mig, for at finanser et oprør i et uland. Jeg må indrømme at jeg var overrasket over at planen lykkes. Danske politikkere bare simple kriminelle og de politiske partier er bare røverbandter.

 • 0
 • 0

... Igen er det borgerne der kommer til at betale...

Kraftværkssektoren hvilede i sig selv, men da der ved "privatiseringen" af dong blev foretaget en reaktivering af al "hardwaren" blev resultatet, at borgerne skulle betale for kraftværker m. v. en gang til.

Problemet er efter min mening, at Dong desperat har behov for likviditet, fordi de åbenbart ikke helt har erkendt det faktum, at aktiver ikke kan bruges men kun belånes - hvis man har råd til det - og i en årrække har foretaget en massiv belåning af aktiverne, og nu går den tilsyneladende ikke mere.

Et aktiv kan kun blive likvidt, hvis det afhændes og i det lys virker alle de forskellige salgsmanøvrer vel egentlig logiske nok.

Eller som Bob Dylan synger:" some people rob you with af fountain pen".

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten